Avrupa'nın Enleri


Avrupa'daki en zengin ülke, en fakir ülke, en pahalı ülke, en ucuz ülke, en uzun köprü, en hızlı tren, en yüksek bina... Kısaca istatistiklerle Avrupa'nın Enleri bu yazımızda.

Avrupa'nın en zengin ülkesi hangisidir?

Kişi başı düşen yıllık gelir olarak hesap edildiğinde Avrupa'daki en zengin ülke 140 bin dolar kişi başı gelirle Lüksemburg'dur. Avrupa'nın en zengin ülkeleri listesi 2017 itibarı ile Lüksemburg, Norveç, İsviçre ... şeklinde sıralanmaktadır.

Avrupa'nın en fakir ülkesi hangisi?

Avrupa'da genelde fakir ülkeler tahmin edebileceğiniz gibi doğu Avrupa Ülkeleri. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra bu ülkeler büyük ekonomik krizler yaşadılar hala da yaşıyorlar. Avrupa'nın en fakir ülkesi 2017 itibarı ile Moldova. Moldova'yı Ukrayna ve Kosova takip ediyor.



Avrupa'da en çok para hangi ülkede?

Ülkelerin toplam sahip oldukları gelir düşünüldüğünde; Avrupa'daki en zengin ülke 3.5 milyar dolar toplam geliri ile Almanya'dır. Avrupa'nın zengin ülkeleri listesinde Almanya'nın ardından gelen devletler sırasıyla; Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Rusya, İspanya ve Türkiye'dir.
Almanya'nın toplam geliri, Türkiye'nin toplam gelirinin 4 katından daha fazladır.

Avrupa'nın en pahalı ülkesi hangisi?

Avrupa ülkeleri içinde en pahalı ülke, İsviçre ve Avrupa'nın en pahalı şehri de İsviçre'nin Zürih kenti. İsviçre dünyanın en pahalı ülkeleri listesinde de üst sıralarda.

Avrupa'nın en ucuz ülkesi hangisi?

Avrupa'ya seyahat edecek veya Avrupa'da tatil düşünen Türklerin ilk aklına gelen sorulardan biri bu; Avrupa'da en ucuz ülke hangisi?
Avrupa'nın en ucuz ülkesi 2017 itibarı ile Moldova. Moldova aynı zamanda dünyanın en ucuz ülkeleri arasında.
Türk Lirası’nın yurtdışında değerli olduğu ülkelerden de biri.



Avrupa'nın en güzel şehri hangisi?

Avrupa'da birbirinden güzel şehirler var ancak bunlar içinden bir tane seçmek çok zor; Avrupa'nın en alımlı şehirleri listesine Buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa'nın en uzun nehri hangisi?

Avrupa'daki en büyük nehir 3500 kilometre uzunluğundaki İdil Nehri'dir. İdil Nehri'nin diğer adı Volga'dır ki biz de genelde bu isimle biliriz. Volga ne demek diye düşünen meraklılar için; Volga "beyaz" demektir. Avrupa'nın en büyük nehirleri sıralamasında Tuna Nehri 2. Sırada, Ural Nehri ise 3. Sırada yer alır.

Avrupa'nın en büyük gölü hangisidir?

Avrupa'daki en büyük göl Finlandiya Rusya sınırına yakın konumda olan ve Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Lagoda Gölü'dür. Lagoda Gölünün havzası yaklaşık 17.700 kilometre kare'dir.
Avrupa'nın en geniş alana sahip 2. Gölü olan Onega Gölü de yine Rusya'dadır ve Lagoda gölünün kuzey batısında yer alır.

Avrupa'da en çok göle sahip ülke hangisi?

Avrupa'nın en çok göl bulunan ülkesi, göller ülkesi Finlandiya'dır. Finlandiya göl sayısı 188.000 den fazladır. Bu sayı çok yüksek görünsede; dünyada en çok göl bulunan ülke olan Kanada ile karşılaştırınca çok düşük kalmaktadır. Kanada göl sayısı 3 milyon civarındadır.

Avrupa'nın en yüksek dağı hangisidir?

Avrupa'nın en yüksek noktası kabul edilen dağ, Rusya sınırları içinde ve Kafkaslarda yer alan Elbruz Dağı'dır. Kafkas Sıra Dağları aynı zamanda Avrupa ve Asya sınırında olduğundan Elbruz Dağı Avrupa'da mı Asya'da mı tartışılan bir konudur.

Avrupa'nın en büyük şehri hangisidir?

Nüfus olarak Avrupa'nın en kalabalık şehri hepimizin tahmin edebileceği gibi İstanbul'dur. Avrupa'nın en büyük şehirleri sıralamasında Rusya'nın Moskova şehri 2. ve Fransa'nın Paris şehri 3. sıradadır. Türkiye'nin en büyük şehirleri içinde olan Ankara 5. Sırada, İzmir ise 15. sırada Avrupa'da nüfusun fazla olduğu şehirler listesinde.

Avrupa'nın en büyük ülkesi hangisidir?

Avrupa'daki en büyük ülke Rusya'dır ancak Rusya'nın topraklarının tamamı Avrupa kıtasında değil; bu yüzden topraklarının tamamı Avrupa kıtası içinde bulunan, Avrupa'nın yüzölçümü en büyük ülkesi Ukrayna'dır.

Avrupa Birliği nüfusu kaçtır?

Avrupa nüfusu azalıyor denilse de istatistikler bunun aksini gösteriyor; Birlik içindeki Avrupa ülkeleri nüfusu 2017 itibarı ile 512 milyon civarındadır.
Bu sayıya Ukrayna, Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Rusya, Moldova gibi Avrupa birliğinde olmayan ülkeleri de eklerseniz: Avrupa ülkelerinin toplam nüfusu 700 milyona yakındır. Avrupa Birliği içinde nüfusu en fazla olan ülke Almanya'dır.
Almanya nüfusu 2017 yılı itibarı ile 82 milyondur.



Avrupa'nın en küçük ülkesi hangisi?

Hem nüfus hem yüzölçümü olarak Avrupa'nın en küçük ülkesi İtalya'nın Roma şehrinde bulunan ve bağımsız ülke olarak kabul edilmiş Vatikan'dır.

Avrupa'nın en yüksek binası hangisidir?

Avrupa'daki en yüksek bina 2017 itibarı ile Moskova Rusya'da bulunan Federasyon Kulesi'dir (Federation Tower). Bina 374 metre yüksekliği ile Avrupa'nın en uzun binası unvanını almıştır. Avrupa'nın en yüksek 2. binası yine Moskova'da bulunan Oko Kulesi (Oko Tower) dır.

Avrupa'nın en büyük havaalanı hangisi?

Avrupa'daki havaalanları hem Avrupa'ya gelen ziyaretçilere hizmet vermekte hem de Avrupa üzerinden Amerika kıtasına gidecek yolcuları ağırlamaktadır.
Avrupa'nın en büyük havalimanı ve Avrupa'nın en işlek havaalanı İngiltere’nin başkenti Londra'da yer alan Heathrow Havalimanı'dır.(Heathrow Airport).
Heathrow Havalimanı, dünyanın en işlek havalimanları listesinde 3. sıradadır.
Dünyanın en işlek havalimanı 2017 itibarı ile Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta şehrinde bulunan Atlanta Uluslararası Havalimanı'dır (Hartsfield-jackson Atlanta International Airport).

Avrupa'nın en büyük stadı hangisi?

Avrupa'da en büyük stat, futbol stadyumları olarak düşünürsek İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan ve futbol severlerin yakından bildiği Camp Nou'dır. Barselona futbol takımının stadı olan Camp Nou kapasitesi yaklaşık 100.000 kişidir.
Avrupa'nın seyirci kapasitesi en fazla olan stadyumlar içinde Londra'daki Wembley Stadyumu 2. sırada yer alır. Wembley stadyumu seyirci kapasitesi, yaklaşık 90.000 kişidir.

Avrupa'nın en hızlı treni hangi ülkede?

Avrupa'da faaliyet gösteren trenler içinde en hızlısı Milano - Floransa - Roma seferlerinde kullanılan Trenitalia Frecciarossa 1000 adlı tren. Kırmızı Ok isimli ile de biliniyor ve saatte 350 kilometre hıza ulaşabiliyor. İtalya seyahatimizde biz de bu treni kullanmıştık. Anlatılmaz yaşanır. Kırmızı Ok isimli bu tren, dünyanın en hızlı trenleri listesinde de 3. sırada yer alıyor. Dünyanın en hızlı treni Şangay Maglev Çin'de bulunuyor. Dünyanın 2. hızlı treni de yine Çin'de seferler yapan Harmony isimli tren. Dünyanın en hızlı treni saatte kaç kilometre yapıyor diye düşünüyorsanız; cevap 429 kilometre.

Avrupa'nın en uzun köprüsü hangisi?

Portekiz'in başkenti Lizbon şehrinde yer alan Vasco Da Gama köprüsüdür. Vasco da Gama Köprüsü'nün uzunluğu yaklaşık 17 kilometredir ve köprü, Lizbon'daki Tejo Nehri üzerinde bulunur.

Avrupa'nın en uzun tüneli hangisi?

Avrupa'nın ve hatta dünyanın en uzun tüneli yakın zamanda tamamlanan ve İsviçre Alplerinin altından geçen Gotthard Base isimli tüneldir.
Gotthard Base tüneli uzunluğu 57 kilometre ve tünelin derinliği 2 buçuk kilometre. Bu tünel dünyanın en derin tüneli olma özelliğini de taşıyor.

Avrupa'nın en Kuzey noktası neresi?

Kıta Avrupa'sının en kuzey noktası Norveç'in Kinnarodden yerleşim yeridir.
Avrupa'nın en Güney noktası ise Yunan adaları içinde bulunan Gavdos'dadır.
Adanın güven ucunda en güney noktayı işaretleyen bir pusula ve pusula figürü üzerinde bir sandalye bulunur; olur da Avrupa'nın en güney noktasında oturmak isterseniz.


Önceki
Sonraki

1 yorum: