Finlandiya Rehberi

Helsinki

 Çok gezen mi? çok okuyan mı? diye sorulur genelde.Aslında yaşayan bilir.Finlandiya'da yaşayan birinden,Finlandiya'ya gideceklere ve gitmeyi düşünenlere; Finlandiya hakkında bilgiler,notlar,tavsiyeler ve uyarılar.
Kültür şokuna son! Hizmet ayağınıza geldi :)


-Öncelikle Finlandiya bir iskandinav ülkesi değil.Koca koca gazetelerde,onların bloglarında,seyahat yazılarında vs şunu yanlış kullanmaları akıl alır gibi değil.Türkiye nasıl ki bir Arap ülkesi değilse.Finlandiya da bir İskandinav ülkesi değil.İskandinav bir milletin adıdır.Finler bu millete dahil değil.İlla İskandinav ülkeleri + Finlandiya yı içine alacak bi tarif yapmak istiyorsanız.Bunlara "Kuzey Avrupa ülkeleri" denir.

-Belli başlı şehirleri Helsinki,Turku,Hämeenlinna,Tampere,Rovaniemi

-Finlandiya'da ingilizce bilen insan sayısı çok fazla.İngilizce biliyorsanız burda rahatça gezer tozar her işinizide halledersiniz.

Sorsapuisto Tampere
  -Turizm denince akla ilk gelen ülkelerden değil ama bu sizi yanıltmasın.Finlandiya, doğası ile inanılmaz güzellikte bi ülke;her yer yeşil, ağaçlık,her yerde sayısız göller ve nehirler var.O amerikan filmlerinde gençlerin kampa falan gittiği göller var ya.Onların kralı var burda.

-Finlandiya'ya (Helsinki'ye) uçakla geldiyseniz.Hemen havaalanı binasından çıkınca karşıda şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz otobüsler var ve bunlara binince nakit ödeme yapabiliyorsunuz.Önceden bilet ayırtmak şart değil.
Helsinki'ye gemi ile gelecekseniz.Liman,şehir merkezine çok yakın zaten 10 dk yürüyüş mesafesinde.

-Şehir içinde otobüslere binerken,ön kapıdan binip biletinizi/kartınızı gösteriyorsunuz.Buraya kadar normal ancak Helsinki'de "ratikka" denilen tranvaylardan bolca var.Bu tranvaylara istediğiniz kapıdan binebiliyorsunuz.Biletide araç içinde herhangi bi makinadan okutuyorsunuz."Ya ben buna biletsizde binerim,nasılsa kontrol eden yok" demeyin.Bilet kontrol görevlileri zaman zaman rastgele tranvaylara binip,insanlara bilet sorabiliyorlar.Biletsiz bindiyseniz ceza 80 euro'ydu en son (hatırladığım kadarıyla),bide milletin içinde rezil olmakta cabası.

-Şehirler arası seyahatlerde otobüsler genelde trenlerden daha ucuz. Onnibus diye bi firma var;biletinizi erken alırsanız bi kac euro ya bi şehirden diğerine gitmek mümkün.
Helsinki'de otobüs terminali Kamppi'dest kısım alışveriş merkezi,yer altında da terminaller var.


-Finlandiya'da trafik cezaları kişinin gelirine göre kesilir.Örneklersek 2000 euro geliri olan kişi kırmızı ışıkta geçerse ceza 100 euro mesela ,
20.000 euro geliri olan biri,kırmızı ışıkta geçerse ceza 1000 euro.Kırmızı ışıkta geçtiği için Nokia firmasının eski yöneticisine,yaklaşık 100.000 euro trafik cezası kesilmiş zamanında.(Araba kullanacaksanız aklınızda bulunsun)

-Burda bisiklet kullanımı çok yaygın ve bisikletler için özel yollar var.Genelde belediyeler,bisiklet kiralıyorlar.Bunlardan faydalanıp gittiğiniz şehri bisikletle gezebilirsiniz.

-Marketlerde alış veriş yaparken. Sebze-meyveyi poşetinize koyar,kendiniz tartarsınız.Tartı cihazının üzerinde aldığınız meyve-sebzenin reyon numarası neyse ona basarsınız.Cihazdan fiyat etiketi çıkar ,onuda poşetinize yapıştırırsınız.Peki bunda ne var yani bu kadar önemli diyorsanız.Bu cihazla tartma yaparken şeytana uyup,hile yapmayın.Finlandiya'da bunu yapanları nitelikli dolandırıcılık suçu ile yargılıyorlar.Örnekleri mevcut.

-Marketlerde ayı eti,at eti,hayvan kanı,hayvan kanından yapılmış sosis gibi size tuhaf gelecek şeyler görmeniz mümkün.

Tervetuloa Suomeen (Finlandiya'ya hoşgeldiniz).
 
-"Soğuk ülkelerin insanları,soğuk olur" diye bi söz var.Finlandiya'da da genelde durum böyle ancak eğer Finler sarhoşlarsa bambaşka bi kimliğe bürünebiliyorlar.İlla milletle sosyalleşeyim diyorsanız içki tüketilen yerlere gitmek şart.(Kısa süre Finlandiya'da kalacak kişiler için)

-İnsanlar soğuk vesaire dedik ama apartman ve benzeri yerlere girip çıkarken karşılaşırsanız,sizi tanımasalar bile,size selam verirler.Bundan özel bi anlam çıkarmayın yada tribe girmeyin.



Kötü Çocuk Heykeli - Helsinki

-Finlandiya'da kamuya açık alanlarda;parklar vb içki içmek yasaktır.Finler bunu takıyor mu derseniz.Pek taktıkları söylenemez.Hatta sağda solda ağaçlara işeyen sarhoşlarada denk gelirsiniz.Unutmayın siz Finlandiya vatandaşı değilsiniz.Adam isterse alır sizi karakola götürür.


-Park demişken.Finlandiya haliyle soğuk ülke ,yazın biraz havalar iyileşip,güneş yüzünü gösterince millet parka gidip bikiniyle şortla güneşleniyor.Türkiye'de çok garibinize gidecek bu durum.Burda gayet normal.Finlandiya'da Ilıca plajı vardı da biz mi gitmedik?


-Burda denizde veya herhangi bir gölde yüzmek isterseniz.Yazın dahi;su,buz gibi oluyor.Terminatörde; o civa adamın sıvı nitrojeni yiyip adım atarken buza dönüştüğü sahneyi gözünüze getirin.Aynı hissi yaşıyorsunuz.Kenarında kıyısında sauna olan yerleri seçin;önce saunaya girin terleyin sonra kendinizi suya atın.İşin raconu bu.


-Finlandiya'nın saunası dünyaca meşhur.Burda kimi evlerin içinde yada apartmanların en alt katında saunalar mevcut bunun yanında halka açık saunalarda bolca var.Finlandiya'da saunalarda kadınlar için ayrı ,erkekler için ayrı bölümler olabileceği gibi, bazı yerlerde böyle bi ayrım yok.Kadınlar ve erkekler aynı yerde saunaya girebiliyorlar.Halka açık saunalara gideyim,bi deneyim derseniz buna dikkat edin.

Kutup Işıkları
Iglo Kylä-Rovaniemi

-Finlandiya denince akla ilk gelen şeylerden biri "aurora borealis" yani kutup ışıklarıdır.Finlandiya'nın nüfusu hepi topu 5 milyondur ancak yüzölçümü nüfusa oranla çok büyük,Türkiye'nin yarısı kadar yüzölçümü var.Kuzey ışıklarından konu buraya nasıl geldi derseniz.Finlandiya'nın bu geniş toprakları kuzey-güney yönünde uzanıyor.Haliyle sizin internette gördüğünüz o kuzey ışıkları fotoları aslında Helsinki'den nerdeyse 1000 kilometre kuzeyde çekiliyor.Finlandiya'nın güney kısmında bu ışıklar çok nadir görünüyor (senede belki 1-2 defa) ve şehir merkezi gibi bol aydınlatmalı bi yerdeysenizde zaten zor fark ediliyor.Helede günün 20 kusur saatinin aydınlık olduğu yaz zamanı bu ışıkları görmeniz mümkün değil.

-İlla kuzey ışıklarını görmek istiyorum diyenler havanın karanlık olduğu sonbahar kış zamanı,Rovaniemi denilen turistik şehirde şanslarını deneyebilirler.Finlandiya genelde Türkiye'ye göre pahalı bir ülke .Bu turistik bölgeler ise çok çok daha pahalı.Hesap kitabı iyi yapın evden çıkmadan.



18 Haziran gece yarısı,gün batımı (benim balkondan)

-Birde 6 ay gece,6 ay gündüz geyiği var sürekli.Bu durum sadece kutup noktasında böyledir.Nüfusun yoğun olduğu güney kısımlarda;yazları gündüz 20 kusur saattir,kışında 20 kusur saat gece,bunlar dışındaki dönemlerde az olur çok olur ortada gider gece gündüz süreleri.
Bir hatırlatma;kışın hava genelde kapalıdır.4 saat sözde aydınlık olacak ya;onu da göremezsiniz.Grinin 50 tonunu yaşarsınız. 

-Diğer yazılarımda belirttiğim gibi Finlandiya'dan İsveç,Estonya veya Rusya'ya 1-2 günlük gemi seyahatleri yapmak mümkün.
Bunun yanında Helsinki açıklarında adalar var bunların bi kısmı eskiden askeri amaçla kullanılıyormuş Ruslar tarafından.
İsmi Suomenlinna (Fin Kalesi).Helsinki'den vapurla günü birlik bu adalara gitmek mümkün.


-Finlandiya'da yemek kültürü yok.Bildiğiniz yok işte.Bolca asyalı ve Türk restoranları var ama Finler genelde pizza yediğinden;adım başı pizzacı bütün memleket.İlla Finlandiya yemeği yiyeceğim diyorsanız somon çorbasını deneyin.

-Finlandiya'da sürüsüne bereket yaban mersini,mantar,çilek yetişiyor dağda bayırda.Burada "jokamiehenoikeus" denilen bi kanun var.Türkçe "herkesin hakkı" demek.Bu kanun gereği bir ormanlık alan,arazi vesaire kime ait olursa olsun.Orada yetişen yaban mersini,çilek,mantar ... herkes tarafından toplanabilir.Yani bir arazi veya orman özel bir şahsa da ait olsa,siz girip çilek toplayabilirsiniz.Adamda size hiç bir şey diyemez.
Buna istisna olan yerler.Kişinin evinin çok yakını veya bahçesidir.
Önemli not: Özel şahsa ait ormanda; ağaçlara zarar veremezsiniz ve yere düşmüş dahi olsa ağaç parçası alamazsınız.Hırsızlığa girer.

-Finlandiya şehirleşme açısından çok yeni bir ülke ,o yüzden çok eski tarihi binalar görmeniz mümkün değil.Milattan önce bilmem kaç yılında yapılmış bişeyler arıyorsanız; did you mean Italy,Greece,Turkey,Egypt ...?
Doğa sever bi insansanız burası tam sizlik.İki kelime ile "hayran kalacaksınız"

-6 ay 1 sene gibi kısa süreliğine kalmaya geliyorsanız;aklınızda bulunsun:Finler kişisel alanlarına çok düşkündür."Hemen gidip öpüp sarılıp,nasılsın kanka" falan yapmayın.

Biri ile buluşacağınızda zamanında buluşma yerinde olun;Finler genelde dakiktir.Birine 3 ay 10 gün sonra pazar günü saat 3 de şurda buluşalım derseniz. O gün ve o saat orda sizi bekler.Bi daha sizi arayıp "kanka geliyon mu" diye sormazlar.
Havadan sudan konuşmayı sevmezler,ironiye hiç gelemezler;bi şey diyecekseniz direkt söyleyin.Asansöre binerken mümkünse hep tek binmeyi tercih ederler.Siz ve yanınızda bi Fin varsa ve 10 kişilik bi asansör gelmişse.Size müsade edip,beklemeye devam edebilirler.
Otobüslerde de bu böyledir.İş yerinde okulda vs görüştüğünüz konuştuğunuz adam.Otobüse binince ta gidip otobüsün öbür başına oturabilir.

Finlandiya'da "nefret notları" :Özellikle apartmanlarda komşular birbirlerinden bi konuda rahatsız olurlarsa,bunu küçük bi not şeklinde yazıp ,komşunun kapısına yapıştırıyorlar.
Biz Türk'üz tabi adamlarda Avrupa kültürü var,ondan farklı diye düşünüyorsanız.Avrupa'nın diğer ülkelerinden buraya gelipte dumur olmayan delikanlı görmedim (tabirimi mazur görün).


-Finlandiya hakkında daha detaylı bilgi için Finlandiya'da Yaşam:Sosyal Hayat,Ekonomik Durum,Sosyal İmkanlar,Sağlık Sistemi,Güvenlik,Schengen Vizesi,Yurtdışında Yaşamak ile ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz.


Etiketler:finlandiya'da yaşamak,finlandiya vizesi,finlandiya eğitim sistemi,finlandiya insanları,finlandiya iklimi,finlandiya gezilecek yerler,finlandiya haritası
finlandiya gezilecek noktalar,finlandiya nüfusu,finlandiya vatandaşlık,finlandiya yemekleri,finlandiya hakkında bilgi,finlandiya tarihi,finlandiya işçi alımı,finlandiya'nın ünlü yerleri
finlandiya kıyafetleri,finlandiya'nın en sevilen yemeği,finlandiya'da seyahat imkanları nasıldır
Önceki
Sonraki

6 yorum:

  1. Harika bir blog, takipteyim bana da beklerim

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Çok garip bi yermiş :)

    YanıtlaSil
  3. Kuzey ışıklarını merak ediyorum.Harika bir resim :)

    YanıtlaSil
  4. Bi gün ziyaretimize gelin .Bekleriz

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzu yeni keşfettim. Gerçekten samimi bir şekilde her konuya değinmişsiniz. Tebrikler. Takipteyim:)

    YanıtlaSil