Nasıl İzlanda vatandaşı olunur, İzlanda vatandaşı olmak için gereken şartlar neler. Bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Güzel kadınları ve huzur İzlanda sloganı ile son yıllarda popüler hale gelen İzlanda pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Haliyle insanlar "nasıl İzlanda vatandaşlığı alırım" sorusunun cevabını arıyor.
Öncelikle sürekli karıştırılan 2 konudan kısaca bahsetmek lazım. Bunlar; oturma izni ve vatandaşlık.
Oturma izninin farklı türleri var. Bunlardan kimisi o ülkede sadece ikamet etmenizi sağlar, kimisi hem ikamet etmenizi sağlar hem de size çalışma izni verir. Kimisi 1 sene, 4 sene gibi kısa sürelidir. Kimisi de ömür boyu geçerli, sürekli oturum izni dir.
Vatandaşlık böyle değildir; tek tiptir ve bi kez vatandaş olunca; vatandaşlara tanınan bütün haklardan yararlanırsınız. Vatandaşlık ve oturma izni arasındaki en önemli fark pasaporttur. İzlanda vatandaşı olursanız İzlanda pasaportu alabilirsiniz ama İzlanda'da sadece oturma izni ile bulunuyorsanız pasaport alamazsınız.
Çok mu önemli? Duruma göre önemli hale geliyor. Diyelim İzlanda'da ikamet izni ile kalıyorsunuz ve İzlanda'da yaşıyorsunuz.Bir işiniz olsa veya tatile gidecek olsanız; İngiltere, Amerika, Kanada vesaire gibi ülkelere vizesiz gidemiyorsunuz. Ama İzlanda vatandaşlığınız varsa; İzlanda pasaportu ile bu ülkelere vizesiz gidebilirsiniz.
Neyse işin özü şu; bi kişi evlilik, iş, eğitim vesaire için oturma izni alıp bir ülkeye gidince hemen oranın vatandaşı olmuyor. Vatandaşlık için ülkeler ek şartlar koyuyorlar. Rahmetli Yaşar Nuri Öztürk'ün dediği gibi biz bunları yazılarımızda anlattık.
Yani İzlanda'ya kendimi nasıl atarım oraya nasıl yerleşirim aşamasında iseniz vatandaşlığı dert etmek için çok erken önce oturma izni almanız gerekli. En kolay vatandaşlık veren ülkeler, en kolay vatandaşlık veren avrupa ülkeleri gibi saçma yazılara da prim vermeyin artık. Öyle bi dünya yok; gelişmiş ülkelerden nasıl oturma izni ve vatandaşlık alınacağı ve şartları bellidir. İyi bi sebep sunmadan ve bir sürü evrak işi yapmadan bunları size kimse vermez.
İzlanda Vatandaşlık Şartları
Kişilerin durumuna göre vatandaşlık şartları değişiklik göstermekte ama bunları 3 grupta toplamak mümkün.
1) Doğuştan vatandaşlık:
- Anne veya babası İzlanda vatandaşı olan çocuk, doğuştan İzlanda vatandaşlığı kazanır.
- İzlanda'da doğmuş ama hiç bir ülkeden vatandaşlık alamayacak durumda olan herhangi bir çocuk da 3 yıl ikametten sonra İzlanda vatandaşlığı alabilir.
2) Sonradan kazanılan vatandaşlık:
- İzlanda'da oturum izni ile 7 sene ikamet ederseniz; vatandaşlık için başvurabiliyorsunuz.
- Bir İzlanda vatandaşı ile evli iseniz; bu 7 yıllık ikamet süresi 3 yıla kadar düşüyor. Bunun için İzlanda vatandaşı olan eşin en az 5 senedir vatandaşlığı bulunuyor olmalı ve eşiniz ile en az 4 yıldır evli olmalısınız.
- Eşler evli değil ama kayıtlı birliktelik içinde iseler (Bazı ülkelerde aynı cinsiyetteki insanların evliliği yasal olmadığından; genelde eşcinseller bu yolu seçerler.) ikamet süresi 5 yıl oluyor.
- Mülteci olarak İzlanda'da bulunanlar da 5 yıl ikametten sonra vatandaşlığa başvurabiliyorlar.
Vatandaşlık kararı verilirken, ikamet ettiğiniz sürenin yanı sıra;
- Güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığınıza, yani suç kaydına bakılıyor.
- Maddi durumunuza bakacaklar ve kendinizi geçindirebilir durumda olmanız gerekiyor.
- Son olarak da en az 240 saatlik İzlandaca kursuna gitmiş olmanız gerekiyor.
3) Geri dönüş:
- Eskiden İzlanda vatandaşı olan ama vatandaşlık hakkını bir şekilde kaybetmiş kişilerin bu durumlarını belirtip tekrar vatandaşlık almaları olayı. Bunun için de 1 yıl ikamet şartı aranıyor.
0 yorum: