Yurtdışına Çıkış Rehberi


Yurtdışına Çıkış Rehberi

Ne sebeple olursa olsun yurtdışına çıkacakların takip edeceği adımları,sırasıyla yurtdışına gitmek için neler gerekli,yurt dışına çıkış için gerekli belgeler ve bu konuda tavsiyelerimi bulacağınız A'dan Z'ye yurtdışına çıkış rehberi.Lütfen yazıyı baştan sona kadar okuyun.Yarım hoca dinden,yarım hekim candan eder :)

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları;Gürcistan,Kuzey Kıbrıs ve şuan Ukranya'ya pasaport gerekmeden nüfüs cüzdanı ile gidebilsede.Diğer bütün ülkere seyahatiniz için pasaporta ihtiyacınız olacak.

-Pasaport türleri:Umumi Pasaport (Bordo renkte olan pasaport),Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport),Hizmet Pasaportu ve Diplomatik Pasaport olarak 4'e ayrılıyor.Ortalama bi vatandaşı ilgilendirenler umumi ve hususi olan pasaportlar.Yeşil pasaportta denilen hususi pasaportlar devlette üst düzey memur olanlar ve bunların eş ve çocuklarına veriliyor.Bizim gibi avam takımınaysa Bordo Pasaport denilen Umumi Pasaport veriliyor.Pasaportları önceden emniyet müdürlüğü veriyordu,ki halen vermekte bildiğim kadarıyla ancak 2017 sonuna doğru bu yetki nüfus müdürlüğüne geçecek.
Pasaport için gerekli evraklara bu siteden bakabilirsiniz.
http://www.pasaport.pol.tr/Sayfalar/basvuru-belgeleri.aspx


-Pasaportunuzu aldıydanız.İkinci adım gideceğiniz ülke sizden vize istiyor mu istemiyor mu ona bakmak.Buna gideceğiniz ülkenin konsolosluk sitesinden ve bizim dışişleri bakanlığımızın sitesinden bakabilirsiniz ama konsolosluğun sitesinden bakmak daha mantıklı.En azından vize isteniyorsa,o arada vize nasıl alınır,vize almak için hangi evraklar gerekir vs onlarıda kontrol edebilirsiniz.

-Diyelim ki gideceğiniz ülke Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyor.Bu yinede elinizi kolunuzu sallayarak o ülkeye gidebileceğiniz manasına gelmeyebilir.Bazı ülkeler,turistik amaçlı giden Türk vatandaşlarından vize istemesede,pasaport kontrolü sırasında uçak biletiniz,otel rezervasyonu,hatta maddi durumunuz ile ilgili evraklar isteyebilirler.Seyahate çıkmadan bunları iyice araştırın ve gerekirse gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna sorun.


-Gitmeyi düşündüğünüz ülke sizden vize istiyorsa,zaten konsoloslukların sitelerinde hangi evraklarla nasıl vizeye başvuracağınız yazıyor.Burda bi hatırlatma yapayım insanlarımız bazen vize ve oturma iznini karıştırıyorlar.En fazla 90 gün'e kadar olan kalışlar için vize ve 90 gün'den daha uzun süre olacak kalışlar için oturum izni almanız gerekiyor.Genel kural bu şekilde.Schengen bölgesi içinde;(Almanya,İtalya,İspanya,Fransa vesaire) bi yere gitmek istiyorsanız Schengen Vizesi yazıma göz atın,size faydası olacaktır.

-İlk kez yurtdışına çıkacaklar nereye gitmeli diyede arada soranlar oluyor.Eğer vize alıp alamamak konusunda endişeleriniz varsa.En çok turist çeken ülkeler genelde daha iyi seçenekler oluyor.İtalya,Yunanistan,İspanya.. gibi.

-Schengen ülkelerinin birinden oturum izni kartı aldıysanız;Türk pasaportunuz olsa dahi ,oturum izni kartınız ile Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.Schengen bölgesinde olmayan ama Avrupa Birliği içinde yer alan Bulgaristan,Hırvatistan vs ye de vizesiz gidilebiliyorsunuz.Ancak İngiltere için vizeye ihtiyacınız var.

-Gideceğiniz ülke vize istiyorsa ,vizeniz elinize ulaşana kadar kesinlikle uçak bileti almayın ve ücretini ödeyerek otel rezervasyonu yapmayın.Vize alamamanız durumunda paranız boşa gitmesin.

-Uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri uçağın aktarmalı mı doğrudan mı gittiği ve hangi ülkede aktarma yaptığı.
Almanya,Yunanistan,Amerika,İngiltere,İsviçre gibi bazı devletler Türk vatandaşlarından,pasaport tipiniz,pasaportunuzdaki geçerli vizenin türü ve vizeyi hangi ülkeden alındığına bağlı olarak transit vize isteyebiliyorlar.Bu şu manaya geliyor;bu ülkelerin havaalanlarından aktarma yapmak için bile sizden vize talep edebilirler.
Örnek:Türkiye'den Ukranya'ya gideceksiniz.Bi uçuş buldunuz uçak önce Türkiye'den Yunanistana gidiyor,ordan aktarma yapıp Ukranya'ya geçecek.Ukranya vize istemesede,uçağınız Yunanistana uğrayacağı için,Yunanistan sizden transit vize isteyebiliyor.Bu transit vizeyide yolculuğa çıkmadan önce almış olmanız gerekiyor.

-Ucak bileti alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri;ucuz uçak bileti bulmak için çeşitli aracı web sitelerini kullanabilirsiniz ancak bunlar içinde işini düzgün yapanlar olduğu gibi,dolandırıcıda çok.Eğer hangi site güvenilirdir hangisi değildir bi fikriniz yoksa;söyle bi taktik izleyebilirsiniz.Önce uçuşları arayan siteye bakarsınız; gideceğiniz yere hangi havayollarının uçuşları var,daha sonra tek tek bu havayollarının resmi sitelerinden fiyatları ve günleri kontrol edebilirsiniz.Son olarak biletinizi gideceğiniz havayolunun resmi sitesinden alırsınız.

-Ucuz uçak bileti bulmak önemli olsada.Bazı firmaların ucuz diye sunduğu biletlerin astarı yüzünden pahalı olabiliyor.Alacağınız uçak bileti size ne kadar bagaj hakkı veriyor,size uçakta yiyecek içecek ikramı yapılacak mı vs bunlarıda kontrol edin.
Örnek: A firma diyorki bilet 100 lira B firma diyor 150 lira.100 liralık olan bileti alıyorsunuz,sonra bi bakıyosunuz size 8 kilo bagaj hakkı vermis,sizde var 30 kilo bagaj.Fazla olan ağırlık için sizden bi daha bagaj parası alıyorlar.100 liralık bilet oluyor 200 lira.
Avrupa içerisinde bu tür ucuz uçuş sağlayan firmalar var bunların nerdeyse tamamı sadece kabin içine el bagajı alma hakkı veriyor.Diğer herşey için ayrı ayrı ücret alıyorlar.

-Yukardaki aşamaları adım adım geçtiniz sıra geldi valizi hazırlamaya.Her ülkenin farklı gümrük uygulamaları olabilir ve neyi ülkeye sokup neyi sokamayacağınızı bir liste halinde gümrük işlerinin sitesinde belirtirler.Zor durumda kalmamak için özellikle içki,sigara,yiyecek,içecek,ilaç vb götürecekseniz mutlaka gideceğiniz ülke bunlara izin veriyor mu ve ne miktarda izin veriyor kontrol edin.


-Havayollarının uçak içerisine yanınızda alıp alamıyacaklarınızla ilgili listeleri var.Uçakta yasak olan eşyaların listesine havayollarının sitelerinden bakabilirsiniz.Genel olarak kesici,delici,patlayıcı şeylere izin verilmiyor.Sıvı,jel halindeki parfüm,deodorant,makyaj malzemesi gibi ürünlerde de ürünlerin 100 mililitrelik ayrı ayrı kapalı kaplarda olmaları ve bu kaplarında bir vakum poşetinin içinde taşınması zorunluluğu var.Bunlara ek olarak yanınıza 1 tane çakmak alabiliyorsunuz.
Resim:Türk hava yolları sitesinden

-Mesela yurtdışından Türkiye'ye gelirken 3 karton (30 paket) sigara getirebilirsiniz ama örnek veriyorum Türkiye'den Finlandiya'ya giderken sadece 1 karton(10 paket) sigara götürmenize izin veriliyor.Belirtilen miktarlardan fazlasını götürmek isterseniz gümrük vergisi uyguluyorlar.(Sigara içmeyin sağlığa zararlı)
Farklı bir örnek Avustralya'ya giderken,ülkeye yiyecek içecek sokmanıza izin verilmiyo.Dolmayı böreği valize yükleyip götürmeyin.
Ama Finlandiya'ya gelecekseniz yükleyin ne varsa;dolma börek turşu aklınıza ne geliyorsa.
-Gideceğiniz ülkede sizi misafir edecek biri yoksa haliyle bi otel ayarlamanız gerekecek.Gideceğiniz yer vize istiyorsa;internetten ücretsiz rezervasyon yapan siteler var.Onlardan bi rezervasyon yapıp vize başvurusunda verin.Vize çıktıktan sonra ücretini ödersiniz.

