Schengen Vizesi



Avusturya,Almanya,Belçika,Danimarka,Estonya,Finlandiya,Fransa,Hollanda,İtalya
İspanya,İsveç,İsviçre,İzlanda,Polonya,Portekiz,Slovakya,Slovenya,Letonya,
Macaristan,Lüksemburg,Litvanya,Norveç,Malta,Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan.

            Bu ülkelerden bir yada bir kaçını ziyaret etmek istiyorsanız schengen vizesi almalısınız.Eğer aynı vize ile birden fazla ülkeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız;vize başvurunuzu en uzun süre kalacağınız ülkenin konsolosluğundan veya yetkili kurumundan yapmanız gerekmektedir.

Örnek 1 Türkiye'den önce Fransa'ya gidip 3 gün orda geçirmeyi,Fransa'dan da İspanya'ya geçip 7 gün de orda geçirip ,Türkiye'ye dönmeyi planlıyorsanız.Vize başvurunuzu seyahatinizin büyük bölümünü geçireceğiniz İspanya konsolosluğundan yapmanız gerekiyor.

Örnek 2 Yukardaki örnekte olduğu gibi önce Fransa'ya gidip,ordan İspanya'ya geçeceğinizi varsayalım.Ama diyelim ki ikisinde de 5 er gün (toplamda 10 gün) kalmayı planlıyorsunuz.Bu durumda Schengen bölgesine ilk giriş yapacağınız ülkeden yani Fransa konsolosluğundan vize başvurusu yapmanız gerekiyor.

Tek girişli/çok girişli vize nedir ?
Tek girişli vizeden kasıt, bu vize ile schengen bölgesine bir kez girilebilmesidir.Schengen bölgesi içinde birden fazla ülkeye seyahat edebilirsiniz ama Schengen bölgesinden bi kez çıkınca vizeniz geçersiz hale gelir.

Örnek ; tek girişlik schengen vizesi ile Norveç'e gittiniz.İsterseniz aynı vize ile Norveç'ten sonra İsveç,Finlandiya vs gezebilirsiniz.Diyelimki Finlandiya'dan sonra hadi yakınken bide Rusya'ya gideyim dediniz.Rusya schengen bölgesinde olmadığından.Finlandiya'dan çıkıp Rusya'ya geçince vizenizin geçerliliği bitiyor ve tekrar schengen bölgesindeki ülkeye geri dönemiyorsunuz.

Çok girişli vize ile schengen bölgesinden çıkıp tekrar girmeniz mümkün olmaktadır.Özellikle Türkiye'den tren,otobüs,araba ile avrupa seyahati yapayim diye yola çıkacakların vize başvurusu yaparken buna dikkat etmeleri gerekmekte.Yine uzun süreli vize alıp schengen bölgesi ve Türkiye arasında bi kaç defa aynı vize ile gidip gelmeyi planlayanlar içinde çok girişli vize gereklidir.

Schengen Vizesi Almada Faydalı Bilgiler

1) Seyahatinizin amacı ve doğru vize türü
Genel olarak konsolosluklar vize türlerini "Aile ve arkadaş ziyareti","Turist vizesi","Sosyal,kültürel ve sportif faaliyetler","İş gezisi" ve "Transit" olarak 5'e ayırmaktalar.Bunlardan sizin durumunuza en uygun vize türünü bulup ,ona başvurmanız gerekmekte.Yanlış vize türüne başvurmak;evraklarınız eksiksiz olsa bile,olumsuz yanıt almanıza sebep olabilir.İlk bakışta durum çok basitmiş gibi görünsede,bazı durumlarda kafa karıştırıcı bi hal alabilir.Bir kaç örnekle bunu açıklamaya çalışacağım:
            Diyelimki yurtdışına bir haftalığına gezmeye gideceksiniz ve gideceğiniz ülkede de bir tanıdığınız veya arkadaşınız yaşıyor.Seyahatiniz boyunca otelde kalacaksınız,kendi başınıza takılacaksınız ve belki 1-2 günde ordaki arkadaş/tanıdıkla bulusup zaman geçireceksiniz.
Böyle bi durumda "aile ve/veya arkadaş ziyareti" yerine "turist vizesi"ne başvurmak daha uygun olacaktır.Hatta böyle bir durumda vize başvurusunda bu arkadaş/tanıdıktan hiç bahsetmemek size daha faydalı olabilir.
Hangi vize türüne başvurmanız gerektiğinden emin değilseniz,konsolosluğa durumunuzu anlatan bir maille bu konuyu sormanızın faydası olacaktır.  Başka bir durum da; vizeye başvururken,insanlarımızın genelde "yurtdışındaki tanıdıktan,arkadaştan bi davet mektubu eklersem vizeyi kesin garanti alırım" düşüncesi.Duruma göre davet mektubu ile ziyaretçi vizesine başvurmak;size faydalı olabileceği gibi zararlıda olabilir.
            Örnek ; diyelim ki yurtdışında tanıdığınız var ve bu kişi işsiz ve devlet yardımı ile geçiniyor.Bu kişinin size davet mektubu gönderip "misafirimin masraflarını ben karşılayacağım" demesini kimse ciddiye almaz.Vizeyi alacağınız varsada alamazsınız.

            Diyelim ki yine bi tanıdığınız var,tanıdığınız/akrabağınız vs işsiz ancak bu kisi o ülkede yaşayan,işi gücü olan biriyle evli; hatta örneği somutlaştıralım. Abiniz bir Fransa vatandaşı ile evlendi ve gidip Fransa'da eşiyle yaşamaya başladı.Aradan bir yıl geçti abiniz işsiz ama eşi çalışıyor,hatta abinizin eşinin kendisine ait evide olsun.Sizde abinizi ziyaret için Fransa'ya gideceksiniz.Davet mektubunu ,abiniz yerine yengeniz kendi ismi ile gönderirse ve sizde vize başvurusunda yengem ve abimi ziyarete gideceğim derseniz vize alma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.

Kısacası yurtdışında yaşayan tanıdık,akrabağ,arkadaş vs eğer sizin vize almanıza katkı sağlayabilecek biri ise davet mektubu ile ziyaretçi vizesine başvurun,yukardaki örnekte de belirttiğim gibi eğer kendine bile hayrı yoksa,bi otel rezervasyonu ile turist vizesine başvurun.

2) Eksik evrakla başvuru yapmayın
Vize başvurusu yapmadan önce hangi ülkeye gidecekseniz.O ülkenin konsolosluğunun sayfasından veya o ülkenin vize işlemleri için görevlendirdiği VFS Global ,Idata vb kurumların sayfasından başvuracağınız vize türüne ve sizin durumunuza (çalısan,öğrenci,emekli,iş veren ve benzeri) en uygun olan evrak listesine bakın.Vize başvurusu esnasında bu evrakları eksiksiz olarak verin.Eksik evrakla giderseniz ya sizi konsolosluktan geri çevirirler yada evrakları teslim alsalar bile daha sonra eksik evrak olduğunu fark edince,evraklarınızı öylece 15 gün bekletip ,vize vermeden size geri postalarlar.Konsolosluk görevlisi böyle bir durumda insiyatif alıp sizi arayıp "beyfendi,hanımefendi şu evrağınız eksik bize bunu gönderin"de diyebilir ama işinizi onların insafına bırakmayın.

3) Fazla evrak göz çıkarmaz
Bence vize başvurusu sürecinde en can alıcı kısım burası.Vizeye başvurduğunuzda ;konsolosluk çalışanlarının kısa bir süre içerisinde sizin durumunuzla ilgili bi karara varmaları gerekiyor.Bu sebepten dolayı;sizin hakkınızda ve durumunuzu anlatmanızda faydalı olabilecek,ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar iyi. Evraklarınız tam olsun elbette ama fazla evrakta göz çıkarmaz.Konsolosluklar fazla evrağa hayır demezler.Helede bu evraklar sizin vize almanızı kolaylaştıracaksa,üşengeçlik yapmamak lazım.
Bununla ilgili bir örnek vereyim mesela ; diyelim ki Finlandiya'da yaşayan kız arkadaşınızı ziyarete gideceksiniz.Sizden ekonomik durumunuzu gösteren belgeler vs ve davet mektubu istendiğini görürsünüz.O evrak listesinde, kız arkadaşınızla birlikte çekilmiş fotolarınızı getirin yazmaz yada kız arkadaşınız ne kadar maaş alıyor?,evi var mi? ,bunlara dair belge getir diye de yazmaz.Ancak bu ve benzeri evrakları başvurunuza eklerseniz size faydası olur.Yine kız arkadaşınızın ülkeye giriş çıkış damgalarınıda gösteren pasaport fotokopiside faydalı olur.Tek tek bütün evrakları yazmak mümkün değil elbette ama genel mantık olarak size faydası olacak bütün evrakları yanınıza alıp götürün.

4) Tutarlı olun
Vize görüşmesine gittiğinizde;ordaki görevli, temel olarak vize başvuru formunda cevaplamış olduğunuz "seyahat amacınız? ,nereye gideceksiniz ?,nerde kalacaksınız ? ,masrafları kim karşılayacak ?" tarzındaki soruları tekrar size yöneltecek ve formda yazanlar ile mülakatta söyledikleriniz birbirini tutuyor mu diye karşılaştıracaktır.Konsolosluk görevlisinin sorularını ,başvuru formunuzdaki bilgilerle tutarlı olacak şekilde kısa ve net yanıtlayın.

5) Ikna edin
Bütün bu evrak işleri,mülakatlar vesaire tantananın sebebi kısaca şudur : Gidip ziyaretinizi gerçekleştirdikten sonra,herhangi bi soruna sebep olmadan ülkenize dönecek misiniz?.Dönmek yada dönmemek işte bütün mesele bu!

Burda size düşen konsolosluk görevlilerini, sizin Türkiye'ye dönmek için sebepleriniz olduğuna ve yurtdışına ziyaretinizden sonra ülkeye geri döneceğinize ikna etmek.

Tabi burda bi uyarıda bulunmakta fayda var.Iknayı "Abi valla 1 hafta gidip gezip ülkeme dönecem,aha söz veriyorum" kıvamında değil, ülkeye döneceğinizi gösteren iş,okul,aile gibi sebepleri belgeleriyle ve dolaylı söylemlerle yapın.Vize görüşmesinde kendinizden emin ve rahat olun.

6) Dürüstlük İkilemi
            Vize başvurusu hakkında bilgi veren,pek çok yazıda;insanlara vize başvuru sürecinde,özelliklede vize başvurusundan olumlu yanıt çıkması için ,kesinlikle her konuda dürüst olunması gerektiği söyleniyor.Ama gerçekte bu iş böyle mi? Gelin bunu bi senaryo üzerinden tartışalım.

Diyelim ki ; yabancı ülke vatandaşı sevgiliniz ile Türkiye'de evlendiniz.Ya eşinizle Türkiye'de yaşıyacaksınız yada eşinizin ikamet ettiği memlekette.Şartlar sebebiyle eşinizin ikamet ettiği ülkede yaşamaya karar verdiniz.Eşiniz nikahtan sonra haliyle yaşadığı yere döndü,iş güç vs sebebiyle.Size 2 seçenek kalıyor ;ya ziyaretçi vizesine başvurup eşinizin yaşadığı ülkeye gidip ,orada oturum iznine başvuracaksınız yada Türkiye'de ki konsolosluktan oturum iznine başvuracaksınız.
Türkiye'deki konsolosluktan başvuru yaparsanız; o anki yoğunluğa bağlı olarak,oturum izni için 9-10 ay hatta 1 sene eşinizden ayrı beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Dediniz ki hadi önce vize alıp eşimin yaşadığı yere gideyim sonrada orada oturum iznine başvurayım.Vize başvurusu için mülakata gittiniz ,size sordular "ziyaretinizden sonra ülkeye dönecek misiniz?". Bu soruya dürüst cevap verip "hayır dönmeyeceğim,oraya varınca hemen gidip oturum iznine başvuracağım" derseniz vize falan alamazsınız.Ama "döneceğim" diyip yalan söylerseniz vize alabilirsiniz (ihtimal manasinda).Gerisi okuyucunun taktirine kalmış...

Sorularınız veya eklemek istediğiniz bilgiler varsa sizde yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Önceki
Sonraki

27 yorum:

  1. Schengen vizesi için istenen belgeler ülkeden ülkeye fark ediyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde istenen evraklar birbirine yakın ancak Almanya gibi bazı ülkeler fazladan evrak isteyebiliyor.
      Mesela Finlandiya konsolosluğuna ziyaret vizesi için başvurduğunuzda tanıdığınız kişiden sadece davet mektubu göndermesi isteniyor.Ama Almanya için ziyaret vizesine başvurduğunuzda ,ordaki tanıdığınızdan davet mektubunun yanı sıra,maddi durumunu gösteren belgelerde isteniyor.

      Sil
  2. Hangi ülkeler daha kolay schengen vizesi veriyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde prosedürler hemen hemen aynı ama Italya,Yunanistan gibi turistlerin çok gittiği ülkelerin vize verme oranları daha yüksek.
      Almanya,Fransa gibi Türk göçmenlerin yoğun olduğu ülkeler biraz daha fazla zorlayabilir vize konusunda.

      Sil
  3. Bulgaristan'a gitmek icin schengen vizesi mi almak lazim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgaristan, schengen ülkesi değil.Ancak geçerli bi schengen vizeniz varsa,onla da giriş yapabiliyorsunuz.

      Sil
    2. Pardon, tam da benzer bir sorum olacaktı benim. Romanya için de durum aynı mıdır acaba? Yani Schengen vizesi aldığım takdirde Romanya'dan ayrıca vize almam mümkün olur mu?

      Sil
    3. Romanya içinde durum aynı.Eğer gecerli çok girişli (tek girişliyi kabul etmiyorlar) bir schengen vizeniz varsa.Romanya'dan tekrar vize almanıza gerek yok.Schengen vizeniz ile Romanya'yı da ziyaret edebiliyorsunuz.

      Sil
  4. Schengen basvuru formunu nasil dolduracagiz? Onla ilgili bi yazi yazarmisiniz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi ki yazarım.Hatta örnek bi form koyarım daha açıklayıcı olur herkes için.

      Sil
  5. Benim de her evrakım tamamdı, geçen yıl bu aylarda Almanya vizesi vermediler bana 53yaşındayım sebep bekar miyim emekli imişim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vize verirken,temel aldıkları şey ;sizin ülkeye geri döneceğinize ikna olmaları.Yukardaki yazımda belirttiğim gibi ; sizi Türkiye'ye bağlayan iş,okul,aile durumu,mal mülk vesaire sebepler sunmanız gerekiyor.Hele Almanya kılı kırk yarıyor bu konuda,çok fazla Türk göçmen olduğu için.

      Sil
  6. Mesela isveç'ten schengen alsak norveç'e de gidebiliyormuyuz o vizeyle?

    YanıtlaSil
  7. Bu yazıyı daha önceden görmüş olsam benim için oldukça faydalı olurdu. Yazın gittiğim Romanya da aldığım vizenin schengen vizesi olduğunu sanmam ve kışın gideceğim hollanda için geçerli olmadığını öğrenince dumur olmuştum. Schengen dışı AB üyesi ülkeler için ilk önce Schengen üyesi ülkelerden vize almak daha mantıklı sanırım

    YanıtlaSil
  8. Aynen öyle.Önce schengen almak mantıklı ama onuda çok girişli almak lazım.Tek girişli schengen de işe yaramıyor AB içinde ama schengene dahil ülkelerde.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel açıklamışsınız.Öyle karman çorman bi sistemleri var ki.Millet ne yapacağını şaşırmış artık bunların elinden.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar.Yazınız için teşekkürler sormak istediğim şöyle bir durum var.Bu yaz interrail yapacağım ancak en çok Amsterdam'da kalmayı düşünüyorum fakat İtalya'dan başlayıp oraya gitmek istiyorum.Vizeyi Hollanda'dan alıp İtalya'dan giriş yapabilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda konsoloslukların bile kafası karışık durumda.Bazı ülkeler git ilk giriş yapacağın ülkeden al,ordan giriş yap diyorlar.Bazıları en çok kalacağın yerden vizeyi al diyor.
      Kendi deneyimimi söyleyeyim.Ben Finlandiya da yaşıyorum ,yegenlerim gelecekti.İlk isveç e gidip ordan buraya gelmeleri daha avantajlıydı. Isvec konsoloslugu ile görüstüm.Seyahatin büyük bölümünü Finlandiya da geçirecekleri için Finlandiya konsolosluğundan başvursunlar dediler.
      Tavsiyem Italya konsolosluğu ile iletişime geçip onlardan garanti bilgi almanız.Schengen bölgesi sözde ortak kurallara tabi olsada uygulamada ülkeler arası farklılık olabiliyor.

      Sil
  11. Merhabalar benim bir sorum olacaktı ben18 yıldır Almanya'da yaşayan bir Türk vatandaşıyım.Burada ben işsizlik yardımı alıyorum.3çocuğum var ve dulum.Schengen vizesi olan bir bosna hersek vatandaşı ile Almanyada evlilik yapabilirmiyim.Eşimin tekrar ülkesine dönmeden buradaki Alman makamkarından vize Almasımı gerekiyor.bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya'da nikah yapabilirsiniz. Eğer aile birleşimi vizesi'ne (oturma izni) başvurmak için şartları uygunsa schengen vizesinin süresi bitmeden oturma izni için Almanya'da başvuru yapabilir. Yalnız Almanya'da oturma iznine başvurabilmesi için eşin temel Almanca bilgisine sahip olması ve bunu bir dil sertifikası ile kanıtlayabilmesi gerekiyor.

      Sil
  12. Dünya turuna çıkmak çıkmak gibi bir niyetim var. Otostopla yapmak istiyorum bu seyahatimi. Ve doğal olarak yakın bir yerden başlayabilirim. Bulgaristan,yunanistan gibi. Bunun için hangi ülkeden shengen vizesine başvurursam seyhatimi daha sorunsuz yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgaristan schengen ulkesi degil. Bu yuzden ordan alinacak vize ile diger schengen ulkelerine giremezsiniz. Ancak bir schengen ulkesinden cok girisli (multi entry) schengen vizesi alirsaniz; bu vize ile hem Schengen uyesi olmayan romanya, bulgaristan gibi ulkelere hem de diger schengen ulkelerine girebilirsiniz.

      Sil
  13. Merhabalar benim sorum yunanistandan cok girişli veze basvuruma ramen tek girisli şengen vize verdiler bununla ben seyehatimde önce kara yolu araçla önce bulgaristan sırp ve sengen bölgesine ilk hırvatistandan giriş yaparak avusturya ve almanya 3 gün kaldıktan sonra tekrar uçakla yunanistana 5 gün kaldıktan sonra türkiyeye dönüş yapabilirmiyim bir sıkın olurmu cevaplarmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgaristan için ayrı vizen var mı? tek girişli vize ile Bulgaristan üstü gidemezsin sorun yaşarsın. Bi diğeri de Hırvatistan henüz schengen alanına dahil olmadı. Sonuç olarak tek girişli vize ile bu plan zor yürür.

      Sil
  14. merhabalar yaz tatili icin yunanistana vize almak istiyoruz.fakat bilet ve konaklama ucretlerine gore gezi planini one cekebiliriz.vize alabilirsek yaz icin verilen vizeyi mart -nisan gibi istedigim zaman diliminde kullanabilir miyim? cevaplarsaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vizenin üzerinde tarih ile alakalı 2 bilgi vardır:Bunlardan biri vizenin geçerlilik süresini(Başlangıç ve bitiş tarihlerini)diğeri ise kalış süresini gösterir.
      Örnek: Vizenin başlangıç tarihi 01.01.2019 bitiş tarihi 01.02.2019 kalış süresi de 10 gün olsun.
      Bunun anlamı şudur Ocak 1 den Şubat 1 e kadar bu vize kullanılabilir ama bu vize ile schengen bölgesinde sadece 10 gün kalabilirsiniz.
      Örnekte verilen vize ile mesela Ocak 5 de schengen ülkesine giriş yaparsanız 14 ocak da en geç ordan ayrılmanız gerekir. 10 ocakta giderseniz 19 ocakta ayrılmanız gerekir...
      Sorunuza gelirsek size verilecek vizenin geçerli olacağı tarihler ve kalış süresine göre farklı tarihler seçebilirsiniz ama vize başlangıç tarihi diyelim haziran yazılmış siz bunu nisan veya mayısta kullanamazsınız. Vizelerin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği size verilecek vizenin üzerinde yazacak zaten

      Sil