Work and Travel (WAT) Hakkında Bilgiler

Work and Travel Nedir?

Work and Travel, kısaltması WAT Amerika Birleşik Devletleri'nin bir kültürel değişim programıdır. Türkçesi "Çalış ve Seyahat Et" dir. Adı kültürel değişimdir ama asıl amaç yaz aylarında Amerika'daki iş alanlarındaki sezonluk eleman açığını kapatmaktır.
Bu yolla ucuza sezonluk işçi bulunmuş olur.
Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinden pek çok kişi bu programa başvurmaktadır.


Work and Travel Şartları

Work and Travel başvuru şartları nelerdir?
Adaylardan istenen şartları şu şekilde sıralamak mümkün
1) 18 - 28 yaş aralığında olmak.
2) Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans'da kayıtlı ve örgün eğitim görmek. Açık öğretim okuyanlar arasında sadece İngilizce Öğretmenliği bölümünde olanlar başvurabiliyor.
3) Genelde orta seviye İngilizce bilmeniz gerektiği söylenir. Ancak İngilizce başlangıç seviyesinde olupta gidenlerde vardır.
4) Not ortalamanızın en az 2.00 olması. Not ortalamanızın yüksek olması vize alma şansını yükseltir.

Work and Travel Ücretleri

Aslında kanun gereği Work and Travel ile ilgili süreci kar amacı gütmeyen kuruluşlar idare etmektedir. Bu da demek oluyor ki sizden normalde evrak işleri için gereken para dışında para isteyemezler. Ama burda bir kurnazlık yapıp sizin Amerika'daki derneklere doğrudan ulaşmanızı engelliyorlar ve Türkiye'den aracı bir kurum iletişimi yürütüyor.
Aracı kurumlar veya Work and Travel danışmanlık firmalarına 3000 - 4000 liralara varan ücretler ödüyorsunuz. Eğer Amerika'da işi kendiniz bulursanız maliyet yarı yarıya düşüyor.


Work and Travel Başvuru Süreci

Amerika work and travel başvurusı nasıl yapılır?
Başvuru için öncelikle bir danışmaklık şirketine gitmeniz gerekiyor. Work and Travel danışmanlık şirketleri vize başvurusu yapabilmeniz için gerekli evrağı hazırlatıyorlar. İşi aracı kurumun bulmasını istiyorsanız. Size Amerika'da işyeri ayarlamayı da bu aracı şirketler yapıyorlar. Bulunan işyeri için işveren görüntülü mülakat yapmak isteyebiliyor.


Work and Travel Vize Başvurusu


amerika vizesi nasıl alınır? amerika vize başvurusu nasıl yapılır? Sorularını bu başlık altında yanıtlayacağız.
WaT için gerekli evrağı aldıktan sonra vize başvurusu için Amerikan konsolosluğundan randevu alınması gerekiyor.
Burada başvurulacak vize tipi Amerika J1 vizesi yani değişim programlarını (work and travel, au pair ..) kapsayan vize türü.
Randevuyu aldıktan sonra gerekli evraklarla birlikte vize mülkatı için konsolosluğa gidiyorsunuz. Amerika vize başvurusu için gerekli evraklar listesini Amerikan Konsolosluğunun web sitesinde bulabilirsiniz.
Amerika Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Evrakların eksiksiz olduğundan emin olun.
- Türkiye'ye geri döneceğinizi gösteren veya ülke ile güçlü bağlarınız olduğunu gösteren her türlü bilgi ve belgeyi vize başvurusunda kullanın.
- Yalan, yanlış beyanda bulunmayın.
- Mülakatta sorulara kısa ve net cevaplar verin.
- Potansiyel göçmen izlenimi verecek ifadelerden uzak durun.
(Amerika'da yaşamayı çok istiyorum. Hep orada yaşama hayali kurmuştum. Ve benzeri.)
- Vize mülakatını Türkçe veya İngilizce yapabiliyorsunuz. İngilizce biliyorsanız mülakatı İngilizce yapmayı tercih edin. (Vize almada artı etkisi olacaktır.)
- Vize başvurusunu erken yapın. 
- En önemlisi çok stress yapmayın ve rahat olun.

J1 Vize Soruları


Amerikan konsolosluğunda sorulan sorular aslında size çok yabancı olmayan şeyler.
Vize için konsoloslukta sorulan sorular genelde benzer tiptedir zaten.
Kısaca özetlersek;
- Nerede okuyorsun? , Kaçıncı sınıftasın?, Not ortalaman kaç?
- Ailen ne iş yapıyor?
- Amerika'da nereye gideceksin? , Amerika'da nerede çalışacaksın?, Bu işi nereden buldun?
- Neden bu programa başvurdun? Neden Amerikaya gitmek istiyorsun?
- Work and Travel sonrası ne yapmayı düşünüyorsun?
- Amerika'da tanıdığın var mı?
Bu soruların hepsini soracaklar diye bi kaide yok. Bunlardan bir kısmını sorabilirler. Bazen de bir kaç basit soru sorup karar verebilirler.
Amerikalıların dediği gibi "this is not a rocket science" (Bu roket bilimi değil); gayet basit ve cevabını bildiğiniz sorular.


Work and Travel İşleri

Work and Travel'da ne tür işler var? diye merak edenler için; genelde herhangi bir deneyim gerektirmeyen işler; garsonluk, servis elemanı, yardımcı eleman vb şeklinde. İşin niteliği kadar hatta daha önemli olan iş yerinin size sağlayacağı imkanlar. İş seçerken buna dikkat edin. İş yerleri bazen kalacak yer veya yemek versede bu standart bir uygulama değil.


Work and Travel Maaşları

Work and Travel'da ne kadar maaş veriliyor? Work and Travel yaparak ayda kaç para kazanılabilir? work and travel ne kadar para kazanılır? Gibi sorular başvurmayı düşünenlerin ilk aklına gelen sorulan arasında. Amerika'da maaşlar saatlik çalışma süresine göre hesaplanıyor.
Work and Travel için saatlik 8-12 Amerikan Doları ücret ödeniyor. Yapacağınız işe bağlı olarak haftada 30 - 40 saat civarı çalışabiliyorsunuz.
Bazı yerlerde bahşiş alma imkanı da olabilir.
Alaska'da work and travel yapanlara verilen maaşlar daha yüksek ama bütün yazı balık çiftliğinde geçirmek çoğu kişi için tercih edilecek durum olmayabilir.
Amerika yaşam masrafları kira, fatura, mutfak gideri vs Türkiye'ye göre fazla olacağından Work and Travel maaşları sizi yanıltmasın. Diyelim ayda 1200 dolar alacaksınız. Bu Türkiye'de çok iyi bir para ama Amerika'da yaşamak için yüksek bir miktar değil. Orda çalışıp para biriktiririm diye plan yapmayın ve buna güvenip Work and Travel başvurusu için banka kredisi çekmeyin.


Work and Travel Yorumlar

Work and Travel deneyimleri kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler çok iyi zaman geçirip Amerika'yı gezip dönerken. Bazıları ya kalacak yer bulamayıp perişan olur, bazılarının iş yeri veya iş vereni iyi değildir; işi bırakmak zorunda kalıp parasız pulsuz kalmıştır.
Work and Travel için danışmanlık firması seçerken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü şirketin çalışma ve çabaları sizin WAT deneyiminizde doğrudan etkili olacaktır.

Work and Travel Toplam Maliyeti

work and travel amerika fiyatları kullanılacak aracı şirkete göre değişse de yaklaşık 1000 dolar şirkete veriliyor. Diğer masraflar
Vize başvuru masrafları toplam 200 dolar civarı
Amerika'ya gidiş dönüş uçak bileti 600 - 700 dolar (yaklaşık)
Toplamda 2000 dolara yakın bir masrafınız oluyor 

Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. Work and Travel'e büyük bir ilgim vardı,seneye Amerika'ya gitmeyi düşünüyorum,yazdıgınız makale yararlı olmuş teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil