Finlandiya Ekonomisi

              Avrupa'da son yıllarda ekonomik krizler ve işsizliği zaten gazetelerden okumuşsunuzdur.Finlandiya da bu konuda istisna değil,burda da ciddi bir işsizlik sorunu var.Helede göçmenlere iş verme konusunda istekli değiller.Göçmenlerin çoğu ya kendi dükkanlarını,restoranlarını vesaire açıyor yada yetişkinler için meslek okullarına gidip göçmenler için göreceli olarak iş bulmanın daha kolay olduğu;hasta bakıcılığı,çocuk bakıcılığı,şöförlük vs öğrenip bu alanlara yöneliyor.Finlandiya'da göçmenlere 3 yıllık bi uyum yardımı yapılıyor.Dil kursundan bahsetmiştim.Bunun yanında iş bulma kurumunun düzenlediği veya sponsor olduğu mesleki kurslarda oluyor bunlardan da ücretsiz yararlanabiliyorsunuz.İşsizlik maaşınızıda alıyorsunuz yine.
              Türkiye ile karşılaştırıldığında Finlandiya'da maaşlar yüksek ;haliyle kiralar ve pek çok hizmet ve ürün daha pahalı.Yani biri size 2000 euro maas aliyorum diyince ,hemen kafadan 4 le çarpıp "ooo 8000 lira deli para" demeyin.Maaşın büyük kısmı kira ve faturalara gidecek heryerde olduğu gibi.
              Buranın ekonomik olarak avantajları da var tabiki,ikinci el arabalar Türkiye'ye kıyasla daha ucuz (ama Almanya kadarda ucuz değil).Burada benzin fiyati Türkiye ile hemen hemen aynı ama burda maaşlar daha yüksek olduğundan yakıt masrafı Türkiye'de ki kadar koymuyor.
Telefonların bazıları Türkiye ile benzer fiyatlara sahip bazıları Türkiye'den çok daha ucuz.

Beyaz eşyada yine aynı şekilde.Meyve sebze tarzi yiyecekler burada yetişmediğinden büyük kısmı İspanya,Yunanistan ve arada Türkiye'den geliyor.Genel olarak markette yiyecek içecekler,paranızı burda kazanıyorsanız çok pahalı değil.
              Eğitim,seyahat vb sebeplerle kısa süreliğine Finlandiya'da kalacaksanız.Finlandiya sizin için çok pahalı bir ülke olacak.Yarım litre kola 2 euro mesela, bi ekmek 1 euro,otobus bileti yine 2 euro civari örnekler uzar gider.
              Buraya yada diğer bir Avrupa ülkesine taşınacak yada taşınmayı düşünen kişilere önerim;beklentilerinizi makul seviyede tutun.Avrupa, o eski Alamancıların dönemindeki Avrupa değil.Ikinci dünya savaşı sonrası çalışabilecek nüfus azaldığı için eskiden hem iş çokmuş hemde ücretler yüksekmiş.Şuan durum böyle değil.Burada çalışayım Türkiye'den yatlar katlar alayım diye düşünüyorsanız,hayal kırıklığına uğrarsınız.Buranın artısı genel olarak imkanlar daha iyi.Finlandiya'da öğretmenlik yapan biri ile Türkiye'de öğretmenlik yapan birini kıyaslarsanız.Buradaki öğretmen daha rahat geçiniyor ve yurtdışına tatile vs daha rahat gidiyor.

              Ama tekrarliyorum tek maaşla ,yat kat sahibi olmayı beklemeyin.Eğer evliyseniz,hem eşiniz hem siz çalışıyorsanız güzel birikim yapma imkanı olur.Türk insanında böyle yanlış bi algı var.Biri Avrupa'ya gidince hemen zengin oluyor zannediyorlar.
             Son olarak burada Finlandiya'nın yaşam standartı ve ekonomik durumu, Türkiye'ye kıyasla daha iyi.

Zaten pek çok insanda bu yüzden buralarda yaşıyor.Burdaki ekonomik durum Türkiye ile aynı seviyede olsaydı,burda herhalde bi tane Türk kalmazdı.O yüzden biz Avrupa'da açız,ölüyoz diye ağlayan gurbetçi tanıdıklara pek kulak asmayın.



Önceki
Sonraki

3 yorum:

  1. Bir tek Türklerde var bu ağlanma seronomisi zaten alıştık bu durumlara :)) Birde çalışmamaları ve o ülkenin dilini öğrenmemek için ellerinden geleni yapmaları Yeni bir arkadaşım oldu 15 yıldır Fransa,da yaşayıp inatla öğrenmemesi gibi hayret ve şaşkınlıkla onu dinlerken buldum kendimi :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazinin tamamini okumussunuzdur umarim.Avrupa perisan durumda degil ancak hersey super gulluk gulistanlikta degil.
      Finlandiya'da ki Türklerin cogu dil konusunda iyi aslinda . Ve bi tek bize özgü bi durum degil bu dil ögrenmede zorluk cekmek yada burda diger konularda sıkıntılarla karsilasmak. Benim bi sürü tanidigim var burda yasiyan ve farkli ulkelerden olan.

      Sil
    2. Bence yazıyı tekrar dikkatle okuyun.Olabildiğince objektif yaklaşılmış.Artısı eksisi neyse söylenmiş.

      Sil