İtalya

Milano,Roma,Vatikan ve Floransa'yı içeren İtalya Rehberi

Klasik bir gezi rehberinden ziyade,size İtalya seyahati hakkında pratik bilgiler sunan bir yazı bulacaksınız.Aşağıdaki sekmelere tıklayarak,şehirler hakkındaki yazılarıma ulaşabilirsiniz.

-İşin suyunu çıkarmazsanız iki günde rahatça gezilebilecek bi şehir.Bi kaç şehri gezmeyi planlayanlar,buraya fazla zaman ayırmasınlar. -Başlıca gezilecek yerler: Duomo di Milano katedrali,Galleria Vittorio Emanuele (Duomo katedralinin yanındaki pasaj.Pasajın içinde dünyaca ünlü italyan markaların mağazaları var),Santa Maria delle Grazie (Leonardo Da Vinci nin ;Isanin son yemeği duvar tablosunun olduğu kilise),Cimiteri Monumentale (Anıt mezarlık),Piazza Gae Aulenti (Bi kaç gökdelenin bulunduğu meydan)
-İtalya'da genel olarak yaşanan turist yığılması sorunu,Roma'ya göre daha az olsada, burada da var.Her gittiğiniz yerde bişeyi görmek için uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz.(Ya sabır)
-Milano sokaklarında bazı yerlerde bölgenin haritası olan,panolar var.Buraya kadar herşey normal ancak bu haritalar haritaya karşıdan bakan kişiye göre değil,haritaya sırtı dönük olan biri için yapılmış.
-Mülteci sorunu vardı ben gittiğim zaman.Bütün tren istasyonları ,parklar bahçeler,caddeler kuzey Africa ülkelerinden gelen mültecilerle kaynıyordu.Bide bunlara evsizleri ekleyin.Güvenlik ciddi bir sorun durumunda;özellikle hırsızlık ve yankesicilik turist çeken noktalarda yaygın.Tedbiri elden bırakmayın.
-Bize hep pizza hamuru ince olur dediler onca yıl.Bildiğiniz ramazan pidesi gibi pizza yapıyorlar.Sonra adamlara fırça atmayın bu niye ince değil diye.Bide asıl pizza kare/dikdörtgen şeklinde oluyormuş.Floransa'da yersiniz artık.
-Yeme içme ve market alışverişi genel olarak güzel.Bizim damak tadımıza uygun,çoğu bildiğimiz şeyler.

-Milano'dan Floransa ve Roma'ya hızlı trenler mevcut.Milan Roma arası yaklaşık 3 saat sürüyor.Milan Floransa arası 1 saat 40 dakika civarinda. "Floransa" nın italyanca karşılığı "Firenze".Tren seferlerine bakarken bu adla arayın.
-Önemli bir hatırlatma Milano'da trenlerin kalktığı farklı tren istasyonları var.Trene binecekseniz mutlaka trenin hangi istasyondan kalktığına bakın.Milan merkez garina gideyim ,nasılsa burdan kalkıyodur demeyin.Milan'dan Roma şehir merkezine gidecekseniz son durağa kadar trenden inmeyin.Yol üzeri yine ismi Roma ile başlayan farklı istasyon var.Hemen Roma kelimesini duyup koşa koşa inmeyin.Kendinizi Roma merkezden kilometrelerce uzakta bulabilirsiniz.

