Roma Gezilecek Noktalar

Roma gezilecek yerleri, buralara nasıl gidileceğini, giriş ücretlerini ve gezilecek yerler hakkında diğer bilgileri bulabileceğiniz; kısa, öz ve kullanışlı gezi notlarımızı bu başlık altında paylaşacağız.

Venedik Meydanı (Piazza Venezia)

Venedik Meydanı, Roma gezilecek yerler düşünüldüğünde; merkezi bir konuma sahip. 
O yüzden buraya özel önem vermek lazım. Roma'da gezip görülecek yerlerin pek çoğu bu meydana yakın, diğer yerlere giderken de haritada yer yön tespit etmede işinizi kolaylaştıracak bir yer. 
Ayrıca şehrin farklı yerlerine giden otobüslerin durakları da bu meydanın çevresinde. 
Roma tren garına otobüsler de bu meydanın yakınından kalkıyor; LittleBig Town mağazasının önündeki Piazza Venezia otobüs durağından 40, 64, 170 numaralardan birine bindiniz mi sizi Roma Termini'nin arkasındaki otobüs duraklarına götürüyor. Roma'ya gelip Roma'dan da Floransa, Pisa gibi şehirlere trenle girmek çoğu kişinin uyguladığı bir yöntem olduğundan tren garına nasıl gideceğinizi bilmeniz faydalı olur.



Vittorio Emanuele II Abidesi (Altar della Patria)

Piazza Venezia - Roma

2. Vittorio Emanuele onuruna yapılmış ve yukarıda bahsettiğimiz Venedik Meydanı'nın yanındaki anıt ve anıtın bulunduğu binadır. Buraya Victor Emmanuel Anıtı da denir. 
Victor Emmanuel kimdir ? Diye merak edenler için; Birleşik İtalya Krallığı'nın ilk hükümdarıdır. Binanın kendisi kadar heykelleri de efsane güzeldir. "Roma'da kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler listesi" yaparsanız burası ilk sıralarda yerini alır.
Kolezyum ve Roma Forumu zaten bu anıta çok yakınlar; oralara gideceğiniz zaman bu anıtı da görürsünüz.


Kolezyum (Colosseo)

Roma Kolezyum Arena

Roma diyince akla ilk gelen yerlerden biri Kolezyum diğer adıyla Flavianus Amfitiyatro'dur. Aynı zamanda Roma'da turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden de biridir.
Eskiden arena olarak kullanılırmış; şu filmlerde gördüğümüz meşhur gladyatör dövüşlerinin yapıldığı yerlerden.
Kolezyum'un yapımına M.S 72 de başlanmış M.S 80 yılında Titus döneminde de hizmete açılmış. Yani Kolezyum'un tamamlanması 8 sene sürmüş ki binanın mimarisi düşünüldüğünde oldukça kısa bir süre.

Roma Kolezyum giriş ücreti

Roma Forum + Kolezyum + Palatino Müzesi için kombine bilet satılıyor. Aynı biletle üçünü de ziyaret edebiliyorsunuz.
Kombine bilet ücreti 16 euro yetişkin, 11.50 euro indirimli.
Bileti internetten alırsanız boşuna bilet sırası beklemezsiniz.
Olurda bileti gidince alayım derseniz. Roma Forum ve Palatino Müzesinde de aynı bilet satıldığı için; bileti daha az sıra olan Palatino Müzesinden almak bekleme sürenizi azaltacaktır.

Roma Kolezyum nerede?

Kolezyum, Roma şehrinin merkezi bir noktasında; Venedik Meydanı'na gelince Viktor Emanuele Anıtını karşınıza alıp binanın solundan düz gidilince 10-15 dakika yürüyüş mesafesinde. Kolezyum Roma'nın neresinde sorusunu da böylece cevaplamış olduk.
Konstantin Takı (Arch of Constantine) da aynı yerde bulunuyor. Kolezyum'un önüne geldiğinizde görürsünüz.

Roma Kolezyum nasıl gidilir?

Yürümek yerine toplu taşıma kullanacaksanız Meb ve Meb1 metro hatlarının geçtiği Colosseo metro istasyonunda inmeniz gerekiyor.
Kolezyum'dan geçen otobüsler : 51, 75, 85, 87, 117,118
Bu otobüslerden birine binince Kolezyum'un önündeki otobüs durağına gidebiliyorsunuz.



Roma Forum

Palatino Tepesi'nden Roma Forum Kuş Bakışı

Eskiden Roma'nın şehir merkeziymiş; bu sebeple Roma İmparatorluğu'na ait pek çok önemli binanın kalıntıları Roma Forumu içinde yer alıyor. Roma Forumu'nda yer alan binalar ve kalıntılar:
Satürn Tapınağı, Castor ve Pollux Tapınağı, Vesta Tapınağı, Venus ve Roma Tapınağı, Aemilia Bazilikası, Julia Bazilikası, Septimius Severus Kemeri, Titus Kemeri, Rostra
Hostilia Mahkemesi, Maxentius ve Konstantin Bazilikası, Tabularium,
Antoninus ve Faustina Tapınağı, Urbi Göbeği, Sezar Tapınağı, Romulus Tapınağı (Romulus sucukları diye karikatür vardı, aklıma onu getiriyor.)

Roma Forumu nerede?

Şu meşhur Viktor Emanuele Anıtı'nın sol arka tarafında kalıyor. Hatta anıtın olduğu bina tepede bir yerde. Biraz uzak olsa da Roma Forumu görünüyor. 
Kolezyum ve Roma Forumu için bilet parası vermek istemeyenler burdan beleş tepe misali göz atabilirler.
Roma Forumu giriş ücreti
Kolezyum için giriş ücreti ne kadar diye bahsederken belirtmiştik.


Palatino Müzesi ve Palatino Tepesi

Roma Forumu'nun üst kısmında bulunan tepe ve bu tepede yer alan müze.
Müzede Roma dönemine ait heykeller bulunuyor. Kolezyum ve Roma Forumu için aldığınız bilet burada da geçiyor. Haritalarda karşınıza çıkar diye İngilizce anlamlarını da yazayım şuraya hayrıma: Palatino Museum, Palatino Hill.


İspanyol Meydanı (Piazza di Spagna)

İspanyol Meydanı ve İspanyol Merdivenleri (Spanish Steps)

İspanyol Meydanı ve bu meydan'dan yukarı doğru çıkan merdivenlerin olduğu bölüm genelde İspanyol Merdivenleri (Spanish Steps) diye anılıyor. Sebebi ise Roma'daki İspanya konsolosluğunun oraya yakın bir yerde bulunmasıymış. Kerameti kendinden menkul sözünün hayat bulduğu yer. Aslında hiç bir özelliği yok ama insanlar bir çeşit Placebo etkisine kapılmışlar. 
Akşam üzeri gidip oturup takılabileceğiniz bir yer.
İspanyol merdivenlerinden yukarı çıkıp üst taraftaki yola geliyorsunuz ordan şehre tepeden bakmak mümkün.
İspanyol merdivenleri kaç basamak diye soran istatistik meraklıları için biz oturup saymadık ama 138 basamakmış tepeye kadar olan kısım. 

İspanyol Merdivenlerine nasıl gidilir?

Aşk Çeşmesi ile arası yaklaşık 600 metre kadar. Önce oraya uğrayacaksanız oradan yürüyerek gelebilirsiniz.
Otobüs ile İspanyol Merdivenlerinin olduğu yere gelecekseniz.
117 numaralı otobüse binip Trinita dei Monti otobüs durağında inip merdivenlerden aşağı yürümeniz gerekiyor.
Metro ile İspanyol merdivenlerine gitmek için MEA metro hattına binip Spagna durağında inin yine merdivenlerin üst kısımdaki yola geliyorsunuz.
Merdivenlerden aşağı yürüdünüz mü İspanyol meydanına ve meydanda bulunan Eski Gemi Çeşmesi (Fontana della Barcaccia) olduğu yere varıyorsunuz. Şu kayık şeklinde olan çeşme.


Villa Borghese Bahçeleri (Villa Borghese Gardens)


Villa Doria Pamphili ve Villa Ada'dan sonra Roma'daki 3. büyük halka açık park. 
Park alanı içerisinde müzeler ve Asclepius Tapınağı (Temple of Asclepius) var. 
Asclepius kimdir? diye merak ediyorsanız; Yunan mitolojisinde sağlık ve tıp tanrısıdır. Parkın içinde bir gölet de bulunuyor. Turist kalabalığından uzaklaşmak için iyi bir yer. 
Villa Borghese Bahçeleri giriş ücreti:
Bahçe ve park alanına girişler ücretsiz.


Villa Borghese


Yukarıda bahsetmiş olduğumuz park alanı içinde bulunan müze ve sanat galerisi. 
Galeri bölümünde pek çok İtalyan ressamın eserleri bulunuyor. Bunlar içinde Gian Lorenzo Bernini, Rafael, Titian gibi ünlü isimler de var. Koleksiyon içerisinde Peter Paul Rubens eserlerini görmekte mümkün.

Villa Borghese giriş ücreti

Galeri ve müze için biletleri internet üzerinden satın almak mümkün; girişler kişi başı 15 euro.

Villa Borghese nerede?

Popolo Meydanı'nın (Piazza del Popolo) üst tarafında bahçelerin olduğu alan başlıyor. Burdan gidecekseniz sağlam bir tırmanma ve yürüyüş gerektiriyor.
Diğer yakın bir nokta İspanyol Meydanı; İspanyol Meydanı ile Villa Borghese arası mesafe yaklaşık 1,5 kilometre. 
Şöyle bir ulaşım planı da yapabilirsiniz: Tritone - Fontana di Trevi otobüs durağına yürüyüp ( Burger King'in çaprazındaki durak) oradan 52, 53, 63 veya 83 numaralı otobüslerden birine binip Museo Borghese durağında inip (bindikten sonra 7. durak)  yaklaşık 200 -250 metre yürüdünüz mü oradasınız.


Aşk Çeşmesi (Trevi Çeşmesi - La Fontana di Trevi)


Trevi çeşmesi diğer adıyla Roma Aşk Çeşmesi Roma'nın en meşhur yerlerinden biri. Turistleri keklemek için de para atın dilek tutun demişler.
Her yıl milyonlarca euro para atılıyormuş bu çeşmenin önündeki havuza. Parayı da bir dernek topluyormuş. 
Burası Roma'nın en romantik yeri olarak görülüyor.
Roma'da nerede evlenme teklifi yapılır diye düşünenler için en klasik nokta burası'dır.
Bizde hep Aşk Çeşmesi diye geçer ama İtalyanca'dan çevirildiğinde Üçyol Çeşmesi imiş asıl adı. (Uzun süre İtalya'da yaşamış Ukraynalı ve Arnavut 2 arkadaşımın aktardığı bir bilgi)
Roma'daki Pantheon Tapınağı ile arasında fazla mesafe yok, 10 - 15 dakikada rahatça yürünür ancak uzun ince bir yoldan gidiyorsunuz. Telefonda iyi bir çevrimdışı harita olmasında fayda var.


Pantheon Roma

Roma'daki Pantheon Kilisesi

Pantheon, bütün tanrıların tapınağı manasına gelse de; o eski halinden eser yok şimdi. 
Çok tanrılı inancın olduğu dönemde ortak kullanılabilecek bir tapınak iken; sonradan hristiyanlığın gelmesi ve yayılması ile kilise haline dönüştürülmüş içindeki kalıntılar da atılmış. Buna rağmen binanın kendisi döneme ait en iyi korunmuş Roma binalarından biri, ayrıca Pantheon kubbesi betondan yapılmış, İtalya'daki en eski bina olma ünvanını da sürdürüyor.
Pantheon yapılış tarihi M.S 125 imiş ama yaşını hiç göstermiyor.
Pantheon giriş ücreti
Roma Panteon'a giriş için ücret alınmıyor. Zaten içi ufak, bekar evi gibi tek odalı bir yer.
Pantheon mimarisi de bu şekilde özetlenmiş oldu.

Vatikan (Vatican City)

Aziz Petrus Bazilikası çatısından manzara

Katolik Hristiyalığın merkezi ve bu inanca mensup kişilerin temsilcisi Papa nın ikamet ettiği ülke. 1929 Laterano Antlaşması ile bağımsız ülke statüsü kazanmış ama Roma içinde ufak bir yer kaplıyor; Vatikan yüzölçümü 0,44 kilometre kare.
Bu bağımsız ülke statüsü nedeniyle çoğu kişi;
Vatikan vize istiyor mu? Vatikan'a girişte pasaport kontrolü var mı? 
Vatikan'a girişte vize kontrolü var mı? Sorularını soruyor.
Vatikana'a girişte pasaport veya vize kontrolü yok.
Vatikan Türk vatandaşlarından vize istemiyor ama şöyle bir durum var ki Roma'ya gitmeden Vatikan'a gitmeniz mümkün değil.
Vatikan içindeki gezip görülecek yerlere girişte güvenlik kontrolü yapılıyor.

Vatikan Gezilecek Noktalar

Vatikan konumu nedeniyle eskiden beri ilgi gören bir yer; ancak son yıllarda Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi, Melekler ve Şeytanlar kitapları ve bu kitapların film uyarlamaları ile çok daha popülerlik kazandı. Vatikan sırları keşfedilmeyi bekliyor diye başlık atasım geldi o derece.
İlgi bu kadar yoğun olunca;
haliyle gittiğinizde çok uzun sıralar sizi bekliyor olacak; hiç değilse biletleri önceden internetten alarak bekleme süresini azaltabilirsiniz.


Vatikan Aziz Petrus Meydanı

Aziz Petrus Meydanı giriş ücreti gerektirmeyen bir yer; hani şu Papa konuşma yaptığında milletin toplandığı meydan.
Bu meydana ve meydanın karşısındaki bazilikaya ismini veren Aziz Petrus kimdir?
Aziz Petrus, İsa'nın 12 havarisinden biri ve İsa öldükten sonra bir anlamda onun yerini alan ilk Papa'dır.


Aziz Petrus Bazilikası - San Pietro Bazilikası

Vatikan Roma İtalya

1506 yılında yapımına başlanmış olan bazilika dünyadaki en büyük kilisi olma ünvanına sahip. Bazilikanın bir diğer özelliği ise içinde ünlü heykeltraş Michelangelo'nun yaptığı İsa ve Meryem heykelinin bulunması. Heykelin orjinal ismi Pietà; Rönesans dönemi sanat eserlerine meraklı olanlar bu isimle aratıp bakabilir.
Aziz Petrus Bazilikası giriş ücreti
Bazilikaya giriş için ücret alınmıyor. Şu eski kiliseler de olmasa Roma'da bedava gezebileceğiniz bina yok nerdeyse. Yalnız ziyaretçi sayısı çok fazla bir de güvenlik kontrolü yapıyorlar saatleriniz sıra bekleyerek geçebilir. Erken kalkan yol alır anlayacağınız.


Sistine Şapeli

Sistine Şapeli freskleri

Papa'nın ikamet ettiği ve din, devlet işlerini yürüttüğü yer Sistina Şapeli'dir.
Kardinaller yeni papa seçerken yine burayı kullanırlar.
Sistina şapeli kimin eseri diye merak eden kültür, sanat ve mimari düşkünü okurlarımız için; Sistine Şapeli mimarları Baccio Pontelli ve Giovanni de Dolci dir.
Sistine şapeli tavanı asıl üne sahip yerdir; burada Michelangelo Adem'in yaratılışı ve Son Hüküm eserleri tavanda fresk olarak bulunur. Eskiden bunları tablo zannederdik. 
Başınızı döndürecek bir eser denir ya tam o cinsten.

Sistine Şapeli giriş ücreti

Sistine Şapeli ve Vatikan müzeleri için kombine bilet satıyorlar 25 euro ya. Bence ayrı ayrı bilet alıp uğraşmak yerine bu biletten alıp ikisini de gezmek mantıklı.
Vatikan müzeleri ve Vatikan bahçeleri de yine Vatikan gezilecek yerler arasında.

Vatikan'a Nasıl Gidilir?

Vatikan'a otobüsle gitmek için 34, 46, 64,98, 190F, 881, 916 numaralı hatlardan birine binip S. Pietro durağında inmeniz gerekiyor. Burdan da biraz yürüyüp Vatikan Meydanı'na geliyorsunuz.


Aziz Melek Kalesi (Castle Saint Angelo)


Orjinal ismi Castel Sant'angelo olan ve dilimize Aziz Melek Kalesi yada Kutsal Melek Kalesi diye çevirilen kaledir. Kalenin kendisi iyi hoş ancak kaleye giden Kutsal Melek Köprüsü ve üzerindeki heykeller de bi o kadar güzel.
Vatikan'dan Aziz Melek Kalesi'ne yürüyerek gitmeniz mümkün; aralarında çok bir mesafe yok. Yaz dönemi giderseniz kalenin arka tarafında sessiz huzurlu bir park var. 
Gölgede dinlenmek için ideal bir yer.
Castel Sant'angelo giriş ücreti
Aziz Melek Kalesi giriş ücreti
Tam bilet 18.50 euro
İndirimli bilet 11.50 euro (18 - 25 yaş arası AB vatandaşları içi)
Çocuk bileti 4.50 ( 4- 17 yaş arası çocuklar için)
4 yaş altındaki çocuklar ücretsiz girebiliyor.
Bu bileti satın alınca Venedik Sarayı Ulusal Müzesi'ne (Palazo Venezia National Museum) de aynı biletle girebiliyorsunuz.
Dikkat edilmesi gereken; bileti Kutsal Melek Kalesi'ne giriş için kullandıktan sonra takip eden 3 gün içinde Ulusal Müze'yi ziyaret etmeniz gerekiyor.
Venedik Sarayı Ulusal Müzesi, Venedik Meydanı'na (Piazza Venezia) yakın bir konumda.


Navona Meydanı (Piazza Navona)

Piazza Navona Rome

Roma'da içinde çeşmeler olan meydanlara çoğu yerde rastlarsınız; bu çeşmelerden iki tanesi diğerlerinden çok daha tanınmış ve popülerdir. Biri daha önce bahsettiğimiz Aşk Çeşmesi diğeri ise Navona Meydanı'nda yer alan Dört Nehir Çeşmesi dir. Dört Irmak Çeşmesi olarak da anılan Fontana dei Quattro Fiumi, Roma'da en çok esere imza atmış mimar Benini tarafından yapılmıştır.
Tom Hanks'in başrolünde oynadığı Melekler ve Şeytanlar filmini izleyenler hatırlayacaktır; filmde mimarın ateş, hava, toprak ve suyu simgeleyen 4 eseri olduğundan bahsediliyordu. İşte su elementini simgeleyen eser Navona Meydanı'ndaki çeşmedir.


Santa Maria Maggiore Bazilikası



Roma'da ücretsiz gezilebilecek yerlerden biri olduğu için listenize eklemeniz gereken bir yer. Rivayet o dur ki; Papa rüyasında Meryem Ana'yı görmüş, Meryem Ana da ona yeni bir kilise yaptırmasını emretmiş ve kilisenin nereye yapılacağını da işaret edeceğini söylemiş. Sonra şu an kilisenin olduğu yere yaz günü kar yağınca buraya yeni kiliseyi inşa etmişler.
Roma'daki bazilikalar içinde en büyüklerinden biri.
Şapel nedir?, Bazilika nedir?, Kilise nedir?, Katedral nedir? 
Şapel kilise arasındaki fark nedir? Bazilika ile Kilise arasındaki fark nedir?
Kilise ile Katedral arasındaki fark nedir?
Avrupa'da seyahat ederken böyle farklı isimler kullanılmasından dolayı; aklınızı bu ve benzeri sorular gelebilir.
Kısaca özetlersek: Şapel, bizdeki mescid gibidir; ufaktır ve bir kuruma bağlıdır.
Bazilika ve Kilise temelde aynı olsalarda mimari açıdan farklıdırlar.
Katedral kelimesi de büyük boyutlarda olan kiliseleri tabir etmek için kullanılır.

Sonuç olarak;
Santa Maria Maggiore Bazilikası giriş ücreti gerektirmeyen yerlerden biri olduğundan fırsat bulursanız gidin.


Tiber Nehri (Tevere)

İtalya'nın Roma şehrini bölen nehir


Tiber nehri hangi şehri ikiye böler? Diye bir genel kültür sorusu ile karşılaşırsanız. Artık cevabı biliyorsunuz. Tiber nehri Roma'nın ortasından geçen nehrin ismi. Roma'yı gezerken fırsat bulursanız nehir boyu yürüyüş yapın özellikle Kutsal Melek Kalesi ile Sisto Köprüsü (Ponte Sisto) arasındaki bölümde sakin yürüyüş yolları var. Sisto Köprüsüne yakın olan kısımda akşamları kafeler ve hediyelik eşya satan dükkanlar faaliyet gösteriyor.
Roma'da akşam çıkıp takılabileceğiniz yerlerden biri.


Trastevere

Roma'da Tiber nehrinin diğer tarafındaki kısıma verilen ad. Turistlerin çoğu bu tarafı es geçtiği için çok sakin ve güzel bir yer. Roma'da nerede kalınır? Sorusuna yanıt olacak bölgedir. Çünkü bu alandaki oteller vb Roma merkezdeki otellere göre daha ucuz. 
Ulaşım olanağı da gayet iyi; otobüsle 10- 15 dakikada Roma merkeze gidebiliyorsunuz.

Trastevere'ye nasıl gidilir?

Venedik Meydanı'ndan H otobüs hattına binince 4 durak sonra Trastevere'ye geliyorsunuz. Belediye otobüsü ile 10 dakika civarı sürüyor. 
Yürüyerek gideyim derseniz 30 dakika civarı yürümeniz gerekiyor.
Yürüyerek gidecekler için Garibaldi Köprüsüne doğru gidip köprüyü geçin ana caddeden (Viale di Trastevere) ayrılmadan devam edin.

Transtevere gezilecek yerler

- Santa Cecilia in Trastevere
- Trastevere Santa Maria Bazilikası (Basilica di Santa Maria in Trastevere)
- San Callisto Sarayı (Palazzo di San Callisto) - Ufak bir saray
- Janiculum Parkı (Parco del Gianicolo) - Janiculum Tepesi ve seyir yeri.



Etiketler: vittoriano zafer anıtı, venedik meydanı roma, vittorio emanuele roma, 2. vittorio emanuele anıtı, kolezyum arena hangi ülkededir, dünyanın en eski arena larından olan kolezyum hangi ülkededir, kolezyum mimarisi, colosseum nerede, kolezyum arenasi hangi ulkede, 4 nehir çeşmesi, piazza navona meydanı, dört ırmak çeşmesi hikayesi, navona meydanı vikipedi, aziz petrus bazilikası mimari özellikleri, aziz petrus bazilikası özellikleri, san pietro kilisesi mimari özellikleri, san pietro kilisesi mimarı, san pietro bazilikası kubbesi, romadaki ask cesmesi bulmaca, trevi çeşmesine para atmak, trevi çeşmesine para atmak, roma aşıklar çeşmesi, trevi çeşmesi ingilizce, trevi çeşmesi hikayesi, trevi fountain hakkında bilgi, ispanyol merdivenleri ingilizcesi, ispanyol merdivenleri italyanca, ispanyol merdivenleri italyanca adı, ispanyol merdiveni ölçüleri, santa maria maggiore kilisesi özet, hadrian köprüsü, castel sant angelo kalesi roma, roma forumu ingilizce, melekler kalesi roma, roma forumu ve palatino tepesi, imperial forum, palatino tepesi giriş ücreti, roma forumu hakkında bilgi,
roma'da gezilecek yerler ingilizce, trastevere de nereye gidilir, trastevere meydanı, trastevere görülecek yerler, roma hakkında herşey, roma haritası gezilecek yerler,
roma gezi rehberi pdf, roma gezi rehberi kitap, roma haritası turistik, Roma gezi rehberi 2018, roma gezilecek yerler blog, veni vidi vici, geldim gördüm yendim, Roma antik dönem yapıları, roma imparatorluğu kalıntıları.
Önceki
Sonraki

4 yorum:

  1. Ayy güzelliklere bakkk. Sen böyle özendir beni oldumu hıhh 😚 hepsi ayri ayrı sahane canm. İmkani olan herkes gider gör8lür insallah 😊

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel yerler değil mi, 8 şehrini gezdim ülkenin, bir kere daha gitmek istiyoruz, doyulmaz bir ülke...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık, umarım gidip görme fırsatım olur :)

    YanıtlaSil
  4. Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil