Au Pair Hakkında Merak Edilenler

Yurtdışına çıkmak isteyenler, farklı ülkeleri görmek isteyenler veya yurt dışında yaşama deneyimi edinmek isteyenler, yurt dışında oturma izni almanın ve yurt dışına seyahat etmenin en kolay yollarından biri olan Au Pair programına katılıyorlar.
Bu yazımızda Au Pair hakkında merak edilenlerden bahsedeceğiz.

Au Pair nedir?

Au pair bir çeşit kültürel değişim programıdır. Amaç yurt dışında bir ülkeye gidip bu ülkenin kültürü ve dilini öğrenmektir. Bunu yaparken de aileye cocuk bakımı ve/veya ev işlerinde yardımcı olmaktır. Au Pair programı süresi genelde 1 yıl ile sınırlıdır.


Au Pair görevleri nelerdir?

Au pair yanında kaldığı ailenin çocuklarına bakıcılık ve arkadaşlık yapar ve hafif ev işlerine yardımcı olur. Görevlerin tam listesi aile ile Au pair arasında yapılan anlaşma ile belirlenir.


Dadı - Çocuk Bakıcısı ile Au Pair arasındaki fark nedir?

Çocuk bakıcısı diğer adıyla Dadı maaşlı çalışan kişidir. Bu işi meslek olarak yapar ve bunun karşılığında maaş alır. Au Pair ise misafir ve yardımcı durumundadır, tam zamanlı çalışmaz veya maaş almaz. Bunun yerine cep harçlığı alır ve ailenin bir üyesi gibi aile ile birlikte yaşar.
Gelişmiş ülkelerdeki aileler için full-time çalışan bir dadı tutmaktansa Au Pair davet etmek çok daha ekonomik bir çözümdür.
Özellikle farklı diller konuşulan ailelerde çocukların ana dillerini geliştirmeleri içinde Au Pair tercih edilir. 
Örnek: Finlandiya'da yaşayan Alman bir aile, çocuklarının gün içinde Almanca konuşması için Au Pair alabilir.

Kimler Au pair olabilir? Au pair başvuru koşulları?

Genelde 18 - 30 yaş aralığında ve bekar kişiler başvurabilir ancak ülkelere göre yaş sınırı değişebilmektedir. Au pair şartları içinde bir diğer madde de Au Pair'in ana dilinin gidilecek ülkede konuşulan dilden farklı olmasıdır. Au Pair başvuru koşulları ülkeden ülkeye ufak farklılıklar gösterebilir. Örnek; Amerika Au Pair başvuru koşulları arasında çocuk bakımı ile ilgili kısa süreli kursa gitmeniz gerekiyor.


Au Pair yaş sınırı

Au Pair için gerekli yaş sınırı ülkeden ülkeye değiştiği gibi; Avrupa içindeki bazı ülkelerde Au pair yapacak kişi AB üyesi bir ülke vatandaşı ise farklı, AB üyesi ülke vatandaşı değilse farklı yaş sınırları uygulamaktadır.
Listede bunlar belirtilmiştir. 
Örnek 
Almanya 17 - 30 / 18 - 26
AB vatandaşları için 17 - 30 yaş aralığında olmak; AB vatandaşı olmayanlar için 18 - 26 yaş aralığında olunması gerekmektedir.

A.B.D (Amerika) 18 - 26
Avustralya 18 - 30
Avusturya  18 - 28 / 18 - 27
Belçika 18 - 25
Danimarka 18 - 29
Finlandiya 17 - 30
Fransa 17 - 30
Hollanda 18 - 30
İngiltere 17 - 30
İrlanda  18 - 30
İspanya 17 - 30
İsviçre 17 - 30 / 18 - 25
İsveç 18 - 30
İtalya 17 - 30 / 18 - 30
İzlanda 18 - 25
Norveç 18 - 30
Kanada  18 - 30
Yeni Zelanda 18 - 30


Erkekler Au Pair olabilir mi?

Genel düşüncenin aksine erkeklerin Au Pair olmasının önünde bir engel yok. Ancak ailelerin tercihi bu konuda çok önemli.


Au Pair masrafları?

Au pair vizesi için gerekli ücretler ve yurtdışına gidiş için biletleri normalde Au Pair yapacak kişi karşılar ama aile ile farklı bir anlaşma yapılırsa veya aile masrafları karşılamak isterse; masrafları ödemesinin önünde bir engel yok.
Au Pair host aile; Au Pair'in cep harçlığını verir, Au Pair'i dil kursuna gönderir, yiyecek içecek masraflarını karşılar ve kalacak yer verir. Bunun yanında Au Pair için sigorta yapmakta yine ev sahibi ailenin görevidir.


Au pair ücretleri? Au Pair maaşları?

Au pair tam zamanlı çalışan veya çocuk bakan kişi değildir. O yüzden Au Pair yapacak kişinin alacağı para haftalık/aylık cep harçlığı şeklindedir.
Ülkeden ülkeye ücretler değişmektedir.
Belli başlı ülkelerdeki ücretler şu şekilde;
Not: Ücreti haftalık olarak gösterenlerin yanında (Haftalık) yazıyor; diğerleri aylık ücretler.
Almanya 260 euro
A.B.D (Amerika) yaklaşık 200 Amerikan Doları (Haftalık)
Avustralya 200 - 250 Avustralya Doları (Haftalık)
Avusturya 425 Euro
Belçika 450 Euro
Danimarka 4000 Danimarka Kronu
Finlandiya 280 Euro
Fransa 264 - 316 Euro
Hollanda 300 - 300 Euro
İngiltere 280 - 340 İngiliz Sterlini
İspanya 280 - 300 Euro
İsviçre 500 - 750 İsviçre Frankı
İsveç 3500 İsveç Kronu
İtalya 250 - 300 euro
Norveç 5000 Norveç Kronu
Kanada 200 Kanada Doları (Haftalık)
Yeni Zelanda 150 - 180 Yeni Zelanda Doları (Haftalık)


Au Pair çalışma saatleri?

Au Pair için çalışma saatleri de ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte.
Yine belli başlı ülkeler için haftalık çalışma saatlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Haftalık 30 saat çalışma süresi olan ülkeler
Almanya, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İspanya, İsviçre, Norveç, Birleşik Krallık (İngiltere).
Haftalık çalışma süresi farklı olan ülkeler
Amerika Birleşik Devletleri 45 saat (üst limit)
Avustralya 25 - 40 saat
Avusturya 18 saat
Danimarka 18 - 30 saat
İsveç 40 saat (üst limit)
İtalya 15-30 saat
Kanada 25 - 30 saat
Yeni Zelanda 30 - 40 saat


Au pair nasıl başvurulur?

Au Pair başvurusu için öncelikle size ev sahipliği yapacak bir aile bulmanız gerekiyor. Aileyi kendiniz de bulabilirsiniz yada au-pair danışmanlık şirketleri veya au pair acentalarını kullanabilirsiniz. Au pair için Türkçe ve ingilizce siteler de mevcut. Bu siteler aracılığı ile Au pair yapacak kişilerin ve Au Pair host ailelerin buluşması sağlanıyor.


Au pair hangi ülkeler için geçerli?

Hangi ülkeler Au pair kabul ediyor diye merak ediyorsanız. Pek çok gelişmiş Avrupa Birliği ülkeleri, Kanada, Amerika, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelenda Au Pair programına dahil olan ülkelerden.

Au pair başvuru evrakları

Başvuru için gerekli evraklar ülkelerin vize/ oturma izni prosedürüne göre farklılık gösteriyor. Genel olarak istenen evraklar şu şekilde;
Pasaport
Biyometrik Fotoğraf
İkamet Kağıdı
Sağlık Raporu - Bazı ülkelerin konsoloslukları kendi anlaşmalı oldukları hastane ve/veya doktordan istiyor bu belgeyi. Raporu almadan önce konsolosluğun böyle şartı var mı bakın.
Sabıka Kaydı
Au Pair ve Aile arasında yapılan anlaşma - Bu anlaşma çalışma saatleri, verilecek cep harçlığı, Au Pair görev ve sorumlulukları, ailenin sağlayacağı dil kursu, yeme-içme, kalacak yer, sigorta vb detayları açıkça belirtmeli.
Çocuk bakımı veya ev işleri gibi işlerde çalıştıysanız bunlarla ilgili evraklar
Eğitim ve dil eğitim aldıysanız bunlarla ilgili evraklar
Başvuracağınız ülkeye göre farklı evraklar da isteyebilirler.
Hangi ülkeye başvuracaksanız o ülkenin konsolosluğundan bilgi alabilirsiniz tam evrak listesi için.
Bunlara ek olarak gidiş amacını, ülkenin kültürüne ve diline neden ilgi duyduğunuzu ve bunun size nasıl katkı yapacağını anlatan dilekçe.
Not: Yukarıda sıralanan evrakların İngilizce veya gideceğiniz ülkenin dilinde çevirilerini isteyebilirler.


Au pair mülakat soruları - Au Pair vize başvurusu

Vize -Oturma izni başvurularında iki tip soru ile karşılaşırsınız. Doldurduğunuz formlar ve verdiğiniz evraklardaki bilgileri teyit etmek için sorulan sorular.
Bir de bu ülkeye neden gitmek istediğiniz, neden kültür ve dile ilgi duyduğunuz, size bunun nasıl katkı yapacağı vb türünde gidiş amacınızı belirten sorular.
Bunların yanında aile ile nasıl tanıştığınızı veya aileyi nasıl ve nereden bulduğunuzu da sorabilirler.

Vize mülakatında dikkat edilmesi gerekenler

1) Verdiğiniz evraklardaki bilgilerle tutarlı cevaplar verin.
2) Potansiyel göçmen izlenimi vermeyin. Size o ülkeye neden gitmek istediğinizi, neden o ülkenin kültürüne ilgi duyduğunuzu vesaire sorarlarsa; "Ben Amerika'da yaşamak istiyorum" "Ben İngiltere'de yaşamak istiyorum" tarzında geri dönme niyetinizin olmadığı gösteren cevaplardan kaçının. Aynı şekilde "Ben hep orada yaşamayı hayal etmiştim." türündeki cümlelerden de uzak durun.
Ülkelerin vize görüşmelerinde en çok dikkat ettikleri şey; sizin ülkenize geri dönüp dönmeyeceğinizdir.
3) Gideceğiniz ülke yabancı dil bilgisine sahip olmanızı bekleyebilir. Örnek; Au pair olarak Amerikaya gidenler için İngilizce bilme şartı var. Au Pair olarak İngiltere'ye gidenler için de aynı kural geçerli.
Bu tür ülkelere gideceklerin vize görüşmesini Türkçe yerine İngilizce yapmaları; başvurunun olumlu sonuçlanmasında etki yapacaktır.

Au pair tecrübeleri - Au pair deneyimleri

Au Pair yapmış ve bunun hakkında düşüncelerini belirten yakından tanıdığım çok sayıda kişi var. Bunlar içinde hala Au Pair yapmakta olanlar da var.
Herkesin deneyimleri ve yaşadıkları farklı; bunlar içinde çok güzel anılarla dönenler olduğu gibi çok kötü günler geçirenler de var.
Au Pair için bulunacak aile çok önemli; ailenin size yaklaşımı ve size karşı olan tavırları vb.
Ancak Au Pair macerasının iyi veya kötü geçmesi tamamen şansla alakalı değil.

Au Pair yapacakların dikkat etmesi gerekenler

1) Aile ile anlaşma yaparken; görevler ve sorumlulukları karşılıklı olarak açık bir şekilde belirtin.
2) Aileye bağımlıymışsınız gibi davranmayın ve onlara bunu hissettirmeyin.
Bazı aileler onlara muhtaç olduğunuzu hissettiklerinde; bunu kullanmaktan çekinmiyorlar ve sürekli sizden daha fazlasını bekliyorlar.
3) Olabilecek aksaklık ve anlaşmazlıklar için her zaman kenarda biraz para bulundurun.
4) Gideceğiniz ülkenin kültürü ve o ülkedeki insanların günlük hayattaki davranışları hakkında bilgi edinin.
Finlandiya'dan bir örnek vereyim; Finlandiya'da kimse size "yemek ye" diye ısrar etmez hatta "aç mısın?" Diye bile sormazlar çoğu zaman ;sizin aklı başında bir yetişkin olarak ne zaman, ne yemek istediğinize karar verebileceğinizi düşünürler.
Yani "adamlar yemek yaptı, oturdu kendileri yediler, beni çağırmadılar. Bana üvey evlat muamelesi yapılıyor." diye düşünmeye başlamadan önce gideceğiniz ülkenin insanlarını iyi tanıyın.
5) Rahatsız olduğunuz bir durum varsa; bunu aile ile paylaşın. Bir aracı kurum vasıtasıyla gittiyseniz; bu kurumdan yardım isteyin. Gerekirse yasal yollara başvurmaktan çekinmeyin.

Au pair olumsuz yorumları internet de bile kolayca görürsünüz. Bunların büyük kısmı ailenin gerekenden fazla iş yapılmasını beklemesinden ve ailenin Au Pair'e sağlaması gereken imkanları sağlamamasından kaynaklanıyor.
Devletlerin Au Pair kuralları genelde gayet açıktır. Hakkınızı aramaya çekinmeyin.


türkiyeden almanya au pair, ingiltere au pair şartları, amerikada au pairlik, au pair ingiltere yaş sınırı, au pair amerika yaş sınırı, ingiltere au pair maaşları, ingiltere au pair ücretleri, amerika au pair maaşları, amerika au pair ücretleri, au pair amerika maaşlar, au pair ingiltere maaşlar, au pair hakkında tüm bilgiler, au pair hakkında herşey, au pair programı hakkında bilgiler.

Önceki
Sonraki

0 yorum: