Finlandiya Sağlık Sistemi

            Finlandiya sağlık sistemini iki açıdan değerlendirmek lazım.Planlı sağlık hizmetleri ve plansız sağlık hizmetleri.
Kast ettiğim şu;mesela birisi hamile; anasağlığına gidip kayıt yaptırıyor ve kontrolleri,ultrasonu vs ücretsiz bi şekilde düzenli olarak yapılıyor.Yada rutin sağlık kontrolünüz veya diş kontrolünüz var.Bunlar gayet iyi yürüyor.Bunlar planlı,öngörülebilir şeyler.
            Ama diyelim hasta oldunuz veya acil bi durumunuz var.İnanin 90'lardaki Türk hastanelerini mumla ararsınız.Çocuğunuzun gece 40 dereceye yakın ateşi varken aradığınızda size 1 ay sonraya muayene için gün vereyim mi diyen bi sağlık sisteminden bahsediyorum.
    Finlandiya'da doktor bulmak,büyük dert.Kimi zaman hemşireler doktor gibi çalışıyorlar.İşin koptuğu noktada burası zaten doktor az olduğundan,hemşirelere daha çok görev verilmiş.Zamanla bu yüzden doktorlar tecrübesiz,bilgisiz hale gelmişler.
            Türkiye'de doktorlar,bir gün içinde çok fazla hastaya baktıklarını söylerler,ki doğrudur ama her şerde bir hayır var hesabı;çok hastaya baktıkları içinde;buradaki doktorlara kıyasla çok daha bilgili ve tecrübeliler.İmkaniniz varsa Finlandiya'da özel hastaneye gitmek yapılacak en mantklı şey.
Önceki
Sonraki

1 yorum: