Fince Nasıl Öğrenilir?

Fince'yi Nasıl Öğrenebilirim?

Finlandiya'da sosyal güvenlik sistemine dahilseniz. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi iş bulma kurumu sizi ücretsiz Fince kurslarına gönderebiliyor.
Eğer böyle bir imkanınız yoksa; ücretini kendiniz ödeyerekte Fince kurslarına gitmeniz mümkün.
Buda size uymuyorsa kendinizde evde çalışarak Fince öğrenebilirsiniz ancak 
Fince - Türkçe kaynaklar çok kısıtlı. Sayfamda zaman zaman Fince konuları anlatarak size destek olmaya çalışacağım bu konuda. Facebook dan sayfamızı beğenerek yazılarımı takip edebilirsiniz.

Fince Öğrenirken Hangi Kaynaklardan Yararlanabilirim?

Fince Öğreniyorum başlığı altında sürekli bölüm bölüm Fince konuları anlatacağım. Sitemizden takip edebilirsiniz. Ayrıca;
Fince dilbilgisine giriş için Suomen Mestari kitabından faydalabilirsiniz.
Finlandiya devlet televizyonu Yle kanalının internet sitesinde haberleri daha yavaş tempoyla ve daha açık şekilde sunan videolar var. Bunlarda dinleme ve anlama becerinizi geliştirmeye yardımcı olacaktır başlangıç aşamasında.
Bunun yanında genelde Yle televizyonunda yayınlanan popüler diziler filmler aynı zamanda kanalın internet sitesine yükleniyor. Burda videoyu izlerken  altyazı ekleme seçeneği var.
İngilizce biliyorsanız; İngilizce dizi ve filmleri Fince altyazı ile izleyerek Fince okuma becerinizi geliştirebilirsiniz.
Fince dizi, film ve belgeselleri Fince altyazı ile izlemekte yine konuşmaları anlamanıza ve kelimeleri ayırt edebilmenize yardımcı olacaktır.
Fince televizyon programlarını Fince altyazı ile izlerken; bir yandan sizde yüksek sesle replikleri ve konuşmaları tekrarlarsanız konuşmayı öğrenmenizde size avantaj sağlayacaktır. Ben hem İngilizce'yi hem Fince'yi öğrenirken bu yöntemi kullandım.
Google çeviri son zamanlarda çok kullanılsada sürekli hatalı çeviriler yapıyor maalesef.
Bu yüzden bu tür internet bazlı sözlükler yerine eski usül güzel bir Fince - Türkçe / Türkçe - Fince sözlük edinmekte fayda var.
Finlandiya'da yazılı ve görsel metaryaller resmen dağ gibi. Kütüphaneler ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Evlere sürekli dergiler gazeteler geliyor. Bunları alıp okumak, en azından sözlük yardımı ile okumaya çalışmak yeni kelimeler öğrenmenizde çok faydalı oluyor. Hemde ülkedeki güncel gelişmeleri takip etmiş oluyorsunuz.

Fince Öğrenmek Zor Mu?

Fince, Ural-Altay dil ailesine dahil. Bu yüzden temel mantık olarak Türkçe'ye benziyor. Türkçe'den farklı olarak bir kaç harfin okunuşu değişik olsada genelde harfler Türkçe'de ki gibi okunuyor. Bu da size Fince öğrenmede büyük bir avantaj sağlayacak.
Finlandiya'da ki göçmenler arasında Fince'yi en iyi konuşanlar yine benzer dil ailelerine mensup Estonyalılar, Macarlar ve Türkler.
Fince'yi zor yapan şey dilbilgisinde bazı yapılarda ve sözcüklerde kural olmaması. Haliyle bunları doğrudan ezberlemeniz gerekiyor.

Fince'yi Hızlı Öğrenmek İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Az önce bahsettiğim gibi Fince'nin dilbilgisi kafa karıştırıcı ve zor olabilir zaman zaman. Bu sebeple dilbilgisine ve kurallara çok takılmadan cümleleri kalıp halinde öğrenmeye odaklanın. Konuşurken aman hata yaparım bir şeyi yanlış söylerim veya yanlış telaffuz ederim diye stres yapmayın.Bir yabancının Türkçe öğrenmesi ve konuşması nasıl bizim hoşumuza gidiyorsa Finler içinde durum böyle.
Finler Fince'nin öğrenilmesi çok zor bir dil olduğundan bahsederler. Sizin Fince konuşuyor olmanızı herkes takdir edecektir. Başlarda uzun uzun cümleler kurmaya çalışmak yerine kelimelerle ve kısa cümlelerle derdinizi anlatmaya çalışın. Yavaş yavaş dil seviyeniz geliştikçe gerisi gelecektir.
Burda önemli bir hatırlatma yapayım. Finlandiya'da iken sadece Türklerin yanında takılmayın. Çünkü Türkler yan yana geldiği zaman hemen Türkçe konuşmaya başlıyorlar doğal olarak. Bu da Fince öğrenmenizi zorlaştıracaktır.
Eğer İngilizce biliyorsanız. Burda çoğu yerde insanlar az çok İngilizce konuşabiliyorlar ve genelde sizi yabancı görünce hemen İngilizce konuşmaya başlıyorlar. İngilizce zaten biliyorum, bende İngilizce konuşayım demeyin. Fince'yi ne kadar çok ve sık kullanırsanız dil seviyeniz o kadar hızlı gelişir unutmayın. Hatta bazen İngilizce bilmiyorum diyip karşınızdakini Fince konuşmaya zorlayın :)
Daha sonraki yazılarımda Fince cümleler ve Fince günlük konuşmalardan bahsedeceğim.
Kalıp halinde bu tür cümleleri ve diyalogları öğrenmek daha kolay olacaktır.


Etiketler: nasıl fince öğrenilir, fince türkçe dersler, fince türkçe konu anlatımı, fince gramer, fince öğrenmek istiyorum, fince kelimeler ve okunuşları, fince hangi ülkenin dili, ücretsiz fince öğren, fince konuşmak, fince anlamak, fince ders anlatımı, fince kursu, fince kursları, ücretsiz fince kursları
Önceki
Sonraki

3 yorum:

  1. Galiba ben hic bir yabancı dili ögrenemicem :) inan hic aklimda kalmiyor unutuyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Söylediklerinize aynen katılıyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. İlginize ve desteğinize teşekkürler. Finceyi öğreneceğim sayenizde...

    YanıtlaSil