Yurtdışı Valiz Hazırlama

Valiz ve Yolculuk


Yurt dışına çıkarken bavul hazırlamak en önemli işlerden biri; biz de bu yazımızda hem yurt dışına çıkarken neleri yanınıza almanız gerektiğinden hemde en etkili şekilde valizinizi nasıl hazırlayabileceğinizden bahsedeceğiz.
Bunların yanı sıra yurtdışına çıkarken adım adım yapılması gerekenlere de değineceğiz.
Ayrıca, bu yazımızda: 
İnternetten bilet almak, Online check in, Havaalanında check in, Havaalanında güvenlik kontrolleri, Free shoplardan alışveriş ve Uçağa binişiniz ile alakalı konularda da bilgiler bulacaksınız.
Kısaca; bavul hazırlamak ile başlayıp bavulunuzla birlikte uçağa bineceğiniz sürece kadar size gerekli bilgileri tek başlıkta topladık.
Bebek ve çocuklarla seyahat etmek hakkında başlı başına ayrı bir yazı hazırladığımız için onlara burada değinilmeyecek.
Yanınızda bebek ve/veya çocukla seyahat edecekseniz aşağıdaki linke tıklayınız.
Bebekle Seyahat Edecekler Buraya

Yurtdışına çıkarken yanımıza almamız gerekenler

Yurtdışına çıkarken valizinize yerleştirmeniz gerekenler ve yanımıza mutlaka almamız gerekenlere; öncelikle, yurtdışına çıkış için gerekli evraklarla başlayalım:

1) Pasaport ve Pasaport fotokopileri

Türk vatandaşlarının sadece bir kaç ülkeye Tc Kimlik Kartları ile seyahat edebildiklerini düşünürsek; Pasaport zaten seyahat için gerekli olacak.
Pasaport fotokopileri ise; olurda pasaportunuz kaybolursa kim olduğunuzun anlaşılması için işinize yarayacaktır. Pasaport ve pasaport fotokopilerini ayrı yerlerde tutun seyahatiniz boyunca ki hepsi bir anda gitmesin.
Yurtdışında pasaportunuz kaybolursa; zaman kaybetmeden bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğu ile irtibata geçin.
Kimlikle yurtdışına çıkış hakkında detaylı bilgi için bu yazının alt kısmına bakınız.

2) Yurtdışı seyahat sigortası, yurtdışı seyahat sağlık sigortası

Vize isteyen ülkeler genelde bunu zorunlu kılıyorlar, özellikle schengen vizesine başvuracağınız zaman 30.000 euro teminatlı seyahat sigortası yaptırmanızı istiyorlar.
Bunu bazı kişiler yanlış anladığı için bir hatırlatma yapalım. Burada bahsedilen 30.000 euro sigortanın karşılayacağı üst limit. Yani sizin cebinizde, banka hesabınızda, akraba veya ailenizde böyle bir para olması gerekmiyor.
30000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası fiyat aralığı nedir?
Ücretler sigorta şirketlerine, gideceğiniz ülkeye ve yurtdışında kalacağınız gün sayısına göre değişiyor.
Ancak fikir vermesi açısından bir haftalık seyahat sağlık sigortası ücreti 30-40 lira civarında. İsterseniz biraz daha fazla ödeme yaparak daha kapsamlı bir sigorta da edinebilirsiniz.
Belli başlı sigorta şirketleri; Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Axa Sigorta, Ak Sigorta, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, İş Bankası..
Bu şirketlerin web sitelerinde genelde sigorta primi hesaplama araçları var. 
Oradan ortalama maliyet ne olur bakabiliyorsunuz. Ziraat bankası seyahat sağlık sigortası ücretleri için Ziraat Bankasının sitesinden form doldurup fiyat teklifi almanız gerekiyor.
İş bankası seyahat sağlık sigortası işlerini Anadolu Sigorta aracılığı ile yapıyor.
Yurtdışı sağlık sigortası nasıl yapılır?
Seyahat sağlık sigortası hizmeti veren bankalara veya sigorta şirketlerine yanınızda TC Kimliğinizle gitmeniz yeterli. Hangi ülkeye gideceksiniz? Kaç gün kalacaksınız?
Sigorta kapsamında neler olmasını istersiniz? Şeklinde bir kaç basit soruya yanıt vereceksiniz ve bir form dolduracaklar hepsi bu kadar.

Yurtdışı seyahat sigortası zorunlu mu?

Vize isteyen ülkelerin çoğunda zorunlu. Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve benzeri gelişmiş ülkelere giderken olmazsa olmazlardan.
Konsolosluklar veya onların yetkilendirdiği aracı kurumlar, vize başvurusu için gerekli evraklar listesinde belirtiyorlar.

3) Yurtdışında kalacağınız yere ilişkin evraklar, otel rezervasyonu, davet mektubu 

Bunlar ve benzeri; ziyaretiniz boyunca nerede bulunacağınızı gösteren belgeler.
Vize istensin yada istenmesin; yabancı ülkeye girişlerde pasaport kontrol polisleri bu evrağı soruyorlar çoğu zaman. Evrağı yanınızda bulundurup hazırlıklı olmakta fayda var.

4) Uçak biletinin çıktısı

Genelde gideceğiniz ülkeye girişte pasaport kontrol polisleri hangi tarihte ülkenize geri döneceğinizi ve geri dönüş biletiniz olup olmadığını soruyorlar.
Uçak bileti çıktısı nasıl alınır?
Online check in yaptıktan sonra size bilet bilgilerinizin olduğu email gelir. Bu gelen email in yazıcı kullanarak çıktısı alın.
Yada bilet için ödeme yaptıktan sonra gelen emailin çıktısını alın. Her ikiside aynı işi görecektir.

5) Varsa Ehliyetiniz

Türkiye'den alınan ehliyet yurtdışında geçerli mi? Eski ehliyetler Avrupada geçerli mi? Türk ehliyeti hangi ülkelerde geçerli?
Türkiye'den almış olduğunuz ehliyet yurtdışında da 6 ay süre ile geçerli.
Turist olarak gidiyorsanız veya kısa süreli seyahat gerçekleştirecekseniz mevcut ehliyetinizi sorunsuz kullanabiliyorsunuz.
Gideceğiniz ülkede uzun süre kalmayı planlıyorsanız; ehliyeti yurtdışında yeniletmeniz gerekiyor.
Kısaca: Ehliyetinizi yanınıza alın; olurda araba kullanmak isterseniz veya araba kullanmanız gerekirse yanınızda bulunsun.
Evrakları bu şekilde sıraladıktan sonra gelelim valiz hazırlama kısmına.

Valiz Tercihi

Valiz hazırlamanın ilk ve en önemli adımı:
İyi bir valize sahip olmak. Mümkünse uçak altı bagaj için; kırılmayan ve ezilmeyen sert dış kaba sahip çekçekli valizlerden kullanın.
Eşyalarınızın kırılıp dağılmasını büyük ölçüde önlüyor.
Kabin bagajı için hafif sırt çantası veya hafif kabin valizi tercih edin.
Valizin kendi ağırlığı az olunca, içine daha fazla eşya koyabiliyorsunuz.
Cabin Max diye kabin valizleri var; bunlar piyasadaki en hafif valizler hem de bütün uçak firmalarının kabin bagajı standartları ile uyumlular.

Yurtdışına çıkarken valizde olması gerekenler

Valizimizde bulunması gerekenler, tatile giderken yanımıza almamız gerekenler, tatile giderken unutmamamız gerekenler neler bunları valiz hazırlama listesinde bulacaksınız.
İş seyahati için de gitseniz, öğreci olarak da gitseniz bu liste size bavul hazırlamanızda rehberlik edecek.

- Uygun Kıyafetler

Gideceğiniz yere ve oradaki hava durumuna uygun kıyafetler.
accuweather.com sitesinden havanın nasıl olacağına bakabilirsiniz.
Gideceğiniz yer Kuzey Avrupa ülkeleri gibi günü gününü tutmayan bir havaya sahipse; en iyi yöntem ortaya karışık yapmak ve şort, tişört, pantolon, uzun kollu sweatshirt, etek, elbise, ceket şekinde farklı havalarda giyilebilecek bir elbise seçimi yapmak.

- Ayakkabılar ve Terlikler

Özellikle turistik amaçlı gezilerde altı düz, hafif spor ayakkabıları veya yürüyüş ayakkabıları kullanışlı oluyor.
Prag, Paris, Roma, Budapeşte, Stockholm, Helsinki... gibi şehirlerde uzun yürüyüşler kaçınılmaz oluyor.

- Havlular

En az 1 el havlusu, 1 de banyo havlusu.
Otellerde vesaire havlu bulunuyor tabiki ama bazı yerlerde ya pis oluyor yada kullanılmaktan ahı gitmiş vahı kalmış durumda oluyorlar.

- Güneş kremi, Güneş gözlüğü ve Şapka

Özellikle turistik amaçla yurtdışına çıkıyorsanız olmazsa olmaz durumunda bunlar.
Sahile, plaja falan gitmenize de gerek yok; sadece şehir içinde bile gezseniz.
Uzun yürüyüşler ve dışarda geçirilen zaman sonrası güneş yakıcı etkisini gösteriyor. Kesinlikle hava sıcaklığını bu konuda ölçü olarak almayın.
Örnek: Kuzey Avrupa ülkelerinde yazları hava serin olsada güneşli günlerde; güneş hem yakıcı hemde aşırı derecede parlak oluyor.

- Aksesuarlar ve Takı eşyaları

Fular, bandana, atkı, şal, saat, küpe, kolye, bileklik ve benzeri...
Önemli Uyarı: Değerli eşyaları, takıları veya mücevherleri kesinlikle ve kesinlikle uçak altı bagajına koymayın: Havaalanında bu valizleri veya bavulları uçağa yükleyen kişiler valizleri açıp çalıyorlar.
Sonrasında ise nerdeyse hiç bir şey yapamıyorsunuz.

- Kişisel Hijyen Ürünleri ve Kişisel Bakım Ürünleri;

Diş fırçası, Diş macunu, Deodorant, Parfüm, Şampuan, Saç Kremi, El ve yüz kremi,Makyaj Malzemeleri, Tarak, Traş Köpüğü, Traş kolonyası veya traş sonrası için krem, Traş Bıçağı veya Traş makinası, Tırnak keseceği, Makas, Tırnak Törpüsü.
Bu tür ürünlerin uçak altı bagaj bölümünde taşınması ile ilgili kısıtlama yok.
Ancak el bagajı ve/veya sırt çantasında uçak kabini içinde taşıyacaksanız kısıtlamalar mevcut.
Sayfanın alt kısmında kabine yanınızda alabilecekleriniz ve kabine sokulması yasak veya kısıtlı olan şeylerle ilgili detaylı anlatımı bulacaksınız.

- Sağlık Ürünleri ve İlaçlar

Ağrı kesici ve ateş düşürücüler; özellikle yanında bebek veya küçük çocuk olan aileler bunları kesinlikle yanlarına almalılar.
Reçeteli ilaçlar; kullanmanız gereken reçeteli ilaçlar veya alerji ilaçları varsa bunları da yanınıza alabiliyorsunuz. 
Vitaminler; vitaminler her yer için gerekli olmasada; Kanada, Rusya'nın Kuzeyi ve İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelere gidecek ve burada kışı geçirecek; Erasmus,
Au Pair veya İş stajı için uzun süre kalacak kişilerin yanlarına D vitamini almasını tavsiye ediyorum. Buralarda kışın günler kısa ve bulutlu olduğundan yeterince güneş göremiyorsunuz. Sonuç olarak yeterli D vitami eksikliği oluşuyor.
Yara bandı ve bandaj; oluşabilecek ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda bulunmasında fayda var. Hatta küçük ilk yardım çantalarından da alınabilir.

- Elektrikli ve Elektronik eşyaların parçaları

Adaptörler, şarj cihazları, kulaklık, kablo, usb kablo, gideceğiniz ülkede farklı elektrik prizleri varsa Çeviriciler (converter).

- Yiyecekler ve İçecekler

Yanınıza almanız zorunlu değil tabiki ama eğer yiyecek içecek alacaksanız. Bunların gideceğiniz ülkenin gümrük kurallarına uygun olup olmadığını kontrol edin.
Uçak kabini içine yanınızda yiyecek götürecekseniz sayfanın alt kısmındaki detaylı açıklamayı okuyunuz.

Valize konulmaması Gerekenler

Bu başlık altında valize nelerin konulmamaması gerektiğinden, valize konulması sakıncalı eşyalardan ve valize konulması yasak olan eşyalardan bahsedeceğiz.

- Elektronik Cihazlar

Hem kırılma riskinden, hem de bagaj transferi esnasında çalınma riskinden dolayı; dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu, pro fotoğraf makinası ve objektifler.. bunlar ve benzeri eşyaları uçak altı valizine koymamakta fayda var.
Bunları el bagajında ve kabin içinde taşıyabiliyorsunuz. Yanlız dizüstü bilgisayarlarda; cihazın bozuk olmaması önemli. Bazı ülkeler bu konuda çok sıkı;bilgisayarın içinde herhangi bir düzenek olmadığını görmek için sizden dizüstü bilgisayarınıaçıp çalıştırmanızı istiyorlar.

- Değerli Eşyalar

Zinet eşyaları, para, mücevher, pahalı saatler ve diğer takı eşyaları gibi değerli ve kolay çalınabilecek şeyleri valizde taşımak oldukça riskli. Bu eşyalar çalınırsa kimse sorumluluk almıyor.

- Kırılabilecek Eşyalar

Kristal, porselen, cam şişe veya kavanozlar..
Bagajları uçağa yükleyip uçaktan boşaltırken tabir yerindeyse; valizleri oradan oraya fırlatıp atıyorlar; bu esnada kolay kırılabilecek eşyaların zarar görmemesi için bunları valize koymamakta fayda var.

Yukarda sıralananların valizde taşınması; genel olarak yasak değil ama zorda kalmadıkça bunları valize koymamakta fayda var.

Bunları valize koymanız gerekiyorsa, aşağıdaki valize eşyaların yerleştirilmesi ile ilgili açıklamalarımıza göz atın.

Valize konulması hava yolu kuralları veya kanunlarla yasaklanmış maddeler

Bunlarıda kısaca özetlersek:
- Zehirli veya asit özelliğindeki sıvılar
- Patlayıcı, parlayıcı, yanıcı maddeler
- Radyoaktif Maddeler
- Bazı lityum piller, aküler, içinde civa olan termometreler

Gidilecek havayolunun sitesinde hangi eşyalar kabin altı bagajda taşınamaz; bununla ilgili detaylı liste oluyor.


Seyahatiniz sırasında yanınızda bulunacakları bu şekilde sıraladıktan sonra:

İş geldi bunları valize yerleştirmeye:

Bavula Eşya Sığdırma Teknikleri

Eşyaları valizinize yerleştirirken uygulayabileceğiniz 3 temel yöntem var: Valize çok eşya sığdırmak için hangi yöntemleri kullanmamız gerektiğine ve hangi yöntemin daha etkili olduğuna gelin birlikte bakalım.

1) Klasik Katlama Tekniği

Atadan kalma yöntemlerle elbiseleri katlayıp valize yerleştirdiğimiz bu yöntem en valizde yer kazanmak açısından en kötü yöntem. Nedeni ise katlayarak koyulan kıyafetler arasında çok fazla boşluk kalması ve eşyaların yeterince sıkıştırılamaması.
Hala bu yöntemi kullanıyorsanız size daha iyi 2 alternatif sunacağız.

2) Rulo Tekniği

Oldukça etkili ve kolay bir yöntem; kıyafetleri rulo halinde yuvarlayıp bu şekilde valize yerleştiriyorsunuz. Bu yöntemle çok daha fazla kıyafeti valize sığdırmanız mümkün. Kesinlikle denenmiştir ve onaylanmıştır.

3) Paket Tekniği (Bundle Tekniği)

Valize eşya sığdırmada en etkili teknik paket tekniğidir. Kıyafetleri birbiri içine katlayıp bir paket haline getirilen bu teknik; valizde yer kazanma açısından en iyi teknik ancak hem katlaması hem de gideceğiniz yere varınca katmanları açması oldukça zahmetli.
Hem etkili hem zahmetsiz olsun diyorsanız rulo tekniği valiz yerleştirmesi için en iyi teknik.
Bu sayılan tekniklere destekleyici olarak "çanta içinde çanta" tekniğini kullanıyoruz. (Inception filmi gibi :) )

Valiz Yerleştirme Püf Noktaları

Pratik bavul hazırlama önerileri ve bavul hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri bu başlık altında sıralayacağız. Valizde en çok eşyayı en az alana sığdırma sanatı:

1) Alışveriş Çantası

Gideceğiniz yerde alışveriş yapacaksanız yada böyle bir ihtimal varsa; dönüş yolunda eşyaları tekrar valize sığdırmakta zorlanmamak için valizin içine küçük katlanabilir bir el çantası veya alışveriş çantası koyun.

2) Kirli çamaşır Poşeti

Seyahat sonrası eşyaları yıkayıp tekrar valize yerleştirme gibi bir imkanınız olmayabilir. Bu yüzden dönüş için koku yapabilecek kirli çamaşırları içene koyacağınız bir poşet hazır bulunsun.

3) Küçük Çanta

Kişisel bakım ve hijyen ürünleri için ayrı ufak bir çanta kullanın. Bu ürünleri ufak çanta veya poşete koyup o şekilde valize yerleştirin. Eşyaların daha derli toplu olmasını sağlar. Aynı zamanda elbiseleride korumuş olursunuz.

4) Rulo veya Paket Tekniği

Rulo veya Paket tekniğini kullanacaksanız; rulo haline getiremeyeceğiniz veya katlayamayacağınız; takım elbise ve benzeri kıyafetleri valizin en altına serin.

5) Ayakkabılar içindeki boşluğu kullanın.

Ayakkabı ve botların içine ufak tefek eşyaları sığdırmak mümkün. Bu eşyaları önce bir poşetin içine koyup sonra ayakkabının içine yerleştirirseniz daha iyi olacaktır.

6) Ayakkabıları Poşete Koyun

Ayakkabıları valize yerleştirdiğinizde diğer elbiseleri kirletmemesi için ayakkabıları bir poşetin içine koyup öyle bavula yerleştirin.

7) Ağırlar Dışarı

Gidiş ve geliş için üzerinize giyeceğiniz elbise ve ayakkabıları, yanınızda götürmek istediğiniz kıyafetler içinden en ağır olanlardan seçin.
Örnek: Yanınıza bir çift bot, bir çift spor ayakkabı alacaksanız. Uçak seyahatleri için botları giyin ve sporları valizde tutun.
Valizde kilo sınırı aşımına karşı etkili bir yöntem.

8) Büyükler Önden

Önce yer kaplayacak büyük eşya ve elbiseleri yerleştirin. Daha sonra tişört, iç çamaşırı, çorap veya diğer ufak eşyaları aralara sıkıştırın.

9) İlk Kullanılacaklar Üste

İlk kullanacağınız veya sık kullanacağınız eşya ve elbiseleri daha ulaşılması kolay olan üst kısma koyun. Bu yöntem özellikle sırt çantası veya diğer el bagajlarında oldukça kolaylık sağlayacak.

10) Kırılabilecek eşya taşıyacaksanız

Kırılabilecek eşyaları valizin kenar ve köşelerine koymayın.
Valizin alt kısmına elbiseleri rulo yaparak yerleştirin; bu kıyafetlerin üzerine ve valizin orta kısmına gelecek şekilde kırılabilecek eşyaları yerleştirin. Sonra üzerine bir kat daha elbise, havlu vb darbeden koruyacak eşyaları yerleştirin.
Uyarı: Kırılabilecek eşyaları birbirleri ile temas edecek şekilde koymayın. Birden fazla kırılacak eşyanız varsa; birbirlerine değmeyecek şekilde, etrafına havlu sarın.

11) Sıvı Taşıyacaksanız

Her türlü sıvı ve akışkan özellikteki maddeyi taşırken; önce bunların ağızlarının sıkıca kapalı olduğundan emin olun, sonra bir kaç kat deliksiz sağlam poşetlerle sarın.
Sıvılar, kırılabilecek özellikte cam şişe veya kavanoz içindeyse; valizin orta kısmına yerleştirin ve yerleştirmeden öncede etrafına havlu sarın.

İnternetten uçak bileti nasıl alınır?

Hangi hava yolunu kullanacağınız belliyse onun sayfasına gidiyorsunuz. Belli değilse önce skyscanner, momondo gibi uçak bileti araması ve uçak bilet fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz sitelere göz atıyorsunuz.
Uygun havayolu firmasını bulduktan sonra, havayolunun web sitesine gidiyorsunuz. 
Önce nereden nereye ve hangi tarihlerde gideceğinize dair bilgileri giriyorsunuz. 
Sistem, o tarihlerdeki uçuşları sıralayacak. Bundan sonra uçuşu seçiyorsunuz. Uçuşu seçerken ücret bilgisi, kaç kilo bagaj hakkı verildiği, uçakta ikram ve yemek verilip verilmediği bu tür bilgilere bakıyorsunuz. 
Uçuşu ve kullanacaksanız diğer hizmetleri seçtikten sonra yolcu kimlik bilgilerini dolduracağınız bir form gelecek. Bu formu ve iletişim bilgilerini dikkatlice doldurduktan sonra site sizi bilet için ödeme sayfasına yönlendirecek. Burada banka kartı veya kredi kartı bilgilerini girerek biletinizi satın alma işlemini tamamlayacaksınız.


İnternetten uçak bileti satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

1) Adı sanı bilinmeyen ve havayolu firması ile bağı olmayan sitelerden bilet almayın.
2) Mümkünse önce havayolunun resmi sitesini kullanın
3) Kimlik bilgilerinizi ve pasaport numaranızı girdiğiniz formda, yanlış hata olmadığını dikkatlice en az 2 kez kontrol edin
4) İletişim bilgilerini doldururken; ulaşabileceğiniz bir e-posta adresi girin. Uçak rezervasyon bilgileri bu e-posta adresine gönderileceği için şifresini bilmediğiniz veya şifresini unuttuğunuz e-posta adresleri kullanmayın.
5) Alışverişe başlamadan önce kredi kartı veya banka kartınızda yeterli para veya limit olup olmadığını kontrol edin.
6) Kartınız online işlemlere, internet üzerinden alışverişe açık mı kontrol edin.
7) Kart bilgilerini girdikten sonra ödeme tuşuna tıklayınca hata mesajı alırsanız:
Önce banka hesabınızdan para çekilmiş mi bunu kontrol edin. Para çekilmiş ama bilet satın alma başarısız olmuşsa havayolu firması ile irtibata geçin
Hata mesajı aldınız ama para da çekilmedi ise; farklı bir internet tarayıcısında veya farklı bir cihazda aynı işlemleri tekrar ederek bileti satın almayı deneyin.
8) Bilet satın alma işlemi tamamlandıktan sonra size gelen onay mesajı veya emaildeki uçuş bilgileri ve kimlik bilgilerinizi kontrol edin. Herhangi bir hata varsa havayolu ile irtibata geçin.

İnternetten uçak bileti aldıktan sonra ne yapılır?

Uzun zamandır elektronik bilet uygulandığından; öncelikle bileti satın aldıktan sonra size gelen email veya sms'deki bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin.
Sonra izlenecek adımlar; online check-in, uçuş günü havaalanında check-in ve valiz teslimi.

Online check in nasıl yapılır?

Genelde uçuştan 24 saat önce havayolu firmaları internet sitelerinde online check in için sistemlerini açıyorlar. Firmadan firmaya süre daha uzunda olabilir.
Pegasus online check in yaparken bu süreyi 72 saat olarak veriyor mesela.
Adınız, soyadınız, bilet numaranız veya rezervasyon numaranızı girerek sisteme giriş sağlıyorsunuz. Bundan sonrasında sayfa sizi yönlendiriyor. Bunun amacı; gideceğinizi doğrulamak, bilet satın alırken koltuk seçmediyseniz size koltuk numarası ayarlamak vesaire. Gayet basit bir işlem.

Online check in zorunlu mu?

Bazı firmalar için zorunlu. Örneğin; Avrupa'da faaliyet gösteren ucuz havayolu firmaları arasında bulunan Ryanair online check in yapılmadığı taktirde 50 euro ek ücret istiyor. Bazı firmaların uçuşlarında ise online check in seçeneği bulunmayabiliyor: Mesela Sunexpress'in Helsinki İzmir arası uçuşlarında böyle bir seçenek yoktu.
Kısaca; eğer firma online check in seçeneği sunuyorsa zorunlu olsun olmasın her zaman online check in yapın.

Online check in ne işe yarar?

Online check in faydası; hem yukarıda bahsettiğimiz gibi kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız hem de havaalanındaki check in için bekleme sürenizi azaltır.

Havaalanına ne zaman gidilmeli?

Uçuştan kaç saat önce havaalanında olunmalı?
Havaalanına kaç saat önce gidilmeli?
Kaç saat önce havaalanında olmalıyım?
Havaalanında kaç saat önce olunmalı?
Bunlar ve benzeri soruların yanıtı:
Yurtiçi uçuşlarda uçak hareket saatinden en az 1 saat önce, Yurtdışı uçuşlarda ise uçak hareket saatinden en az 2 saat önce havaalanında olunmalı.
Havaalanına girişte güvenlik kontrolü yapıldığından ve İstanbul Atatürk Havaalanı gibi büyük havaalanlarında, havalimanı içerisinde ciddi bir yürüme mesafesi bulunduğundan erken gitmekte fayda var.
Daha önce uçakla seyahat deneyiminiz olsa bile, her havaalanı ve gidilecek zamandaki yolcu trafiği farklı olduğundan; bir defa işlemlerinizin erken bitmiş olması sonraki seferde "biraz daha geç gideyim" düşüncesine yol açmamalı.

Havaalanında check in ne zaman yapılır?

Check in uçuştan ne kadar önce yapılmalı?
Havaalanındaki check in işlemleri genelde uçuşa 1,5 - 2 saat kala başlıyor. Farklı havaalanlarında ve farklı hava yollarının uçuşlarında süre biraz daha uzayıp kısalabiliyor. Uçuşa 30 - 45 dakika kala check in kapanıyor.
Önemli Uyarı: Pek çok havaalanında check in yapan görevliler bu işlemleri tamamladıktan sonra uçağın yolcuları alacağı kapıya geçip buradaki bilet kontrolü ve yolcuların uçağa alınması işlemlerinide yapıyorlar.
Bu yüzden check in e geç kalırsanız burada görevli bulamayabilirsiniz. (Görevliler aynı anda iki yerde birden olamayacağından)

Havaalanında check in nasıl yapılır?

Havaalanına veya havalimanına vardıktan sonra; içerdeki check in için bilgi veren ekranlardan kaç numaralı bankoya gitmeniz gerektiğine bakın;
Örnek; 10:30 Q9435 Paris 110-112
Bilgiler ekranlarda bu şekilde gösteriliyor. En baştaki "10:30" uçağın kalkış saati, "Q9435" uçağın sefer numarası, "Paris" gidilecek şehir, 110-112 de bu bankolarda, bölümlerde check in işlemi yapılacak demek. Bir de "Gate" yazan sütun var, o uçağın hangi kapıdan çıkış yapacağını gösteriyor. Onla karıştırmayın.
Banko numarasını bulduktan sonra burada sıraya giriyorsunuz. Sıranız gelince pasaportunuzu hazırlayıp görevliye veriyorsunuz.
Gideceğiniz ülke için vize gerekiyorsa; vize veya oturma izni kartınızı da burdaki görevliye gösteriyorsunuz. Geçerli bir vizeniz veya gideceğiniz ülkeden alınmış bir oturma izni kartınız olmadan sizi uçağa bindirmezler.
Yanınızdaki valizleri ve el çantalarını kilo ve boyutlar olarak kontrol edecekler ve bagaja verilecek olanları görevli alıp yürüyen banta yerleştirecek ve uçağa doğru valiziniz yola çıkacak. Size de uçak biletlerinizi ve valizleriniz için etiketler verecekler. Bu etiketleri yolculuğunuzu tamamlayıp indiğiniz yerde valizinizi teslim alana kadar saklayın.

Aktamalı uçuşlarda check in nasıl yapılır?

Aktarmalı uçuş kuralları, transit yolcu uygulaması, yurtiçi aktarmalı uçuş nasıl yapılır?

Dışhat aktarmalı uçuşlar nasıl yapılır?  Aktarmalı uçuşlarda bagaj transferi nasıl yapılır?
Bu soruları cevaplayacağız.
Yukarıda bahsettiğimiz check in işlemleri aynı şekilde aktarmalı uçuşlarda da yapılıyor.
Tabiki duruma göre birden fazla check in işlemi yapmanız gerekebilir. 
Aşağıdaki örnek senaryolara bakınız.
Yapacağınız uçuşlar aynı bilet ile yapılacaksa;
Diyelim ki Türk Hava Yollarının sitesinden İzmir Berlin uçuşu için bilet aldınız. 
Uçuşta, Atina üzerinden aktarmalı görünüyor. Bu ve benzeri durumlarda havayolu valiz aktarmasını kendisi yapıyor. Kısaca valizi İzmir'de veriyorsunuz, son varış noktası Berlin'de alıyorsunuz.
Diyelim ki uçak biletini bir bilet acentasından veya bileti, aracı bir web sitesinden aldınız; aktarmalı uçuş var ama tek bilet olarak kesilmiş.
Yukarda bahsettiğimiz gibi bir aktarma varsa; yine ortak faaliyet gösteren havayolları valizleri kendileri uçaklar arası trasfer ediyorlar.
Örnek: İstanbul Londra uçuşuna bilet aldınız; uçuş Paris aktarmalı görünüyor.
Diyelim; Air France ve Türk Hava Yollları ortak uçuş gerçekleştirecek ve  İstanbul Paris uçuşunu Thy, Paris Londra uçuşunu Air France ile yapacaksınız; burada da bir sorun yok. Yine valizleri onlar aktarıyor.
Gelelim önemli konuya:
Aktarmalı uçacaksınız ama biletleri siz ayrı ayrı aldınız.
Girdiniz siteye Pegasus hava yollarından Ankara Kopenhag bileti aldınız.
Sonra Finlandiya'nın hava yolları olan Finnair'in sitesine girdiniz ve Kopenhag Helsinki uçuşuna bilet aldınız.
Bu durumda; Ankara'da valizi verip Kopenhag'da alıyorsunuz. Kopenhag'da tekrar Kopenhag Helsinki uçuşu için check in yapıyorsunuz ve valizi teslim ediyorsunuz.
Uçuş tamamlandıktan sonra valizi Helsinki'de alıyorsunuz.

İç hatlar aktarmalı uçuşlar nasıl yapılır? 

Yurtiçi aktarmalı uçuşlar da benzer mantıkla yapılıyor;
Diyelim ki tek bilet olarak Ankara aktarmalı İstanbul Kars uçuşuna bilet aldınız.
İstanbul da valizi verip, İstanbul Ankara ve Ankara Kars biletlerini alıyorsunuz; aktarma havalanında kabindeki eşyaları alıp çıkıyorsunuz ve Kars uçağının kalkacağı kapıya gidiyorsunuz. Uçak altı valizini yine onlar taşıyorlar bir uçaktan diğerine.
Biletleri ayrı ayrı satın aldıysanız; Bu sefer Ankara'da valizi teslim alıp, tekrar check in yaptırıp Kars uçağı için bagaja vermeniz gerekiyor.

Aktarma Uçuşları Konusu ile İlgili Önemli Notlar:

- Uçuşunuz tek bilet üzerinden düzenlenmişse; ilk check in yaptığınız yerde diğer aktarma uçuşları için olan biletleri de veriyorlar.
Yukarda verdiğimiz Atina aktarmalı İzmir - Berlin uçuşu örneğine geri dönersek;
İzmir'de check in yapıp uçak altı bagajı verdiniz.
İzmir - Atina ve Atina - Berlin uçuşları için biletleri size İzmir'de veriyorlar.
Atina'ya varınca sadece uçak kabini içindeki eşyalarınızı alıp uçaktan çıkıyorsunuz ve transfer yolcuları (Transfer Passengers) için gösterilen tabelaları takip edip diğer uçağın kalkacağı kapıya gidiyorsunuz.
Atina Berlin uçunu tamamladıktan sonra valizinizi Berlin'de alıyorsunuz.

- Uçuşunuz farklı biletlerle düzenlenmiş ise;
Kopenhan aktarmalı Ankara Helsinki uçuşu için verdiğimiz örneği hatırlayalım.
Ankara'da check in yapıp valizi veriyorsunuz. Size sadece Ankara - Kopenhag biletini veriyorlar. Kopenhag'a varınca uçak kabini içindeki eşyalarınızı alıp uçaktan iniyorsunuz. "Luggage Claim" Bagaj Teslim tabelalarını takip edip gidip valiziniz alıyorsunuz. Sonra havaalanının check in yapılan bölümüne gidip Kopenhag - Helsinki uçuşu için check in yapıp valizi veriyorsunuz ve Kopenhag - Helsinki biletini alıyorsunuz. Helsinki'ye varınca valizi burdan alıp yola devam ediyorsunuz.

Yurtdışı aktarmalı uçuşlarda pasaport kontrolü

Yurtdışı aktarmalı uçuşlarda yapılması gerekenler ve yurtdışına yapılacak uçuşlarda aktarma yapmanız gerekirse hangi adımları izleyeceğinizi bu başlık altında anlatacağız. Check in valiz transferi konusunu yukarıda anlatmıştık. Gelelim aktarmalı uçuşlarda pasaport, vize ve transit vize kontrollerine:
Aktarmalı uçuşları; yurtdışından yurtdışına ve yurtiçinden yurtdışına olarak 2'ye ayırmak mümkün.

Yurtiçinden yurtdışına olan aktarmalı uçuşlar;

Örnek vermek gerekirse İstanbul aktarmalı İzmir Helsinki uçuşu.
Genel uygulama ülkeden çıkış yapılacak noktada pasaport kontrolü yapılması.
Örnek üzerinden devam edersek. İzmir'den binip İstanbul'a gidiyorsunuz.
Bu durumda iç hatlara geçiyosunuz sonra İstanbul'da pasaport kontrolünden geçip İstanbul - Helsinki uçağına biniyorsunuz. Helsinki'de inince orda tekrar pasaport ve vize kontrolü yapılıyor.
Yukarda valiz transferleri ile ilgili bahsettiğimiz kurallar aynen burada da geçerli.
Kısaca; pasaport kontrolü yurtdışı uçuşun başlayacağ ve yurtdışı uçuşun bittiği havaalanlarında yapılıyor.

Yurtdışından yurtdışına olan aktarma uçuşları;

Bunuda iki alt gruba ayırmak mümkün.
Türkiye'den yurtdışına bir ülkeye, o ülkeden de farklı bir ülkeye yapılacak aktarmalı uçuşlar.
Örneğin; Roma aktarmalı İstanbul Marakeş uçuşu.
Bu durumda önce İstanbul'dan çıkarken pasaport, vize kontrolü yapılıyor sonra Roma'ya varınca tekrar pasaport ve vize kontrolü yapılıyor.
Roma'dan Marakeş'e gidip Fas'a varınca yeniden pasaport kontrolü yapılıyor.

Farlı bir örnek: Diyelimki Münih aktarmalı Madrid Stockholm uçuşunuz var.
Bu 3 ülke'de schengen alanında olduğundan duruma göre hiç pasaport kontrolü yapılmayabilir.
Mesela; Temmuz'da Riga aktarmalı Paris Helsinki uçuşumuz vardı. Yol boyu hiç pasaport kontrolü yapılmadı.
Konuyu fazla uzatmadan özetlersek;
Aktarma yapılacak ülke vize istiyor mu istemiyor mu önceden kontrol edip öyle yola çıkın geçerli pasaport ve vizeniz olduktan sonra kontrol yapılması sorun değil.

Aktarmalı uçuşlarda vize gerekir mi?

Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapılacak ülkenin vize politikası çok önemli.
Asıl gitmek istediğiniz ülke vize istemese dahi transfer uçuşunu gerçekleştireceğiniz ülke transit vize isteyebilir.
Verdiğimiz örnekteki uçuş için İtalya transit vizeniz yoksa İstanbul'dan uçağa binemezsiniz bile.

Amerika transit vize istiyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılacak aktarmalı uçuşlar için Amerika, Türk vatandaşlarından transit vize istiyor. Hatta gemi ile gidip bir kaç saat takılayım deseniz bile bu vizeyi istiyorlar.

İngiltere transit vize istiyor mu?

İngiltere üzerinden yapılacak transfer uçuşlarında İngiltere transit vize istiyor mu?
İngiltere, Türk vatandaşlarındn transit vize istiyor ancak istisnaları var.
Örnek: Londra aktarmalı İstanbul New York uçuşu.
Böyle bir uçuş için Amerika veya Kanada vizeniz varsa İngiltere için transit vizeye ihtiyacınız yok.
Benzer şekilde Amerika veya Kanada vizeniz varsa Schengen bölgesinden yapılacak aktarma uçuşlarda yine transit vizeye ihtiyacınız yok.

İnternetten alınan uçak bileti nasıl temin edilir?

Havaalanında bilet aldığınız firmanın check-in (kayıt) bölümüne pasaportunuzu verdiğinizde, uçuş bilgileriniz onların ekranında çıkıyor ve size, uçağa binmeniz için gerekli bileti oradan veriyorlar.
Diğer bir yöntem ise yukarıda bahsettiğimiz online check in; bu işlemi yaptıktan sonra bazı firmalar uçağa biniş için gerekli biletin bir kopyasını elektronik olarak, kare kodlu şekilde ekranda gösteriyor. Bunun bir kopyasını telefonunuza kaydedip bununla da uçağa binmenize imkan tanıyorlar.
Not: Valiz, bebek arabası gibi uçağın bagajına verilmesi gereken eşyalarınız varsa tekrar havaalanında check in e gitmeniz gerekiyor.

Check in sonrası ne yapılmalı?

Check in işlemini tamamlayıp valizinizi verdiniz, biletlerinizi aldınız. Sonraki adım uçağın çıkış yapacağı yani yolcuların uçağa alınacağı kapıya gitmek. Uçağın hangi kapıdan çıkış yapacağını nasıl anlarız diyenler için; biletlerin üzerinde "Gate 123" mesela bu şekilde yazıyor. Aynı zamanda havaalanındaki bilgi ekranlarından da kontrol edebiliyorsunuz.
Uçağın çıkış yapacağı kapıya gitmek için önce güvenlik kontrolü ve pasaport kontrolünden geçmeniz gerekiyor.
Güvenlik kontrolünün olduğu noktanın arkasındaki bölüme sadece biletli yolcuların geçmesine izin veriliyor. Eş dost akraba sizi uğurlamak için bu alana geçemiyor.
Güvenlik noktasına gelmeden sevdikleriniz vesaire ile vedalaşma faslını yapın.

Havaalanı güvenlik kontrolü nasıl yapılıyor?

Güvenlik kontrolü yapılan noktaya geldiğinizde kemer, bozuk paralar, çakmak, metal eşyalar... kısaca ceplerinizi boşaltıyorsunuz.
Üzerinizde ceket, mont vesaire varsa bunları da çıkarıyorsunuz.
Tablet, dizüstü bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik eşyaları eğer sırt çantası veya el bagajı içinde ise çıkarıp ayrı olarak plastik kaplara yerleştiriyorsunuz.
Yanınızda sıvı varsa; su dahil her tür sıvı ve akışkan özellikteki maddeyi kapsıyor. Bunlar kurallara uygun bir şekilde düzenlenmiş mi buna bakılıyor.

Uçakta sıvı taşınması

- Uçağın kabin kısmına yanınızda veya el bagajınız içerisinde sıvı maddeler alabiliyorsunuz.
- Bu sıvılar 100 ml (mili litre) yi geçmeyecek ayrı ayrı kapların içinde olmalı.
- Sıvıların olduğu plastik, cam vs kapların hepsi; ağzı kapatılabilen şeffaf, en boy olarak en fazla 20x20 cm ölçülerinde, plastik poşetin içinde olmalı.
Uçak kabin alanında sıvıların nasıl taşınacağını gösteren örnek resim. Sitemizde çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Uçak kabininde sıvı taşıma


Uçağa deodorant alınıyor mu? 
Uçakta parfüm taşınır mı?

Uçakta parfüm taşımak yasak mı? Uçakta deodorant taşımak yasak mı? Uçakta deodorant taşınır mı?
İnsanlar, bunlar ve benzeri soruların cevabını merak ediyor.
100 ml'yi geçmiyorsa ve doğru şekilde şeffaf, ağzı kapanabilir plastik poşetin içine yerleştirilmişse; uçak içerisinde parfüm ve deodorant taşıyabiliyorsunuz.
Kesinlikle tarafımdan denenmiştir. Yanımda parfüm ve deodorantla Helsinki, Budapeşte, Paris, Riga, Prag, İstanbul ve İzmir havaalanlarından sorunsuz geçtim.

Uçağa ilaç alınıyor mu?

Uçakta ilaç taşımak yasak değil ancak şurup gibi sıvı olan ilaçlarda yukarıda bahsettiğimiz sıvılarla ilgili kısıtlamalara ve kurallara tabi. Sıvı ve akışkan özellikteki ilaçlar dışında kalan ilaçları taşımada herhangi bir sorun yok. 
Her ihtimale karşı doktorun yazısı veya ilacın reçetesini yanınızda bulundurun.
Reçetesiz satılan ilaçlar ve nikotin tabletleri için yanınızda reçete olmasına gerek yok.

ağa çakmak alınır mı? Uçakta çakmak taşımak yasak mı? Uçağa çakmakla binilir mi? 

Sorularına yanıt olarak: Uçakta çakmak yasak değil ve yanınıza 1 tane çakmak almanıza izin veriliyor.

Uçakta yiyecek taşınır mı?

Uçakta yiyecek taşınması ile ilgili kurallar ve kısıtlar biraz gidilecek ülkeye bağlı olsa da uçakta yiyecek maddelerin taşınması mümkün.
Önemli Uyarı: Türkiye'den çıkışınız için geçerli kurallar gideceğiniz ülkeden farklı olabilir. Yani Türkiye'den çıkarken; uçakta taşınabilecek yiyecekler listesinde olan bir şey vardığınız ülkede gümrük tarafından yasaklı olabilir. Bu durumda onca yol taşıdığınız yiyecekleri çöpe atmanızı isteyecekler. Özellikle Avustralya'nın çok katı kuralları var yiyecek konusunda.
Kısaca; yanınıza alacağınız yiyecekler, gideceğiniz ülkenin kurallarına uygun mu önce buna bakın.
- Uçakta yemek için yanınıza meyve, sandeviç, hamburger, bisküvi, kek vesaire alabilirsiniz.

Uçakta et taşımak yasak mı? Uçakta peynir taşınır mı?

Uçakta konserve taşınır mı? Uçakta sucuk taşınır mı?
Bu tür sorulara yanıt olarak; hem havayollarının, hem gidilecek ülkelerin kuralları esas alınır. Delinip akabileceği için konserveler ve eriyip akabileceği için krem peynir, tereyağ, margarin, dondurma ve benzeri yiyecekler kabin bölümüne alınmıyor. Genel olarak bozulabileceği için et ve süt ürünlerinde pek çok ülkenin kısıtlama veya yasağı söz konusu. Bazı kısıtlamalar ise üründen çok ülkelerle alakalı
Örnek; Avrupa Birliği ülkelerinden Finlandiya'ya gelirken yanınızda et, süt ürünleri getirebilmenize rağmen.
Avrupa birliği dışındaki bir ülkeden gelirken; yanınızda et ve süt ürünleri getirmeniz yasaklanmış durumda.

Kabin bölümünde Uçakta çadır taşınır mı?

Uçakta çadır taşımak yasak değil ancak çadırın kazıkları; kesici delici kategorisine girdiğinden bunları kabine sokamazsınız. Sırtçantalı gezginler genelde ucuz hava yollarını kullandıkları ve bu havayolları da sadece el bagajı hakkı tanıdığından mağdur olmasınlar.
El bagajında taşınması yasak eşyalar ve
Kabinde yanınızda bulunduramayacaklarınız
Yukarda bahsettiğimiz sıvı ve yiyeceklerle ilgili kısıtlamalar dışında diğer pek çok eşya ile ilgilide kısıtlama ve yasak söz konusu;
Traş bıçağı, jilet,Ustura, Bıçak, Maket bıçağı, Çakı, Çok Amaçlı Çakı...
6 santimden uzunsa; Makas, Tırnak Makası, Tırnak Törpüsü....
Günlük hayatta kullandığımız eşyalardan yasaklı olanlardan bir kısmı böyle; tam listeyi görmek için aşağıdaki pdf dosyasına tıklayınız.

Uçak kabininde Yasaklı Maddeler listesi pdf



Güvenlik Kontrolünden Sonra

Güvenlik kontrolü ve pasaport kontrolünü geçtikten sonra; duty free'nin bulunduğu bölgeye geliyorsunuz. Buradan alışveriş yapmayacaksanız doğruca uçağın çıkış yapacağı kapıya (gate) gidiyorsunuz.
Bazen uçak kapıya tam yanaşıyor hemen küçük bir tünelden geçip uçağın içine giriyorsunuz. Bazen de kapıdan havaalanının arka kısmında uçakların olduğu bölüme geçiyorsunuz. Ordan ücretsiz otobüs/servis ile uçağın yanına gidiyorsunuz ve merdivenlerden çıkıp uçağa biniyorsunuz.
Uçağa binmeden önce Free Shoplardan alışveriş yapacaksanız aşağıda Duty Free hakkında bilgileri okuyunuz.

Uçağa binmek için gerekli belgeler

Uçağa binmeden önce bilet ve pasaport kontrolü yapılıyor; ardından yolcular uçağa alınıyor. 
Yurtiçi uçuşlarda veya kimlikle gidilebilen ülkelere olan yolculuklarda pasaport yerine TC Kimlik ile uçağa binebilirsiniz.
Pasaportsuz gidilen ülkeler 2017 yılı itibarı ile; Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti, Gürcistan ve Ukrayna.
Eski kimliklerle Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan'a gidilebiliyor.
Ukrayna'ya pasaportsuz gidebilmek için yeni çipli kimlik kartı gerekiyor.

Ehliyetle uçağa binilir mi?

Yurtdışı uçuşlarda Pasaport veya Kimlik dışındaki belgeler ile uçağa almıyorlar.
Uçağa binerken kimlik yerine geçen belgeler?
Yurtdışı uçuşlarda Kimlik yerine kullanabileceğiniz tek belge pasaport.
Yurtiçi uçuşlarda Kimlik yerine kullanabileceğiniz belgeler; pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı, sağlık karnesi, resmi kurum ve kuruluşlardan verilmiş imzalı, damgalı, fotoğraflı ve üstünde Tc kimlik no'unu gösteren kimlikler.

Duty Free'den Alışveriş Yapmak

Duty Free ne demek; duty free en kısa tabiri ile gümrüksüz satış demek.
Ülkeden çıkışta polis kontrolünden sonraki alan, uluslararası alan kabul edildiğinden ürünler vergisiz satılır. Haliyle fiyatlar daha düşüktür. (Yada öyle olması beklenir.)

Duty Free'de ne satılır?

Havaalanının büyüklüğüne ve duty free ye ayrılan alana göre ürün ve mağaza çeşitliliği değişiyor. Genel olarak şu ürünler satılıyor;
Hediyelik eşyalar, Sigara, İçki, Parfüm, Şeker, Çikolata ve benzeri, Marka kıyafetler...

Duty Free Alışveriş Kuralları

Ürünler vergiden muaf satıldığından;durumun iç piyasayı etkilememesi için ürünleri sınırsız sayı ve miktarda alamıyorsunuz. Her tip ürün için belirlenmiş kısıtlamalar var.
Duty free alışveriş limitleri 2017 Yılı itibarı ile
Ülkeye giriş yapan yolcular için kişi başı alışveriş limiti
Sigara: 3 karton
Alkollü İçecekler: 1 litre Alkollü içki (%22’den fazla alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya hariç)
Alkollü İçecekler: 2 litre Alkollü içki (%22’den az alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya dahil)
Parfüm: 600 ml
Makyaj veya Cilt Bakım Ürünleri: 5 adet
Çikolata ve Şekerleme: 2 kg
Kahve: 1 kg
Çay: 1 kg


Ülkeden çıkış yapan yolcular için yolcu başı alışveriş limiti


Sigara: 9 karton

Alkollü İçecekler: 3 litre Alkollü içki (%22’den fazla alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya hariç)
Alkollü İçecekler: 6 litre Alkollü içki (%22’den az alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya dahil)
Parfüm: 1800 ml
Makyaj veya Cilt Bakım Ürünleri: 15 adet
Çikolata ve Şekerleme: 6 kg
Kahve: 3 kg
Çay: 3 kg
Not: Duty Free den alınan ürünler, uçak kabin içi sıvı kısıtlaması kurallarına tabi değiller. Duty free den alışveriş fişinizi almayı ve yolculuğunuz tamamlanana kadar yanınızda taşımayı unutmayın.

Önemli Uyarı: Bunlar Türkiye'de satışa izin verilen miktarlar. Gideceğiniz ülkenin gümrük kuralları farklı olabilir. Türkiye'den yurtdışına olan uçuşlarda her zaman gidilecek ülkenin gümrüğü ne kadar ürün getirmenize izin veriyor ona bakın.

Örnek: Avrupa Birliğinde bir ülkeye gideceksiniz: Diyelim ki Almanya; Almanya'ya gümrüksüz sokabileceğiniz sigara miktarı 1 karton (200 tek) dur. Türkiye'den diyelim 3 karton sigara alıp gittiniz. 1 karton vergisiz, diğer iki kartonu ordaki gümrüğe bildirip vergi ödemeniz gerekiyor. Gümrüğe bildirmezseniz ve yakalanırsanız ceza yersiniz.
Bazı uçakların içinde aynı free shop gibi içki sigara satışı yapılıyor; bunlarda aynı gümrük kurallarına tabiler.

Free shoptan alışveriş şartları

Alışveriş yapacağınız zaman uçak biletinizi ve/veya pasaportunuzu gösteriyorsunuz. Gideceğiniz yere göre alışveriş yapabileceğiniz ürün çeşitleri ve miktarları değişebiliyor.
İç Hatlarda Duty Free var mı?
İç hat uçuşlarında da bazı yerlerde free shoplardan alışveriş yapma imkanı var ancak yurtiçi uçuşlarda duty free'den içki ve tütün ürünleri satın alamıyorsunuz.

Dış Hatlar Duty Free

Türkiye'den yurtdışına çıkarken alınabilecek ürünler ve miktarları yukarda belirtmiştik. Bu kurallar sadece Türkiye'nin uyguladığı kurallar.
İki farklı yabancı ülke arasında seyahat edecekseniz. O ülkelerin dış hatlarında bulunan kurallar farklı olacaktır.
Avrupa Birliği içerisindeki bazı uçuşlarda duty free den içki, sigara gibi ürünler satın alamıyorsunuz. Ama Avrupa Birliği ülkesinden Avrupa dışına gidecekseniz satış yapıyorlar.
Kısaca; önce alışverişe yönelmek yerine, oradaki görevliye durumu sorup bilgi almak boşa zaman kaybını önleyecektir.

Duty Free Fiyat Listesi

Duty free sigara fiyatları, duty free içki fiyatları ve diğer ürünlerin fiyatları için kullanacağınız havaalanındaki free shop sitesine bakmanızı tavsiye ederim.
Çünkü havaalanları arasında fiyat farkı var.
Sigara ve içki sağlığa zararlıdır. Anlatılan konular sadece bilgi vermek amaçlı yazılmıştır. Kimseyi sigara ve içki gibi kötü alışkınlıklara özendirmek gibi bir amacımız yoktur.
Yurtdışına çıkış hakkında daha fazla bilgi için; Yurtdışına Çıkış Rehberi yazımıza göz atın.

Önceki
Sonraki

3 yorum:

  1. Bir aya kadar yurt dışına çıkacağım.Bu benim için rehber niteliğinde oldu :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Genelde numune boy ürünler ve birkaç kombin yapabileceğim kısıtlı kıyafeti 1er sırt çantasına tıkıp, orada keyfimize bakıyoruz biz :)

    YanıtlaSil
  3. bilgiler çok açıklayıcı olmuş elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil