Norveç İşçi Vizesi Nasıl Alınır




Norveç'te çalışmak ve Norveç'te yaşamak için oturma izni nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? Kimler başvurabilir?

Bunlardan bahsedeceğiz.

Öncelikle hep vize diye bahsedilir ancak vize 90 gün den kısa süreli ziyaretler için kullanılır. Yani Norveç'te uzun süre çalışmak ve yaşamak gibi planınız varsa oturma izni almanız gerekiyor. Biz de Norveç işçi oturma izni hakkında bilgiler vereceğiz.

Norveç'te eleman arayan firmalarla ilgili linki yazının sonunda bulabilirsiniz.


Norveç oturma izni başvuru şartları


Norveç'e işçi olarak nasıl gidilir? Bşavuru şartları, başvuracak kişilerde aranan özellikler şu şekilde şıralanabilir;
1) İşçi olarak oturma iznine başvurabilmek için ilk şart; bir iş bulmuş olmanız gerekiyor. Yani önce Norveç'ten bir iş ayarlıyacaksınız, sonra oturma izni için başvuracaksınız. 

Bu durumun bir istisnası var; eğer Norveç'te meslek okulu veya üniversite bitirdiyseniz. İş aramak için gidip iş arayan olarak kaydınızı yaptırıp oturma izni alabiliyorsunuz. Oturma izniniz varken de gidip iş aramaya devam ediyorsunuz.

Önemli Not: Norveç'te oturma izninizin süresi bitmeden gidip iş arayan kişi olarak oturma iznine tekrar başvurmanız gerekiyor.

2) İşçi vizesine başvuru için 2. şart; nitelikli olmanız gerekiyor yani ya Norveç'te denkliği olan meslek okulundan mezun olacaksınız veya üniversiteden mezun olacaksınız. Her halükarda elinizde belgeli bir mesleğiniz olacak.

Türkiye'de televizyon ve gazetelerde sürekli Avrupa'da nüfus azalıyor, nüfus yaşlanıyor; genç nüfusa ihtiyaç var diye haberler yapıyorlar. Bunların doğruluk payı var ancak şunu aklınızdan çıkarmayın kimse niteliksiz, işsiz güçsüz adamı alıp burda besleyeyim derdinde değil. Hem Norveç hem diğer Avrupa ülkeleri dışardan nitelikli adam alalım, onlar çalışsın bize vergi versinler düşüncesindeler.


3) Norveç'e işçi olarak gitmenin diğer şartı ise bulduğunuz işin tam zamanlı olması; yani günde 3-4 saat çalışacağınız part-time (yarı zamanlı) işleri kabul etmiyorlar.

Norveç haftalık çalışma süresi 40 saat. Bu durumda haftada 32-40 saat arasında çalışacağınız işler tam zamanlı olarak kabul ediliyor.

Norveçte işbulmak için 

4) Bunların yanında alanınızla ilgili başka şartları yerine getirmenizde beklenebilir.

Örnek: Norveç'te hemşire olarak çalışmak için Norveç sağlık bakanlığından lisans almanız gerekebilir.

Bu arada Norveç şu an hemşirelere ihtiyaç duyuyor. Finlandiya'dan da gidip Norveç'te çalışan hemşireler var.


- Aşçılar için eğer bir yöreye, ülkeye ait yemekler yapacaklarsa (Türk yemekleri, Hint yemekleri, İtalyan yemekleri vesaire) işçi oturma izninden farklı bir oturma izni var. Ona başvurulması gerekiyor; "Etnik yemek yapan aşçı" isminde. Bu tür aşçılarda yaklaşık 10 yıl iş deneyimi şartı aranıyor. İyi bir otelde veya restoranda çalışmışsanız oturma izni almanız biraz daha kolaylaşıyor.

- Norveç için ilk oturma izni 1-3 yıllığına veriliyor duruma göre. 3 yıl ikameti tamamlarsanız. Süresiz oturma izni için başvurabiliyorsunuz. Süresiz oturma iznini aldıktan sonra ömür boyu Norveç'te kalabiliyorsunuz.


Norveç Vatandaşlık Şarları 2017


Norveç vatandaşı olmak istiyorum veya Norveç vatandaşlığına geçiş nasıl oluyor diye merak edenler için. Norveç vatandaşlık başvuru şarlarını bu başlık altında sıralayacağız. 

Öncelikle kişinin durumuna göre vatandaşlık şartları değişmekte.

Norveç'e işçi olarak gittiniz, Norveç'te yaşamaya başladınız ve nasıl Norveç vatandaşı olunur diye düşünüyorsanız aşağıda şartları sağlamanız gerekiyor.

1) 18 yaş üstü kişiler için en az 7 sene ikamet izni diğer adıyla oturma izni ile ikamet etmiş olmak.


2) Geçiminizi sağlayacak kadar geliriniz olması gerekiyor.

3) Norveçce veya Sami dilinde yeterli seviyede dil bilmeniz gerekiyor.

4) Norveç vatandaşlığına geçince Türk vatandaşlığından çıkmanız gerekiyor. Çünkü Norveç çifte vatandaşlık için izin vermiyor.

5) Adli sicilinizin temiz olması Norveç vatandaşlığı almak için size fayda sağlayacak diğer bir etken.

İnsanlar bazen vize, ikamet izni, vatandaşlık kavramlarını karıştırıyorlar. Bunlar tek tek ne anlama geliyor. Size ne gibi haklar sağlıyor; bunlar hakkında daha fazla bilgi için; AB Vatandaşlığı Almak yazımıza göz atın.


Norveç aile birleşimi ile Norveç'e taşınanların vatandaşlık alırken yerine getirmeleri gereken şartlar benzer olsada; daha kısa ikamet süresi ve duruma göre maddi gelir şartı aranmaması gibi avantajlara sahip olacaklardır. Kısaca Norveç vatandaşı ile evliyseniz. Norveç için vatandaşlık almanız daha kolay olacaktır.

Norveç vatandaşı ile evlilik için gerekli evraklar ve prosedür hakkında bilgileri; Yabancı Ülke Vatandaşı ile Evlilik başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.



Norveç'teki işlere bakmak için 

Tjenester.nav.no/stillinger/stillinger?q=english

Bu siteden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında iş aramak için diğer web sitelerini kullanabilirsiniz yada iş yerleri ile doğrudan irtibat kurabilirsiniz.


Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. Keşke Norveç de yaşasam hayatımın geri kalanını evlencen çocuğun olacak yasicaksin mutlu mutlu :)

    YanıtlaSil