-Roma'yı gezmek için 4-5 gün ideal bi süre.
-Şehir merkezindeki oteller sizin için pahalı olacaksa,Tiber nehrinin diğer tarafındaki yerlerede bakın.Bu tarafta uygun fiyata otel bulmak daha kolay.
-Roma'ya trenle vardıysanız.Garın arka tarafında otobüs bileti satan büfeler var.Burdan biletinizi alıp,yine garın arkasında bulunan otobüs duraklarından gideceğiniz yere ulaşımı sağlayabilirsiniz.
-Roma'da otobüslere istediğiniz kapıdan binebilirsiniz.Ön kapıdan binmek şart değil.Otobüse binince otobüs içindeki bilet okuyan makinalardan birine biletinizi okutun.(Biletsiz seyahat etmek mümkün,normalde cezası vardır yakalanırsanız ama çokta darda kalırsanız aklınızda bulunsun)
-Roma'da belli başlı görülecek yerler:Altare della Patria (Victor Emmanuel Anıtı),Piazza di Venezia (Venedik meydanı), Roma Forumu,Kolezyum,Panteon Tapınağı,Fontana di Trevi (Aşıklar Çeşmesi),Novana Meydanı,Dört Nehir Çeşmesi,İspanyol Merdivenleri,Aziz Melekler Kalesi.Listeyi uzatmak mümkün.Bunların yanında bi sürü müze var.

-Şehir merkezine gidip gelen otobüsler Piazza di Venezia'ya (Venedik meydanı) yakın duraklardan hareket ediyorlar.Meydanın ismi Venedik ama kendisi Roma'nın göbeğinde,kafanız karışmasın.
-Farklı günlerde grup olarak birbirine yakın noktaları ziyaret etmek,size ciddi zaman tasarrufu sağlayacak.Örnek;Piazza di Venezia meydanı ve meydanın arkasındaki müze kompleksi, Foro di Cesare (Sezar forumu) ve meşhur Kolezyum'u aynı gün içinde gidip görmek mümkün.
-Avrupa genelinde,özelliklede Roma gibi ciddi turist çeken şehirlerde;inanılmaz bir reklam şişirmesi sonucu,hiç bi özelliği olmadığı halde ün salmış yerler var.Buna en güzel örnek : Roma'da ki "İspanyol merdivenleri". Tamamen traştır :4 tane basamak önünde bi kayık heykeli,İspanyol merdiveni denmesinin sebebide,konsolosluğun yakın olmasından. Özellikle zamanı az olanlar bu tür noktaları es geçebilirler.

-Roma'da "işte şuraya para at dilek tut","Yok eski Roma askeri kıyafetli elemanla fotoğraf çekil" tarzındaki para tuzaklarından kendinizi koruyun.
-Güne erken başlayın.Gittiğiniz yerlerde uzun kuyruklar sizi bekliyor olacak,bunun yanında yaz zamanı gidecekseniz,öğlen cidden çok sıcak oluyor.O yüzden müze tarzı; belli saatler arası açık olan yerlere sabah;meydanlar,anıtlar,çeşmeler gibi günün her saati görebileceğiniz yerlere akşam üzeri gidin.
-Mümkünse her zaman yürümeyi tercih edin.Belli başlı instagram fotosu atılacak yerleri görmekle yetinmeyin.Çok fazla reklamı yapılmayan yerler ve binalarıda yol üstünde keşfedebilirsiniz.
-İtalya'da ürün ve hizmet fiyatları genelde Türkiye'den daha pahalı ama Batı Avrupa ülkelerine kıyasla hemen hemen aynı,Kuzey Avrupa'ya göre ise daha ucuz. (Benim gibi yurtdışında yaşayıp ,İtalya' ya gezmeye gideceklerin aklında bulunsun)

-Adı ülke ,kendisi mahalle olan yer.
-Roma'nın içinde ufacık bi alanda yer alıyor.Statü olarak bağımsız devlet olsada,buraya girerken herhangi bi güvenlik yada pasaport kontrolü yok.
-Aziz Petrus meydanının ortasında durun ve telefonla döne döne panorama resmi çekin.Çok güzel oluyor.

-Görülecek yerler:Sistine Şapeli,Vatikan Müzeleri,Bahçeler,Peter kilisesi...
-Milan ve Roma için bahsettiğim uzun kuyruklar kavramı;artık burda doruk noktasına ulaşıyor.Sanarsınki bedava ekmek dağıtıyorlar.

-Yanınızda bebek/ufak çocuk varsa fedakarlıklar yapıp bu sırayı ve Sistine Şapelini görme hayalini es geçin efenim. Meydanda, fotolarınızı çekin face'e atın,Papa hazretlerinide etiketleyin olsun bitsin.
-O kadar para verdim oralara gittim illa Papa'yı görecem derseniz.Kendisi yazları Roma'nın uzak bi tarafında; yazlık evinde ikamet ediyormuş.Bilginiz olsun.
-Vatikan, mimari açıdan görülmesi gereken yerlerden biri.Vatikan'ı ziyaret etmek için belli bi inanç grubuna dahil olmanız gerekmiyor.

-Vatikan'dan çıkınca, düz uzanan yol boyunca ilerleyin ve Aziz Melekler (Castel Sant’Angelo) kalesine gelin.
-Aziz melekler kalesinin arka tarafında yeşil alan ve park var.Öğle sıcağına denk gelmişseniz,burası resmen sığınılacak liman.
-Burdan köprüye doğru geçip yardırabilirsiniz yada Tiber nehrinin kenarinda yürüyebilirsiniz.Aksam saatlerinde nehrin kenarında eğlence mekanları ve restoranlar açılıyor ve hareketli oluyor.

-Gelelim sadede ,benim için İtalya araç Floransa amaçtı bu gezide.En çok görmek istediğim yer olan Floransa, beklentilerimi büyük ölçüde karşıladı.Sizide hayal kırıklığına uğratmayacak.
-Kendinizi Roma ile sınırlamayıp Floransa’yı görmenizi tavsiye ederim.Floransa, Roma’dan yaklaşık 1 buçuk saat hızlı trenle.Bir gününüzü ayırıp,sabah gidip akşam dönebilirsiniz.Yada Milano’ ya gidecekseniz.Sabah Floransa’ya gelip,akşam Floransa’dan Milano ya geçebilirsiniz.
-Tren garında canta ,valiz vs için emanetçiler var.Yanınızda valiz varsa buraya bırakıp,dönünce alabilirsiniz.Ücreti valizin kaldıgı saat üzerinden hesaplıyorlar.
-Yine bu tren garı civarında süpermarketten yiyecek içecek alabilirsiniz.Çünkü 1 -2 kilometre ilerde ,Duomo meydanına yaklaşınca fiyatlar resmen katlanıyor.

-Floransa ufak bi şehir buna rağmen görülecek ve yürünecek epeyce mesafe var.
-Floransa’da gezilecek yerler:Duomo Meydanı,Floransa Katedrali,Ponte Vecchio (Eski Köprü),Santa Maria Novella Bazilikası,Uffizi müzesi,Signoria Meydanı,Pitti Sarayı,Boboli Bahçeleri....

-Ünlü Davut heykelinin aslı Accademia’da ama Signoria Meydanı’nda bi kopyası mevcut, zahmetsiz ve ücretsiz bi şekilde hem bu heykeli,hem Neptün heykelini hemde diğer pek çok heykeli görebilirsiniz aynı meydanda.
-Turist kalabalığı bunaltıcı bi hal alabiliyor.Bazen kendinizi ara sokaklara atıp,bi nefes almakta fayda var.Herkesin gezip gördüğü yerlerden farklı yerler ve binalar görebilirsiniz.

-Floransa’da ne yenir diyenlere;Floransa Katedraline yakın sıra sıra dikdörtgen pizza yapan yerler var.
Aşıklar Çeşmesi:İnternette görünen


Aşıklar Çeşmesi:Benim gördüğüm
-Öncelikle gideceğiniz yere yönelik beklentilerinizi makul seviyede tutmakta fayda var.Zira beklediğiniz ve karşılaştığınız zaman zaman birbirini tutmuyor. -İtalya'da gezip görülecek şehirler ve yerler çok fazla, zamanınızın sınırlı olduğunu düşünürsek;evden çıkmadan,görmek istediğiniz yerlerle ilgili kendinize güzel,kapsamlı bi plan yapın. 

-İtalya'da ingilizce bilen birine denk gelmek mucize,"orası turistik ülke millet çatır çatır ingilizce konuşuyodur" diye evden çıkıp,oraya varınca ışık yemiş tilki gibi kalmayın.Yanınıza bi italyanca sözlük alın yada telefona bu tür sözlük uygulaması indirin. 

-Yol yön bulmak bazen sorun olabilir.Öyle halka açık wireless da heryerde bulunmuyor. Internet gerektiren google maps yerine ,gideceğiniz şehrin haritasını çevrimdışıykende gösteren bir uygulama indirin telefonunuza.Yada normal,eski usül bi turist haritası taşıyın yanınızda. 

-İtalyanların hal,tavır,hareketleri ve hatta tipleri bize çok benziyor.Sizi İtalyan sanıp sürekli yer yön bişeyler soranlar olabilir."Non parlo italiano" cümlesini ezberleyin."İtalyanca bilmiyorum" demek.Biri size dönüp konuşmaya başlayınca,yapıştırın gitsin. 

-İtalya'da toplu taşıma fena değil.Eğer gideceğiniz dönemde merkezdeki oteller çok pahalı gelirse ;merkezden bi kac kilometre ilerdeki yerlere bakabilirsiniz.Özellikle Roma'da çok işe yarayan bi taktik. 

-Şehirler arası hızlı trenler çok iyi çalışıyor.Özellikle biletinizi erken alırsanız;uygun fiyatlara bilet bulabilirsiniz.Bi kaç firma var ama benim gittiğim dönemde Italo en hesaplısıydı.Siz yine farklı firmalarada bakın. 

-İtalya'ya yazın gitmenizi pek tavsiye etmem,haliyle aşırı sıcak oluyor ve ordan oraya yürümek dert haline geliyor.Ayrıca ağustos ayında İtalyanların dini bi bayramı var.Bu yüzden dükkanların vs çoğu kapalı. 

-Avrupa ülkelerine seyahate başlayacak ve ilk kez schengen vizesine başvuracaklar için;İtalya güzel bir başlangıç noktası olabilir.Hem İtalya'nın çok turist gelen bi ülke olması hemde Türk turistlerinde çok tercih ettiği bi yer olması.Göreceli olarak turist vizesi alınmasını biraz daha kolay hale getiriyor.Schengen vizesi hakkında yazımı okumanızı tavsiye ederim. 

-İtalya hakkındaki yazımı sosyal ağlarda paylaşarak,"İtalya'ya gitme planı yaptığınızı" arkadaşlarınızın gözüne sokabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

7 yorum:

  1. Roma sevdiğim ve etkilendiğim şehirlerden biri oldu, pisliği hariç. O da kalabalıktan sanırım. Fontana di trevi ise evlenme teklifi aldığım yer. Dolayısıyla gözümde hep ilk fotoğraftaki gibi canlanıyor :)

    YanıtlaSil
  2. Ne mutlu size Ebru hanım.Ben nedense Roma'da aradığımı bulamadım.

    YanıtlaSil
  3. Fotoğraf çekmeyi seven her insan gibi burası da benim hayalim. Yalnız umarım -gitmek nasip olsun- bu halde bulmam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum Italya fotoğraf çekmek için ideal bi yer ama gitmeden önce iyice araştırmakta fayda var.

      Sil
  4. Güzel bi rehber yazısı olmuş.Diğerleri gibi abarta abarta yazmamışsınız.Sezarın hakkı sezara :)

    YanıtlaSil
  5. İtalyanca sözlüğü ben de tavsiye ediyorum.Güzel öneriler :)

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı. Diğer gezi rehberlerine göre daha fazla günlük yaşama dair bilgiler içeriyor. :)

    YanıtlaSil