Budapeşte Gezi Notları
Budapeşte Gezip Görülecek Yerler, Budapeşte'ye Ulaşım ve Şehir içi Ulaşım, Alışveriş, Konaklama Hakkında Bilgiler Veren Budapeşte Gezi Yazımız.
Budapeşte - Macaristan |
Budapeşte'ye Ulaşım - Macaristan'a Ulaşım
Başkenti Budapeşte olan, 10 milyon nüfuslu Macaristan, orta Avrupa'da yer alıyor. Ukrayna, Romanya, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan, Avusturya ve Sırbistan gibi 7 Avrupa ülkesi ile komşu olması ve aynı zamanda Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya da yakınlığı sebebi ile ulaşım seçenekleri fazla.Macaristan, Avrupa Birliğinde ve Schengen alanında bulunduğu için Türk vatandaşlarından vize istiyor.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler
Aşağıdaki linklere tıklayarak Schengen vizesi hakkında bilgilere ve vize almanızı kolaylaştıracak önerilerimize ulaşabilirsiniz.
Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular
Schengen Vizesi Almanızı Kolaylaştıracak İpuçları
Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları, vizeden muaf.
Gelelim Ulaşım Konusuna:
Budapeşte'ye komşu ülkelerden yada diğer Avrupa ülkelerinden tren veya otobüsle gelmek mümkün.
Goeuro diye bir site var. Buradan otobüs ve tren biletlerine bakabiliyorsunuz.
Kısaca; otobüs ve tren bileti arama sitesi.
Budapeşte'ye otobüs ile gidecekseniz
Budapeşte'deki Népliget otobüs terminaline geleceksiniz. Otobüs terminali Groupama Arena stadyumunun yakınında.Bu terminal, bazı yerlerde Budapeşte Flixbus otobüs terminali olarak da geçiyor.
Budapeşte otobüs terminalinden şehir merkezine nasıl gidilir?
Terminalin yakınındaki Nepliget metro istasyonunu kullanabilirsiniz. M3 mavi metro hattı Nepliget istasyonundan geçiyor.Ùjpest-Központ yönüne giden trene binip Deak Ferec Ter istasyonunda inerseniz şehir merkezine ulaşırsınız. Şehir merkezinde gideceğiniz yere göre bu istasyondan veya Kalvin Ter istasyonundan aktarma yapmanızda mümkün.
Budapeşte metro haritasını ekleyeceğim ordan bakmak daha kolay olur.
Budapeşte'ye tren ile gidecekseniz.
Budapeşte Tren Garı |
Budapeşte tren garından şehir merkezine nasıl gidilir?
Tren garından çıkınca, tren garının ön tarafında Keleti Palyaudvar metro istasyonu var. Bu istasyondan M2 kırmızı ve M4 yeşil hatlar geçiyor. Bu hatlar şehrin merkezi konumundaki yerlerden geçip Tuna nehrinin karşı tarafına kadar gidiyor.Budapeşte'ye Uçakla Gidecekseniz
Budapeşte'de uluslararası uçuşların yapıldığı bir tane havaalanı var; o da Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı ( Budapest Ferenc Liszt International Airport), eski adıyla Budapest Ferihegy Airport.Türkiye'den veya farklı bir Avrupa ülkesinden Budapeşte'ye gelecekseniz yada Budapeşte'den diğer Avrupa ülkelerine gitme planınız varsa;
Ucuz Bilet Bulma yazımıza göz atın.
(Yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz.)
Budapeşte, Avrupa'daki merkezi konumu nedeniyle ucuz havayollarının hub (bağlantı noktası) olarak kullandığı bir şehir.
Türkiye'den Macaristan'a yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor. (İstanbul'dan Budapeşte'ye uçuşlarda)
Not: Macaristan ve Türkiye arasında 1 saat, saat farkı var. Macaristan, Türkiye'den 1 saat geride. Seyahata çıkarken bunu dikkate alın.
Budapeşte Havaalanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Havaalanı- Budapeşte şehir merkezi arası ulaşım için; temmuz ayı itibarı ile yeni bir hat eklemişler :100E numaralı bu hat dış hatlar çıkış kapısının hemen sağındaki duraktan kalkıyor.
(Önceden var olan 200E numaralı hat da hala çalışmaya devam ediyor ama 200E aktarmalı olduğu için yeni hattı kullanmak daha iyi bir seçenekti.)
100E numaralı otobüs için bileti kredi kartı ile otomatlardan veya nakit para ile şöförden alabiliyorsunuz. 100E hattı için nakit para ile bilet alacaksanız yanınızda Macar forinti olması gerekiyor; euro ile ödeyemiyorsunuz ve bilet ücreti 900 Macar Forinti (Yaklaşık 12 Lira).
100E hattı sadece 2 durakta duruyor: Astoria metro istasyonun olduğu yerdeki otobüs durağı ve son durak olan Dear Ferenc Meydanı.
Bu meydanda yer alan Dear Ferenc metro istasyonu M1, M2, M3 metro hatlarının birleştiği aktarma istasyonu aynı zamanda.
Budapeşte şehir merkezinden Budapeşte havaalanına nasıl gidilir?
Sorunun cevabı; yine 100E numaralı hat. Havaalanı yönüne giderken Dear Ferec Metro istasyonun yanındaki parkın önünden kalkıyor.100E şehir merkezi kalkış noktası |
Budapeşte Şehir İçi Ulaşım
Şehir içi ulaşımda toplu taşıma kullanacaksanız; bir kaç seçenek var.Budapeşte Hop on Hop off turlar:
Budapeşte turistik noktalar arasında seferler yapan bu otobüslere günlük (1 gün, 2 gün, 3 gün geçerli vs) biletler alıp bu otobüslere sınırsız biniyorsunuz.İyi tarafı gezilecek yerler arası seferler yaptıkları için şuraya nasıl giderin buraya nasıl giderim derdini azaltması.
Hop on Hop off un olumsuz tarafı ise sadece belli noktalar arasında seferler olduğundan sizi sınırlaması ve pahalı olması. Hop on hop off bilet fiyatlarına
Citytour.hu/en bu siteden bakabilirsiniz.
Budapeşte toplu taşıma kartı almak:
Bunlar gün üzerinden hesap edilerek ödenen kartlar. Kaç gün kullanacaksanız ona göre seçip ödemenizi yapıyorsunuz.Budapeşte 3 gün geçerli toplu taşıma kartı 4150 forint. Bu kart, metro, troleybüs, tramvay ve bazı botlarda geçerli.
Toplu taşımayı sık kullanacaksanız iyi bir seçenek olabilir.
Hatırlatma: toplu taşıma kartını, Budapeşte havaalanı ve şehir merkezi arası çalışan 100E servisinde kullanamıyorsunuz.
Budapeşte tek binişlik biletler:
Budapeşte tek binişlik bilet ücreti 350 Forint. 10 lu deste halinde alırsanız tanesi 300 forint'e gelecek şekilde toplamda 3000 forint ödüyorsunuz.Budapeşte'de gezip görülecek yerlerden birazdan bahsedeceğiz ancak şimdiden şunu söyleyeyim: Gezilecek noktaların çoğu birbirine yakın. Budapeşte şehir merkezine yakın bir yerde kalacaksanız; çoğu yere yürüyerek bile gidebilirsiniz.
Ziyaretimizde topu topu 4-5 kez toplu taşıma kullandık.
Budapeşte toplu taşıma biletlerini kiosklardan (küçük büfeler), metro istasyonlarından, şehrin çeşitli yerlerindeki bilet otomatlarından veya postanelerden alabilirsiniz.
Toplu taşımaya binince biletinizi makinaya okutun ve toplu taşıma aracından inene kadar biletinizi yanınızda bulundurun. Araç içinde bilet kontrolü yapabilirler.
Boşu boşuna ceza yemeyin.
Önemli Hatırlatma:
Budapeşte'deki toplu taşıma araçları ve metro istasyonları eski. Bu yüzden çoğu yerde "engelliler" için metro girişi, çıkışı bulunmuyor. Tramvaylarda basamaklar olması da "engelliler" için sorun olabilir. Otobüsleri kullanmak çoğu zaman tek seçenek olacak bu durumda.
Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte Gezilecek Noktalar
Budapeşte'den yakın zaman önce ayrıldık. Budapeşte hakkında bilgi edinmek isteyenlerin en güncel bilgileri bulacağı bu yazımızda; Budapeşte'de görülmesi gereken yerlerden bahsedeceğiz.Buda Kalesi (Buda Castle - Budavári Palota)
Buda Kalesi Gece (heykelin sağında tepedeki yer) |
Burası aynı zamanda Unesco dünya mirası listesinde yer alıyor.
Buda Kalesi, Zincir Köprü'yü geçtiğinizde tam karşınızda göreceğiniz tepenin üzerinde yer alıyor.
Buda Kalesine çıkışların olduğu meydan |
Biz gittiğimizde asansör çalışmıyordu; teknik arızadan dolayı. Haliyle tepeyi karşınıza aldığınızda hemen solunuzda kalan yoldan yukarı doğru çıktık. Bu yol baya uzun ve yokuş. Yürüyüş yarım saat sürüyor.
Budapeşte Tarih müzesi ve Ulusal Galeri de burada bulunuyor.
Buda Kalesinden Şehrin Panaromik Manzarası - Aşağıdaki Videomuzda 😉
Matthias Kilisesi (Mattias Church)
Matthias Kilisesi - Matrhias Church |
Kilise sabah 9 akşam 5 arasında ziyaretçilere açık.
Matthias Kilisesi'nin Hikayesi
Hikaye'ye göre; Budapeşte, Osmanlı Toprağı iken Türkler bu kiliseyi cami olarak kullanmışlar.Rusya, Polonya, Kutsal Roma İmparatorluğu ve uzayıp giden listedeki diğer devletler ile Osmanlı imparatorluğu arasındaki "Kutsal İttifak Savaşları" devam ederken; topların şiddetinden, bu kilisenin (dönemin camisi) duvarı içine saklanmış "Meryem Ana Heykeli" bir anda çatlayan duvarın içinden namaz kılmakta olan Türklerin önüne düşmüş. Onlarda panikle burayı terketmişler. Şehirde Türklerle savaşılmadan geri kazanılan tek yer burası imiş.
Tabi hikaye ne kadar doğru bir fikrimiz yok. Psikolojik harp kapsamında uydurulmuş bişey de olabilir.
Neticede savaşı kaybetmişiz ve o meşhur Karlofça antlaşmasını imzalayarak batıda en büyük toprak kaybını yaşamışız. Bu anlaşma ile Osmanlı'nın gerileme dönemi başlamış...
Matthias Kilisesi Giriş Ücreti
Girişler ücretli ve yetişkinler için 1500 Macar Forinti (yaklaşık 5 euro) ve geçerli öğrenci kartı olması şartıyla öğrenciler için 1000 Forint (yaklaşık 3 euro).Balıkçı Burcu (Fisherman's Bastion)
Balıkçı Tabyası - Fisherman's Bastion |
Széchenyi Zincir Köprü
Budapeşte Zincir Köprü - Chain Bridge |
Buda ve Peşte'yi birbirine bağlayan ve Budapeşte'nin simge yapıları arasında yer almış köprüdür.
Deyim yerindeyse; 375 metre uzunluğundaki bu köprü ile şehrin iki yakası bir araya gelmiştir.
Zincir köprü 1849 yılında yapılmış ancak 2. Dünya Savaşı'nda ağır hasar görmüş ve tekrar onarılmış. O yüzden orjinal yapıyı görme şansınız yok ama hala etkileyici bir yapı.
Buda Kalesi'ne doğru giderken yürüyerek geçip nehir manzarasının keyfini çıkarmak mümkün.
Aziz Stefan Bazilikası (St Stephen Basilica)
Aziz Stefan Bazilikası - St Stephen Basilica |
İlerleyen zamanda da para toplanılarak Aziz Stefan Bazilikası inşaedilmiş.
Bazilika ismini Macaristan'ın ilk kralı 1. Stefan'dan alıyor. Rivayet odur ki kralın sağ eli bu bazilikada çürümeden duruyormuş.
Kiliseye girdiğinizde arka tarafta bir sandık içinde duruyor bu el, birisi düzeneğe para atarsa sandığın üstündeki ışık yanıyor ve eli görebiliyorsunuz. O yüzden acele edip paranızı çar çur etmeyin.
Aziz Stefan Bazilikası Giriş Ücreti
Bazilika'ya giriş için bilet almanız gerekmiyor ancak girişe bir kutu koymuşlar ve bazilikaya giriş için bağış adında para topluyorlar. Girişler kişi başı 200 HUF, euro atayım derseniz 1 euro alıyorlar.1 euro'nun 306 HUF civarı olduğunu düşünürseniz. Euro ile bağış yapmak sizi zarara sokuyor.
Bazilika'nın seyir terasına çıkmak için ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor.
Ücret 600 HUF.
Aziz Stefan Bazilikası'nın karşısında; üzerinde restoranların olduğu Zrínyi Sokağı (Zrínyi Utca) ve sokağın başında Şişman Polis Heykeli ( The Fat Policeman Statue) var.
Budapeşte Parlamento Binası (Országház)
(Hungarian Parliament Building)
1904 yılında tamamlanmış olan bina, Macaristan ulusal meclisine ev sahipliği yapıyor ve Avrupa'daki en eski yasama binalarından biri. Bunun yanında Macaristan'nın en büyük binası olma özelliğini taşıyor. Binanın Yapılışında Londra Westminster Sarayı mimarisi yada diğer adıyla Londra Parlamento Binasından esinlenilmiş.
Parlamento binası şehrin Peşte kısımında Tuna nehri kenarında yer alıyor.
Budapeşte Parlamento Binası Giriş Ücreti
Avrupa Birliği vatandaşlarına : 2400 HUF
AB vatandaşı olmayanlara : 6000 HUF
(Sanki onlar sendikalı, biz Harranlıyız.)
6 yaşından k0çüklerden bilet ücreti alınmıyor.
Budapeşte Parlamento Binası'na Nasıl Gidilir?
M2 kırmızı metro tren hattı ile veya 2 numaralı tramvay hattı ile gidip Kossuth Lajos Ter istasyonunda inerseniz; Parlamento Binası 200 - 300 metre civarı bir mesafede.Biz önce Budapeşte Merkez Hali gezip ordan 2 numaralı tramvay ile gitmiştik.
2 numaralı tramvay nehrin kenarından gidiyor. Bu nedenle nehir boyunca tur yapmışsınız gibi his veriyor ve nehir üzerindeki binalarıda izleme fırsatı buluyorsunuz.
Macar Ulusal Müzesi
Macar Ulusal Müzesi |
1802 yılında kurulan müzenin içinde Macaristan'ın tarihini ve sanatını anlatan eserler ile arkeolojik kalıntılar bulunuyor.
Tabi ki Macaristan tarihini Türkler'den ayrı düşünmek mümkün değil. Müze içinde Türklerle alakalı bir bölüm de var.
Müze, Pazartesileri kapalı diğer günler sabah 10 akşam 6 arası açık.
Kişisel görüşüm; Avrupa'daki müze giriş ücretleri düşünüldüğünde burası oldukça ucuz ve verdiğiniz paraya değecek bir yer.
Not: Bina, "engelli" ziyaretçilerin ihtiyaçları düşünülerek dizayn edilmiş. "Engelliler" de müzeyi rahatlıkla ziyaret edebilirler.
Macar Ulusal Müzesi Giriş Ücreti
Bilet ücreti kişi başı 1600 HUF (5 euro'dan biraz fazla)Öğrenci Bileti; 500 HUF ve 6 yaşından küçüklerden bilet ücreti alınmıyor.
Bir de müze içerisinde fotoğraf çekmek istiyorsanız 500 HUF fazladan ödemeniz gerekiyor. (Yanınızda pro fotoğraf makinası gibi kendini belli edecek cihaz yoksa boşuna buna para ödemeyin. Telefonla bu parayı ödemeden de fotoğraf çekebiliyorsunuz rahat rahat, tecrübe konuşuyor.)
Macar Ulusal Müzesine Ulaşım
Müze, Kálvin Ter metro istasyonuna yakın bir konumda. M3 metro hattı ile müzeye ulaşım sağlamak mümkün.47 ve 49 numaralı troleybüsler de burdan geçiyor.
Müzenin Astoria metro istasyonu ile arasındaki mesafe 400 metre falandı.
Müze şehir merkezine yakın olduğundan belki yürüyerek bile gidebilirsiniz.
Budapeşte Merkez Hali
(Nagy Vásárcsarnok - Budapest Central Market Hall)Budapeşte Merkez Hali |
Kapalı bir pazar alanı gibi olan bina, 1897'de yapılmış.
Merkez Hali, 2 kattan oluşuyor. Giriş katında daha çok sebze, meyve ve diğer yiyecek içecek ürünleri var. Üst katında ise hediyelik eşya dükkanları ve bir kaç atıştırmalık restorant bulunuyor.
Hal'in içine girdiğinizde bir meyve kokusu geliyor; çizgi filmlerdeki gibi tezgaha uçarak gidiyosunuz adeta :).
Meyveler güzel kokulu oldukları kadar lezzetlilerde. Tatmanızı tavsiye ederim.
Budapeşte Merkez Hali Ulaşım
Adı üzerinde merkezi bir hal ve ulaşım imkanları fazla ve çeşitli:Yukarda bahsettiğim Macar Ulusal Müzesi'ne 500 metre mesafede bulunuyor.
Müze'den çıkıp nehire doğru ana caddeden ayrılmadan 8-10 dakika yürürseniz Merkez Hal'e geliyorsunuz.
Metro kullanacaksanız; M4 yeşil metro hattına binip Fövám Ter metro istasyonunda inin, Hal bi kaç yüz metre mesafede.
Troleybüs, Tramvay seçenekleri de mevcut
2, 47, 49 numaralı hatlar Budapeşte Merkez Hal'in yakınından geçiyor.
Şehir Parkı (City Park)
Tabi tek özelliği bu değil; bu parkın içinde pek çok gezip görülecek yer bulunması da bu parkı özel yapıyor.
Széchenyi Termal Hamamı, Vajdahunyad Kalesi, Jaki Şapeli (Jáki Kápolna), Budapeşte Botanik Bahçesi ve Budapeşte Hayvanat Bahçesi bu park alanı içinde yer alıyor.
Széchenyi Termal Hamamı
( Széchenyi-gyógyfürdő -Széchenyi Thermal Bath )
Szécheyi Kaplıcası - Dış Çephe |
İrili ufaklı bir çok kaplıca, termal hamam ve spa var Budapeşte'de ancak içlerinde en meşhuru Avrupa'nın en büyük şifalı kaplıcası Széchenyi Termal Hamamı yada diğer adıyla Széchenyi Termal Spa.
Széchenyi Termal Hamamı Giriş Ücreti
Giriş ücretleri 4600 - 5600 Forint arasında değişiyor; hafta içi günler ve sabah saatleri daha ucuz, haftasonları ve öğleden sonraları daha pahalı.
Yanınızda çocuk varsa, özellikle 14 yaş altı, burası ve benzeri kaplıcalar ya çocukları kabul etmiyorlar yada kararı size bırakmak ile birlikte çocuklar için bu kaplıcaları önermiyorlar.
Çünkü bu kaplıcaların sularında çeşitli minareller bulunduğu gibi belli ölçüde de asitler var. Ama moralinizi bozmayın. Yazının ilerleyen kısımında size harika bir alternatif sunacağım.
Széchenyi Termal Hamamına Ulaşım
M1 sarı metro hattını kullanıp Széchenyi Fürdő metro istasyonunda inince; kaplıcanın yan taraftaki giriş kapısının ordan çıkıyorsunuz.Troleybüs kullanacaksanız 72 numaralı troleybüs'e binmeniz gerekiyor.
Vajdahunyad Kalesi (Vajdahunyod Vára)
Resim yazısı ekle |
Kale inşa edilirken; Romanya Transilvanya'daki Hunyad Kalesi'nden de esinlenilmiş.
İsmi kale ama öyls çok büyük bir yer beklemeyin.
Vajdahunjad Kalesi; Müze, Giriş Bölümü ve Kule (Apostles Tower) olmak üzere 3 bölümden oluşuyor ve buralara ayrı ayrı bilet alınabiliyor. Üçünü birden göreyim derseniz kombine bilet alabiliyorsunuz.
Vajdahunjad Kalesi Giriş Ücreti
Kombine bilet ücreti yetişkinler için 1700, çocuklar için 1100 Huf (Macar Forinti)
Dilerseniz ödemeyi euro ile de yapabiliyorsunuz.
Budapeşte Hayvanat Bahçesi ve
Budapeşte Botanik Bahçesi
(Budapest zoo and bothanic garden)Budapeşte hayvanat bahçesi ve botanik bahçe, Şehir Parkı içinde yer alan ve gezilebilecek yerlerden bir diğeri
Budapeşte Hayvanat Bahçesi Giriş Ücreti
Yetişkinler için bilet ücreti 2800 Huf
2-14 yaş arası çocuklar için bilet ücreti 1900 Huf.
14 yaşından küçüklerin buraya tek girmesine izin verilmiyor.
Kahramanlar Meydanı
(Hösök Tere - Heroes Square)Kahramanlar meydanı panoramik foto |
Meydanın orta kısmında sütun biçiminde yüksek bir anıt var. Macarlar 1000. yılları onuruna yapmışlar bu anıtı ve anıtın ismi, Milenyum Anıtı ( Millenium Monument).
Burası da Unesco dünya mirası listesinde yerini almış.
Kahramanlar Meydanına Ulaşım
M1 sarı metro hattına binip Hösök Tere metro istasyonunda inerseniz hemen meydanın köşesinden çıkıyorsunuz.
Széchenyi Termal Kaplıca ile Kahramanlar meydanı arasında sadece 1 metro durağı var.
Kahramanlar Meydanı'nın arkasındaki köprüden geçip bi kaç yüz metre yürürseniz kaplıcanın olduğu yere geliyorsunuz.
Ya da tam tersi Kaplıca'nın ordan ilerleyip köprüyü geçince kahramanlar meydanına geliyorsunuz.
Andrássy Bulvarı ( Andrássy Út )
Oktagon metro istasyonun olduğu meydandan Kahramanlar meydanına kadar uzanan ve 2002'de Unesco dünya mirası listesine alınmış bulvar.Andrássy Bulvarı üzerinde restorantlar, kafeler ve alışveriş mağazaları bulunuyor.
Terör Müzesi ( Terror Háza ) ve Yunus Emre Enstütüsü Türk Kültür Merkezi de bu bulvar üzerinde yer alıyor ve kahramanlar Meydanı yönüne giderken yolun solunda kalıyor.
Terör Müzesine gitmek için M1 sarı metro hattını kullanıp Vörösmarty Utca metro istastonunda inebilirsiniz. Bina, metro istasyonunun çaprazında.
Terör Müzesi giriş ücreti; tam 2000 HUF, indirimli 1000 HUF.
Macaristan bir dönem Nazi işgalinde kalmış, Nazilerden sonrada Sovyetler yerleşmiş buraya. Terör Müzesi, bu iki dönemde ülkede yaşanan uygulamaları anlatıyor.
Margaret Adası ( Margit-sziget )
Margaret adası yerleşim planı |
Diğer yerlere küçük çocukla gitmek sorun olur demiştik. Size alternatif olarak burayı önerebilirim.
Havuzların olduğu kompleksin adı Palatinus Strad. Burada hem termal su havuzları hemde normal havuzlar var, içeride atıştırmalık bişeyler yiyip içebileceğiniz kafeleri de var.
Margaret Adasına Ulaşım
Ada ile aynı ismi taşıyan Margaret Köprüsü'nden aheste aheste yürüyerek bu adaya geçmek mümkün.Adaya kadar yürümek istemiyorsanız; 26 numaralı otobüse binebilirsiniz.
Otobüs yüzme havuzlarının olduğu yerin (Palatinus Strad) önünden geçiyor.
Bir hatırlatma: Dönüş yolunda otobüs adadan çıkıp Margaret köprüsü'ne gelince önce sağa dönüyor şehrin Buda kısmına doğru ilerliyor. Köprünün bittiği yerde bir U çizip tekrar geri dönüp şehrin Peşte tarafına doğru gidiyor. (Peşte tarafına gidecekseniz; panik yapıp erkenden inmeyin)
Köprünün hangi tarafında inmeniz gerekiyorsa ona göre kendinizi ayarlayın.
Adanın girişinde bisiklet ve çeşitli diğer araçlar kiralanabiliyor.
Adanın girişinde; Palatinus Strad tesislerine giden ücretsiz servisler mevcut ama çok yorgun değilseniz ada içinde yürüyüş yapmak keyifli oluyor. Bir de adanın orta kısmında büyük bir fıskiye var. Her saat başı 15 dakika kadar müzik eşliğinde su gösteri yapıyor kendi kendine.
Margaret adası fıskiye |
Palatinus Strad Giriş Ücreti
Hafta içi; yetişkinler için ücret 3000 HUF, çocuklar için 2300 HUFHaftasonu; yetişkin 3400, çocuk 2500 HUF
Bunlar günlük ücretler. Sabah'dan akşama kadar takılabiliyorsunuz.
Bir de 3 saatlik seçenek var: 2000 HUF veriyorsunuz 3 saate kadar takılabiliyorsunuz. Bütün günü burada geçirmeyecekseniz daha ekonomik bir seçenek.
Bu 3 saatlik seçenekte; bilet ücretine ek olarak 1000 HUF deposito alıyorlar.
Size plastik bir saat veriyorlar.
3 saatiniz dolmadan bu saati götürüp geri bilet aldığınız yere bırakırsanız; depozito parasını geri alıyorsunuz.
Gellért Tepesi ( Gellert Hill )
Şehrin Buda kısmında, Elizabeth Köprüsü (Erzsébet híd) ile Özgürlük Köprüsü (Szabadság híd) arasında olan tepe.Tepe'nin üzerinde Citadella (citadel) ve Özgürlük Heykeli ( Budapest Liberty Statue ) yer alıyor. Ayrıca Gellért termal kaplıcaları da buraya yakın bir konumda.
Burası nehre yakın bir yerde iseniz kolayca fark edeceğiniz bir yer. Tepe'nin alt kısmına kadar ulaşım kolay ancak ordan tepenin üstüne kadar 800-1000 metre arası yürümeniz gerekiyor.
Buda Kalesine gidişde asansörün bozuk olması nedeniyle orda epey bir tırmanış yaptık. İkinci bir vakayı kaldıracak durumda olmadığımızdan Gellért Tepesi'ne uzaktan bakmakla yetindik.
Budapeşte'de dünya mirası listesine alınmış yerlerden biri bu alan.
Komple Budapeşte'yi çevirip dünya mirası listesine alsalar yeri var. Gerçekten güzel ve ziyaret etmesi keyifli bir şehir.
Anı Parkı ( Memento Park )
Burası biraz meraklısına hitap eden bir yer. Macaristan'da ki komünist döneme ait heykellerin ve anıtların bulunduğu bir park alanı. Şehir merkezinden yaklaşık 15 kilometre uzakta ve toplu taşıma ile gitmeniz için bir kaç aktarma yapmanız gerekiyor. Memento Park'a direk gitmek için bir alternatif var aslında Deak Meydanı'ndan (Deak Square) hergün sabah 11'de kalkan servisler var. Öğleden sonra saat 1'de parktan geri dönüyorsunuz. Gidiş, parkı gezme ve dönüş toplam 2 buçuk saat sürüyor. Gidiş dönüş bileti ve Memento Park giriş ücreti toplam kişi başı 4900 HUF bu gezi ile.
Dohány Sokağı Sinagogu (Dohány Utcai Zsinagóga)
Dohany Sinagogu Budapeşte |
Burası da biraz meraklısına hitap eden bir yer.
Dohany Sokağı Sinagogu'na Nasıl Gidilir?
Hem Dohany Sokağı hem de bu sokağın başında yer alan Sinagog şehir merkezine yakın bir konumda.
Sinagog'un, M2 kırmızı metro hattının geçtiği, Astoria metro istasyonu ile mesafesi 250-300 metre kadar.
Dohany Sinagogu Giriş Ücreti: Yetişkiler için 4000, öğrenciler için 3000 Forint.
Burası bir ibadet yeri olduğu için; şort, tişört, bikini, mini etek yada omuzları açık kıyafetlerle girilemiyor.
Avrupa'da pek çok katedral ve kilise içinde bu kural geçerli.
Budapeşte Heykeller
Budapeşte'de gezip görülecek tarihi yerler, park alanları, meydanlar, müzeler olduğu gibi bir de sağa sola serpiştirilmiş hoş ve ilginç heykeller var. Bunlardan da aklıma gelenleri sıralayacağım. Heykellerin sayısı fazla olduğundan Budapeşte sokaklarında gezerken kesin bir kaçına rastlarsınız.Gall Anonim ( Gallus Anonymus )
Küçük Prenses ( Little Princess )
Komser Kolombo ( Lieutenant Colombo)
Ronald Reagan Heykeli
Pal Sokağı Çocukları (The Paul Street Boys)
Ressam Heykeli
Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar (The shoes on Danube bank Budapest)
Kerepesi Mezarlığı (Kerepesi Cemetery - Kerepesi Temetö)
Heykeller ve anıtlar diyince akla ilk gelecek yerlerden biri Kerepesi mezarlığı yada resmi adıyla Fiume Yolu Ulusal Mezarlığı (Fiume Road National Cemetery).
Mezarlık bir kaç yönden ziyaret edilmeye değer;
1) Burası Macaristan'da ki en eski mezarlıklardan biri ve bütün olarak orjinalliği büyük ölçüde korunmuş
2) Lajos Kossuth gibi Macaristan tarihinde önemli yeri olan kişilerin mezarlarının, bu mezarlıkta bulunması.
3) Bir de mezarlık içerisinde bulunan ilginç ve hoş heykeller.
Kerpesi Mezarlığına Nasıl Gidilir?
M2 kırmızı metro hattı Kerpesi Mezarlığının yakınından geçiyor.Keleti Pályaudvar metro istasyonunda inip 500-600 metre yürümeniz gerekiyor.
Budapeşte Konaklama
Budapeşte'de nerede kalınır?Gezip görülecek yerlerin önemli bir kısmı şehir merkezine yakın, diğer yerlere de toplu taşıma ile rahatça ulaşım sağlamak mümkün.
Şehir merkezine yakın yerleri tercih ederseniz gezerken işiniz kolaylaşır.
Tuna nehrine yakın ve Zincir Köprü ile Elizabeth köprüsü arasında kalan yer en ideal yer bence ancak buradaki otellerin fiyatları yüksek olacaktır büyük ihtimalle.
Biz Dohany Sinagogu'nun da bulunduğu Dohany Sokağının olduğu bölgede kaldık. Yer olarak gayet iyiydi. Hem merkeze yakın, hem pahalı değil hemde bu sokak akşamları canlı ve geç saatlerde dahi açık dükkanlar bulmak mümkün. Bu bölgede sırtçantalı gezginler için hosteller de var.
Dohany Sokağınını kesen Akácfa Utca üzerinde kafeler, barlar, restorantlar kısaca hem gün içinde kahvaltı yapabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz akşamları ise çıkıp takılıp bişeyler içebileceğiniz yerler var.
Konu konaklamadan açılmışken; Büyük Budapeşte Oteli (Grand Budapest Hotel) efsanesine de değinmek istiyorum.
Büyük Budapeşte Oteli gerçek mi?
Büyük Budapeşte Oteli'nde kalabilir miyiz? Diye merak edenler var. Macar arkadaşlarıma sordum. Bahsedilen otel tamamen kurguymuş. Aynı ismi taşıyan filmde kullanılan bina ise minyatür bir maketmiş. Yani ne Büyük Budapeşte Oteli ne de öyle bir bina var.
Budapeşte Alışveriş
Öncelikle Macaristan'ın para birimi Macar Forinti ve HUF şeklinde kısaltma yapılarak yazılıyor. Ulaşım konusunda bahsettiğimiz üzere Budapeşte havaalanından şehir merkezine gitmek için bilet alırken kredi kartı kullanmayacaksanız Forint'e ihtiyacınız olacak. Budapeşte Havaalanında döviz bozdurabileceğiniz yerler var ancak burdaki kurlar inanılmaz düşük.Normalde 1 euro - 306 Forint (bozdururken)
Havaalanında 1 euro - 240 Forint civarı.
Mümkünse Türkiye'den gelirken yanınıza forint alın, zorda kalmadıkça havaalanında kesinlikle para bozdurmayın.
Budapeşte'de nerede para bozdurulur?
Şehir merkezinde döviz bozdurabileceğiniz pek çok döviz bürosu var. Bunların bazıları direkt komisyon alıyor, bazıları ise bizdeki gibi yüksekten satıp düşükten alıyor.Farklı yerlerde para bozdurdum. Genel izlenimim Türkiye'de ki benzer bir sistem var. Para bozdurmadan önce bozduracağınız miktarı orda çalışana gösterip kaç forint vereceğini sorun.
Alacağınız para;
1 euro - 306 forint civarı ise, kurları iyidir.
Bazı dükkanlar ve mağazalar euro ile ödemeyi kabul ediyorlar ve para üstünü forint olarak veriyorlar. Bunların kurları döviz bürolarından düşük olabilir.
Budapeşte market alışverişi için seçenekler çok ama en uygun fiyatlı olan yerler Spar adındaki market zinciri, bir de Tesco firmasının süpermarketleri var.
Avrupa'ya giden bütün Türklerin cevabını aradığı soruya gelelim: "normal pet su hangisi?"
Avrupa'da sodamsı sular çok yaygın. Normal pet su gibi görünüyor. Bir alıyorsunuz; soda tadı geliyor.
Macaristan'da pembe kapaklı pet sular; bizim bildiğimiz kaynak suları, normal içme suları. Diğer renkteki kapakları olanlar soda gibi.
Marketler ve süpermarketler her tarafta Budapeşte'de ancak anladığım kadarıyla bunlar tütün ürünü satmıyorlar.
Budapeşte'de sigara almak istiyorsanız. Üstünde "18" yazan tekel bayisi tarzı yerlere uğramanız gerekiyor.
Macaristan her ne kadar diğer pek çok Avrupa ülkesine göre daha ucuz olsada; fiyatlar Türkiye'ye göre daha pahalı.
Hatırladığım kadarıyla bir kaç ürünün ve hizmetin fiyatını yazayım; kafanızda Macaristan yaşam pahalılığı ile ilgili bir resim oluşsun.
Yarım litrelik su - 200 Forint Civarı
Yarım litrelik kola - 300 Forint Civarı
1 paket kısa Marlboro - 1200 Forint Civarı
Burger King Menü - 1200 Forint Civarı
Ucuz Restoran atıştırmalık sandeviç, dürüm - 600 Forint
Ucuz restoran kahvaltı veya öğle yemeği porsiyon - 1200 - 1300 Forint civarı.
Budapeşte'de pek çok Türk restoranı var. Bunların bir kısmını Türkler işletiyor bir kısmını ise Macarlar yada diğer ülkeler insanlar. 150 yıl kadar Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmış Macaristan'ın yemek kültürü bize benziyor belli açılardan.
Öyle ki Finlandiya'da tanıştığım Macar arkadaşlarım "döneri" kendilerinin milli yemeği zannediyorlardı benle tanışana kadar. (Bütün hayallerini yıktım garibanların.)
Macarlar'ın en bilindik yemeği, gulaş (goulash), en bilindik tatlısı ise trdelnik.
Ne hikmettir ki her ikiside Prag Çek Cumhuriyeti'nde daha meşhur ve herkes bunları Çek yemekleri zannediyor.
Bunları ilk kez duyuyorsanız Prag gezi yazımıza göz atınız.
Yemek konusunu bu şekilde geçiştireceğim.
Herkesin yeme içme alışkanlığı farklı olduğundan bu tür, yemek önerileri havada kalıyor.
Budapeşte'de alışveriş merkezi lazım olursa Arena Plaza'ya göz atın. Budapeşte Mezarlığının sol tarafında kalıyor.
Budapeşte'den hediyelik eşya veya hatıralık bişey almak isterseniz. Şehir merkezinde ana cadde üstünde ve turistik noktaların çevresinde bu tür dükkanlar var.
Budapeşte Macaristan'a Gideceklere Öneriler
1) Google haritalardan şehrin çevrimdışı haritasını indirmeyi unutmayın.2) Macaristan sınır kapısında vize almak mümkün değil. Vize istemeyen Sırbistan'a gidip oradan karayolu ile Macaristan'a geçmek isteyenler varsa; aklınızda bulunsun.
3) İnterrail yapacak arkadaşlar genelde merak ediyor: Budapeşte'ye kaç gün ayırayım diye. Mümkün olduğunca uzun süre ayırın. Gezmesi keyifli bir şehir.
4) Budapeşte'de İngilizce bilme ve konuşma oranı fena değil hatta İtalya, Fransa, Rusya'ya göre çok çok iyi. İngilizce bişey soracağınız zaman gençlere sorun. Onların dil bilme ihtimali daha yüksek.
5) Genel güvenlik açısından büyük bir sorun yok Budapeşte'de. Gerçi biz ordayken; Macaristan 2017 Dünya Su Sporları Şampiyonası'na ev sahipliği yapıyordu.O yüzden güvenlik önlemleri arttırılmıştı.
6) Budapeşte'de gezilecek yerlerin girişlerinde uzun kuyruklar oluşmuyor. Rahat rahat gidip gezip görün istediğiniz yeri.
7) Her yurt dışına çıkana gittiği ülke hakkında 2 temel soru sorulur:
-maaşlar nasıl?
-kızlar güzel mi?
Macaristan'da maaşlar Batı Avrupa ve Kuzey Avrupa'ya göre düşük. Hatta Finlandiya'da pek çok Macar göçmen var.
Macar kızları içinde güzeller var (her millette olduğu gibi) ama genel olarak öyle ama aman güzellikleri yok.
Sizinde sorularınız ve görüşleriniz varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.
Hepinize iyi gezmeler.
Etiketler: budapeşte nerenin başkenti, macaristanın başkenti neresi, budapeşte harita, budapeşte yaklaşan etkinlikler, budapeşte kızları, budapeşte gece hayatı, macaristan gece hayatı, macaristan kızları, macaristan hakkında bilgi, budapeşte hakkında bilgi, budapeşte nerede, macaristan nerede, macaristan pahalı mı, macaristan ucuz mu, budapeşte vize, macaristan vize, budapeşte turu, macaristan vize istiyor mu, macaristan nüfusu, macaristan dini, macaristan türk mü, macarlar türk mü, macaristan ekonomisi, macaristan ingilizce, macaristan şehirleri, budapeşte havahalanından şehir merkezine ulaşım, budapeşte metro ağı, budapest airport shuttle, pegasus budapeşte hangi terminal, budapest metro haritası, budapeşte metro hattı, budapeşte havaalanı adı, budapeşte neresi, budapeşte ekşi, budapeşte gezilecek yerler 2017, budapeşte gezi rehberi 2017, budapeşte 2017 gezisi, budapeşte gezi blog, seyahat blogu, budapeşte gezilecek yerler blog, budapeşte'de gezilecek yerler listesi 2017, budapeşte'de yaşayan türkler, macaristan'da yaşayan türkler, budapeştede sigara fiyatları, budapeşte sigara fiyatları, budapeşte'den bratislavaya nasıl gidilir, budapeşte prag otobüs, prag budapeşte otobüs, budapeşte'ye nasıl gidilir, budapeşte viyana arası kaç kilometre, budapeşte otelleri, budapeşte'ye giden havayolları, budapeşte'ye kaç gün yeter, budapeşte'ye trenle nasıl gidilir, budapeşte'ye otobüsle nasıl gidilir, en güncel budapeşte gezi rehberi, budapeşte'ye ucuz uçak bileti, budapeşte'den belgrad'a nasıl gidilir, budapeşte'den ucuz ne alınır, budapeşte gezisi, budapeşte seyahat notları, budapeşte seyahat blog, budapeşte otel tavsiye, budapeşte ucuz konaklama, budapeşte nerede kalınır?, budapeşte yemek kültürü, budapeşte'nin hangi bölgesi güzel, macaristanda ne ucuz, budapeşte yemek fiyatları, budapeşte alışveriş yerleri, budapeşte alışveriş rehberi, budapeşte alışveriş ucuz mu, budapeşte alışveriş merkezi, budapeşte kahramanlar meydanı hikayesi, budapeşte kahramanlar meydanı nerede, kahramanlar meydanı nasıl yazılır, buda kalesi nerede, budapeşte engelliler için uygun mu, budapeşte ulaşım araçlarında engelliler için ramplar varmı, budapeşte metrosunda asansör var mı, balıkçı tabyasına nasıl gidilir, matthias kiliseaine nasıl gidilir, buda kalesine nasıl gidilir, budapeşte kraliyet sarayına nasıl gidilir, aziz stefan bazilikasına nasıl gidilir, budapeştede nerede döviz bozdurulur, macaristan euro kullanıyor mu, macaristanın para birimi ne, 1 tl kaç forint ediyor, macaristan gezilecek yerler, macaristan gezilecek noktalar, macaristan turistik yerler, macaristanda görülmesi gereken yerler, budapeşte merkez haline nasıl gidilir
En sevdiğim Avrupa şehirlerinden. Güzel ve kapsamlı yazı olmuş.
YanıtlaSilBudapeşte gerçekten harika bir şehir. Ne guzelde anlatmisiniz. Elinize saglik.Burada şehir yuruyus turlari ve apart kiralama yapanlar olarak herkesi bekler ve servis sunmaktan mutluluk duyarız. Budapestetur.com ekibi olarak simden herkede iyi gezmeler :)
YanıtlaSilMerhaba.. Bir kaç ay içinde Budapeşteye gideceğiz ve aklıma takılan bir husus var - çocuklar için müze-ören yeri ve ulaşım kaç yaş itibari ile ücretsiz.
YanıtlaSil