Finlandiya Yemekleri


Finlandiya Mutfağı

Kimisi Finlandiya'ya özgü kimisi Finlandiya'ya farklı ülkelerden gelmiş ama burada yer etmiş yemekleri listeledim. Finlandiya'da insanlar ne tarz yemekler yiyorlar birlikte göz atalım.

BALIK YEMEKLERİ

Kızarmış Somon Balığı Filesi

Kuzey Avrupa ülkelerinin hepsi balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor diye yanlış bir düşünce var Türkiye'de.Aslında bu işin ticaretini yapan belkide tek ülke Norveç. Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde de balıkçılık yapılsada hem kuzey kutup bölgesinde denize sınırı olmamalarından hemde bu ülkelerde balık tüketimi fazla olduğundan diğer ülkelere balık satmayı bırakın; bazen Norveç'ten balık alırlar. 
Norveç somonu en lezzetli somon'dur.
Somon kızartması Finlandiya'da en sevdiğim yemeklerin başında geliyor.Daha önce pişirmeyi denememiş olanlara tavsiyem somon'u kızartacağınız zaman tavaya yağ koymayın ; balığın kendisi çok yağlı zaten.


Somon Çorbası ( Lohikeitto )

Doğru ellerde efsane bir lezzettir somon çorbası.Somon çorbası yapmak için gerekli malzemeler ; patates, havuç, somon file, yemek kreması, defne yaprağı, yenibahar ve dereotu.Finlandiya'da bu yemeği en güzel babanneler/anneanneler yapar.Dışarda bir yerde hazır yapılmış yiyeyim diyorsanız, şehirlerin bazı bölgelerinde pazarlar kuruluyor.Pazarlarda balık yemekleri yapıp satıyorlar.Tavsiye ederim.

Kalakukko ( Balıklı Ekmek )

Finler'den ekmek arası balık olayına farklı bir bakış;balık ve sebzeler iç olarak hazırlanıyor.Hamurun içine dolduruluyor ve sonra fırında pişiriliyor.Henüz kendisi ile tanışma fırsatım olmadı ama genelde balık yemeklerinde Finler iyiler.



Silakat ( Baltık Ringası )

Yemekte kullanılan balığın Fince ismi Silakka, Türkçe'de de Baltık Ringası diye geçiyor.Sardalya benzeri ufak bir balık.Bazı yerlerde sebzeleri bi yerde kızartıp balığı farklı yerde kızartıyorlar.Sonra ikisini bir tabağa alıp üzerine sos döküyorlar.Bir somon kızartması değilsede güzel lezzetli bir yemek.

Graavilohi ( Çiğ Somon )

Dereotu ve tuzla marine edilmiş çiğ somon balığı filesi.Genelde ekmeğin üzerine koyup yerler bunları.


ET YEMEKLERİ

Kaalilaatikko ( Lahana Yemeği )

Kıyma ve doğranmış lahana ile yapılan bir yemek.


Nakkikastike ( Sosis Sosu )



Sosis için Finlerin yeşilliği denir.Ülkede yeşillik yetişmediğinden sürekli kendilerini sosise vurmuşlar.Hergün yeseler bıkmazlar.Bu da soslu sosis yanınada patates kaynatıp koyuyorsunuz.Hakkını verelim güzel tadı var.
Arada bizde yapıp yiyoruz.

Lihapullat ( Köfte )

Yuvarlak köfteler,aslında İsveç'de meşhur olup ordan yayılmışsada Finlandiya'da da sevilen ve yenilen bir yemek.Genelde üzerine sos döküp yanında patates püresi ile servis ediyorlar.Pek çok Fin restoranında bulmak mümkün.Kimi yerler çok iyi yapıyor, kimi yerler eh işte.Biraz şansınıza kalmış.

Mustamakkara ( Siyah Sosis)


Görmeden ölmemeniz gereken 10 yer, tatmadan ölmemeniz gereken 10 yemek falan diye listeler yapılır ya.
Benim de tavsiyem "siyah sosisi" tatmadan ölmeniz gereken 10 yemek listesine eklemeniz.Çünkü bu sosis domuz kanından yapılıyor, içine buğday taneleri ve un koyuyorlar.Görmek bile iştahımı kesiyor ama yaşadığım şehir olan Tampere - Finlandiya'nın geleneksel yemeği.

Bizarre foods (Tuhaf yiyecekler) diye bir televizyon programı vardı. O programda Finlandiya'dan listeye alınan yiyeceklerden biriydi. Diğeride ayı eti :)

Karjalanpaisti ( Karjala Güveci )

Dana, kuzu ve domuz etlerini karıştırıp sebzeler eklenerek yapılan bir yemek.Yanında patates püresi ve yabanmersini reçeli ile servis edilir.


Merimiespata ( Denizci Güveci)


Et, patates, soğan ve biraz bira katılarak yapılan bir güveç.Nedense yemeğin kendisi kadar ismide çok hoşuma gidiyor. :)


ÇORBALAR

Kalakeitto ( Balık Çorbası )

Somon balığı çorbasınıda dahil edebileceğimiz balık çorbası grubu, farklı balıklar kullanılabilir.

Hernekeitto ( Bezelye Çorbası )

Bizim için kara şimşek (yeşil mercimek çorbası) neyse Finler için bezelye çorbası o bence.Efsane bi tat!
Bezelyeyi normalde sevsemde çorba halinde çok sevmiyorum ama burda bayıla bayıla yiyorlar.Sık yenen yemeklerden biri.


Valkosipulikeitto ( Sarmısak Çorbası )

Kremalı sarmısak çorbası.Henüz kendisi ile tanışmadık.Herhalde yaşlılar falan yapıyolardır bunu artık.

Kiisseli ( Meyve Çorbası )

Çilek ve yaban mersinlerinden yapılan bir mevye çorbası.Eminim benim gibi 
"Meyvenin çorbası mı olur yaaaa" diyosunuz şu anda :D Ayı eti bile yenilen bir ülkede meyveyi çorba yapmışlar çok mu?

                            HAMURİŞİ

Omenapiirakka ( Elmalı Turta)



Fin usulü elmalı turta.

Mustikkapulla ( Siyah Yabanmersini Çöreği )

Böyle çörek şeklinde açıp içine siyah yabanmersini koyuyorlar.Finlandiya'da çilek ve çeşitli yaban mersinleri her yerde yetişiyor o yüzden her yerde kullanıyorlar.Yemeklerin yanına konuyorlar, meyva suyu yapılıyorlar yada kek börek çörek yaparken kullanıyorlar.


Mustikkapiirakka ( Siyah Yabanmersini Keki )

Yine siyah yaban mersini ile yapılmış bir kek.Görüntü çok güzel olmasada gerçekten lezzetli oluyor tavsiye ederim.Yabanmersinleri C vitamini deposu hem hastalıklara karşı sizi koruyor (tamamen onların yalancısıyım, yoksa öyle örnek alıp labaratuarda test falan yapmadım)


Pannukakku ( Pankek )

Bildiğiniz pankek arkadaşlar.Burda yanlış hatırlamıyorsam perşembeleri bunu yapmak gibi bir adet var.
Üzerine reçel sürüp yiyorsunuz.


Sultsina ( Fin Usûlü Gözleme )

Finlandiya'nın Karjala bölgesinde (ki bi kısmı şu an Rusya'ya geçmiş durumda ikinci dünya savaşında Almanlar kaybedince Finlandiya'yı da yenik saymışlar ve topraklarına çökmüşler ) yapılan yemeklerden biri.İnce hamur şeklinde yapılıp pişiriyorlar, içinide krema ile dolduruyorlar.

Piparkakku ( Zencefilli Kurabiye )


İsmini direkt Türkçe'ye çevirirsek zencefilli kek demek ama göründüğü üzere daha çok bisküviye veya kurabiyeye benziyor.Noel zamanına özgü bi yiyecek, normalde öyle aman aman yenildiğini görmedim.

Puolukkapiirakka

Kırmızı yabanmersini turtası , siyah yaban mersini ile yapılanı yukarda görmüştünüz, bu da onun bi diğer çeşiti.
Denk getirirseniz affetmeyin yiyin.


Korvapuusti

Korvapuusti 'nin Türkçesi Tokat demek, bildiğiniz şamar işte. Süt, yağ, un, şeker ve tarçınla yapılır üzerinede yine iri taneli şekerlerden serpilir.İzmir'li için boyoz neyse Finlandiya'lı için korvapuusti o'dur.
Yeni fırından çıkınca sıcak sıcak yiyeceksiniz yanınada ılık süt. Marketlerde falanda satılıyor ama evdekinin tadını vermiyor.Ufak yapılmışlar daha lezzetli oluyor, bazı yerlerde koca koca ekmek gibi yapıyorlar.


Karjalanpiirakka


İnce küçük hamurların içine pirinci lapa şeklinde yapıp dolduruyorlar sonra fırında pişiriyorlar.Aman aman bi tadı yok ama çok tüketilen yiyeceklerden biri çay kahve yanında.


Joulutorttu 

Noel zamanına özel, erik reçeli ile yapılan tatlılardan bir diğeri; zaten ismide Noel Turtası.
Noel nedir? diyenler için: Noel, 25 aralıkta hristiyanlar tarafından kutlanan Hz İsa'nın doğum günüdür.Noel ve Yılbaşı aynı şeyler değildir ve aynı tarihlerde de değildir zaten.
Nedense Türkiye'de bu ikisi çok karıştırılır.

DİĞERLERİ

Rosolli 

Pancar, kornişon, elma, havuç, patates ve soğan'dan yapılan bir salata.

Leipäjuusto

Türkçesi ekmekpeyniri, daha doğrusu ekmek şeklinde peynir.Yuvarlak lavaş şeklinde fırında pişirilmiş peynir.Üzerine reçel sürülerek yeniyor.



Mämmi


Riisipuuro


Bu lapa tarzı yemekler burda çok popüler. Bunun bide buday yulaf tarzi tahıllarla yapılan çeşidi var. Sabahları kahvaltıda yeniyor.


Pyttipannu 

Tavada kızartılmış patates,sosis ve yumurta.

Korvasienimuhennos


Mantarla yapılan bir tür sote. Finlandiya'da ormanlık alanlar çok geniş yer tutuyor; bu ormanlık alanlarda da mantarlar oldukça fazla. 
Olurda bir gün mantar toplamak isterseniz; nerdeyse istediğiniz heryerde mantar toplayabilirsiniz ama zehirli mantar çeşitlerininde olduğunu unutmayın. 


Porkkanalaatikko

Bu tür püre biçiminde yapılan çeşitli yemekler var Finlandiya'da. Üstteki resimdeki havuçla yapılıyor. Bir alttaki resimdeki ise bunun patatesle yap

Perunalaatikko



Etiketler : Finlandiya'da yenen yemekler, Finlandiya lezzetler, Finlandiya tuhaf yemekler, Finlandiya'dan tuhaf yiyecekler, Dünyanin en tuhaf yiyecekleri, finlandiya yemekleri tarifleri, Finlandiya yemek kültürü, Finlandiyada en sevilen yemekler, Finlandiya insanlarının beğendikleri yemekler, kuzey avrupa yemekleri, kuzey avrupa yemek kültürü, Kuzey Avrupadan lezzetler, Finlandiyada ne yenir, fin yemekleri, fin mutfagi

Önceki
Sonraki

3 yorum:

  1. Bazı yemekler sanki benzer gibi; ufak değişikliklerle birlikte.
    Somon balığının ızgarası tercihim olur genellikle, daha hafif düşüyor. :)

    YanıtlaSil
  2. ben, çok eskiden bir gazetede hangi gurme yazmıştı bilmiyorum; ringa balığını kahvaltıda tükettiklerini okumuştum.
    Yabanmersini; içinde A vitamini yüksek nadir meyvelerden birisi. İngilizler, İkinci Dünya Savaşında pilotlarına yaban mersinli kek yedirdikleri kayıtlarda geçer.
    Finlandiya mutfağı da ilginçmiş. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  3. Blog başında oturana kadar kilo filan sorun değildi. Şimdi çakılı kaldım ve haliyle yürüyüş filan da geride kaldı. Bu hareketsizlik, hareketsizlik te getiri demek :)))

    Bir de böyle olağanüstü görselli tarifler olunca....

    Bloglar kilo yapar yani :)))

    Sanırım Takipçi listeniz yok. O yüzden blogunuzda değil; ama google + da takipçinizim artık. Merhaba :)

    YanıtlaSil