-Nasıl bi otelde kalayım,ucuz mu olsun pahalı mı olsun gibi sorular varsa kafanızda.Önce nereye gideceğinizi ve otelde ne kadar zaman geçireceğinizi düşünün.Diyelimki şöyle yazlık bi sahile gideceksiniz.Bu tür yerlerde biraz fazla para ödeyip,bütçenin el verdiği ölçüde iyi bi yerde kalmanın zararı olmaz.Çünkü günün büyük kısmı otelde ve otel içindeki diğer bölümlerde geçecek.

-Farklı bi örnek verelim.Dİyelim ki Roma veya Prag tarzı gün boyu dışarda olacağınız ve gezeceğiniz bi şehre gideceksiniz.Bu tip şehirlerde tonla para verip lüks bi yerde kalmanın hiç bir anlamı yok.Temiz olduğu sürece her otel işinizi görür.Ailecek gidecekler,özellikle yanında ufak çoçuklar olanlar için normal otel yerine, apartman kiralamak veya apart otelde kalmak hem daha uygun hemde daha rahat olacaktır.Tecrübe ile sabittir.

-Pasaport,vize,uçak bileti,otel bunları ayarladınız geldiniz havaalanına,dünyada başka bi ülkede böyle bi uygulama var mı bilmiyorum ama Türkiye'de yurtdışına çıkacağınız zaman ;yurtdışına çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.Harç parasını bankaya yatırıp,makbuzunu pasaport kontrolünde görevli memura gösterebilirsiniz.Yada havaalanına gelmeden bu harcı ödemediyseniz;havaalanı içinde ufak bi polis bürosunda;bunu yurt dışına çıkış pulu şeklinde satıyorlar.En son 15 liraydı hatırladığım kadarıyla.

-Yurtdışında yaşıyorsanız ve Türkiye'ye ziyarete gittiyseniz.Dönüşte oturum izni kartınızı gösteriyorsunuz pasaport kontrolünde ve yurtdışına çıkış harcı ödemiyorsunuz.

-İlk kez uçağa binecek kişiler olduğunuda varsayarak şunuda hatırlatalım.Pasaport kontrolüne girmeden önce check-in yaptırıyorsunuz gideceğiniz havayolunun havaalanındaki görevli bölümde.Valiziniz varsa onu teslim ediyorsunuz,biletinizi alıyorsunuz.Hepsi bu kadar.

-Uçağa bindiniz,gideceğiniz ülkeye vardınız.Kalabalığı takip ederek ilerleyin.

-Pasaport kontrolüne geleceksiniz.Gittiğiniz ülkeye vs bağlı olarak ülkeye geliş sebebini sorup ,direkt pasaporta mührü vurup geçmenize izin verebilirler yada size bazı ek sorular sorabilirler.

-Özellikle Avrupa Birliği Ülkeleri,Amerika,Kanada,Avustralya gibi ülkere gittiğinizde; ziyaret sebebiniz?,nerde kalacaksınız?,ne kadar kalacaksınız?,ne zaman döneceksiniz?,ülkenize geri dönmeyi düşünüyormusunuz? yada burda kalmayı düşünüyormusunuz? ve benzeri sorularla karşılaşacaksınız.
-Pasaport kontrolünde sorulan sorular ingilizce olarak şöyle:What's your purpose of visit?,Where will you be staying during your visit?,duration of your stay? veya how long do you intend to stay?,when will you return?,will you return to your country after your trip?,do you intend to stay here? (sıralama yukarda Türkçe olarak yazılan sorularla aynı)


-İngilizce biliyorsanız bu tip sorulara cevap vermek genelde çok zor değil.Rahat olun.

-Yurtdışına tatil için gitmeyi düşünüyorsanız;ingilizceniz ve yurtdışına çıkma deneyiminiz yoksa yurtdışı turlarına bakmak ve belki bi tur şirketi ile gitmekte iyi bir seçenek olabilir.

