Finlandiya'da Üniversite Okumak


Finlandiya'da yüksek öğrenip görmek için yapılması gerekenler, başvuru koşulları, eğitim maliyetleri, burs imkanları ve Finlandiya'da lisans ve/veya yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler hakkında bilgileri bu yazımızda paylaşacağız.
Finlandiya, Avrupa Birliği dışından gelecek öğrencilere yönelik beklentileri değiştirdiği için lütfen  internetteki eski tarihli yazılara itibar etmeyin.
Gelelim dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkede yüksek öğrenimin nasıl işlediğine ve Türkiye'den başvuru yapacak adayların bilmesi gerekenlere.

Finlandiya Üniversiteleri ve Bölümleri

Finlandiya toplam üniversite sayısı 2017 itibarı ile 15. İçinde farklı bölümleri barındıran üniversite sayısı 10, belli bir alanda uzmanlaşan üniversite sayısı ise 5.
Finlandiya'nın en iyi üniversitesi hangisi diye merak edenler için; Finlandiya'nın en prestijli üniversitesi; Aalto Üniversitesi. 
Aalto üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 190'nıncı sırada, teknoloji ve mühendislik alanında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 100'üncü sırada.

İçinde farklı bölümleri barındıran üniversiteler.
1) Helsinki Üniversitesi
2) Aalto Üniversitesi
3) Turku Üniversitesi
4) Abo Akademi Üniversitesi
5) Tampere Üniversitesi
6) Jyväskylä Üniversitesi
7) Oulu Üniversitesi
8) Vaasa Üniversitesi
9) Lapland Üniversitesi 
10) Doğu Finlandiya Üniversitesi

Belli alanlara yönelmiş ve uzmanlaşmış üniversiteler.
1) Hanken Ekonomi Okulu
2) Tampere Teknoloji Üniversitesi
3) Lappenranta Teknoloji Üniversitesi
4) Ulusal Güvenlik Üniversitesi
5) Helsinki Güzel Sanatlar Üniversitesi

Bu üniversitelerin tamamı devlet üniversiteleri.



Finlandiya Üniversite Bölümleri

Finlandiya'da çok farklı bölümlerde eğitim görme imkanı bulunsa da; bunlar içinde ingilizce eğitim görebilecekleriniz sınırlı. 
Finlandiya'da İngilizce eğitim veren bölümler genelde ekonomi ve mühendislikle alakalı olanlar. Bunlar yanında üniversiteden üniversiteye değişmek üzere daha farklı bölümlerde bulunabiliyor. Tam listeyi gitmek istediğiniz üniversitenin sayfasından bulabilirsiniz.


Finlandiya Üniversite Giriş Sistemi

Finlandiya'da üniversitelere girişte herkes için ortak bir sınav yok. Bu yüzden her üniversite ve üniversite içindeki fakülteler kendilerine göre şartlar belirliyorlar. Genelde adaylara girecekleri bölümle alakalı sınav ve mülakat uygulanıyor. 
Finlandiya üniversitelerine giriş için başvurular ne zaman yapılıyor?
Başvurular iki dönem halinde bahar ve sonbahar da yapılabiliyor. Önce bahar döneminde tahmini mart ayı gibi başvurular alınıyor. Sonrasında belirlenen tarihlerde sınavlar ve mülakatlar yapılıyor. Yaza doğru alınacak kişiler belli oluyor. Bunlar içinde bölümü kazanıp kayıt yaptırmayanlar olursa üniversite ek kontenjanı için sonbaharda tekrar başvurular alınıyor. Burada dikkat edilmesi gereken sonbaharda çok fazla yer kalmıyor ve seçenekleriniz çok kısıtlı. Mümkünse başvuruyu ilk bahar döneminde yapın.
Türkiye'den Finlandiya'daki bir üniversiteye başvuracaksanız; sınav için Finlandiya'ya gelmeniz gerekebilir.
Finlandiya'ya gelmek için vize almanız gerekiyorsa; vize başvurusu için size rehber olacak yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Vize Almanın Püf Noktaları
Vize Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Üniversite giriş sınavı ile ilgili önemli not: üniversiteye giriş sınavı Türkiye'deki sınavlar gibi değil. 
Türkiye'de karışık konulardan yüzeysel bir sınav yapılıyor. 
Finlandiya'da ise girmek istediğiniz bölümle birebir alakalı ve detaylı sorular soruluyor.
Örnek:
Diyelim ki Psikoloji okumak istiyorsunuz. Türkiye'de bunun için matematik ve Türkçe soruları çözmeniz gerekiyor.
Finlandiya'da Psikoloji bölümüne girmek için yapılan sınavda ise Psikoloji ve Psikoloji'deki kuramlar üzerine klasik ve test karışık olarak sorular soruluyor.
Hangi konuların ve hangi kaynakların sınava konu dahil olduğunu genelde liste olarak yazıyorlar internet sitelerinde. Sınava hazırlanırken bu listelerden faydalanıp hangi kitap, dergi, makalelerden faydalanmanız gerektiğine bakabilirsiniz.
Her fakülte sınav sonuçlarını kendisi değerlendirip üniversiteye alma işlemini gerçekleştiriyor.
Bu yüzden Finlandiya'da üniversite okumak için direkt hangi üniversitede okumak istiyorsanız bu üniversitelerle irtibata geçin ve bu üniversitelerin internet sitelerinden başvuru formlarını doldurun.


Finlandiya Üniversite Ücretleri

Eskiden Finlandiya'da okullar herkese ücretsizdi. Yeni bir düzenleme ile 2017 ağustos ayından itibaren Avrupa Birliği dışından gelenlerin Finlandiya'da lisans ve yüksek lisans eğitimi görebilmesi için yıllık bir ücret ödemesi gerekiyor. Finlandiya yıllık üniversite harcı 12.000 - 15.000 euro arasında değişiyor. Bu sadece üniversiteye harç olarak ödenecek para. Diğer yaşam masrafları bunlara dahil değil.
Not: İstenilen harç ücreti sadece İngilizce bölümler için geçerli. Yani Fince veya İsveççe bir bölümde okuyacaksanız; bu bölümler hala bütün öğrencilere ücretsiz. Uzun vadeli bir planınız varsa önce Fince öğrenip sonra Fince bölümlere başvurarak da harç parası ödemekten kurtulabilirsiniz. Sitemizde konu anlatımlı Fince derslerini bulmanız mümkün.



Finlandiya Üniversite Masrafları

Üniversiteye ödenecek harç ücretinin dışında diğer masraflar için aylık bir bütçe ayarlamanız gerekiyor. Önerilen rakam aylık 800 euro geliriniz olması. Bir de oturma izni başvurusu için 6000 euro bankada toplu paranız olması gerekiyor. Finlandiya Konsolosluğu'ndan oturma izni konusuyla ilgili daha detaylı bilgi almak mümkün.
Finlandiya'da eğitim gören lisans öğrencilerine çalışma izni de veriliyor. Masrafların bir kısmını part-time işlerde çalışarak karşılamanız mümkün.
Öğrencilerin Finlandiya'da en kolay iş bulabileceği iş, gazete, dergi vs dağıtımı. Bu tür işler için sürekli eleman aranıyor ve Fince bilmenize de gerek yok.
Finlandiya Türkiye'ye kıyasla pahalı bir ülke. Yaşam masrafları ile ilgili daha detaylı bilgi için
Finlandiya Yaşam Masrafları yazımıza göz atın.


Finlandiya Lisans Bursu - Finlandiya Yüksek Lisans Bursu

Yeni uygulamaya giren yüksek harçlara karşı Finlandiya'da üniversite eğitimi için burs başvurusunda bulunabilirsiniz.
Finlandiya üniversite bursuna nasıl başvurulur?
Üniversiteye giriş için başvuru yaparken aynı form içerisinde burs başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Burslar yarım veya tam burs olarak ikiye ayrılıyor. Yarım bursluda harç ücretinin yarısını ödüyorsunuz. Tam bursluda harç ücreti ödemiyorsunuz.
Burs kazanabilmeniz için notlarınız yüksek olması gerekiyor. Burslar genel olarak yetenekli öğrencilere sağlanıyor.
Önemli: Burslar yeme-içme, barınma, ulaşım vb masrafları kapsamıyor. Bunları yine sizin karşılamanız gerekiyor.


Finlandiya'da Yüksek Lisans Şartları

Finlandiya'da bir üniversiteye yüksek lisans için başvurabilmeniz için aranan şarlar;
Bir lisans diplomanızın olması ve alanınızda en 3 yıl iş tecrübenizin bulunması.
Alanınızdaki iş tecrübesi üniversite eğitimi sonrasında gerçekleşmiş olmalı.
Yani üniversite eğitiminiz boyunca bir iş yerinde çalıştıysanız bunlar değerlendirmeye alınmıyor.



Finlandiya'da Üniversite Okumanın Faydaları

Lisans veya yüksek lisans eğitimini Finlandiya'da tamamlamanın size kazandıracakları neler?
Öncelikle Finlandiya'nın teori yerine pratiğe yönelik eğitimi sayesinde üniversiteyi bitirdikten sonra mesleğinizi gayet rahatça yapabilecek bilgi ve beceriye kavuşuyorsunuz. 
Bunun yanında eğer Finlandiya'da yaşamaya devam etmek gibi bir düşünceniz varsa; bu noktada Finlandiya'da bir üniversiteden diploma sahibi olmak büyük avantaj sağlıyor.
Şöyle ki; Türkiye'den mezun biri Finlandiya'da iş bulsa dahi çok uzun bir prosedürden geçmesi gerekiyor Finlandiya'ya gelip çalışabilmesi için ancak diplomanızı Finlandiya'dan aldıysanız; okul sonrası bir iş bulmanız durumunda oturma iznine başvurabiliyorsunuz ve oturma izni almanız çok daha kolay oluyor. Diplomanızın Finlandiya'daki bir eğitim kurumundan alınmış olması iş bulma aşamasında da size kolaylık sağlıyor. Çünkü Fin işverenler her zaman Finlandiya'da eğitim görmüş kişileri öncelikli tercih ediyorlar.

Finlandiya'da üniversite öğrenimi için daha detaylı bilgi arayanlar studyfinland.fi veya opintopolku.fi adreslerine göz atabilirler.

Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. Gayet emek vererek yazılmış bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    Ben şu an Türkiye'de yüksek lisans yapıyorum. Finlandiya'da doktora imkanı nasıl? Türkoloji, Türk Dili ve edebiyatı gibi bölümler var mı doktora programı için?

    YanıtlaSil