Blog ve Site Yazarları için Temel Bilgiler

Site - Blog Yazarlığına Giriş


Site veya Blog yazmaya nasıl başlanır? Siteye nasıl reklam alınır? Nerelerden siteye reklam alınır? Okuyucu sayısı nasıl arttırılır? ve Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında nasıl üst sıralara çıkılır? Sorularına cevaplar bulacaksınız.
Yeni başlayanlar için rehber niteliğinde bir yazı olacak.

Blogger Olmak İstiyorum

Blog yazarı olmak istiyorum ne yapmalıyım? Kafamızda beliren ilk soru bu:
İlk önce hangi konuda ve ne amaçla blog yazacağınızı belirleyerek başlayın.
Blogu günlük tutmak amaçlı mı kullanacaksınız?, Amacınız bir konuda bilgi vermek mi olacak? yada blog yazarak para kazanmak mı istiyorsunuz?
Buna karar verdikten sonra; ikinci adım ne hakkında blog yazmak istiyorsunuz? buna karar verin.

Blogger olmak için yapılması gerekenler nelerdir?

1) Blog yazmak için sizi motive eden bir amacınız olacak
2) Yazacak bir konunuz olacak
3) ilk iki madde tamamsa 3. yapılacak şey; işin teknik kısmını çözmek.
Bundan kasıt şu; yazılarınızı nereye yazacaksınız? Bunun için; blogger, wordpress veya tumbler gibi ücretsiz kullanabileceğiniz ve blog yazılarınızı paylaşabileceğiniz bir platformdan mı yararlanacaksınız? yoksa alanadı (domain) ve barındırma (hosting) satın alıp kendi web sitenizi mi kuracaksınız?
Benim yaptığım gibi kendi alan adınızı alıp onu blogger'a da bağlayabilirsiniz.
Teknik konulardan yazının sonunda detaylı bahsedeceğim.
Blogger olmaya girişi 3 maddede böyle özetleyebiliriz.
Aklınızdaki diğer sorulara cevap vererek devam edelim.


Blog türleri nelerdir?

Bloglar genel olarak; Kişisel, Temasal, Kurumsal ve Topluluk blogları olarak 4'e ayrılıyor. Bunlar içinden şuan bizi ilgilendirenler; kişisel ve temasal bloglar.
Kişisel blog nedir?
Kişisel blog adından da belli olacağı üzere; kişinin serbest olarak yazdığı ve konularını günlük olaylardan seçtiği blog tipidir. Bir çeşit kişisel günlük tutmak gibidir.

Temasal blog nedir?

Bir tema üzerinde yoğunlaşan ve genelde bununla alakalı yazıların yazıldığı blog tipidir. Örnek; Seyahat Blogu, Güzelllik Blogu, İnternet Blogu, Yemek Blogu...
Belli bir okuyucu kitlesi oluşturmak ve mümkünse blogdan para kazanabilmek için, en ideal blog türü budur.

Hangi konuda blog yazayım?

Blog yazma amacınız doğrudan hangi konu hakkında yazacağınızı da etkileyecek aslında. Yazının başında dediğim gibi eğer amaç sadece günlük tutmaksa zaten yazacağınız konuda belli olmuştur.
Amacınız bilgi vermekse mesleğiniz, hobileriniz veya diğer bilgi sahibi olduğunuz konular hakkında blog yazabilirsiniz.
Yazılabilecek sınırsız sayıda konu olmasına rağmen; kişisel özellikleriniz blogun kalitesini ve inandırıcılığı doğrudan etkileyecektir.
Örnek: Diyelim ki bir kişi estetisyen ve güzellik uzmanı; bu kişi güzellik sırları, makyaj nasıl yapılır, en iyi makyaj ürünleri hangileridir bunlar ve benzeri konularda yazılar yazarsa haliyle insanlar daha fazla ilgi gösterecek ve yazılanlara daha fazla güvenecektir. Sonuçta kişi mesleği ile alakalı konularda yazıyor.
Buradan konu hakkında illa uzman olmanız gerekiyor gibi bir sonuç çıkarmamak gerekir. Anlatmak istediğim ilgilendiğiniz ve bilginizin olduğu konularda yazılar yazmak sizi bir adım öne çıkaracaktır.
Kişisel tavsiyem; gerçekten ilgilendiğiniz ve merakınızın olduğu konulara yönelmeniz. Aksi taktirde yazılarınız hem zorlama olacak hem de bir süre sonra siz de sıkılıp bırakacaksınız.
Birden fazla konuda bilgi sahibiyim hangisi hakkında yazayım diye düşünüyorsanız ve okuyucu sayınızın fazla olması gibi beklentiniz varsa popüler temalara yönelmekte fayda var.

Blog yazmak için en popüler konular hangileri?

İnsanlar en çok neyi merak ediyor? En çok hangi bloglar okunuyor? Diye merak ediyorsanız. İnsanlar genelde iki şey için internet sitelerine başvuruyorlar; bilgi almak için ve eğlenmek için.
Şu an itibarı ile en popüler blog başlıkları seyahat, gezi, kozmetik, güzellik, giyim, teknoloji, internet, yemek, ev işleri hakkında ip uçları...
Bu şekilde sıralana yapmak mümkün. Özetle; günlük hayatta işimize yarayacak ve merak ettiğimiz konular.

Blogger nasıl para kazanır?

Para kazanmak için blog yazan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. 
Peki; blog yazarak nasıl para kazanılır? blog yazarak para kazanmak mümkün mü?
Son sorudan başlayalım; blog yazarak para kazanmak mümkün ancak hemen bir blog açıp büyük paralar kazanayım veya zengin olayım diye düşünceleriniz varsa; beklentilerinizi makul bir seviyeye çekmekte fayda var.
Gelelim blog yazarak para kazanmak konusuna; blogger parayı nereden kazanır?
Cevap: Sponsorlardan ve/veya reklam verenlerden.
Reklam veren kurumlardan sitenize reklam alabilirsiniz veya sponsorlar ayarlayıp onlardan ücret alabilirsiniz veya size bazı ürünleri hediye ederler.
Siteye Reklam Alma, İnternet sitesine reklam nasıl alınır?
Sitenizi kurdunuz, blog konunuzu buldunuz, yazıları yazmaya başladınız. Sıra geldi internetten para kazanmaya. Bloga reklam almak için 2 temel yöntem var; ya reklam veren sitelere başvuracaksınız yada çevreniz iyiyse işletmelerle irtibata geçip size sponsor olmalarını isteyebilirsiniz. Önce internet reklamları konusundan bahsedelim. Herhalde en çok merak edilen de budur.

Web sitesine reklam veren siteler?

Sitenize veya blogunuza reklam almak için başvurabileceğiniz reklam veren siteleri bu başlık altında sıralayacağız. Bunlar reklam vermek isteyen firmalar veya diğer web sitelerinden reklam tekliflerini alıp size veren arada da komisyon alan siteler. Kazan kazandır mantığı ile işliyor.


1) Google Adsense

Google Adsense nedir, ne işe yarar?
Arama motoru Google'ın reklam işleri Adsense üzerinden yapılıyor. 
Adsense web sitelerine, bloglara, youtube videolarına, telefon uygulamalarına reklamlar alabileceğiniz bir uygulama.
Adsense'i ben de sitemde kullanıyorum. Önce reklam veren siteleri özetleyip sonra Adsense hakkında detaylı anlayım yapacağım.

2) Admatic

Sitenize reklam alabileceğiniz aracı reklam firmalarından biri de Admatic. 
Burdan reklam alabilmek için sitenizin ciddi bir kitlesi ve ziyaretçi sayısı olmalı. Ayrıca belli uzantılara sahip site linki olanlara reklam vermiyorlar. (Site adresinizin sonunda blogspot, wordpress ve benzeri varsa burdan reklam almak çok zor.)

3) Boomads

Hürriyet'in Bumerang sitesi ile birlikte çalışan reklamcı bir kurum.
Hürriyet Bumerang sitesine kayıt oluyorsunuz. Site / Blog adresinizi ekliyorsunuz. Site için kullandığınız sosyal medya hesaplarını (instagram, facebook, twitter) bağlıyorsunuz.
3 tip üyelik var; gümüş, altın ve pilatin. Altın üye olduktan sonra siteniz için reklam teklifleri gelmeye başlıyor. Üyelik tipi sitenizin genel düzeni, içerik kalitesi, ziyaretçi ve takipçi sayısına göre onlar tarafından belirleniyor.
Diyelim ki yeni kayıt oldunuz ve sitenize gümüş üyelik verdiler. Siteniz geliştikçe tekrar incelenme için başvurup altın veya platin üyeliğe kavuşabiliyorsunuz.
Boomads in olumsuz yönü; siteye eklenip ziyaretçilere gösterilecek veya ziyaretçilerin tıklayabileceği reklamlardan çok; ürün tanıtımı ve ürün yerleştirmesine yönelik yazılar yazmanızı gerektiren reklamlar vermesi.
Bunun nesi olumsuz diyebilirsiniz. Olumsuz yanı bu tür reklamların her blog'a hitap etmemesi ve bu yüzden blogunuzun yeterli düzeyde reklam teklifi alamaması ve bazen hiç reklam teklifi alamaması.
Sistem şöyle işliyor: diyelim ki bir ruj markası reklam vermek istiyor. Haliyle kozmetik üzerine olan bir bloga yöneliyor. Blog sahibine diyorlarki bunun hakkında bir güzelleme yaz. Bu ruj çok güzel, renkleri harika vs vs bunları anlatan ve bu ürünü okuyuculara tavsiye eden bir yazı yayınlıyorsunuz.
Direkt ürün bazlı reklamlar olduğundan bu tür ürünlerle alakalı bloglar daha başarılı oluyor. Düşünün ben şimdi sitemde tutupta çamaşır deterjanı, diş macunu tanıtımı yapan yazı yayınlayamam mesela. Bu reklamlar kötü demiyorum kesinlikle ama sitemin içeriği ile alakalı değil. Mesela şu havayolu ile ilgili görüşlerini yaz deseler böyle bişey siteye daha çok uyar.
Kısaca; kozmetik, yemek, günlük ev işlerine yönelik pratik bilgiler veren bir blogunuz veya siteniz varsa. Boomads size daha uygun olacaktır.
Hürriyet Bumerang'ın sitenizin tanıtımı açısından da faydaları var. Reklam konusunu bitirdikten sonra ondan da bahsedeceğim.

Google para kazanma rehberi

Sitesine reklam almak isteyenlerin ilk çaldığı kapılardan biri Google'ın Adsense reklam hizmeti. Adsense kayıt olma, reklam almak için başvuru yapma, onay alma koşulları ve Adsense hakkında diğer bilgileri bu başlık altında anlatacağım.

Adsense nasıl kayıt olunur?

Öncelikle bir Gmail adresiniz olması gerekiyor. Gmail mail adresiniz yoksa gmail.com dan ücretsiz bir tane alabilirsiniz.
Mail aldıktan sonra google adsense sayfasına gidip kayıt formunu dolduruyorsunuz.
Bu formu doldururken bilgilerinizi doğru girmeniz önemli; ilerde para işlerini bu hesap üzerinden idare edeceksiniz.
Adsense kayıt formunu doldurup site adresinizi girdikten sonra Adsense başvurunuzu yapmış oluyorsunuz.
Blogger.com kullananlar için iş biraz daha basit; blogger.com zaten Google'a ait ve blog ayarları menüsünde Adsense başvurusu için "Kazançlar" adlı bir sekme bulunuyor.
Yeni başlayan arkadaşlar;
Blog'unuz şu an adsense için uygun değil << şöyle bir yazı görüyorsanız.
Bu blogunuzda ya yeterli içerik olmadığı yada blogunuzda Google yayın politikalarına aykırı bir durum var manasına geliyor.
Blog yazmaya başlayınca hemen ilk dakika Adsense başvurusu yapmaya çalışmayın.
Önce sitenizi düzenleyin, yazılarınızı yazın, sitenizin ne hakkında olduğunu anlatın gerekirse ve bu süre içinde Google yayın kurallarını ve Adsense kurallarını okuyup bunlara göre siteyi temiz tutun.
Hazırlıkları yaptıktan sonra başvurunuzu yapın.
Sıra geliyor başvurunun değerlendirilmesine ve onaylanmasına.

Adsense Onay Süreci

Adsense başvurunuzu tamaladıktan sonra Adsense için onay sürecini bekliyorsunuz. Onay süreci 2 aşamadan gerçekleşiyor. Önce bir ön onay veriyorlar ve bir süre siteyi izlemeye alıyorlar. Herşey yolundaysa ve site içeriği Google Adsense politikalarına uygunsa 2. onay geliyor. Sonrasında reklamları sitenize ekleyip göstermeye başlıyorsunuz.

Adsense reklam gelirleri

Adsense reklamlarından ne kadar kazanılır? Adsense gelirleri nasıl hesaplanır?
Google dan para nasıl kazanılır?  Bu ve benzeri sorulara bu başlık altında cevap vereceğiz.

Adsense gösterime para veriyor mu?

Adsense reklam gösteri mi için para veriyor mu sorusunun yanıtı: bazı reklamlar için veriyor ancak çok cüzi miktarlar. Binlerce onbinlerce kez reklam görüntülenecek ki 1 euro alasınız.

Google adsense tıklama başına ne kadar veriyor?

Tıklama başına verilen ücret hangi reklama tıklandığına ve reklamın nerden tıklandığına göre değişiyor. Refah seviyesi yüksek, gelişmiş ülkelerden gelen tıklamalar çok daha yüksek para bırakırken gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerden gelen tıklamalar daha az para bırakıyor.
Tıklanan reklamın türü ve sektörüde önemli. 
Bazı tıklamalar 10 euro sent bırakıyor bazısı 1 euro bırakıyor. Kesin olarak tık başı şu kadar demek güç.

Google adsense ne kadar kazandırır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gbi geliri etkileyen pek çok faktör var. Bunların yanında siteye gelen ziyaretçi sayısı da çok önemli. Aylık kazanç 1 euro da olabilir 700 euro da çok daha da fazla.

Adsense geliri yüksek siteler

Adsense reklamları genelde içeriğe göre seçiliyor. Burdan yola çıkarak elektroik eşyalar, bilişim, arabalar, seyahat vs konularını işleyen sitelerde gösterilen reklamlar; tık başı geliri genelde daha yüksek olan reklamlar. Ayrıca Avrupa, Abd, Kanada, Avustralya gibi yerlerden tıklamalar çok daha fazla para bıraktığından ingilizce yazılacak bir site daha yüksek gelire ulaşabilir.Sitelerin aylık gelirleri bu faktörlere bağlı olarak değişiyor.

Adsense kazançları görme

Adsense sitesinden kazançlarınızı ve diğer iatatikleri; kaç tıklama kaç görüntüleme var vesaire hepsini görebiliyorsunuz. Google adsense kazanç hesaplama sistem tarafından yapıldığı için; sizin hesap kitap yapmanıza gerek yok.
Adsense Pin
Adsense hesabını doğrulamak için kişisel bir pin kodu gönderiyorlar. Bu kodu adsense hesabınıza giriyorsunuz. Hesabınızda Türkiye için 20 Tl, Avrupa için 10 euro civarı birikince Pin kodu otomatik gönderiyorlar. 

Adsense Pin ne kadar sürede gelir

Yaklaşık bir kaç haftada geliyor.

Adsense para çekme limiti 2017 itibarı ile

Adsense'in kötü taraflarından biri böyle bir limit olması. Bu miktarda para kazanmadan, para çekme işlemi gerçekleştiremiyorsunuz.
Adsense güncel para çekme limiti; Türkiye için 200 Tl, Avrupa için 70 euro.

Adsense Onay Alma

Adsense onay almak için yapılması gerekenler ve Adsense onay verirken nelere dikkat ediyor bunlardan da biraz bahsedelim.

1) Özgün İçerik

En önemli konulardan biri bu. Yazdıklarınız ve yayınladıklarınız size ait olacak. Yer yer isterseniz diğer sitelerden alıntılar yapabilirsiniz ama bunun da bir usulü var. Alıntı yapacaksanız önce o site sahibi ile irtibata geçin. Alıntı yaptığınız kısmı yayınlarken alıntı olduğunu ve nereden aldığınızı belirtin.
Burda alıntıdan kasıt başka bir sitedeki yazıyı tamamen kopyalayıp yapıştırmak değil tabiki. Bir kaç cümle belki de bir paragraf.
Özgün içerik nedir?
Özgün içerik daha önce kimsenin üzerine yazı yazmadığı konu demek değil. Önce bunu belirtelim. "Güneşin altında söylenmemiş söz yoktur." Üzerine daha önce yazılmamış, yorum yapılmamış konu bulmak şu an için mucize zaten.
Özgün içerikten kasıt şu; konuyu kendi fikirlerinizle ve kendi cümlelerinizle kendinizce anlatmak. Örnek: Seyahat ve göçmenlik üzerine yazan bir sürü site var ama benim sitemle yan yana koysanız yazıların ve yazım tarzının farklı olduğunu kolayca görebilirsiniz.
Özgün içerik oluşturmak için özel bir çaba harcamanıza gerek yok; zaten siz kendinizce yazınca; yazılarınız diğer insanların yazdıklarından farklı olacaktır.

2) Google ve Adsense Kurallarına Uygunluk

Adsense onayı almak ve sitenizde reklam gösterebilmek için olmazsa olmazlardan biri de Adsense yayın politikasına uygun bir siteniz olması.
Uzun detaylı bir liste var ancak kısaca özetlersek:
Kanunlara aykırı içerik olmayacak; korsan film, dizi vs yada telif hakkını ihlal eden yayınlar ve paylaşımlar.
Sitenize ziyaretçi çekmek için bot kullanma veya bu tür ziyaretçi sağlayan siteleri kullanma da kabul edilmeyenlerden.
Bu kurallara uygun site oluşturmanın en kolay yolu; doğal bir şekilde yazılarınızı kendiniz yazın, indirme linkleri şu bu hiç bişey eklemeyin ve sosyal medyada linklerinizi paylaşmak dışında başka bişeye bulaşmayın.

3) Güven vermek

Daha önce belittiğimiz gibi hemen siteyi açıp ilk dakikadan adsense almak için başvuru yapmaya çalışmayın. Bir kaç ay siteyi temiz ve düzenli tutun ve belli bir güven oluşmasını bekleyin. Bu şekilde başvuru yaparsanız başvuru değerlendirmesinde dönüp site geçmişine baktıklarında temiz bir sicil bulacaklar.

Adsense almanın en kolay yolu

En kısa sürede Adsense hesabı nasıl alınır? Kolay adsense hesabı almak için ne yapmalı? tarzında sorular ilk aklımıza gelen sorular. Yukarıda bahsettiğimiz kuralları uygularsak zaten Adsense almamız kolaylaşacaktır. Süreci biraz daha hızlandırmak için söyle bir yol izlenebilir:
1) Adsense başvurusunu önce youtube aracılığı ile yapıp youtube adsense onayı aldıktan sonra site için Adsense'e başvurmak. Youtube video yüklemesi yaptığınız an Adsense başvurusu yapmanıza imkan tanıyor.
2) Mümkünse kendi alan adınızı almak. abc.blogspot.com, abc.wordpress.com vesaire yerine abc.com gibi.
3) Yazmaya başladıktan sonra hızlı bir şekilde içerik üretmek. İçerik ne kadar iyi ve fazla olursa o kadar çabuk Adsense başvuru ve onayı için yeterliliğe sahip bir siteniz olacak.
4) Okuyucu kitlesi oluşturmak: Genelde insanlar anında Adsense almak isteselerde; gözden kaçırdıkları bir şey var. Sayfayı ziyaret eden kimse yoksa Adsense onayı alıp reklamları sitenize yerleştirseniz dahi 5 kuruş para kazanamazsınız. Çünkü Adsense iki tip ücretlendirme yapıyor; tıklama başı ücret ve reklamın görülme sayısına göre ücret. Ziyaretçi yoksa ; bu ikisi de gerçekleşmeyeceği için para kazanmada söz konusu olamayacak.

Site Tanıtımı Yapmak - Blog Tanıtımı Yapmak

Sitemin tanıtımını nasıl yaparım? Blogumu nasıl duyururum? Site ve blog sahibi çoğu kişinin merak ettiği sorular. Reklam geliri de siteyi ziyaret eden kişi sayısı ile doğrudan bağlantılı olduğu için haksız da değiller.
Web sitesi tanıtımı yapmak için 2 temel yol var.

1) Sitenizin para ile reklamını yaptırmak:

Bu işi bir meslek gibi yapmayı düşünüyorsanız ve sitenizin içeriği gerçekten çok iyiyse; uygulanabilecek bir yöntem. Şimdi, param olsa zaten blog/site işi ile ne uğraşayım diyebilirsiniz. Ancak sağlam bir içeriğiniz varsa ve bir kez insanları bundan haberdar etmeyi başarabilirseniz.
İlk verilen reklam kartopu etkisi yaratabilir ki bütün internet ve arama motorları da bu mantıkla işler. Kartopu etkisi nedir? League of Legends veya World of Warcraft'ın harita versiyonlarını oynamış kişilerin haaa diyeceği durumdur. Bu oyunlarda rakibe karşı bir kez üstünlük kurmaya başladınız mı, bu üstünlük katlanarak artar.
Tanıtım açısından ise bir kez insanlar sizden haberdar olunca, sizin sitenize veya iş yerinize olan ilginin katlanarak artmasıdır. Konunun detayını aşağıda "Arama Motorlarından bahsederken anlatacağım.

2) Ücretsiz blog tanıtımı - Ücretsiz site tanıtımı

internet web sitemin reklamını ücretsiz nasıl yaparım? Ücretsiz reklam verme siteleri hangileri? diye sorular sorup bir arayışa girdiğinizde bir kaç seçenek karşınıza çıkacak;
a) Blog tanıtımı yapan siteler, site tanıtımı yapan siteler;
Bunlar içinde facebook, twitter, instagram, google+ gibi sosyal medya siteleri sayılabilir. Bunun yanında quora ve disqus gibi platformlarda benzer işlev görebilir.
Bir de doğrudan blog, site tanıtımı yapmayı amaçlayan siteler var ancak bunlar kısmen faydalı olsada genelde size çok bir katkısı olmayacak siteler.
Bunlar içinde daha önce bahsettiğimiz Hürriyet Bumerang'ı ayrı bir yere koymak lazım. Hürriyet Bumerang'da Platin üye seviyesine geldiğinizde blog siteniz ve web sitenizin tanıtımını yapıyor ki Hürriyet'in çok ciddi bir okuyucu kitlesi olduğunu düşünürseniz; site tanıtımı açısından faydası olacaktır. Bunun da bir kusurcuğu var. Pilatin üye olabilmek için zaten belli bir okuyucu kitleniz olması gerekiyor. Yani önce bir kitle oluşturacaksınız sonra Platin üye seviyesine yükseltip sizin tanıtımınızı yapacaklar. Böylece okuyucu sayınız daha da artacak.
b) Sosyal medya grupları
Özellikle Facebook ve Google+ da blog ve site tanıtımı yapabileceğiniz ve blog yazılarınızı paylaşabileceğiniz gruplar. Bunlar yeni başlayanlar için resmen çölde vahadır. Bazı gruplar genel olarak her telden paylaşım yapılan yerler bazıları ise belli bir konuya odaklanmışlar; seyahat blogları topluluğu, gezi blogları, blograil ve benzeri seyahat ve gezi üzerine yazılar paylaşılan gruplar örnek gösterilebilir.
Diğer konular içinde farklı gruplar var; yemek blogları topluluğu, alışveriş blogları topluluğu vesaire.
Sosyal medyayı iyi kullanırsanız sitenize ve blogunuza ciddi katkısı olacaktır.
Sosyal medyanın 2 önemli faydası var. 1) Kitle oluşturmanızı sağlaması 2) Arama motorlarında üst sıralara çıkmanızı sağlaması.
Kitle oluşturmaktan kasıt şudur; örneğin facebook da site ile bağlantılı sayfa açarsınız. İnsanlar zamanla facebook sayfanızı beğenir ve takip eder. Siteniz için yeni yazılar yazdıkça facebook sayfanızda da linki paylaşırsınız. Böylece insanlar yeni yazılarınızdan haberdar olur ve siteyi sürekli ziyaret ederler.

Arama Motorları

Arama motoru nedir? Arama motorları nelerdir?
Hepimizin nerdeyse hergün kullandığı ve siteler içinde bizim için bilgi arayan diğer sitelerdir.


Arama Motorları Listesi

Google, Bing, Yandex, Yahoo, Duckduckgo en çok kullanılan arama siteleri aynı zamanda en popüler arama siteleri.
En sık kullanılan arama motoru ise Google. Genelde site, blog yazanlarda Google aramalarında yer alma ve üst sıralara çıkmaya çalışırlar.
Google'da en çok aranan kelimeler facebook, youtube, twitter vesairedir. Bu çok önemli bir bilgidir. Çünkü insanların davranışları açısından bize ipucu verir.
Nasıl yani ? Yanisi facebook youtube gibi günde sayısız kez ziyaret edilen sitelere bile; insanlar site adresi yazarak girmezler çoğu zaman. Önce google da arama yaparlar sonra çıkan linke tıkayıp siteye girerler. Arama motorlarının ne kadar önemli olduğunu bu örnek bile tek başına gösteriyor.

Google aramalarında çıkmak istiyorum

Google aramalarında yer almak için ne yapmalı? Önce bundan bahsedelim. Pek çok kişi Google arama çubuğuna bir kelime yazınca; Google'ın internetteki bütün siteleri tarayıp bu sitelerde aranan kelimenin geçip geçmediğine baktığını sanıyor.
Halbuki Google bu mantıkla çalışmıyor.
Google önce siteleri ve site içeriklerini arama botları ile indeksliyor sonra birisi bunlar içinden arama yaparsa onu çıkarıp gösteriyor.
Diyelim ki bir kütüphanedesiniz. Kütüphanedeki memura ben cinayet romanı istiyorum diyince; çıkıp dünyadaki bütün kitaplara tek tek bakmıyor. Romanların olduğu rafa gidiyor. Ordan cinayet romanlarını seçip çıkarıyor. 
Google aynı bu mantıkla çalışıyor. Sizin site önceden rafta yerini almamışsa okuyucu ile hiç buluşmuyor. 
Google aramalarında çıkmak isteyenler hemen google webmaster tool kullanmaya başlasınlar. Google'ın ücretsiz sunduğu bir hizmet bu; pek çok özelliği var ama şu an bahsedeceğimiz sitenizi Google arama indeksine eklemek için kullanacağınız Google link indeksleme aracı. 
Yeni yazdığınız yazının linkini bu araçla indekslenmesi için Google'a gönderiyorsunuz. Sitenizin durumuna göre ve yazının içeriğine göre belli bir süre sonra yazınız Google aramalarda görünüyor.
Diğer arama motorlarının da benzer araçları var; Yandex webmaster tool, Bing webmaster tool vb.
Öyle siteyi Google kayıtlarına ekledik iyi güzel de. Orda öyle bırakınca bilmem kaçıncı sırada yer alıyor. İnsanlar genelde Google'da ilk 10'da çıkan sitelere tıklıyor, ilk 100'e kadar yolu var sonrasını gören eden pek olmuyor.
Google da üst sıralarda yer almak eski siteler için daha kolay onlar zamanla sistemi oturtmuş durumdalar. Yeni sitelerin üst sıralarda çıkması çok daha zor ama imkansız değil.

Google ilk sırada nasıl çıkarım?

Sitemin ilk sıralarda çıkması için ne yapabilirim diye düşünüyorsanız. Güncel konulara ve üzerine fazla yazılmamış konulara yönelin. Önce bu yolla kendinizi üst sıraya taşımaya çalışın. Google da üst sıralara çıkmak için ne yapmalı? Daha detaylı anlatacağım ama şunu akılda tutmakta fayda var. Güncel ve nadir konular site, blog yazmaya başlayan kişilerin sitelerini arama motorlarında üst sıralara çıkarmaları için olmazsa olmaz durumda.

Google da üst sıralara çıkma yöntemleri

Google'da üst sıralarda yer almak için yapabilecekleriniz şöyle:

1) Anahtar Kelimeler Kullanma

Google aramalarını yapan botlar düşündüğünüz kadar zeki değiller; o yüzden onların anlayacağı dilden konuşmanız gerekiyor. Bir örnek verirsem konu hemen anlaşılacaktır.
Site A "1 kilo domates kaç lira? Cevap: 3 lira"
Site B "Domatesi 3 liradan satıyorlar"
Diyelim yukardaki cümlelerin geçtiği, iki farklı site var. Ben Google Arama'ya "1 kilo domates kaç lira?" yazınca. Google Site A yı ilk sıralarda gösteriyor ama aynı bilgiyi içeren Site B belki aramada milyonuncu sırada kalıyor.
Aslında her iki sitede benim merak ettiğim sorunun cevabını net veriyor. 1 kilo domates 3 lira. Google arama botlarının yazıları anlama ve yorumlama yeteneği pek yok.  O yüzden Google aramaya insanlar ne yazdıysa aynen o kelime veya kelime gruplarının geçtiği sitelere yöneliyor. Önce bütün kelimelerin geçtiği bir site var mı buna bakıyor. Yoksa aramaya yazdığınız kelime grubunu kısaltarak aramaya devam ediypor. Yine yukardaki örnek cümleyi alalım. "1 kilo domates kaç lira?" İlk cümleyi arıyor. Aynı cümleyi bulamazsa "1 kilo domates" geçen siteleri arıyor. O da yoksa "1 kilo" veya "domates" kelimelerinin geçtiği sitelere bakıyor. 
En basit şekliyle arama işi böyle gerçekleşiyor.
Siz çok güzel bilgiler içeren veya çok eğlenceli bir yazı yazsanızda; anahtar kelimeleri ayarlamadıysanız. Yazınız hiç gün yüzü görmüyor.
Google araması için anahtar kelimeler nasıl seçilir?
Öncelikle yazınızı yazarken insanlar neleri merak eder ve nasıl ararlar bunu düşünün. Diyelim ki size bir firma dediki "Amerika'nın New York şehrine 1 haftalık tatil kazandınız.". 
New York'a tatile gideceksiniz. Google'da ne ararsınız?
New York gezilecek yerler, New York'da nerede yemek yenir, New York gece hayatı vesaire vesaire. 
Şimdi New York için gezi yazısı yazacak bir kişi olduğunuzu düşünün. 
Yukardaki aranan kelimeler veya cümlelerin geçtiği bir yazı yazacaksınız . Olay bu.
İkinci bir yöntem google.com.tr ye girip yazacağınız konu ile alakalı aramalar yapmak. Yine New York gezi yazısı yazacağınızı düşünelim.
Google a girip New York yazıp aramaya basıyorsunuz. Sayfanın altında Google alternatif arama sözcüklerini gösteriyor. "New york nerede, new york hakkında bilgi, new york eyaleti" bir kaç örnek arama alternatifi. Bu demek oluyor ki insanlar New York ile alakalı bunları aramışlar. Bu anahtar kelimelerin içinde geçtiği bir yazı yazıyoruz. 
Örnek:
"New York Hakkında Bilgi (Başlık)
New York eyaleti yada diğer adıyla New York nerede?
New York, Amerika'nın batı yakasında yer alıyor."

2) Web Sitesi Etiketleri Kullanma

Etiketlerde anahtar kelimeler gibiler ancak Google aramada çok daha öncelikliler. 
Yazı başlıkları ve alt başlıklarda yine etiketler kategorisine giriyor.
Etiketleri kullanırken dikkat edilmesi gereken yazının içeriğini yansıtacak anahtar kelimeler seçilmesi ve çok fazla etiket kullanılmaması. Yoksa spam olarak algılanma riski oluşur.

3) Ziyaretçi Çekme

İnsanların sitenizi ziyaret etmesini ve sitenizde zaman geçirmesini sağlama. Sitenizin ziyaretçi sayısı arttıkça Google siteyi aramalarda daha üst sıralara çıkarıyor.

Google da üst sıralara çıkmak için program veya botlar kullanmayın. Sitenizi Google'dan tamamen banlanma riski ile karşı karşıya bırakmayın.
Bir hatırlatma Google'a siteniz için reklam verip tanıtımını yaptırmak isterseniz. Bu reklamlardan gelen ziyaretçilerin Google sıralaması için hesaba katılmadığını bilin. Google da üst sıralara çıkma ücreti neyse vereyim beni hemen 1. Sıraya taşısın diye bişey yok. Olmamalı da zaten. 


Etiketler: seyahat yazarı nasıl olunur, seyahat blogu yazmak, gezi blogu açmak, instablogger olmak, instagramda blogger olmak, yurtdışı gezi blogları, yurtiçi gezi blogları, seyahat bloggerı olmak, yurtdışı gezi rehberi, blog yazmak hakkında aradığınız tüm bilgiler, googleden para kazanma resimli anlatım, 
Önceki
Sonraki

8 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Gayet faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Emek emek yazmışsınız tebrikler. Okurken bile nasıl yapacağımı düşünüp yoruldum. Tavsiyelerinizi zaman içinde tek tek denemeye çalışacağım. Sevgiyle

    YanıtlaSil
  4. Bir çok konuyu tek kalemde toplayıp akıcı bir dille anlatmışsınız, faydalı ve güzel bir paylaşım. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Faydalı ve bilgilendirici yazı için teşekkürler.
    Sayfanıza yeni üye oldum.
    Banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Güzel bilgiler tesekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Elinize saglik guzel paylasim. Blogunuzu takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. epey güzel bilgiler paylaşmışsınız keşke yeni yıl güncellemesi de getirseniz değişiklikler var mı yok mu görmek şahane olur

    YanıtlaSil