Finlandiya Vatandaşlık Sınavı - YKI Testi

           

           Finlandiya vatadanşlık testi olarak da bilinen YKI sınavı hakkında bilgileri ve sınava girecekler için tüyolarımızı bu yazımızda bulabilirsiniz.

YKI sözcüğünün açılımı "Yleiset Kielitutkinnot" ve Türkçe anlamı ''Genel dil sertifikaları" dır.
Adından da anlaşılacağı gibi YKI aslında vatandaşlık sınavı değil yabancı dil  yeterliliğini ölçmeyi amaçlayan bir dil sınavıdır.
Fince ve İsveçce'nin yanı sıra İngilizce, İtalyanca, Rusça veya Fransızca dillerinde yeterlilik belgesi almak için bu sınav merkezine başvurulabilir.
YKI sınavının vatandaşlık sınavı olarak anılmasının sebebi Finlandiya vatandaşlığına başvuru şartları içinde orta seviyede yani B1 seviyesinde Fince veya İsveçce bilmeniz ve bunu da resmi bir sertifika ile kanıtlamanız gerekmesidir.
Gelelim sınav hakkında pratik bilgilere ve sınavı başarı ile geçmenizde size yardımcı olacak ipuçlarına.

Sınava Girmeden Önce


Vatandaşlığa başvurularda YKI sınavı herkes için zorunlu mudur? sorusuna cevap vererek başlayalım.
YKI Fince dil sınavına girmek ve burdan bir sertifika almak herkes için zorunlu değil.
Eğer Fince veya İsveçce eğitim veren bir ilköğretim, lise, meslek okulu veya üniversiteden mezun olduysanız bu okullardan alacağınız diplomayı göstererek YKI sınavından muaf olabiliyorsunuz.
Yukarıda bahsedilen okullara girebilmeniz için öncesinde eğitim kurumunun düzenleyeceği dil sınavına girmeniz istenebilir.
Önemli Not Fince veya İsveçce dil kurslarından verilen sertifikalar YKI sınavından muaf olmanızı sağlamıyor.

YKI sınavına nasıl başvurulur?
TE-toimisto (iş bulma kurumu) aracılığı ile bir dil kursuna gidiyorsanız; dil kursunda bir form dolduruyorsunuz ve ücretsiz olarak sınava başvuru yapıyorsunuz.
Bunun dışında sınava kendi imkanınızla başvuracaksanız; 100 euro civarı bir sınav ücreti ödemeniz gerekiyor. Sınavın hangi tarihlerde ve hangi sınav merkezlerinde yapılacağı ile ilgili detayları oph. fi sitesinden öğrenebilirsiniz.

Sınava nasıl hazırlanmalıyız?
Sitemizde zaten Türkçe anlatımlı Fince dilbilgisi dersleri yer alıyor; bunlara gözatabilirsiniz. Bunun yanında Yle devlet kanalının internet sitesinde sınava hazırlık için pek çok video ve ses dosyası bulunuyor.
Konuşma ve yazma bölümlerinde "fikir belirtme" kısımları var (yazının ilerleyen bölümünde daha detaylı açıklayacağız.). Bu bölümlere hazırlık için gazete ve dergilerdeki makaleleri okumak cidden yardımcı olacaktır.

Sınava giderken yanımıza neler almalıyız?
Sınav için başvurunuzu yaptıktan bir süre sonra adresinize sınava giriş için kullanacağınız bir belge geliyor. Sınava giderken bu belgeyi ve resmi bir kimlik kartını yanınıza almanız gerekiyor.
Resmi kimlik olarak pasaportunuzu kullanabilirsiniz.
Sınava girerken yanınızda bulundurmanız gerekenler; kurşun kalem, silgi vb.

Sınav yerine varınca ne yapmalıyız?


Sınav Esnasında


YKI testi dört bölümden oluşuyor: Konuşma (Puhuminen), Konuşulanı Anlama (Puheen Ymmärtäminen), Yazma (Kirjoittaminen) ve Okuma (Lukeminen).
Konuşma ve dinleme bölümleri stüdyo denilen ve mikrofon ve kulaklıkların olduğu yerde yapılıyor. Yazma ve okuma kısmı ise normal sınıflarda yapılıyor.


Konuşulanı Anlama (Puheen Ymmärtäminen)


Konuşulanı anlama veya dinleme denilen bölümde kulaklıktan çeşitli diyalogları ve konuşmaları dinliyorsunuz, önünüzde boşluklar bulunan bir test kağıdı var. Dinlediğiniz bu konuşmalara göre bu boşlukları dolduruyorsunuz.
Örnek: "Sevgili müşteriler dükkan saat 5 de kapanacak."diye konuşma duyuyorsunuz kulaklıktan ve önünüzdeki sınav kağıdında da "Dükkan saat kaçta kapanacak?" diye bir soru var. Saat 5 cevabını ordaki sınav kağıdına yazıyorsunuz.
Bu bölümde işin püf noktası kulaklıktan konuşmaları dinlemeden önce sınav kağıdındaki soruları okuyup bunlara göre dinleme yapmak ve bütün diyaloğu dinleyip anlamaya çalışmak yerine sadece soruların cevabı olacak kısımlara odaklanmak. Cevapları uzun uzun yazmanız gerekmiyor; ne isteniyorsa onu yazmanız yeterli. Yukarıda verdiğimiz örneğe tekrar bakarsak; cevap olarak "dükkan saat 5 de açılacak" diye  uzun uzun yazmak yerıne sadece "5" veya "saat 5'de" yazabilirsiniz.
Bunu yapmak zaman kazanmanızı da sağlar.

Konuşma (Puhuminen)


Sınavın en zorlu bölümü büyük ihtimalle bu kısım olacak. Ancak iyi bir hazırlıklı bu kısımı da başarı ile geçmeniz mümkün. Öncelikle konuşma bölümünde dilbilgisi kurallarına dikkat edilmiyor ve bu değerlendirilmeye alınmıyor. Kısaca konuşurken gramer/dilbilgisi hataları yapıp yapmamanız çok önemli değil. İkinci önemli konu bişeyler söylemek ve cevap vermek, susup kalmaktan her zaman daha iyidir. Bu yüzden süreniz yettiği kadar hiç durmadan konuşmaya çalışın.
Konuşma bölümünde farklı tipte sorular ve konular var.
Bunlardan bir kısmı doğrudan size yöneltilen sorular; isminiz ne? doğum tarihiniz ne? kaç yaşındasınız? çocuğunuz var mı? vesaire tarzında.
Burda önemli hatırlatma bu tip soruyu anlamanız ve buna denk gelecek cevap vermeniz yeterli. Cevabın gerçek olması gerekmiyor. Bir örnekle konuyu açıklarsak: diyelim size soruldu "hangi ayda doğdunuz?" , siz "temmuz" ayında doğmuş olabilirsiniz ama cevap olarak "haziran" derseniz bu soruya doğru cevap vermişsiniz kabul edilir. Yani kimse açıpta dur bakalım bu adam/kadın hangi ayda doğmuş diye incelemez. Bunu bilmeniz sınavda size ciddi avantaj sağlayacaktır. Biraz önceki örnekte verdiğimiz gibi soru geldi diyelim; doğduğunuz ay da temmuz ama temmuz kelimesinin Fincesini hatırlayamadınız. Bu durumda düşünüp zaman kaybetmek yerine aklınıza gelen ilk ay ismini söyleyin. Diğer bir örnek doğum tarihiniz soruldu diyelim yine oturup doğum tarihim neydi ben bunu Fince nasıl söylerim diye düşünmek yerine aklınıza ilk gelen sayılardan bi tarih oluşturup söyleyin.
Konuşma bölümünde karşılaşabileceğiniz diğer bir soru tipi de "reaksiyon, tepki verme" yeteneğini ölçmeyi amaçlayan sorular. Size bir durumdan bahsediyor veya bir senaryo veriyorlar ve buna göre bir cevap üretmenizi istiyorlar. Bir iki örnek verirsek anlatılmak istenen kolayca anlaşılacaktır.
Örnek: "Restorandasınız bardak masadan düştü ve kırıldı." size bu söyleniyor sizde buna karşılık bir cevap üretip söylüyorsunuz. Mesela "Cam kırıklarını temizler misiniz?", "Burayı temizler misiniz?" vesaire.
Örnek 2 : "Çocuklar bağırıyor" deniyor. Siz de cevaben "Çocuklar sessiz olun diyorsunuz."
Burada hemen bir hatırlatma yapalım; konuşma bölümünde konuşmaları ve soruları kulaklıktan dinliyorsunuz ve cevaplarınızı mikrofona doğru konuşarak veriyorsunuz yani karşınızda sizinle yüz yüze mülakat yapan veya size sorular yönelten birisi yok.
Konuşma bölümünde karşılaşacağınız bir diğer soru tipi de "bir konu hakkında fikir belirtme".
Sizi 2 tane konu başlığı veriliyor bunlardan 1 tanesini seçip onunla ilgili uzunca yorum yapıyorsunuz.
Örnek: "Finlandiya güvenli bir ülke mi?" diye bir soru ve/veya konu var.
Siz de "evet güvenli bir ülke çünkü .... " diye devam ediyorsunuz fikrinizi belirtmeye yada "hayır güvenli bir ülke değil şu şu sebeplerden dolayı..." diye açıklıyorsunuz.
Konu başlığı nerdeyse herşey olabilir ; "filmlerin gençler üzerindeki etkileri" "geridönüşümün çevreyi korumada faydaları" "yaşlılara saygı gösterilmeli mi? neden?" örnekleri çoğaltmak mümkün...
Sınavın bu bölümünde doğru veya yanlış cevap diye birşey yok. Burda dikkat edilen dile hakimmisiniz, fikirlerinizi ifade edebiliyormunuz.
Burada da bir ip ucu verelim bu bölümde yüksek puan almak istiyorsanız size verilecek konuyu genel çerçevede değerlendirin.
Başta verdiğimiz örneğe dönersek "Finlandiya güvenli bir ülke mi?"
Buna karşılık sadece "bence güvenli bir yer, ben bir sorun yaşamadım,başıma bişey gelmedi" vb sadece kendinizden ve sizin fikirlerinizden bahsetmeyin ve konuyu genele yayın.
Mesela "Finlandiya güvenli bir ülke gece bile insanlar rahatça dışarı çıkabiliyorlar. Bunun yanında suç oranları düşük...."

Yazma (Kirjoittaminen)

Sınavın yazma bölümünde 3-4 farklı tipte yazı yazmanız isteniyor.
Genel olarak bi senaryo veriyorlar ve buna göre işte şu kişiye veya şu firmaya bir email yaz diyorlar.
Diyelim bir telefon aldınız ve telefon kutusunun içinde kulaklık eksik, firmaya hitaben bir email yazıp durumu anlatın diyorlar. Yazıyı normal kağıt kalemle yazıyorsunuz ama yazının biçimi email yazıyormuşsunuz gibi olması isteniyor.
Diğer bir tür de mektup biçiminde yazma; bu bölümde de yine bir senaryo veriliyor buna göre bir kişiye normal mektup yazar gibi yazıyorsunuz.
Örnek: "Finlandiya'daki yaşamınız ve deneyimleriniz hakkında ailenize bir mektup yazın." deniyor.
Bir diğer yazı tipi de yine konuşma bölümündekine benzer şekilde bir konu hakkında fikir belirtme ve bunu açıklama üzerine. Temel olarak konuşma bölümünde bahsettiğimiz durum burada da geçerli o bölümde sözlü anlatıyordunuz burada ise yazılı anlatıyorsunuz. İkisi arasındaki bir diğer fark da konuşurken dilbilgisi kurallarına dikkat edilmiyor demiştik ancak yazarken dilbilgisi kuralları ve yazım kurallarını dikkate alıyorlar ve ona göre değerlendirme yapıyorlar.
Yazma bölümünde dikkat edilmesi gereken en önemli husus yazının biçimine ve kime yazıldığına göre hitap şekillerinin farklı olması. Yine dikkat edilmesi gerekenlerden biri; sizden nasıl bir yazı yazmanızın istendiğini doğru anlamak bu yüzden sakin bir şekilde soru ve uyarıları dikkatli okuyun.

Okuma (Lukeminen)

Okuma yada okuduğunu anlama bölümünde çeşitli makaleler, kısa yazılar ve yazılı ilanlar vs yeralıyor. Bunlarla ilgili sorular oluyor ve bunları cevaplıyorsunuz. Genel olarak çok zor bir bölüm değil ancak arada şaşırtma soruları sorabiliyorlar. Hem verilen makaleleri vb hemde soruları dikkatli okumakta fayda var.
Bu bölümde uzun makalelerin vb olduğu kısımlarda önce makaleyi okuyup sonra soruları okumak yerine ; direkt soruları okumaya başlayın ve soruların cevaplarını makalenin içinde arayın.
İşinizi kolaylaştıracak yöntemlerden biri soruda ne istendiğine dikkat edip ona göre aramayı daraltma: mesela bir makale var ve makalenin altında bu makale ile alakalı sorular var diyelim; soruda size "tarih" soruyorsa hemen makaleye hızlıca göz atıp nerelerde tarih belirtilmiş onlara bakın.
Yine soruda diyelim sayılarla ilgili bişey sorulmuşsa makalede hemen nerelerde rakamlar/sayılar var onlara odaklanın.















Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. 2002 de zor gectim bu sinavi o zaman hali hazirda 5 senedir finlandiyadaydim ve oldukca akici fince biliyordum.gecene kadar denemek serbest.kolay gelsin

    YanıtlaSil