Bebekle Yolculuk Hakkında Herşey
Bebekle seyahat konusunda uzmanlığımı ilan etmek üzereyim. :)
İşin şakası bir tarafa bebek ile seyahat etmek ve seyahatin iyi geçmesi ciddi bilgi ve deneyim gerektiriyor. O yüzden bebek ve/veya küçük çocuklarla seyahat edecek ailelere rehber olacak bir yazı hazırlama kararı aldık.
Bebeğe uçak bileti alınır mı?
Uçakta bebeklere ücret alınıyor mu? Bu ve benzeri sorular seyahate çıkacağımız zaman ilk akla gelen sorular. Uçak firmaları bebek ve çocuk kavramlarını belli yaş aralıklarını baz alarak belirliyor. Öncelikle bebek kime denir bunu yanıtlayalım.
Bebek kimdir? Kimler bebek olarak değerlendirilir?
0 - 2 yaş arasındaki yavrucaklar bebek olarak adlandırılırlar.(2. Doğum gününde bebeklik faslı sona eriyor.)
Bebekler için bilet almak gerekiyor mu?
Her bebeğe bir yetişkin refakat edebiliyor. 0-2 yaş arası bebekler kucakta seyahat edeceklerse bilet ücreti alınmıyor.Ancak bebeğin koltukta seyahat etmesini istiyorsanız veya bebek sayısı yetişkin sayısından fazlaysa bebek için "çocuk bileti" almanız gerekiyor.
Örnek: Anne ve 2 küçük bebek uçakla seyahat edecekler; anne sadece bir bebeği kucağında taşıyabileceği için. İkinci bebek için bilet alınması gerekiyor ve ayrı koltukta, üzerine bebek koltuğu takılmış olarak seyahat edilmesi gerekiyor.
Uçaklarda bebek koltuğu var mı?
Uçakta bebek için bebek koltuğu veriliyor mu?
Bebekler için ayrı koltuk bileti satın aldıysanız veya almak zorunda kaldıysanız;
bebek koltuğunu siz yanınızda götürüyorsunuz. Uçakta bebek koltuğu verilmesi gibi standart bir uygulama yok.
Kuçakta seyahat edecek bebekler için istenmesi durumunda pek çok havayolu firması uçak hamağı temin ediyor. Özellikle çok uzun uçuşlarda faydalı olacaktır.
bebek koltuğunu siz yanınızda götürüyorsunuz. Uçakta bebek koltuğu verilmesi gibi standart bir uygulama yok.
Kuçakta seyahat edecek bebekler için istenmesi durumunda pek çok havayolu firması uçak hamağı temin ediyor. Özellikle çok uzun uçuşlarda faydalı olacaktır.
Bebek uçak hamağı nedir?
Uçakta koltuğunuzun ön kısmındaki askı ile beliniz arasına takılan bez bir hamak. Bebeği bu hamağın içine uzatıyorsunuz; mışıl mışıl yatıyor. Türbülans ve sallantı olması durumunda; bebeğin sağa sola çarpmaması için hamağı kullanmaya ara verin ve sarsıntı geçene kadar bebeği kucağınızda tutun.
Kaç yaş çocuğa uçak bileti alınır?
Öncelikle Çocuk kimdir? ve Kimler çocuk olarak değerlendirilir? Sorularını cevaplayalım. 2 - 12 yaş arasında olanlar çocuk olarak kabul ediyorlar.Çocuklar için uçak bileti almak gerekiyor mu?
2-12 yaş arası çocuklar için indirimli çocuk bileti almak gerekiyor. İndirimli denildiğine bakmayın yetişkin bileti ile neredeyse aynı parayı alıyorlar.12 yaş üzeri kişiler için yetişkin bileti alınması gerekiyor.
Çocukların uçağa tek başına binmesi mümkün mü?
Çocuklar tek başlarına uçakla seyahat edebilirler ancak bunun için yaş sınırı ve refakatçi kuralları var.
Tek başına uçağa binme yaş sınırı nedir?
7 yaşını doldurmuş çocuklar, kabin görevlisinin refakati ile ailesi olmadan seyahat edebilir. 7-12 yaş aralığındaki çocukların seyahat ederken kabin görevlileri tarafından eşlik edilmeleri gerekiyor.
Yeni doğmuş bebek uçakla seyahat edebilir mi?
Sağlık açısından ciddi risk taşıdığı için; İlk iki gün havayolları yeni doğmuş bebeği taşımıyor. Doğum yurtdışında gerçekleşmişse ve vizenizin süreside bu arada bitecekse yerel otoritelerle (polis, göçmenlik bürosu vb) irtibata geçin. Sizden kaynaklanmayan gecikmelerde vize süresini uzatabiliyorlar.Bebekler doğduktan ne kadar sonra uçakla seyahat edebilirler?
Bebeğin doğumunu takip eden 2. Ve 7. gün aralığında doktorun uçakla seyahat etmesinde sakınca yoktur raporu gerekiyor.Doğumdan 1 hafta sonra bebeklerin uçakla seyahatine engel olacak bir durum yok ancak uzmanlar, uçakla seyahat için bebeğin en az 2 aylık olmasını öneriyorlar.
Kişisel görüşüm eğer çok acil bir durum yoksa; bebek ile seyahat için aceleci olmayın 5-6 aylık olana kadar bekleyin.
Bebekle Seyahate Çıkmadan Önce Hazırlık
Bebeklerin ihtiyacı olan eşyalar çok fazla; bu yüzden bebekle seyahate çıkmadan önce ciddi hazırlık yapılması gerekiyor. Hazırlığınızı yaparken bebek için yanınıza alacağınız eşyaları iki gruba ayırın: Evden çıkışınızdan gideceğiniz yere varana kadar kullanacaklarınız ve gideceğiniz yerde kaldığınız süre boyunca kullanacaklarınız.
Bebek Seyahat Çantası Hazırlama
Bebek ile yolculuk boyunca lazım olacak ve yanınıza almanız gerekenleri bu başlıkta sıralayacağız. Öncelikle sırt çantası seçimi önemli; hafif ama geniş bir sırt çantası olmalı. Çekçekli kabin valizleri pratik olmuyor ama bunu kullanacaksanız:
Birazdan sıralayacağımız eşyaları valizin üst tarafında, kolay ulaşılabilir bir yere koyun.
Birazdan sıralayacağımız eşyaları valizin üst tarafında, kolay ulaşılabilir bir yere koyun.
Bebek seyahat çantasında neler olmalı
- Bebek için yedek kıyafetler
- Ceket (Uçağın içi serin oluyor.)
- Ceket (Uçağın içi serin oluyor.)
- Bebek yastığı
- Bebek battaniyesi
- Resimli çocuk kitapları
- Oyuncaklar
- Bebek için havlu
- Yedek biberon ve emzikler
- Bebek termometresi (Bebeğin ateşini ölçmek için)
- Bebek dişlik, Diş kaşıyıcı
- Emzirme önlüğü (Anne için)
- Bebekle tatile giderken alınması gereken ilaçlar
Ağrı kesici ve Ateş düşürücü
Bebeğin kullanması gereken ilaçlar (reçeteli verilmiş ise)
- Bebek bezi
- Islak mendil
- Peçete ve/veya Kağıt havlu
- Pişik kremi
- Pudra
- Cilt kremi
- Muşamba (bez değiştirirken altına sermek için)
- Su ve/veya Süt için biberon, Emzik
- Çöp poşetleri
Bebek kavanoz mamalardan yiyorsa;
- Mamalar ve Plastik kaşıklar
- Bebek yemek önlüğü
- Bebek için havlu
- Yedek biberon ve emzikler
- Bebek termometresi (Bebeğin ateşini ölçmek için)
- Bebek dişlik, Diş kaşıyıcı
- Emzirme önlüğü (Anne için)
- Bebekle tatile giderken alınması gereken ilaçlar
Ağrı kesici ve Ateş düşürücü
Bebeğin kullanması gereken ilaçlar (reçeteli verilmiş ise)
Bebek bakım çantası
Bebek bakım çantasında olması gerekenleri sıralamadan önce; seyahat için bebek bakım çantası tavsiyesi yapalım; hafif boyuna veya omuza asılabilen, taşınması kolay çantalar tercih edin.- Bebek bezi
- Islak mendil
- Peçete ve/veya Kağıt havlu
- Pişik kremi
- Pudra
- Cilt kremi
- Muşamba (bez değiştirirken altına sermek için)
- Su ve/veya Süt için biberon, Emzik
- Çöp poşetleri
Bebek kavanoz mamalardan yiyorsa;
- Mamalar ve Plastik kaşıklar
- Bebek yemek önlüğü
Bebek Valizi Hazırlama
Bebek için ayrı çanta veya valiz hazırlayabileceğiniz gibibüyük bir valiziniz varsa valizin bir köşesine bebek için gerekli eşyaları koyabilirsiniz.
Bebek için Valize konulması gerekenler
- Bebek elbiseleri, Bebek tulumları, Bebek zıbınları, Pantolonlar, Bere ve Şapkalar.Elbise seçerken farklı sıcaklık ve ortamlarda giyilebilecek elbiselerden karışık olarak almakta fayda var. Gideceğiniz yer sıcak diye sadece kısa kollular alırsınız; bebekle otobüse binersiniz, klima sonu kadar açık otobüs buz, bebeği üşütürsünüz.
- Ayakkabı / Sandalet / Patik
- Ceket / Mont
- Bebek hijyen ürünleri;
Şampuan, Bebek yağı
- Bebek bakım ürünleri;
Bebeğin tırnaklarını kesmek için Makas, Bebek tırnak törpüsü,
Tarak, Kulak temizleme çubuğu,
Burun aspiratörü (Bebeğin burnunu temizlemek için)
Güneş kremi
- Bebek bezleri; fazladan bez alacaksanız bir kısmını valize koyabilirsiniz.
- Süt pompası (Kullanıyorsanız) ve Süt saklama kapları
- Yedek çöp poşetleri
- Plajda bebek için gerekenler (plaj veya havuza gidilecekse)
Mayo olarak kullanılan bebek bezleri, Yüzme için Kolluk, Güneş gözlüğü ve/veya Güneşten koruyacak geniş şapka.
Bebek için pasaport gerekiyor mu?
Yurtdışı seyahatlerinde bebeklerin, üzerinde biyometrik fotoğraflarının bulunduğu, pasaport ile seyahat etmesine izin veriyorlar. Kısaca bebeğin / çocuğun kendi pasaportu olması zorunlu.Bebek için vize gerekiyor mu?
Vize istenen ülkelere seyahatlerde bebeğin pasaportu olduğu için ona da vize alınması gerekiyor.Bebek vizesi ücreti ne kadar?
Genelde 0-6 yaş arası bebek/çocuk vizeyi ücretsiz alıyor.Avrupa'da bir ülkeye gidecekseniz ve Schengen vizesi ile ilgili kafanızda sorular varsa; Schengen vizesi sıkça sorulan sorular yazımıza göz atın.
Uçağa puset alınıyor mu?
Seyahat edecek bebeğin kendine ait biletli koltuğu varsa; uçak içerisine evden araba tipi bebek puseti getirmenize izin veriyorlar. Aksi taktirde uçağın kabin kısmına puset sokamıyorsunuz. En azından Türkiye için durum böyle. Bebek yolcuların taşınması ile alakalı uluslararası geçerli bir yönetmelik yok. Her havayolu ne sağlayıp sağlamayacağını ve bilet tarifesini kendi belirliyor.
Bebeği araç tipi bebek puseti veya araç koltuğuna; yüzü arabanın arka camına dönük olacak şekilde yerleştirmiş ve kemeri bağlanmış olmalınız gerekiyor.
Bebek oto koltuğu tavsiye
Gideceğiniz yerde arabaya binecekseniz; bebek araç koltuğuna ihtiyacınız olacak. Özellikle Avrupa ülkelerinde kurallar çok katı bu yönde; yeni doğan bebekle araba yolculuğu yapmak ile 2 yaşında bebek ile araba yolculuğu yapmak arasında hiç bir fark yok.Bebeği araç tipi bebek puseti veya araç koltuğuna; yüzü arabanın arka camına dönük olacak şekilde yerleştirmiş ve kemeri bağlanmış olmalınız gerekiyor.
Havaalanında bebek emzirme odası var mı?
Havaalanlarının büyüklüğü ve tasarımı farklı olsada her havaalanında bebeğin bakımını yapabileceğiniz ve bebeğin karnını doyurabileceğiniz alanlar mevcut. Bu alanlar tuvaletlerin olduğu alanda.
Bebek arabası uçağa alınıyor mu?
Bebek arabası uçağa alınır mı? Bebek arabasını uçağa alırlar mı?Bebek ile seyahat edeceklerin en çok merak ettiği soru bu.
Seyahat tipi katlanabilir bir bebek arabası ise; bebek arabası ile uçak yolculuğu yapmak mümkün. Bu bilgi bütün havayolu firmaları için geçerli; tek tek Pegasus, Thy, Anadolujet, Atlasjet, Sunexpress vesaire bakmanıza gerek yok.
Bebek yolcularla birlikte bebek arabası taşınması hem yurt içinde hem yurt dışında standart uygulama haline gelmiş durumda.
Kısaca yurtdışına bebek arabası ile uçakta seyahat etmek ve yurtdışında farklı ülkeler arası bebek arabası ile seyahat etmek de mümkün.
Uçakta bebek arabasi ücretli mi?
Bebek arabası için uçakta ücret alıyorlar mı?Bebek yolcunun kullanacağı bebek arabasının taşınması için ek ücret almıyorlar. Yani bebek arabasının uçakta taşınması için ek ücret vermiyorsunuz. Ancak burada önemli olan arabayı kullanacak olan çocuk yolcunun bulunması.
Yurtdışından bebek arabası almak veya yurtdışından bebek arabası getirtmek istiyorsanız; bu durumda uygulanan prosedür farklı olacaktır.
Böyle bir durumunuz varsa; bebek arabasını satın almadan önce havayolu firmasına ve gümrük işlerine danışın.
Uçakta bebek arabası nasıl taşınır?
Havaalanına vardığınızda hangi havayolu firması ile uçacaksanız; onun check in yapılan yerine gidiyorsunuz.Bazı havaalanlarında (nadiren) bebek arabasını check in esnasında alıp uçağın bagajına gönderiyorlar ve havaalanında bulunan ve kendilerine ait ücretsiz bebek arabalarını kullanmanızı istiyorlar. Bu durumda bebek arabası güvenlik kontrolünden geçtikten sonra size veriliyor. Uçağın kapısına kadar gidip orda bırakıyorsunuz.
Genel uygulama ise şu şekilde:
Check in masasına gidince; Bebek arabasını şimdi mi uçak bagajına göndermek istersiniz? Yoksa uçağın kapısına gelene kadar kullanmaya devam edecek misiniz ? Diye soruyorlar.
Şimdi verelim derseniz valizlerle birlikte bebek arabasını bagaja gönderiyorlar.
Uçağın kapısına kadar kullanacağız derseniz; bebek arabasına bir etiket takıyorlar. Bu etiket çok önemli; bu etiket olmadan bebek arabasını güvenlik noktasından geçiremiyorsunuz.
Türk hava yolları gibi bazı firmalar bir de büyük plastik poşet verip bebek arabasını uçağın kapısında bırakmadan önce arabayı katlayıp bu poşetin içine koymanızı istiyorlar.
Uçuşunuz aktarmalı ise talep etmeniz halinde transfer yapacağınız havaalanında bebek arabasını kullanıp sonraki uçuşa geçeceğinizde tekrar uçak kapısının oraya bırakıyorsunuz.
Bebek arabası tavsiye
Bebek arabasını uçakta taşıyabilmek için katlanabilir, seyahat tipi olması zorunlu zaten. Bunun yanında bebek arabasının kolay açılıp katlanabilir olması çok önemli; her yolculukta defalarca bebek arabası katlama işlemini gerçekleştireceksiniz. Bebekle tatile çıkmak için ideal tek elle bile kolayca katlanabilen bebek arabaları var. Bunlardan tercih edin.İkinci önemli konu ise; bebek arabasının çanta taşımaya uygun olması.
Alt tarafında geniş sepeti olanlar; seyahat için en ideal bebek arabası.
Sonraki işlem bebek arabası ile güvenlik kontrolünden geçme
Burada bebek arabada oturuyorken, arabayı sürerek Xray cihazından geçemiyorsunuz. Önce bebegi arabadan indiriyorsunuz, sonra arabayı katlayıp çantalarında konulduğu, Xray bandına yerleştiriyorsunuz.Güvenlik kontrolü ve Xray cihazından geçtikten sonra bebek arabasını açıp çocuğu yeniden arabaya bindiriyorsunuz. Buradan uçağa bineceğiniz yere kadar olan kısıma kadar bi sorun yok.
Gelelim bebek arabası ile uçağa binilmesine
Uçak kapıya sıfır yanaşmışsa; uçağa bineceğiniz ufak tüneli geçip uçağın kapısının önüne gelince bebek arabasını katlayıp poşet verdilerse poşete koyup hemen sağ tarafa bırakın.Uçak kapının olduğu yere yanaşmadıysa ve pasaport, kimlik, bilet vesaire kontrollerinin yapıldığı kapıdan uçağın bulunduğu yere servisle gidecekseniz.
Bebek arabasını yine uçağın kapısının oraya gelinceye kadar taşımaya devam ediyorsunuz.
Genelde bu durumda uçağın kapısına ulaşmak için merdiven koyuyorlar.
Bebek arabasını yine aynı şekilde katlayıp merdivenin başında bi kenara bırakın.
Bebek arabası uçak kabinine alınıyor mu?
Bebek arabasını yukarıda anlatıldığı şekilde uçağın kapısına kadar götürebiliyorsuzun ancak uçağın kabin bölümüne bebek arabası alınmıyor.Uçak kabini içinde bebek arabası bulundurmak ve taşımak yasak.
Bebekle Uçağa Binmek ve Bebekle Uçakta Seyahat
Boarding yani uçağa yolcuların alımı başladığında bebekli aileler ve küçük çocuğu olanlar öncelikli olarak sıra beklemeden uçağa alınırlar. (Boşu boşuna sıraya geçip beklemeyin)Uçağa bindikten sonra bebeğe refakat edecek yani bebeği kucağında taşıyacak kişi cam kenarında oturmalı ve bebeği kucağına alıp kemerleri bağlamalı.
Uçuş boyunca neleri, nasıl, nerede yapabilirim sorularının cevaplarını aşağıda bulacaksınız.
Uçakta bebek kemeri nasıl takılır?
Bebek için ayrı bir emniyet kemeri veriyorlar. Bu kemer, bebeğe refakat eden kişinin kemerine ekleniyor. Bebek için verdikleri kemerin orta kısımında yuvarlak bir halka var; kendi kemerinizi bu halkadan geçirip önce kendi kemerinizi bağlıyorsunuz. Sonra bebeğinizi, bebeğin sırtı gövdenize gelecek şekilde kucağınıza oturtup onun kemerini de bağlıyorsunuz.Bebeklerin uçakta ağlamaması için yapılması gerekenler?
Bebekler uçakta hem çok kişi olmasından hemde uçağın çıkardığı gürültüden strese girip ağlayabiliyorlar. Bebeği sakin tutmak ve ağlamasını önlemek için yapabileceğiniz bir kaç şey var.- Resimli hikaye kitabı, oyuncaklar veya cep telefonu, tablet vb cihazlara önceden yüklenmiş çizgi filmlerle çocuğu meşgul etmek ve çevredeki kalabalıktan dikkatini uzaklaştırmak.
- Uzun uçuşlarda saatlerce aynı yerde oturmak hem rahatsız edici hem can sıkıcı olabiliyor. Kemer ikaz ışıklarının yanmadığı sürelerde bebekle koridorda kısa tur atmakta işe yarayacak yöntemlerden
- Bebeğin altı kurumu, karnı tok mu bunları da ara ara kontrol edin.
- Uçak kalkışı ve inişi esnasında bebeği emzirerek kulak basıncının dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
- Son ve en önemli madde sakin kalmanız. Siz stres oldukça bebeği de strese sokacaksınız. Hiç gerek yok. Bebeğin ağlaması doğal bir olaydır ve insanlarda bunu anlayışla karşılıyorlar zaten. Bunu bizzat sayısız uçuşla tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum.
Uçakta bebek emzirilir mi?
Aklı başında medeni bir ülkede uçak, otobüs, vapur, tren fark etmez. Kimse size bebeğinizi emzirmeyin diyemez. Tabiki de bebeğinizi uçakta emzirebilirsiniz. Hatta uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.Uçakta bebek nasıl emzirilir?
Oturduğunuz koltukta bebeğinizi emzirebilirsiniz. Bununla ilgili bir kısıtlama yok.İsterseniz emzirme örtüsü kullanabilirsiniz. Eğer uçakta daha rahat hissedebileceğiniz başka bir cam kenarı koltuk boşsa kısa süreliğine buraya da geçebilirsiniz.
Uçakta bebek emzirme odası var mı?
Uçakta bebek emzirme odası bulunmuyor. Tuvalet tek kapalı alan; buranında emzirme için ne kadar hijyenik olduğu tartışılır.Bir diğer seçenek yanınıza biraz bebek için süt veya mama ile biberon alıp uçaktayken bebeği biberonla beslemek.
Uçakta yardıma ihtiyaç duyduğunuzda hem kabin görevlileri hemde diğer yolculardan yardım istemeye çekinmeyin. Bebek ile seyahat ederken; insanlar gerçekten çok anlayışlı ve yardımsever davranıyorlar.
Uçak kabinine bebek maması sokulur mu?
Bebek manasını uçağın kabin bölümüne yanınızda sokmak yasak değil ancak bununla ilgili kısıtlamalar var; bunlara küçük kavanoz içindeki meyve ezmeleri, mamalar ve benzeri dahil.
Uçak içerisinde sadece yolculuk boyunca bebeğin karnını doyuracak kadar bebek manası yanınıza alabiliyorsunuz.
Bazı firmalar uçakta ücretsiz kavanoz mamalardan veriyorlar; Türk Hava Yolları bunlardan bir tanesi. Bilet alırken bebek için mama seçeneğini işaretleyin.
Kişisel önerim havayolu firmasının vereceği mamaya güvenip yola çıkmayın. Yanınıza yolculuğun ızınluğuna göre bebek için mama alın.
Uçak kabinine bebek için su sokulur mu?
6 ay üzerindeki bebekler su içebildiğinden bu konuyu da es geçmeyelim.
Uçak kabininde sıvı maddelerin taşınması ile ilgili kurallar aynen bebekler içinde uygulanıyor. 100 ml'lik bir kap içinde değilse; su sokamıyorsunuz. Yanınızda su biberonu varsa içini boşaltmanızı istiyorlar. Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra ordaki dükkanlardan pet su alabiliyorsunuz.
Uçakta bebeğin bezi nasıl değiştirilir?
Uçakta bebek bezi değiştirmek için tuvaletleri kullanabilirsiniz. Uçak tuvaletlerinde bebeği üzerine uzatıp bezini değiştirebileceğiniz açılır masa bulunuyor. Hemen klozetin üst tarafında duvara bitişik. Burda sadece tahta olduğundan; bebeği buraya uzatmadan önce alta bir havlu sermek bebeğin hijyeni ve rahatlığı için faydalı olacaktır.Uçaktan İniş ve Bagaj Teslim Alma
Uçak iniş yaptıktan sonra hiç acele etmeyin. Herkes bir anda uçaktan çıkmak istediğinden deyim yerindeyse bir hengame yaşanıyor. Uçaktaki kalabalık azalıp ortalık sakinleşince çantalarınızı alıp oturduğunuz koltuğun etrafına, bebeğin eşyaları düşmüş mü diye, bir göz attıktan sonra çıkışa doğru yürüyün.Bazen uçak havaalanı binasındaki kapıya yanaşıyor, bazen de binadan uzak bir noktada kalıyor. Uçak ile havaalanı binası mesafeyi servisle gidiyorsunuz.
Burada dikkat edilmesi gereken; bazı hava yolları, uçağa binerken bagaja vermiş olduğunuz bebek arabasını uçak çıkış kapısının oraya koyuyorlar.
Bazıları ise bebek arabasını valizlerle birlikte bagajların teslim alındığı yere gönderiyorlar.
Uçaktan çıkınca önce bir etrafa bakının bebek arabası orada mı diye; orada değilse bagaj teslim alınan yere gönderilmiştir.
Uluslararası uçuş ise; önce pasaport, vize kontrolünden geçiyorsunuz. Sonra valizleri ve bebek arabasını alıp havaalanından çıkıyorsunuz.
Yalnız Başına Bebekle Seyahat Edeceklere Tavsiyeler
Yanınızda bebek veya küçük çocukla seyahat ederken 2 veya daha fazla yetişkin varsa; işler biraz daha kolay yürüyor. Hem eşyaları taşımak daha rahat oluyor hem de çocuklara göz kulak olmak. Ama olur da bebekle yalnız seyahat etmek durumunda kalırsanız; endişeye kapılmayın. Sizin için de tavsiyelerimiz olacak.1) İlk ve en önemli kural; çok zorda kalmadığınız sürece kesinlikle çocuğunuzu yalnız bırakmayın ve kimseye emanet etmeyin. Eğer çocuğu birine emanet etmek zorunda kalırsanız bulunduğunuz yerdeki yetkililer ve görevliler dışında kimseye çocuk emanet etmeyin.
2) Havaalanı içinde lavaboya veya tuvalete gitmeniz gerekirse "engelliler" için olan tuvaletleri kullanın ve çocuğunuzu yanınızda götürün.
3) Havaalanlarında bebeğin bakımını yapıp altını değiştirebileceğiniz ve bebeği emzirebileceğiniz alanlar var. Bunlar tuvaletlerin olduğu alanlarda bazen ayrı bir oda şeklinde bazen de "engelli" tuvaletinin olduğu yerde.
4) Havaalanına gelmeden önce yanınıza sandviç, meyve tarzı atıştırmalık yiyecek alın. Havaalanında sağa sola gidip yiyecek aramak zorunda kalmazsınız.
5) Pasaportlarınız ve biletlerinizi veya uçuş için gerekli olacak diğer evrakları kolay ulaşabileceğiniz bir el çantası içine koyun. Havaalanı ve uçağa biniş ve inişlerde bu belgeleri 3-4 defa çıkarmanız gerekebiliyor.
6) Güvenlik kontrollerinde ve uçağa binişlerde hemen hemen her zaman bebekli aileye öncelik tanınır. Sıraya geçip beklemeye başlamak yerine; görevlinin yanına gidip bulunulan yerde böyle bir önceliğiniz var mı kontrol edin.
Varsa sıranın önüne geçin.
7) Sigara kullanıyorsanız. Havaalanına gelmeden yanınıza nikotin tabletleri, nikotin bantları gibi sigara isteğini azaltacak şeyler alın havaalanında bulunduğunuz süre ve uçuş boyunca bunları kullanın.
8) Uçak içerisinde lavaboyu kullanmanız gerektiğinde bebeği sadece ve sadece kabin görevlilerine emanet edin.
9) Aktarmalı uçuşlarda; bebek arabasını aktarma yapacağınız havaalanında kullanıp tekrar bagaja verebiliyorsunuz.
Transfer uçuşu; İstanbul Atatürk Havaalanı gibi büyük bir havaalanından gerçekleşecekse veya birinci uçaktan inip ikinci uçağa bineceğiniz yer arası mesafe fazlaysa veya transfer uçuşları arası bekleme süresi uzunsa; uçağa ilk bindiğiniz havaalanında check-in yaparken transfer süresi boyunca bebek arabasını kullanmak istediğinizi belirtin. Böylece bebek arabasını direkt uçaklar arası aktarmak yerine. İlk uçaktan indiğiniz yerde uçak çıkış kapısının yanına bıraksınlar. Aktarma uçuşu için bekleme süresi bitip ikinci uçağa bineceğiniz zaman yine aynı şekilde bebek arabasını uçağın giriş kapısına yakın bir yerde bırakıyorsunuz.
10) Uçaktan iniş yaptıktan sonra sakince bekleyin uçak koridoru biraz boşalsın. Bebek ve çantalarla uçaktan inmekte zorlanacaksanız kabin görevlilerinden yardım isteyin.
11) Uçak bileti satın alıp koltuk seçimi yaparken mümkünse ön sıralardan bir yer seçin. Eğer ön sıralar doluysa orta kısım yerine arka kısımdan koltuk seçin.
Her iki durumda da bebeğin bakımını yapmak için tuvaletlere yakın olursunuz. Uçağın orta kısmı, motor sesi yüzünden bebekler için çok rahatsız edici oluyor.
Bebek ile Tatile Çıkmak
Bebek ile tatile çıkmak; yalnız tatile çıkmaktan çok daha farklı. Düşünmeniz ve planlamanız gereken çok şey var. Bebek ile tatile çıkarken yanımıza alınacaklar ve bebek ile seyahat konularından yukarda bahsettik. Sıra geldi bebek ile tatilde nereye gidilir konusuna.Bebeklerin yaşlarına göre bünyelerinin dirençleri farklı oluyor: 2 aylık bebek ile 1 buçuk yaşındaki bebeği aynı kefeye koymak mümkün değil.
Bebek ile hangi otele tatile gidilir, bebek ile hangi şehre gidilir gibi önerilerden ziyade genel tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
2 aylık bebekle tatil;
2 aylık bebeklerin uçağa binmesinde bir engel yok ama tavsiye etmiyorum (Aklı başında kimse de bunu tavsiye etmez.)Bu yüzden 2, 3, 4 aylık bebekler ile tatile çıkarken uçak kullanmadan gidebileceğiniz yakın yerleri tercih edin. Gidilecek yeri seçerken şehir içi çok fazla seyahat ve dolaşma gerektirmeyen yerlere bakın. Otelde kalacaksanız otelde yer ayırtmadan önce bebek yatağı verip veremeyeceklerini sorun.
5 aylık bebekle tatil
Bebekler 5, 6 aylıkken bünyeleri daha sağlam oluyor. Yavaş yavaş meyve sebze püresi de yemeye başlayacakları için tatilde bebek beslenmesi daha kolay.Bu yaşlarda bebekle uçak seyahati yapmakta daha rahat oluyor. Ancak yine çok uzun uçuşlardan kaçının 3-4 saat arası uçuşlar normal.
Buna göre yaşadığınız yerin etrafında bebekle tatile gidebileceğiniz yerler de şekillenir.
1 yaşındaki bebekle tatil
Benim en sevdiğim en rahat geçen dönem buydu. Bebek kendi ayakları üzerinde durmaya başlayıp hatta ufaktan yürüyebildiğinden sürekli kucakta tutmanız gerekmiyor. 1 yaşında bebekle nereye tatile gidilir diye kafanızda bir soru varsa; her yere gidiler.Bebekle yurtdışına tatile gidecekseniz; salgın ve bulaşıcı hastalık riski yüksek ülkelerden mümkün mertebe uzak durun. Bebeğin seyahat öncesi aşı olması gerekiyor mu bir uzmana danışın.
Örnek: Yaklaşık 2 sene önce Finlandiya'dan İtalya'ya gitmeden önce bebeğin aşı olması gerektiğini söylediler. İtalya'da normalde salgın hastalık riski olmasa da , iki ülke arasındaki iklim farkından dolayı; İtalya'da yaşayan bazı bakteri, mikrop türleri Finlandiya'da yaşamıyor. Haliyle çocuğun bünyesi bunlara karşı bağışıklık geliştirmemiş.
Sadece gelişmemiş Afrika veya Asya ülkelerine giderken aşı olur efsanesini bir kenara bırakın.
Gidilecek ülkeyi belirledikten sonra, biz şu ülkeye gideceğiz bebek için aşıya vesaire gerek var mı diye sormak için bir uzmana danışın.
Son olarak bebekle tatile gitmek için en ideal zaman 1 ile 2 yaş aralığıdır. Hem seyahatler daha rahat geçer hemde daha ekonomik olur.
2 yaşından sonra bebek artık çocuk olarak kabul edilip bilet alınması isteniyor.
Uçak firmalarının çocuk bileti diye sattıkları biletlerle yetişkib bilet fiyatı arasında nerdeyse hiç fark yok.
Etiketler; 3 aylık bebekle tatil önerileri, bebekle tatil otelleri, bebekle tatil listesi,bebek tatil valizi hazırlama, bebek tatil kıyafetleri, bebek tatil bavulu, bebekle seyahat blog, yolculukta bebek yemekleri, bebekle ilk seyahat, bebekle gezmek, bebekle gezmeye gitmek, bebekle gezilecek yerler, bebekli gezmeler blogspot, bebekler kaç aylıkken dışarı çıkarılır, bebekle ne zaman gezmeye gidilir, 2 aylık bebek yolculuk yapabilir mi, gezgin bebek, bebekle gezi rehberi,
Çok faydalı bi yazı olmus, tesekkürler. Aklımdaki butun soru isaretleri gitmis oldu 😊
YanıtlaSilÇok güzel yazı elinize sağlık..
YanıtlaSilBir tecrube anlatarak ekleme yapmak istiyorum:
Stockholm'den Ankara'ya İstanbul aktarmalı gidiyorsunuz diyelim. Bebek arabasini bagajla birlikte check-in sırasında veriyorsunuz. Ankara'dan bagajla birlikte aliyorsunuz.
Stockholm'de size uçağa kadar kullanmanız için bebek arabası veriyor görevli.
İstanbul'da ucaktan inince ise sorun başlıyor, çünkü burada bebek arabası yok.
Eger yalnız yolculuk yapıyorsaniz cocuk, montlar, cantaniz ve kabin valizi ile pasaporttan geçip, ic hatlara gidip, tekrar kontrol vs yapmak gerekiyor.
Baska ülkelerde de benzer durum olduğunu söyledi hostes. Yer hizmetleri farklılık gösterdigi icin hangi havayolu firmasını kullandığınız mühim degil.
Ankara'dan Stockholm'e aktarmali dönerken ise bebek arabası hep ucak kapisina kadar bizde idi..sadece Stockholm'de ucak kapisina gelmedi.
Iyi yolculuklar..