Yabancı Dil Bilmeden Yurtdışına Gitmek


Hiç yabancı dil bilmeden yurtdışına gitmek mümkün mü? Yurtdışına tatile gitmek için veya yurtdışına seyahat için İngilizce bilmek şart mı?
Yabancı dil bilmeyen ama yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin aklında hep bu tarz sorular var.
Fince ve İngilizce'yi akıcı konuşabilen biri olarak söylüyorum ki
İngilizce bilmeden yurtdışına tatile gitmek mümkün, hatta dil bilmeden dünyayı dolaşmak bile mümkün. Sen biliyorsun zaten söylemesi kolay diyebilirsiniz.
Yurt dışındaki seyahatlerimden edindiğim tecrübe şudur ki; siz dil bilseniz dahi çoğu zaman karşınızdakiler bilmiyor. Akıcı ingilizce konuşmak bile size bir fayda sağlamıyor. 
Mevlana'nın dediği gibi "Siz ne kadar bilirseniz bilin, bildikleriniz karşıdakinin anlayabildiği kadardır." 
Bu söz durumu çok iyi özetliyor.
Rusya, İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde bile İngilizce konuşabilen insan sayısı yok denecek kadar az. İngilizce bilmeden Avrupa'ya gitmek sizin için büyük bir fark yaratmayacak bu anlamda. Aynı şekilde; kısa süreli seyahatler için İngilizce bilmeden Amerika'ya gitmek veya İngiltere'ye gitmek de mümkün.



Gelelim yabancı dil bilmeden seyahat süresince nasıl hayatta kalacağınıza;

1) Pasaport kontrolü için yanınıza önceden hazırlanmış bir kağıt alın; bu kağıda İngilizce olarak ziyaret sebebiniz, nerede kalacağınız, ne kadar süre kalacağınız vb pasaport kontrolünde sorulan soruların cevaplarını yazdırın. Pasaport kontrolünde sıra size gelince pasaport ile birlikte bu kağıdı da uzatın.

2) Gideceğiniz şehirde yer yön bulmak için telefonunuza Google Maps, maps.me gibi internet olmadan çalışabilen "offline haritalar" yükleyin.
3) Yanınıza ufak bir sözlük alın veya çevrimdışı çalışabilen bir sözlük veya çeviri uygulaması yükleyin. Google çeviri gibi uygulamaların bir yazının resmini çekip o resimden yazıyı tarama ve çeviri yapma özellikleri var. 
Latin alfabesi kullanmayan ülkelerde oldukça işe yarayacak bir özellik.
4) Alışverişleri ürünleri inceleyip ne olduğunu anlayabilecek imkanınızın olduğu süpermarketlerden yapın.
5) Dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman yemekleri görüp seçebileceğiniz lokanta veya restoranları tercih edin.
6) Gezinizi yola çıkmadan detaylı planlayın; nerelere gideceksiniz, buralara ulaşım için hangi araçları kullanacaksınız vesaire. Bunları bir deftere not etmek veya telefondaki bir not uygulamasına kaydetmek de faydalı olacaktır.
7) Son ve en önemli madde; işaret dilini kullanın. Ülkeler arası kültür farklılıkları olmasına rağmen pek çok el işareti her yerde anlaşılıyor.

Yurtdışı seyahatlerde her zaman en zoru ilk yurtdışı seyahatidir. 

En çok gerilim ve telaş bu esnada yaşanır. Bu anlamda seçeceğiniz ülke de çok önemli:
İlk yurtdışı seyahati nereye yapılmalı, ilk defa yurt dışına çıkacaklar nereye gitmeli?
Aklınızda bu tür sorular varsa; tavsiyem ilk yurtdışı seyahati için öncelikle Türkiye ile ilişkileri iyi olan ve kültür benzerliği bulunan ülkeleri tercih etmeniz.
Ülkeler arası ilişkiler yabancı ülkeye girişte size yönelik tutumu da etkiliyor.
Örnek geçen kış Rusya'ya gittik; o dönem de Rusya Türkiye ilişkileri pek parlak değildi. Pasaport kontrolüne geldiğimde yaklaşık 1 saat sorguya çekildim.
Artık bu tür durumlara alışmış biri olarak pek umursamadım ancak ilk kez yurt dışına çıkan birinin böyle bir durum içinde kendini bulması oldukça stres yaratacaktır.
Kısaca; Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya gibi Balkan ülkeleri, yavru vatan Kıbrıs veya kardeş ülke Azerbaycan ilk yurtdışı seyahati için ideal yerlerdir.

Dil bilmeden yurtdışına seyahat için yurtdışı turlar kullanmak da bir alternatif.

İlk yolculuk için tur şirketi kullanıp üstünüzdeki heyecanı atıp sonraki seyahatlerde kendi başınıza da gidebilirsiniz. Bu da bir yöntem.

Yukarıda bahsedilenler kısa süreli seyahatler içindi.

Bir de dil bilmeden yurt dışında okumak, dil bilmeden yurtdışında çalışmak ve yurtdışında yaşamak mümkün mü diye soranlar var.

Dil bilmeden yurtdışında yaşamak mümkün yurtdışında yaşayan milyonlarca Türk bunu kanıtlamış durumda. Hatta Finlandiya'da Türk bir arkadaşım var; ilk geldiğinde İngilizce ve Fince bilmiyormuş ve bu arkadaşın eşi Fin. Yabancı dil bilmeden yurtdışına yerleşilir mi sorusunu cevaplamak için bu örnek bile yeterli.

Gelelim diğer merak edilen soruya:

Yurtdışında çalışmak için dil bilmek şart mı?
Mesleğiniz ve ne iş yapmak istediğiniz çok önemli ve bir de tanıdığınız olup olmaması.
Dil bilmeden yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler genelde el becerisi gerektiren işler veya fiziksel güç gerektiren işler. Bunlara örnek verirsek; berberlik, kasaplık, aşçılık, mutfak elemanı, inşaat işleri vb.
Yabancı bir ülkede dil bilmemek kısa süreli seyahatlerde büyük sorun teşkil etmese de yurtdışında yaşamak istiyorum diyorsanız; size oldukça zorluk çıkaracak bir durum. Finlandiya gibi sistemi iyi oturtmuş ülkelerde yaşamak daha kolay; burada dil bilmeyen kişilere çocuğunuzun kreşinden tutunda karakoldaki bir işinize kadar her yerde tercüman gönderebiliyorlar. Böyle sistemi olmayan bir yerde günlük hayattaki işleri yürütmek dil bilmeden çok zor olacaktır.
Son soruya gelelim yabancı dil bilmeden yurtdışında eğitim mümkün mü?
Amaç yurtdışı dil okuluna gitmekse ve burada yabancı dil öğrenmekse gayet mümkün ve uygulanabilir bir şey. 
Ancak yabancı dil bilmeden yurtdışında üniversite okumak gibi bir düşünceniz varsa; bu teknik olarak mümkün mü hiç bir fikrim yok.

ilk kez uçakla yurt dışına gidecekler için havaalanında yapılacaklar listesi ve 

yurtdışında pasaport kontrolünde sorulan sorular için aşağıdaki yazılarımıza göz atın. 👍

Yurtdışı Valiz Hazırlama - Havaalanında Yapılacaklar


Yurtdışına Çıkış Rehberi

Sormak istediğiniz farklı konular, görüşler ve eleştiriler için yorum bırakabilirsiniz.


Cem Yılmaz'ın Fundamentals gösterinde yaptığı " derdimi anlatacak kadar ingilizce " esprisi ile bu yazımızı noktalayalım.


+ İngilizce biliyor musun?

- Kim ben? Come on!!
+ Ne kadar biliyorsun?
- Derdimi anlatacak kadar.
+ Derdin ne?
- İngilizce bilmiyorum.

Sonuç: I don't speak English diyin onlar derdinizi anlarlar.


Etiketler: havaalanında yapılması gerekenler yurtdışı, ilk defa yurtdışı çıkmak havaalanı, yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler ohal, yabancı dil bilmeden yurt dışı seyahatine çıkmak, ingilizce bilmeden yurt dışına tatile giderken yapılacaklar, dil bilmeyenler için yurt dışı rehberi,ingilizce bilmeden yurtdışına gitmek ekşi, ingilizce bilmeden yurtdışına tatile gitmek, derdimi anlatacak kadar ingilizce biliyorum cem yılmaz

Önceki
Sonraki

4 yorum:

  1. Çok güzel yorumlamışsınız. Bakalım çok iyi İngilizcemle ilk kez bu şubat tatilinde yurtdışına çıkıyorum. Bakalım ben de dediklernizi yaşayacak mıyım?

    YanıtlaSil
  2. Avusturyada üniversiteye giris öncesi almanca sinavina giriliyor. Ama dediginiz gibi yasayan yabancilarin çogu dili ögrenmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Önceden hazırlanmış bir kağıt gerçekten mantıklı. Konuşamayarak boş yere rezil olmaktan bizi kurtarır. Sonda yer alan konuşmada çok komikti :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, ingilizce bilgim çok çok az. Finlandiyaya gidip orada yaşamak, iş kurmak istiyorum. Grafik tasarım ve bilişim teknolojileri deneyimim var. Nasıl gidebilirim?

    YanıtlaSil