-Eğer ingilizce bilmiyorsanız yada çok az biliyorsanız veya heyecanlanıp konuşamayacaksanız ; size basit ve etkili bir önerim var:Ingilizce bilen bi tanıdığınıza,arkadaşınıza vs "ziyaret sebebinizi,nerde ne kadar kalacağınızı ,nerelere gidip ne yapacağınızı kısaca özetleyen ingilizce bir yazı" yazdırın,gittiğiniz ülkede sizi karşılamaya gelecek biri varsa onun ismini ve iletisim bilgilerinide yazın bu kağıda.
Türkiye'de bu kağıdı yazdırıp cebinize koyun.Gittiğiniz ülkede pasaport kontrolüne gelince kağıdı pasaportla birlikte görevli polise verin.

-Cem Yılmaz'ın dediği gibi sonra pasaport kontrolünde Sezercik'e dönmeyin.

-Normal şartlarda yurtdışına çıkış süreci bu şekilde işliyor ancak Türkiye'de epeydir Ohal olduğundan devlet memurlarının yurtdışına çıkış izin istek formu doldurup ,yurtdışına çıkmadan önce bağlı bulundukları kurumdan izin almaları gerekiyor.

-Yeşil pasaport ile yurtdışına çıkış işlemlerinde kişi eğer şuan görevde olan bir memur değilse normal şekilde yurtdışına çıkış yapabiliyor.

-Bordo pasaport yurtdışına çıkış işlemlerinde değişen bişey yok.Zaten kim takar bordo pasaportluyu.

Not: Bu yazıyı okuduktan sonra Yurtdışı nasıl yazılır diye merak ediyorsanız . "Yurt Dışı" şeklinde ayrı yazılır.Ama herkes birleşik yazdığından ve bu şekilde bir alışkanlık oluştuğundan.Ben de yurtdışı şeklinde birleşik yazdım.Ahmed Arif in dediği gibi "Bilmezlikten değil,fukaralıktan"

Bir sonraki yazımda yurtdışında yaşamak için en ideal ülke,yurtdışı göçmenlik alan ülkeler,yurtdışında çalışmak isteyenlere öneriler ve yurtdışında yaşamanın zorluklarından bahsedeceğim.

Etiketler: yurt dışına çıkarken istenen belgeler,yurt dışına çıkış izin belgesi,yurtdışına çıkarken yanımıza almamız gerekenler,ohal yurt dışına çıkış,yurtdışına çıkarken havaalanında yapılması gerekenler,yeşil pasaport ile yurtdışına çıkış işlemleri,yurt dışına çıkış işlemleri,yeşil pasaport yurtdışına çıkarken istenen belgeler,uçakta sıvı taşınması,uçakta taşınması yasak olan şeyler,pasaport kontrolünde yapılması gerekenler,pasaport nasıl alınır,ilk kez yurtdışına çıkarken.
Önceki
Sonraki

7 yorum:

  1. Çok samimi bir yazı olmuş zevkle okudum :)
    Ben Asya tarzı bir yerlere gitmek istiyorum ama bakalım.
    İngilizce bilmemek cidden sıkıntı,hemen öğrenmeli aslında.Sonra Cem Yılmaz'ın dediği gibi içimizde oksitleyip dışa saçma sapan biçimlerde aktarmayalım.

    YanıtlaSil
  2. Pasaport kontrolünü geçtikten sonra geri kalan kısmı bi şekilde hallediyorsunuz.Rusya ya gittik kışın adamlar bi gram ingilizce bilmiyor ama anlaştık yinede :)

    YanıtlaSil
  3. İngilizce ikinci ana dil gibi oldu artık.Öğrenmek şart .Güzel blgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle katılıyorum.İngilizce konusma ile ilgilide bişeyler hazırlıyacağım ,vaktim olursa :)

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı bir yazı olmuş bence..Şu sıralar değil de ileride böyle bir seyahat planlıyorum(şu dili halledebilirsem :) )..Şimdiden temel bir şeyler öğrendim sayenizde..

    YanıtlaSil
  6. Belli başlı cümleleri kurabiliyorsanız,o ingilizce yurtdışına seyahat için yeterde artar.Bi şekilde anlaşıyorsunuz insanlarla cesur olun :)

    YanıtlaSil
  7. Yurt dışına seyahat hazırlıkları için ayrıntılı yazıya teşekkürler.

    YanıtlaSil