Finlandiya Gezi Rehberi

Finlandiya, Kuzey Avrupa'da yer alan, 5 milyon nüfuslu bir ülke ve Finlandiya'nın komşuları; Norveç, İsveç, Rusya ve Estonya'dır.
Çoğu zaman insanlar Finlandiya'yı bir İskandinav ülkesi olarak görsede; aslında Finlandiya, İskandinav ülkeleri içinde yer almıyor. 
Bunu ilk duyanlar oldukça şaşırıyor:
Çünkü dışardan bakan biri için İsveç, Danimarka, İzlanda, Norveç ve Finlandiya arasında pek bir fark yok.
Oysa durum böyle değil:
En başta Finlandiya'nın resmi dillerinden biri olan ve Finlerin konuştuğu Fince, Ural-Altay dil ailesine dahil, ki Türkçe, Macarca ve Estonca da bu dil ailesi içinde yer alıyor.
Yani; Finler, Türklere, Estonlara ve Macarlara; diğer Avrupa ülkelerine olduklarından çok daha yakınlar.
Finlandiya'nın İskandinav ülkesi sanılması, İran'ın Arap ülkesi sanılması gibi bişey aslında.
Finlandiya'nın Baltık denizine kıyısı olsada, genelde Baltık ülkesi olarak anılmaz.
İskandinav ülkeleri ve Finlandiya'yı kapsayan bir tanım olarak "Kuzey Avrupa Ülkeleri" kullanılıyor.
Kısaca: Finladiya, İskandinav Ülkeleri veya Baltık Ülkeleri grubu içinde sayılmaz ve günlük hayatta da kimse bunları kullanmaz.
Finler ülkelerine Suomi derler; Türkçe'ye bataklık diye çevrilsede aslında İngilizce'deki Swamp yani sazlık yer veya karanın su birikintileri ile kaplı olduğu yer manasındadır. 
Ülkeye neden bu ismin verildiğini anlamak için Finlandiya haritasına bakmak bile yeterlidir. Zira Finlandiya dünyada en çok göle sahip ülkelerden biridir.
Finlandiya para birimi olarak Avrupa Birliğinin ortak para birimi olan euro'yu kullanıyor.
Finlandiya hem Avrupa Birliği üyesi hemde Schengen ülkesi durumunda. Bu yüzden Finlandiya, umuma mahsus bordo pasaport kullanan Türk vatandaşlarından vize istiyor. Vizenizi seyahate çıkmadan almış olmanız gerekiyor. 
Geçerli bir Schengen vizeniz, Schengen anlaşmasına taraf ülkelerin birinden oturma izniniz veya Türkiye Cumhuriyeti Hususi yeşil pasaportunuz yoksa;
Finlandiya'ya giriş için vizeye ihtiyacınız olacak.
Vize Hakkındaki Bilgileri ve Sık Sorulan Soruların Cevaplarını 
Aşağıdaki Linklerde Bulabilirsiniz.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır
Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

Bu ön bilgiden sonra gelelim gezi yazımızın konularına:

Finlandiya'ya Ne Zaman Gidilir?

Finlandiya'ya gitmek için en iyi zaman yaz dönemi; özellikle haziran - temmuz ayları.
Çünkü Finlandiya'da kışlar uzun, soğuk ve karanlık...
Seyahatinizden kısa süre önce hava durumuna bakıp havanın nasıl olacağına dair fikir sahibi olmanızda fayda var. Tabi ki gidiş amacınız ve gideceğiniz yere göre seçmeniz gereken mevsim farklı olabilir. Güneydeki şehirleri gezmek için yaz dönemi uygumken, Kutup Işıkları için sonbahar, kış mevsimi daha uygun olacaktır.

Finlandiya'ya Giderken Yanıma Nasıl Kıyafetler Almalıyım?

Yaz mevsiminde geliyorsanız; hava genelde çok soğuk olmamakla birlikte hava durumu ve sıcaklık günden güne hatta saat saat değişebiliyor.
Uzun kollu sweatshirt, tişört, pantolon ve ceket şeklinde biraz yaz biraz bahar kıyafetleri karışık yapmak gerekiyor. Şemsiye almayı da unutmayın.
Zira yazın büyük bölümü yağmurlu geçiyor.
Finlandiya'ya kışın geliyorsanız; kışları aşırı soğuk olduğundan en sağlam kışlıklarınızı yanınıza alın. Hatta Erasmus veya Au Pair gibi uzun süre için kalacak arkadaşlar, kıyafetleri burdan alabilirler. Çünkü aynı kalınlıkta ve soğuğa karşı koruyan kıyafetleri Türkiye'nin çoğu ilinde bulmak mümkün değil.
Güney kısımlarda sıcaklık -10 ile -30 arasında oluyor kışları. Finlandiya'da en soğuk ay olan şubatta güney kısımlarda -30 derecelere düşerken, kuzey kısımlarda -50, -60 ları görüyorlar.
Finlandiya ilkimini; kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise ılık ve yağmurlu biçiminde özetleyebiliriz.

Finlandiya'ya Nasıl Gidilir?

Finlandiya'ya uçakla nasıl gidilir? Türkiye Finlandiya arası uçak seferleri olan firmalar hangileri?
Türk Hava Yolları'nın İstanbul - Helsinki uçuşları yıl boyu devam ediyor.
Sunexpress'in İzmir - Helsinki uçuşları var ancak bu uçuşlar, haftada 1 gün perşembeleri ve sadece mayıs - ekim arasında yapılıyor.
Finnair'in uçuşları sadece Antalya - Helsinki arasında yapılıyor ve sadece yaz döneminde.
Ukrayna Havayolları'nın Kiev aktarmalı İstanbul - Helsinki uçuşları var.
Türkiye'den Finlandiya'ya uçakla seyahat 3-4 saat sürüyor.
Finlandiya'ya uçakla gelecekseniz; konu hakkında daha detaylı bilgiyi,
Ucuz Bilet Bulma yazımızda bulabilirsiniz.

Finlandiya'ya gemi ile nasıl gidilir?

Stockholm, Tallinn ve St Petersburg'dan Helsinki'ye gemi seferleri mevcut.
Ayrıca Stockholm'den Finlandiya'nın Turku şehrine de günlük gemi seferleri var.
Finlandiya Ulaşım Rehberi yazımızda konunun detaylarını bulabilirsiniz.


Helsinki havaalanından Helsinki şehir merkezine nasıl gidilir?

Havaalanı 2. Terminal çıkışının hemen karşısında (10-15 metre mesafe) servisler kalkıyor. Bileti şöförden alabiliyorsunuz; 6 euro civarıydı en son. Helsinki Vantaa havaalanından şehir merkezine yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Havaalanı servislerinin şehir merkezindeki son durağı Helsinki Tren Garı'nın yanı, ki burası şehrin göbeği oluyor.
Vantaa havaalanından şehir merkezine gitmenin diğer bir yolu; tren kullanmak. Havaalanının alt katından Helsinki yönüne trenler gidiyor. Bunların bilet ücreti de 5 euro civarı, bileti tren içindeki görevliden veya tren istasyonundaki bilet otomatlarından alabiliyorsunuz. Vantaa havaalanı içinde  tren istasyonuna gitmek için; uzun bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bu da aklınızda bulunsun.

Helsinki havaalanından Tampere'ye nasıl gidilir?

Yine 2. Terminalden çıkınca havaalanı çıkış kapısının ön tarafında otobüs durakları var. Paunu isimli şirketin Helsinki Havaalanından Tampere otobüs terminaline direkt otobüs seferleri var ancak bunlar genelde pahalı: Tek yön 25-27 euro civarı.
Daha ucuz bir alternatif arıyorsanız; Helsinki şehir merkezine gidip Helsinki otobüs terminalinden Onnibus firması ile Tampere'ye gidebilirsiniz.
Bileti internet üzerinden önceden almış olmanız gerekiyor. Bileti gideceğiniz tarihten baya önce alırsanız 5 euro ya bile Helsinki Tampere otobüs bileti bulmanız mümkün.
Helsinki otogarı Kamppi'de; buranın üst kısım alışveriş merkezi zeminin altında ise otobüslerin kalktığı terminaller var.
Havaalanından Tren garının olduğu yere geldiyseniz. Tren garı ile Kamppi arası bir kaç yüz metre, kime sorsanız gösterir.
Şehirler arası otobüs biletlerinde; biletin bir çıktısını alıp yanınızda bulundurmanız iyi olur.

Helsinki'den Rovaniemi'ye nasıl gidilir?

Rovaniemi, Finlandiya'nın kuzeyinde yeralan turistik bir şehir. İnsanlar genelde kutup ışıklarını görmek için buraya gidiyorlar.
Helsinki'den Rovaniemi'ye hem tren hem uçak seferleri mevcut. Fiyatları nerdeyse aynı, uçakla tabiki çok daha kısa sürede varıyorsunuz.
Tren, nerdeyse bütün Finlandiya'yı baştan başa geçtiği için keyifli bir alternatif olabilir. Bunun yanında fiyat ve zaman olarak hiç bir avantajı yok.
Helsinki - Rovaniemi uçak biletleri için Finnair firmasına bakın, Helsinki Rovaniemi tren bileti için vr.fi ye bakabilirsiniz.
Ulaşım konusunu bu şekilde özetlemek mümkün.

Finlandiya Gezilecek Yerler

Finlandiya'da gezilecek noktaları şehir şehir nerelere gidilir nereler görülmelidir; bir liste halinde yazarsak işiniz kolaylaşacaktır.
Finlandiya'nın yüzölçümü yaklaşık Türkiye'nin yarısı kadar. Buna rağmen nüfus daha önce belirttiğimiz üzere 5 milyon civarı. Yerleşim alanları ülke yüzölçümünün çok küçük bir oranına sahip. Finlandiya'nın %75'i ormanlık alan dersem; kafanızda bir resim oluşur.
Finlandiya'da şehirleşme ve şehir yaşamı aslında çok yakın tarihe dayanıyor.
Bu yüzden Roma, Atina, Kahire, Giza, İzmir, İstanbul gibi şehirlerde olan antik dönemlere ait yapılar ve kalıntıları Finlandiya'da görmeniz mümkün değil.
Gelelim şehir şehir Finlandiya'daki turistik noktalara.

Helsinki Gezilecek Yerler

Finlandiya'nın başkenti Helsinki antik dönem yapılarına ev sahipliği yapmasada gezip görülebilecek güzel yapılara sahip.
Helsinki ve Finlandiya'nın diğer şehirleri, gezerken keyif alacağınız ve çoğu zaman huzur bulacağınız yerler. Helsinki metropolitan alanı içinde yer alan iki uydu kent var; Espoo ve Vantaa. Hepsi bir arada düşünüldüğünde Helsinki nüfusu 1.5 milyon kişiyi buluyor.

Helsinki Katedrali (Helsingin Tuomiokirkko)


Katedral, Finlandiya'nın Rusya Krallığının bir parçası olduğu dönemde 1830 - 1852 yılları arasında Finlandiya dükü Çar 1. Nikolas anısına yapılmış. Çar Nikolas'a Aziz Nikolas (St Nicholas) da deniliyor. Finlandiya'nın sembol yapılarından biridir.
Helsinki Katedrali Nerede?
Katedralin ön çephesi Helsinki Senato Meydanı'na bakıyor ve şehir merkezinde yer alıyor. Katedral yüksek bir konumda kaldığınından, sahi tarafınssaysanız görmeniz hiç zor olmayacak. Helsinki Katedrali'nin adresi : Unioninkatu 29, 00170 Helsinki
Helsinki Katedrali Giriş Ücreti
Katedrale girişler ücretsiz.
Senato Meydanı - Helsinki

Helsinki Tren Garı (Helsingin Rautatieasema)

Helsinki Tren Garı

Helsinki Tren Garı Heykelleri

Havaalanı servisi ile veya trenle Helsinki şehir merkezine varınca; ilk geleceğiniz yer burası.
Eliel Saarinen tarafından tasarlanmış olan Helsinki Merkez Tren İstasyonu, günlük 200.000 yolcu ile Finlandiya'nın en çok ziyaret edilen binası durumunda. 
Yaklaşık 4 yıl önce BBC tarafından, dünyanın en güzel tren istasyonlarından biri olarak seçildi.

Helsinki Pazar Meydanı (Helsingin Tori / Kauppa Tori)

Helsinki Pazarı, sahil kenarına yakın, hediyelik eşyaların, sebzelerin, meyvelerin, özellikle de böğürtlenlerin ve çileklerin satıldığı pazardır. Burda balık yemekleri yapanlarda var. Finlandiya'da bu tür pazarlarda doğal ve taze ürünler olduğundan çok ilgi görür. Fiyatlar, Türkiye'den gelen birine uçuk görünebilir.
Helsinki Katedrali ile Pazar yeri arası yaklaşık 5 dk yürüyerek.
Pazar yerindeyken yüzünüzü denize dönünce sağ taraftan sahil boyu giderseniz yine 5 dakika yürüyüş mesafesinde; içinde kafelerin ve yiyecek içecek satan yerlerin bulunduğu eski bir hal var. Buraya da uğrayabilirsiniz.

Suomenlinna (Finlandiya Kalesi)

Suomenlinna - Helsinki

Ruslar tarafından İsveç'e karşı bir savunma hattı oluşturmak için yapılmış olan Suomenlinna. Kale diye anılsada; kaleden ziyade tabya görünümünde. 
Unesco dünya mirası listesinde yer almasından dolayı; önemli miktarda ziyaretçi çeken bir yer.
Suomenlinna'ya Nasıl Gidilir?
Suomenlinna, Helsinki açığında bir adada bulunuyor. Yukarda bahsettiğimiz pazar alanına yakın noktada feribot seferlerinin yapıldığı liman var. Buradan feribotlarla adaya gitmek mümkün.
Adayı gezmek için en az yarım gününüzü ayırın.
Bir önemli hatırlatma: Suomenlinna'nın bulunduğu adada siperler, duvarlar, toplar vesairenin yanında eski evler ve kilisede bulunuyor. Bu evlerde günlük hayatını sürdüren insanlar var. 
O yüzden turist meraklılığı ile evlerin dibine girmemeye özen gösterin; ki ada sakinleri turistlerden biraz bezmiş durumdalar.

Uspenski Katedrali (Uspenski Orthodox Cathedral)


Ruslar tarafından 1868 yılında tamamlanmış olan Uspenski Katedrali; Batı Avrupa'daki en büyük Ortadoks kilisesi olma ünvanına sahip.
Binanın mimari yapısından ve soğan kubbelerden zaten Rus yapımı olduğu ilk görüşte anlaşılıyor.
Finlandiya'da genel dini inacın Luteranlık olduğunu da düşünürseniz.
Bu bina şehirde iğreti duruyor. (Gerçekler acıdır.)
Meşhur pazar yerinde yüzünüzü denize dönünce; katedral solunuzda kalıyor.
Helsinki pazar meydanından 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde.
Buna benzer bir kilise belki biraz daha ufağı Tampere'de de bulunuyor. Tampere otogardan şehir merkezine doğru giderken hemen sağ tarafta parkın yanında görürsünüz.
Uspenski Katedrali giriş ücreti:
Katedrale girişler en son ücretsiz.

Kamppi Sessizlik Şapeli (Kamppi Chapel of Silence)

Kappi Şapeli - Helsinki

Kampi Şapeli, 2012 yapılmış, oldukça yeni bir bina. Görülmesi gereken yerler listesine girmesinin sebebi farklı mimarisi ve şehir merkezinde, geçerken uğrayabileceğiniz bir yerde olması. Hatta Helsinki otobüs terminalinin de içinde bulunduğu Kamppi alışveriş merkezi bu şapelle aynı meydanda bulunuyor.

Esplanadi Parkı

Finlandiya  Helsinki şehir merkezindeki Esplanadi Parkı
Esplanadi Parkı

Helsinki'de ve Finlandiya'nın diğer şehirlerinde sayısız park ve yeşil alan var.
Bunlar içinde en meşhuru Helsinki şehir merkezinde bulunan Esplanadi Parkı'dır.
Haziran ve Temmuz aylarında zaman zaman caz konserleri yada moda defileleri de düzenleniyor bu parkta.

Linnanmäki Lunaparkı

Şehir merkezinden biraz uzak bir noktada kalan lunapark için bilet fiyatları 19 - 47 euro arasında değişiyor.

Helsinki Kiasma Sanat Müzesi (Museum of Contemporary Art Kiasma)


Müze, tren garına yakın konumda; tren garından Kamppi'ye doğru yürürseniz yolun sağ tarafında kalıyor. Eskiden onnibus firmasının otobüsleride burdan kalkardı.
Finlandiya siyasi ve askeri tarihinde önemli yeri olan kişilerden biri olan Mannerheim'in heykeli de Kiasma müzesinin önünde yer alıyor.
Kiasma Müzesi giriş ücreti:
Kiasma müzesi bilet ücreti yetişkinler için 14 euro ve 18 yaş altına müzeye giriş ücretsiz. Ayrıca her ayın ilk cuma günü müzeye girişler herkese ücretsiz.
Kiasma müzesi pazartesileri kapalı, diğer günler açık.

Ateneum  Müzesi (Ateneum Museo)

Ateneum Müzesi - Helsinki

Tren garının tam karşısında bulunan müzedir. Müzenin içinde klasik sanat eserleri ve tablolar yer almakta. Bu müzeyi özel kılan şey ise Hugo Simberg'in "Yaralı Melek" tablosu gibi Finlandiya resim sanatında önemli yeri olan tabloları barındırması.
Ateneum müzesi pazartesileri kapalı, diğer günler açık. Ateneum müzesi giriş ücreti 15 euro.
Yaralı Melek Tablosu (sağ üstte)


Temppeliaukio Kilisesi (Temppeliaukio Kirkko)

Kayaların içine oyularak yapılmış olan kilise Finlandiya'nın Helsinki şehrinde bulunuyor.
Temppeliaukio - Helsinki

Kayaların içine oyularak yapılan kilisenin duvar kısımları, kayalardan oluşuyor kubbe kısmı ise bakır kaplama. 1969 yılında yapımı tamamlanan kilise Helsinki'de en çok ziyaret edilen yerlerden biri; yıllık yaklaşık yarım milyon ziyaretçisi var.
Temppeliaukio Kilisesi Giriş Ücreti
Girişler kiliseye üye olmayanlar için ücretli ve giriş ücreti kişi başı 3 euro.

Sibelius Anıtı

Jean Sibelius anısına yapılmış anıttır. İsmini ilk kez duyuyorsanız ve Jean Sibelius kimdir diyorsanız. Türkiye'de çok tanımasada Avrupa'da, özellikle Finlandiya'da çok önemli bir klasik müzik bestecisidir. Jean Sibelius'un en bilinen eseri Finlandia'dır. Bazen Amerikan filmlerinde falan da kullanıldığı olur. Besteyi dinlerseniz büyük ihtimal kulağınıza tanıdık gelecektir.

Helsinki Gece Hayatı

Finlandiya'da kişi başı alkol tüketimi Türkiye'dekinin yaklaşık 9 katı. Hal böyleyken; Helsinki gibi büyük şehirlerde pek çok bar ve gece klübü bulunuyor.
Helsinki barları ve gece klüpleri farklı kitlelere ve zevklere hitap ediyor; istemediğiniz bir yerde kendinizi bulamamak için gidilecek yer seçiminde biraz dikkatli olmak gerekiyor.
Crystal Show Club, Gentlemans Club, Alcatraz Club; Helsinki'deki bu 3 klüp striptiz ve erotik gösteriler yapılan yerler.
Hercules, Nightclub DTM; Helsinki'de ki bu 2 klüp ise gayler (eşcinseller) için.
Helsinki en  iyi gece klüpleri içinde ufak bir liste yapalım.
Navy Jerry's
- Kaiku Club
- Le Bonk
Konser, canlı müzik için
Nosturi
- Kuudeslinja
- Tavastia Club
- Koko Jazz Club
- Gloria


Tampere Gezilecek Yerler

Tampere Keskusta - Tampere Şehir Merkezi

Tampere nüfus olarak Finlandiya'nın 3. büyük şehri ve Tampere nüfusu 200.000 civarında. Tampere aynı zamanda benim de halen yaşamakta olduğum şehir.
Tampere havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir?
Tampere havaalanı ile şehirmerkezi arası Tokee isimli firmanın servisleri var ve bu servislerin ücreti 6 euro. Servise binip son durakta inerseniz; Tampere tren garının önüne geliyorsunuz.
Tampere şehir meydanı ile tren garı arasındaki mesafe yürüyerek 10 dakika.
Garın karşısındaki ana caddeden dümdüz yürürseniz önce heykellerin olduğu köprüyü ve Koskipuisto'yu göreceksiniz. Köprüyü geçince ilerde sağda Tamperen Teatteri (Tampere Tiyatrosu) ve Tampere belediye binasının olduğu meydana geleceksiniz. Şehrin merkezi burası.
Tampere şehir merkezinden Tampere havaalanına nasıl gidilir sorusunun cevabı da yukarda bahsettiğimiz servisler. Havaalanı yönüne gidecek servisler Tampere tren garının önündeki otobüs durağından kalkıyor. Servis saatleri için tokee.fi ye bakabilirsiniz.

Tampere'deki gezip görülecek yerleri sıralarsak:

Työväenmuseo (Finlandiya İşçi Müzesi)

Şehir merkezindeki meydandan bir kaç yüz metre mesafede Plevna denilen alan var.
Finnkino sineması yolun solunda, İşçi müzesinin olduğu kompleks de sinemanın karşısında kalıyor. Eskiden Finlayson fabrikasının olduğu bina, daha sonra müzeye dönüştürülmüş. Finlandyson ne demek diyenler olacaktır; Finlandiya'da faaliyet gösteren bir tekstil fabrikası özellikle banyo havlusu, el havlusu denince ilk akla gelen markadır ve ürünleri gayet kalitelidir.
Tampere'ye kadar gelmişseniz bakmadan geçmeyin.
Çünkü; hem keyifli bir müze hem de müzeye giriş ücretsiz. 
Müzenin olduğu binanın bitişiğinde (Sinemanın tam karşısındaki kapıdan girilince)
içinde restoranların ve kafelerin olduğu bir binada var.

Casus Müzesi (Spy Museum)

Dünyadaki ilk casus müzesi olma ünvanına sahip müze. Soğuk savaş yıllarındaki casusluk faaliyetlerinin nasıl yapıldığını ve hangi araç gereçlerin kullanıldığını anlatıyor. Burası ufak bir müze ama konunun meraklısı olanlar ziyaret edebilir.
Casus Müzesi veya diğer adıyla Casusluk Müzesi giriş ücreti 8 euro.
Müze biraz önce bahsettiğimiz Pleva'da İşçi Müzesi ile aynı alanda ve çok yakın.

Särkänniemi ve Näsinneula

Finlandiya'nın Tampere şehrindeki Lunapark ve Eğlence Alanı
Särkenniemi Lunaparkı - Tampere

Näsi gölü (Näsijärvi) kenarına kurulmuş lunapark alanına Särkenniemi deniyor.
Lunapark alanı şehir merkezinden yürüyerek 15 dakika uzaklıkta.
Bu arada, lunapark alanının yanındaki göle "Näsijärvi Gölü" diyen kaynaklar var ve bunlar yanlış; järvi zaten Fince'de göl demek  "Näsijärvi Gölü" dediğinizde "Näsi Gölü Gölü" gibi saçma bir anlam ortaya çıkıyor.
Lunapark'ın akvaryum bölümü de var. Eskiden yunuslar bile vardı ama sanırım onları Yunanistan'a gönderdiler.  Lunapark alanı içinde yer alan Näsinneula , bir gözlem kulesi.
Näsinneula'ya  asansörle çıkıp manzarayı izleyebiliyorsunuz. Kuleye çıkış ücretli; en son 5 euroydu.
Ayrıca kulenin üst kısmında lüks bir restoran da var. Kulenin üst kısmındaki platform kendi etrafında döndüğü için şehri panaromik izleme imkanına sahip oluyorsunuz.


Tampere'deki Särkeniemi Lunaparkında bulunan gözlem kulesi
Näsinneula - Tampere


Pyynikki, Pyynikin Uimaranta, Pyynikin Näkötorni

Finlandiya'nın Tampere şehrindeki Pyhä gölü kenarındaki plaj
Pyynikin Uimaranta - Pyynikki Sahili

Pyynikki, Tampere'de yine göl kenarında olan bir yerin ismi. Şehir merkezinden yürüyerek 15- 20 dakika mesafede. Pyynikki'ye doğru nehir kenarındaki yolu takip ederek giderseniz ilk Etälepuisto'yu (Güney Parkı) göreceksiniz. Burda minigolf oynanan alanlar var. Ağaçların arasındaki patika yolu izleyince Pyynikki'ye varıyorsunuz.
Tampere şehir merkezinden Pyynikin uimaranta'ya otobüsle gitmek isterseniz; şehir merkezinden geçen 25 numaralı otobüse binip Hotel Scandic Rosendahl otelinin önündeki durakta inin. 200 metre aşağı doğru yürüyünce sahili göreceksiniz.
Pyynikin uimaranta (Pyynikki Sahili) da burada yer alıyor. Piknik yapmak için ideal bir yer hatta soğuk suya dayanıklıysanız kumsalı bile olan bu sahilden göle girebilirsiniz.
Sahile sırtınızı dönüp karşınızda kalan tepeye çıkınca, Pyynikin Näkötorni (Pyynikki Gözlem Kulesi) göreceksiniz. Buranın "donatları" (Fince'de munkki deniyor.) çok meşhur. Bir de bu kulenin ön tarafında dondurma satan seyyar bir dükkan var. Dondurmaları efsanedir. Kesinlikle deneyin.

Pispala ve Rajaportin Sauna

Tampere'nin ilçesi Pispala dan manzara resimleri
Pispala - Tampere

Pispala göl kenarında bir yerleşim yeri. Buranın özelliği; hem çok güzel eski ahşap evleri olması hem de kışın ve yaz döneminde kartpostallık manzaraları size sunması.
Grafiti merakınız varsa; Pispala'daki terkedilmiş eski fabrika binalarına göz atın.
Rajaportin Sauna, halka açık eski bir sauna. Pispala'nın simgesi durumunda olan bu saunayı saatlik ücret ödeyerek kullanabiliyorsunuz.

Rauhaniemen Sauna ve Näsijärvi

Finlandiya'da göller her ne kadar güzel olsada, soğuğa çok alışık olmayan biri için dondurucular. Yazın bile, göller soğuk oluyor. Gölde yüzmek için en iyi yöntem göl kenarında bulunan bir saunaya gidip saunada iyice ısındıktan sonra göle kendinizi atmak. Göl kenarında yer alan Rauhaniemen Sauna bunun için biçilmiş kaftan.
Rauhaniemen Sauna'ya nasıl gidilir:
Şehir merkezinden 2 numaralı Rauhaniemi otobüsüne binip Rauhaniemi otobüs durağında inip yaklaşık 600 metre yürüdükten sonra sauna'ya ulaşıyorsunuz.

Sorsa Puisto, Tampere Talo ve Sokos Torni Hotel

Tampere Talo'nun yanında bulunan Ördek Parkı
Sorsapuisto - Tampere, Finlandiya

Tampere Talo, Finlandiya'daki en büyük salonlardan biri. Yıl içerisinde çeşitli gösterilere, etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapıyor. Yakın zamanda Muumi Müzeside açıldı çocuklar için. (Muumi, Finlandiya'da ve bazı diğer Avrupa ülkelerinde meşhur bir çizgifilm karakteri.
Sorsapuisto (Ördek Parkı), Tampere Talo'nun yanında bulunan parkın ismi. Yaz başlangıcında buraya gelen göçmen kuşlara, özelliklede ördeklere ev sahipliği yaptığı için Ördek Parkı ismini almış. Burada yaşayanlar yazları (güneşli olan günlerde) şortlarını, bikinilerini giyip gölet kenarındaki çimlerde güneşleniyorlar.
Sokos Torni Otel - Tampere Tren Garından Görünüşü

Sokos Torni Otel, Tampere tren garının hemen yanında. 25 katlı otelin en üst katındaki teras kısmı herkese açık ve terasa çıkıp manzarayı izlemek ücretsiz. Otelin teras katında Moro Skybar isimli bir bar da bulunuyor.
Sokos Torni Otel, Sorsapuisto ve Tampere Talo'ya yürüyerek 5-10 dakika mesafede.

Amurin Müzesi (Aamurin Työläismuseokortteli)

Tampere için Finlandiya'nın Manchester'ı denir. İlk duyanlar ne alaka diye düşünebilir. 
Sanayi devrimi İngiltere'nin Manchester şehrinde gösterdiği etkiyi, Finlandiya'da da Tampere'de göstermiş. Tampere'nin ortasından nehir geçtiği için eski fabrikaların kurulması için uygun bir ortammış. Tampere'de irili ufaklı 200 kadar eski fabrika ve atölye var.
Hal böyle olunca Tampere diğer şehirlerden büyük göç almış ve kalacak yer sorunu başlamış.
İşte Amurin açıkhava müzesi; bu dönemi anlatan ve o dönemde insanların nerde, nasıl, hangi koşullarda yaşadıklarını gösteren bir yer. Mümkünse bir rehber eşliğinde gezmekte ve dönemi ondan dinlemekte fayda var.
Tampere Amurin Müzesi giriş ücreti; yetişkinler için 7 euro, 7-17 yaş arası çocuklar ve öğrenciler için 3 euro.

Vapriikki Müzesi (Vapriikki Museokeskus)

Vapriikki tek bir müze olmaktan ziyade bir çeşit müze kompleksi. İçinde farklı ilgi alanlarında bölümler var: Mineral taşlar sergisi, Tampere tarihi, Buz hokeyi sergisi, Finlandiya doğal yaşamı ile ilgili bölüm, teknoloji aletleri ve telefon müzesi vesaire
Sergilere yeni sergiler ekleniyor kimi zaman.
Vapriikki müzesi giriş ücreti; kişi başı 12 euro. 7 yaş altı çocuklardan bilet alınmıyor.
Bu biletle yukarda saydığım ve diğer kalıcı sergilere giriş yapabiliyorsunuz.
Her cuma öğlen 3'den sonra müzeye girişler ücretsiz.
Bazen özel geçici sergiler oluyor bunlar için ayrı bilet almanız gerekiyor.

Hatanpää Arboretum (Hatanpää Botanik Bahçesi)

Özellikle bahar sonu- yaz başı dönemde rengarek çiçeklerle kaplı, göl kenarında süper huzur veren yer. Ayrıca piknik yada yürüyüş yapmak için ideal.
Bisikletle gezmeninse tadı başka.
Bisiklet demişken belediyenin bisiklet kiralama hizmeti var. Tampere şehir merkezi göreceli olarak ufak; bisikletle her yere gidebilirsiniz.
Hatanpään Arboretum'a nasıl gidilir?
Şehir merkezinden 11, 14, 21, 26, 34 numaralı otobüslerinden birine binip Hatanpään Valtatie 31 durağında inerseniz bi 500-600 metre yürüyüş mesafesinde.

Tampere Katedrali (Tampereen Tuomiokirkko)

Tampere Katedrali

Lars Sonck tarafından tasarlanan Tampere Katedrali'nin yapımı 1907 yılında tamamlanmış ve Katedral içinde 2000 kişilik oturma alanı bulunmakta.
Fin mimarisini yansıtan güzel bir örnek olması nedeniyle görülmesi gereken bir yer.
Dini ayinler ve toplantıların yanında Tampere Katedrali'nde zaman zaman konser ve koro şarkıları gibi halka açık etkinlikler de yapılıyor.
Tampere Katedrali giriş ücreti:
Katedrale girişler ücretsiz. Eğer konser ve benzeri etkinlikler varsa; bunlar için bilet almanız gerekebilir.

Tampere Merkez Hali (Tampereen Kauppahalli)

Tampere merkez hali, Tampere merkezdeki ana cadde üzerinde bulunuyor.
1901 yılında açılan bu kapalı pazar alanı, Kuzey Avrupa'da ki en büyük hal konumunda. Hal içerisinde et, süt ürünleri, sebze meyveler, çiçekler vb satılıyor.
G0zel bir Fin yemeği yiyeyim diyorsanız; adres burasıdır.
Tampere merkez hali Hämeenkatu'da (Häme'n sokağı), Sokos alışveriş merkezinin bitişiğinde. Şehir meydanının yanından geçen ana cadde üzerinde olduğundan bulmak hiç zor olmayacak.

Tampere Gece Hayatı

Tampere'de güzel vakit geçirebileceğiniz gece klüpleri ve barların listesi. Özellikle karaoke bulunan mekanlardan birini ziyaret etmenizi öneririm. 

Tampere Gece Klüpleri

Tampereen Tullikamari
Finlandiya'nın Tampere şehrindeki Pakkahuone'de Haloo Helsinki konseri
Pakkahuone Haloo Helsinki Konseri

Tullikamari iki bölümden oluşuyor: Pakkahuome ve Klubi.
Klubi mekanın giriş kısmı; masaların ve barın olduğu bölüm, Pakkahuone ise dans alanı ve kimi zaman konserlere ev sahipliği yapan yer.
En son Haloo Helsinki konserine gitmiştik buraya.
Mekan dışardan; tuğladan yapılmış eski fabrika binalarına benziyor. 
Giderseniz, dışardan bakıp acaba doğru yerdemiyiz diye şaşkınlığa kapılmayın.
Tampereen Tullikamari, Tampere tren garının hemen 40 -50 metre arkasında bulunuyor.
Kanımca burası en iyi yer Tampere'de ama herkesin zevki farklı tabi.
Nightclub Tähti
Dans edebileceğiniz veya isterseniz Karaoke ile şarkı söyleyebileceğiniz bir yer.
Burası biraz daha orta yaş grubuna hitap ediyor. 
Şehir merkezinden tren garına doğru ilerleyip Hämeensilta'yı (şehir merkezinde heykellerin olduğu köprü) geçip bi 50 metre kadar yürüyünce yolun sağ tarafında, köşedeki binanın çatı katında bulunuyor.
Fat Lady
Fat Lady, şehir merkezinde ana cadde üstünde bir gece klubü; tren garına doğru giderken köprüyü geçtikten sonra biraz yürürseniz yolun sol tarafında kalıyor. 
Burası daha çok gençlere hatta 18 - 25 yaş arası gruba hitap eden bir yer.

Tampere Barlar

Tampere'de pek çok bar var ancak büyük kısmı, gezmeye gelmiş ortalama bir kişiye pek uymayacak yerler. O yüzden sizin için en iyi mekanları seçip sıraladak.
Ruby and Fellas Irish Bar
Hämeensilta'ya yakın, nehrin kenarında bir İrlanda Barı. Hem atıştırmalık bişeyler yiyip hemde içki içebileceğiniz bir yer, nehri izleyebileceğiniz bir teras kısmıda bulunuyor.
Genç ve orta yaş gruba hitap ediyor; büyük ihtimalle Tampere'deki en iyi bar.
Fiyatlar diğer yerlere göre biraz daha yüksek olabilir.

Ohranjyvä
Ohranhyvä, yemek yiyip yanında içkinizi yudumlayabileceğiniz; bardan ziyade pub tarzı bir yer. Buradaki steakler (biftek) efsane lezzetli, o yüzden listeye eklemekte fayda var.

Karaoke Barlar
Karaoke, Finlandiya'da çok popüler; hal böyle olunca pek çok bar ve klüpte karaoke seçeneği bulunuyor. Bunlar içinde en iyileri:

Bar IHKU Tampere
Sokos Alışveriş merkezinin sol tarafında, Hämeenkatu ile Kuninkaankatu'nun kesiştiği yere yakın. Barda karaoke yanında, masa oyunları, bar oyunlarıda bulunuyor. Arkadaş grubu ile gidip takılabileceğiniz güzel bir yer.

Tiikerihai
Şehir merkezine yakın; Hämeenkatu ve Tuomiokirkonkatu'nun kesiştiği köşede Mc Donalds var; bar da Mc Donalds'ın yanında bulunuyor.

Yerel halkla konuşalım, kaynaşalım diyorsanız; bar ve klüplere gitmek için cumartesi gecelerini tercih edin. Finlandiya'nın insanları genelde biraz içine kapanık ve soğuk görünebilirler ama bir iki içkiden sonra kişiliklerinin değiştiğini göreceksiniz.



Turku Gezilecek Yerler


Turku, biraz bizim öğrenci şehri diye tabir ettiğimiz bir yer. Hem deniz kenarında bir şehir olması hem de şehrin ortasından nehir geçtiği için gezip görülecek şehirler düşünüldüğünde direkt +1 ile başlıyor.
Turku'nun bir diğer özelliği Finlandiya'da kurulmuş ilk şehir olmasıdır.
Zamanın İsveç kralı Turku, Vaasa, Helsinki gibi şehirleri kurarak deniz ticaretini geliştirmeyi amaçlamış. Hal böyle olunca bu şehirlerde İsveçce konuşan ciddi bir nüfus var ve İsveçce, Fince'den sonra Finlandiya'nın 2. Resmi Dili konumunda.
Bu yüzden; tabelalarda hem Fince hem İsveçce yazılar görürsünüz.
Turku'nun İsveçcesi ise Åbo.
Turku havaalanından şehir merkezine nasıl gidiliir?
Havaalanından Turku şehir merkezine giden 1 numaralı otobüse binerseniz kısa sürede şehir merkezine ulaşım sağlarsınız. Turku havaalanı ile şehir merkezi arası mesafe yaklaşık 9 kilometre. Bu arada 1 numaralı bu otobüsün ücreti 3 euro.
Hatırlatma: Bu havaalanında döviz bürosu yok, otobüslerde kredi kartı kabul etmiyor. Geldiğinizde yanınızda euro yoksa; boşu boşuna taksi tutup 20 euro para vermeniz gerekebilir.

Turku Kalesi (Turun Linna / Turku Castle)


Turku limanına doğru giderken yol üstünde olan Turku Kalesi halen kullanılabilir durumda olan en eski ortaçağ binası Finlandiya'da.
Turku Kalesine giriş ücreti kişi başı 10 euro. Resmi tatiller dışında yaz sezonunda hergün açık, diğer mevsimlerde pazartesileri kapalı.

Turku Katedrali 



Turku merkezde bulunan eski Turku Katedrali

Yine Finlandiya'daki en eski binalardan biri Turku'da yer alan Turku Katedrali.
Katedral, şehir merkezine yakın. Şehir meydanından nehre doğru yürüyün nehrin karşısında görürsünüz.

Forum Marinum Turku

Denizcilikle alakalı olan müze alanı, Turku limanına gelmeden 1 kilometre geride ve yol üzerinde. Suomen Joutsen (Finlandiya'nın kuğusu) isimli gemide buraya yakın sergileniyor.

Turku, Aura Nehri'nin (Aurajoki) üzerine kurulmuş bir şehir. Bu yüzden şehir meydanından Turku limanına doğru nehir boyunca aheste aheste yürürseniz.
Gezip görülecek yerler yolunuzun üzerine düşecektir.
Aynı zamanda nehir boyu; bar ve eğlence mekanı olarak kullanılan pek çok gemi var.

Turku Luostarinmäki El Sanatları Açıkhava Müzesi - Luostarinmäen Käsityölaismuseo



Finlandiya'nın Turku şehrinde olan Luostarinmäki Açık Hava Müzesi, 18.yüzyıla ait evleri ve o dönemlere ait eşyalar ve el sanatı eserleri ile sizi zamanda yolculuk'a çıkaracak.
Buranın önemli özelliği, 1940'daki büyük Turku yangınından etkilenmemiş ve orjinalliğini korumuş olması. 
Luostarinmäki giriş ücreti; 7 euro. (Herşey tarihi ama parayı Finlandiya'nın eski para birimi Markka ile ödeyemiyoruz. :)

Finlandiya Kuzey Bölümü Gezilecek Yerler

Finlandiya'nın kutup alanına yakın olan şehirlerindeki görülecek yerler ve yapılabilecek aktivitelerden bahsedelim birazda. Kuzey bölümdeki önemli şehirler Rovaniemi ve İnari'dir.

Rovaniemi Gezilecek Yerler

Finlandiya'nın kuzeyinde yer alan Rovaniemi şehrinin kuş bakışı manzarası
Rovaniemi - Oduncu Feneri Köprüsü (Lumberjack's Candle Bridge)

Rovaniemi şehrini henüz duymadıysanız ve Rovaniemi nerede diyorsanız; Finlandiya'nın kuzeyinde Artic Circle diye tabir edilen kutup çizgisinde bir şehir.
Türkiye'de belki çok bilinmesede Finlandiya'da ciddi Turist çeken yerlerden biri.
Bunun belli başlı sebepleri arasında bahar-yaz dönemi bile kayak yapılabilecek alanlar olması, Hristiyanlar için önemli olan Noel ve Noel ile bütünleşen Noel Baba figurünün buradan çıktığına inanılması ve tabi ki Fince adı Revontulet olan Kutup Işıklarını (Aurora Borealis) görmek için ideal bir yer olmasından.
İnanılmaz doğası, havanın ve suyun temizliği de bunlara ek olarak sayılabilir.
Rovaniemi hangi mevsimde ziyaret edilir?
Aslında yıl boyu, her zaman turistlerin ilgisini çeken bir yer ama yılın dönemlerine göre karşılaşacağınız manzara çok farklı.
Kayak yapmak istiyorsanız bahar dönemi en ideal zaman.
Doğanın keyfini çıkarıp balık tutmak istiyorsanız yaz mevsimini tercih edin. (Unutmadan bunuda ekleyelim Rovaniemi tatlı su balıkları açısından zengin bir yer.)

Kutup Işıkları ne zaman görülebilir?

Finlandiya'nın kuzeyinde yer alan İgloköyü ve kuzey ışıkları
Kuzey Işıkları - Iglokylä

Pek çok diğer turist gibi kutup ışıklarını görmek istiyorum diyorsanız sonbahar, özellikle ekim kasım ayları ideal. Hem aşırı soğuk olmaz hem de Kutup Işıklarını görebilmeniz için yeterli karanlıkta olur hava.
Kutup Işıkları veya kuzey ışıkları yıl boyu rastgele ortaya çıkmaya devam etsede. Bahar yaz döneminde gündüzler uzun olduğundan ışıkları görme şansınız çok az olacaktır. Sonbahar - Kış zamanı geceler uzun hava daha karanlık olduğundan kutup ışıklarını görme şansı artacaktır. Bu bölgede ocak-şubat gibi sıcaklık -60 lara düştüğünden bu dönemi çok tavsiye etmiyorum.
Bu uzun girişten sonra gezilecek yerleri sıralayalım

Noel Baba Köyü

Santa Claus Köyü veya Joulupukin Kylä isimleri ilede anılan bu yer. Noel Baba karakterinin Finlandiya'dan çıktığına inanan turistleri çekmek için yapılmış bir yer.
Buraya dünyanın her yerinden çocuklar her yıl 100.000 lerce mektup göndermektedir.

Arktikum Bilim Müzesi (Arktikum Science Museum)

Artic denilen kutup bölgesindeki yaşamı ve doğayı anlatan sergilere sahip bir müze.
Müzeye giriş ücreti 12 euro.
Rovaniemi ve Rovaniemi şehrinin kuzeyinde kalan kısımlar doğal parklar cenneti gibi; pek çok ulusal park ve doğa parkı Finlandiya'nın bu bölümünde yer almakta.
Urho Kekkonen Ulusal Doğa Parkı
Pyhä-luosto Ulusal Doğa Parkı
Oulanka Ulusal Parkı
Ranua Vahşi Yaşam Parkı
Pallas-Yllästunturi Doğal Yaşam Parkı
Riisitunturi Ulusal Parkı
Syöte Ulusal Parkı
Auttikengäs - Yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki doğa yürüşü alanı, burda aynı zamanda bir şelale de bulunuyor.
Ounasvaara - Rovaniemi Lapland de yeralan kayak merkezi.
Rovaniemi'de Huski kurt köpeklerinin çektiği veya Ren geyiklerinin çektiği kızakları kiralayan yada bunlarla sizi safariye çıkaran firmalar mevcüt.
Kar motoru kiralayıp doğayı keşfetmekte diğer bir seçenek.
Son olarak internette büyük ihtimal resimlerini görmüş olduğunuz Iglukylä (İgloköyü) diğer adıyla Kakslauttasen Arctic Resort Rovaniemi'nin yaklaşık 250 kilometre kuzey doğusunda yer alıyor. Otel oldukça pahalı; o meşhur cam iglolarda kalmanın geceliği 500 eurolardan başlıyor.

Finlandiya'da Diğer Gezilecek Yerler

Yukarda saydığımız şehirler dışında gezip görülecek noktalar arasında; farklı şehirlerden bir kaç noktadan daha bahsedebiliriz.

Muumin Maailma (Muumi Dünyası)

Finlandiya'nın Naantali şehrindeki Muumimaailma tema parkı
Muumi Karakterleri

Muumimaailma - Muumi Dünyası

Turku şehrinin yaklaşık 20 kilometre uzağında yer alan Naantali şehrinde bulunan tema parkı. Finlandiya'nın Disneyland'ı gibi düşünün. Tabi burdaki karakterler Muumi çizgifilminden. İsveç asıllı bir Fin olan Tove Jansson'un resimli hikaye kitabı olarak yazdığı Muumi sonrasında çevre ülkelerde de popüler hale gelmiş ve 43 farklı dile çevrilmiş. Sonrasında çizgi dizi uyarlaması ve film uyarlamaları da yapılmış.
Finlandiya'da herkesin bildiği ve çoğu kişinin sevdiği çizgi karakterlerdir.
Finlandiya'lı ünlü Arabia porselen firmasının Muumi serisi diye uzun zamandır üretilen kahve fincanları var; bunların ciddi bir koleksiyoncu kitlesi var ve bazı Muumi kahve bardakları 5000 eurolara kadar alıcı buluyor.
Muumin Maailma giriş ücreti; günlük 28 euro.

Naantali Kultaranta

Kultaranta Bahçesi

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın yazlık konutu Naantali'de bulunuyor ve buraya Kultaranta (Altın Sahil) deniyor. Bazı dönemlerde ve belirli günlerde ziyaretçilerin konutun bahçesini gezmesine izin veriyorlar.

Hämeenlinna - Häme Kalesi (Häme Castle)

Finlandiya'nın Hämeenlinna şehrindeki hämeenlinna kalesi. Kalenin Helsinki'ye uzaklığı 1 saat

Helsinki ile Tampere arasında ufak bir şehir ve bu şehirle aynı isimdeki kalenin bulunduğu yer. Helsinki Tampere arası seyahat ediyorsanız; otobüs Hämenlinna şehrine uğruyor.
Şehirdeki Häme Kalesi 14.yüzyılda inşaa edilmiş daha sonra kaleye eklemeler yapmışlar zaman içerisinde. 
Häme Kalesi giriş ücreti; kişi başı 9 euro.

Yyteri Uimaranta (Yyteri Plajı)

Finlandiya'nın Yyteri şehrindeki sahil ve deniz
Yyteri Sahili

Finlandiya'nın güney batısında yer alan Pori şehri ufak bir yer. Görülecek pek bişey yok ama şehir merkezinden 20 kilometre uzakta deniz, kum, güneş 3'lüsünün bulunabileceği bir plaj var. Bu plajın olduğu alanda suyun çok soğuk olmaması burayı diğer yerlerden farklı kılıyor.

Ähtäri Eläintarha (Ähtäri Hayvanat Bahçesi)

Finlandiya'nın Ähtäri şehrindeki hayvanat bahçesi

Ähtäri Zoo yada hayvanat bahçesi, Finlandiya'nın orta kısmında yer alıyor. Helsinki Ähtäri arası 350 km civarı. Kuzey'e özgü ve soğuk iklimde yaşayan ve Türkiye'de çok sık rastlayamayacağınız hayvanların olması nedeniyle listeye eklemeye değer.
Finlandiya'da şehirlerin genelde ufak olması yüzünden; pek çok şehirde "turistik noktalar" olarak gösterilecek yerler az yada hiç yok  ama bu şehirlerin gezilmeye görülmeye değer olmadığı anlamına gelmiyor .
Lappeenranta, Jyväskylä, Savonlinna, Oulu, Lahti, Vaasa diğer hatrı sayılır şehirler Finlandiya'da.

Finlandiya Konaklama

Finlandiya'da hangi şehirde veya nasıl bir yerde kalacağınıza göre fiyatlar değişecektir. Ancak genelde oteller ücretleri diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça pahalı, özellikle işinizi son güne bırakırsanız uçuk fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
Erken rezervasyon yapmak çok önemli.
Finlandiya'da Sokos ve Cumulus adlı iki ayrı oteller zinciri var. Bunların pek çok şehirde otelleri mevcut ve ücret olarak diğer seçeneklere göre biraz daha iyiler. Bunların yanında Omenahotels diye resepsiyonsuz oteller var. Bu otelde rezervasyonu internet üzerinden yapıyorsunuz. Size bir pin numarası gönderiyorlar. O pin numarası ile giriş yapıyorsunuz.
Doğa ile baş başa şehir merkezlerinden uzak yerlerse klübe kiralayanlar var. Bunlarda kalacak yer için bir alternatif.

Finlandiya Alışveriş

Finlandiya'da bulunan büyük alışveriş merkezleri ve market alışverişi yapabileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz.
Süpermarket zincirlerinden K-market, S-market, Lidl en yaygın olanları; bunlar içinde en ucuzu Alman süpermarket zinciri Lidl.
Finlandiya'da Türk ürünleri veya Türkiye'den ürünler satan Alanya Market var; bir tanesi Helsinki Itäkeskus yakınında, diğeri Tampere şehir merkezinde olmak üzere toplam 2 yerde. Itäkeskus'da aynı zamanda büyük bir alışveriş merkezi de bulunuyor. Helsinki tren garından metroya binip Itäkeskus istasyonunda inip biraz yürümeniz gerekiyor.
Büyük alışveriş merkezleri arasında Stockmann ve Sokos'u saymak mümkün.
Bunlara ek olarak Helsinki'de Forum ve Kamppi var.
Tampere'de ise Koskikeskus ve Tullintori. Koskikeskus, Hämeensilta'dan Tampere otpgarına giderken sağda kalıyor; nehir kenarında Sokos Ilves Otel var, onun arka tarafına düşüyor.
Tampere Tullintori alışveriş merkezi, Sokos Torni Otel'in arka tarafında.
Finlandiya'da maaşlar Türkiye'ye göre çok daha yüksek haliyle fiyatlar da öyle; özellikle bir işin içine emek giriyorsa fiyatlar hızla artıyor.
Finlandiya yaşam masrafları ve maaşlar hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayın.
Finlandiya Yaşam Masrafları Linki

Alışveriş Önerileri ve Uyarıları

Finlandiya'ya düşük bir bütçe ile geliyorsanız; dışarda yemek içmek yerine alışverişinizi süpermarketlerden yapın, çok daha ekonomik olacaktır.
Finlandiya'da her yerde çeşme suyunu içebilirsiniz; dünyadaki en temiz içme suyu olan ülkelerden biri. Ayrıca pet sular aşırı pahalı ülkede ama illa süpermarketten pet su alacağım diyorsanız; Avrupa'daki pek çok ülkede olduğu gibi Finlandiya'da da su görünümlü sodalardan var. Soda tadı ve baloncukları olmayan normal kaynak suyu almak için aşağıdak fotoğraftaki gibi üzerinde "Lähdevesi" (kaynak suyu) yazanlardan alın. Bazı markaların kaynak suları da soda gibi o yüzden su alırken etikete bakın; "Hiilihapollinen" yazıyorsa gazlı içecektir.
Kısaca: Normal su = Hiilihapollinen yazısı olmayan "Lähdevesi".

- Et ürünleri alırken; genelde domuz eti içeriyorsa paketlerin üzerinde domuz resmi ile belirtiliyor. Resim yoksa en azından yazı ile belirtiyorlar.
Sika, Possu veya Porsas Fince'de domuz kelimesine karşılık kullanılan kelimeler. Ürün ambalajında veya rafta bu kelimelerden birini görüyorsanız domuz ürünü içeriyordur.
- Fince'de hafif/light kelimelerinin karşılığı "Kevyt", Fince'de yağsız kelimesinin karşılığı "Rasvaton" süt ürünleri alırkende bu kelimelerden faydalanabilirsiniz.
- Glüten veya Laktoz alerjiniz varsa; tam yerine geldiniz. Finlandiya'da hem çok fazla ürün seçeneği var hemde marketlerde özel olarak belirtiyorlar ürün glütensiz veya laktozsuz ise.
Fince'de glütensiz, Gluteeniton ve laktozsuz, Laktoositon demek.
- Finlandiya'da İngilizce bilme oranı çok yüksek, özellikle geçlerin büyük kısmı İngilizce'yi akıcı konuşuyor. Bişey sormanız gerekirse direkt sorun insanlara.

Finlandiya'dan Hediyelik Ne Alınır?

Finlandiya'dan ne alınır? Finlandiya'dan ne getirilir? gibi sorularada kısaca cevap verelim:
Ağaç ürünleri, ahşap oymaları, ren geyiğinin boynuzlarından yapılan takılar ve süs eşyaları veya deri, Finlandiya'dan alınabilecek hediyeler listesinde sıralanabilir.
Her yerde bulunan Çin malı hediyelik eşyalar yerine bunları tercih etmek gerekiyor bence. Finlandiya'da büyükanneler el örgüsü yapıp pazarlarda satıyorlar. Bu el örgüsü kazak, eldiven, şapka gibi şeylerde anlamlı ve kullanışlı hediyeler olabilir.
Dekoratif bişeyler arıyorsanız; son zamanlarda İstanbul'da da bir şube açan Finlandiyalı Iittala mağazalarına bakabilirsiniz. Porselen ürünleri için ise Arabia firmasının ürünlerine göz atın.
Fazer çikolataları ve marmeladı da (yeşil kutuda olan) listeye ekleyelim.

Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. Öncelikle merhabalar,

    Finlandiya’da yaşamla ilgili yazınızı okuduktan sonra ben de ilginizi çekebileceğini düşündüğüm için Finliler’e ait bir yaşam felsefesiyle ilgili yorumda bulunmak istedim. İsmi ‘’Sisu’’ 💛

    İnsanız kimi zaman kendimizi bir çıkmazda hissedebiliriz. Hayat önümüze birtakım engeller ve zorluklar çıkarır ancak biz bu engellere ve zorluklara karşı nasıl direneceğimizi, onları nasıl aşacağımızı bilemeyiz. Böyle bir durumda kendimize bir çıkış yolu, tutunacak bir dal ararız. Sisu felsefesi; Finliler’in zorluklara karşı direnme gücünü anlatan bir yaşam felsefesidir. Kelime anlamı olarak Sisu; ‘’Bir şeyin yapılması gerekiyorsa yapılır’’ anlamına gelmektedir. Sisu felsefesi aşırılıktan uzak durulması gerektiğini de belirtir. Finliler’e baktığımızda oldukça sakin bir yapıda olduklarını ve hayatlarının pek çok alanında sadeliği benimsediklerini görebiliriz. 🍃

    Sisu felsefesiyle ilgili ben de kaleme aldığım bir yazımı izninizle şuraya bırakıyorum; https://www.tarz2.com/cesaretin-ve-mutlulugun-sembolu-sisu-felsefesi

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıcakla ve sadelikle kalın.

    YanıtlaSil