SCHENGEN SSS

Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular



Schengen vizesi hakkında en çok merak edilenler ve en çok sorulan sorular.






Schengen vizesi hangi ülkelerden alınabilir?


Schengen vizesi: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya,Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’den alınabilir.

Schengen vizesine nerden başvurulur?


Gideceğiniz ülkenin yetkili konsolosluğundan veya konslosluğun anlaşmalı olduğu VFS Global,Idata gibi aracı kurumlardan.
Not:Konsoloslukların doğrudan yetki vermediği kurumlar vize başvurusu konusunda yetkili değildir.

Vfs global hangi ülkelere vize veriyor?


Vfs global ve İdata şirketleri vize vermiyor aslında sadece evrakları sizden alıp,hangi ülke için vizeye başvuruyorsanız o ülkenin konsolosluğunun vize bölümüne gönderiyorlar.Nihai olarak vize başvurusunu değerdendirme işlemini konsolosluklar yapıyor.
Vfs ve İdata şirketlerinin yaptığı bi çeşit sekreterlik görevi.
İsviçre,Almanya,Portekiz,Macaristan,Slovakya hariç ,yukarıda saydığımız ülkelerin tamamına vize başvurusu için Vfs Global aracılık yapmaktadır.
Almanya vizesi başvurusu için İdata şirketi aracılık yapmaktadır.

Yurtdışındayken Schengen vizesine başvurabilir miyim?


Bulunduğunuz ülkede geçerli bir oturum izniniz varsa, yurtdışında bulunduğunuz ülkede Schengen vizesi için başvuru yapabilirsiniz.Aksi taktirde başvurunuzu Türkiye’den yapmanız gerekiyor.

Schengen vize başvuru ücreti ne kadar?


Normalde kişi başı 60 euro ancak bazı istisnalar mevcut.
Vize başvurularında 0-12 yaş arasındaki çocuklar için başvuru ücreti alınmıyor.
Ayrıca Avrupa Birliği vatandaşlarının eşlerinden de vize başvuru ücreti alınmıyor.

Vize başvurusu için seyahat sağlık sigortası zorunlu mu?


Schengen vize başvurusunda seyahat sağlık sigortası zorunlu belgelerden biri.
30.000 euro teminatlı diye geçer.Bu rakam gözünüzü korkutmasın,burda kastedilen sigortanın 30.000 euro’ya kadar olan sağlık vesaire masraflarınızı karşılayacak olmasıdır.Bu sigortayi yaptırmak pahalı değil 10 günlük seyahat sağlık sigortası 50 TL civarıydı en son.Siz kaç günlük vizeye başvuracaksanız o uzunlukta yaptırın sigortanızı.

Schengen vizesi almak ne kadara mal olur ?


Kişiden kişiye ve konsolosluğa olan uzaklığınıza göre masraflar değişir.
Temel masraflarınız şu şekilde olacaktır: Vize başvuru ücreti,gerekli evraklar için ödeyeceğiniz tutarlar,fotokopi masrafları,vize için gerekli biyometrik fotoğraf ücreti,seyahat sağlık sigortası,konsolosluk/vize başvuru merkezi yaşadığınız yerden uzakta bi yerdeyse gidiş geliş masrafları,pasaportun kargo ile size gönderilmesini isterseniz kargo ücreti.
Vizeye başvuracağınız yer yaşadığınız şehirdeyse kabaca kişi başı 300-350 TL civari masrafınız olur.

(Rakam size fikir vermesi açısından belirtilmiştir,bundan daha az veya fazla olabilir durumunuza göre)

Vize başvurusu yaparken pasaportumun en az ne kadar geçerlilik süresi olmalı?


Genelde seyahat tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerli pasaport istiyor konsolosluklar.6 ay geçerlilik süresi olan pasaportla da vize alanlar var zaman zaman ama riske girmeye değmez.
Bu pasaport geçerlilik süresinin uzun olmasını istemelerinin temel sebebi; giderde o ülkede oturum iznine başvurursanız hem siz mağdur olmayın hemde onları uğraştırmayın.
Gideceğiniz ülkede oturum iznine başvurma gibi bi planınız varsa uzun süre geçerliliği olan pasaport almanız avantajınıza olacaktır.

Tek girişli schengen vizesi ile sadece bir ülkeye mi gidebiliyorum?


Schengen bölgesinden çıkmadığınız sürece “tek girişli“ schengen vizesi ile bütün Schengen üyesi ülkelere seyahat edebiliyorsunuz. Tek girişli Schengen vizesi,Schengen bölgesinden çıktığınız zaman geçersiz hale geliyor.(Vizenizin geçerlilik süresi olsa dahi)
Tek girişli ve çok girişli vizelerin ne olduğu ve nasıl işlediği konusunda Schengen Vizesi yazımı

Schengen ülkeleri arasında seyahat ederken pasaport kontrolü yapılıyor mu?


Bazen yapılıyor,bazen yapılmıyor.Gittiğiniz ülkeye ve güncel duruma bağlı.
Mesela ;bundan 2-3 sene önce Finlandiya’dan İsveç’e giderken vizeyi bırakın pasaportu bile soran yoktu.Suriyeli mültecilerin Kuzey Avrupa’ya akınlarından sonra,şimdi pasaport ve vize kontrolü yapılıyor.

Birden fazla Schengen ülkesini ziyaret edeceğim, vize başvurumu hangi ülkeden yapmam gerekir?


Başvuruyu  en çok kalacağınız ülkeden yapmanız gerekiyor.Kalacağınız gün sayıları eşitse mesela 2 haftalık bi gezi planladınız: 1 hafta Almanya 1 hafta Fransa’da kalacaksınız.Bu durumda Schengen bölgesine ilk giriş yapacağınız ülkeden vize başvurusu yapmanız gerekiyor.

Vizeyi Yunanistan’dan alsam ama Almanya’dan Schengen bölgesine giriş yapsam ve Yunanistan’a hiç uğramasam sorun olur mu?
(Ülke isimleri örneklendirmek için kullanılmıştır,ana fikir hiç alakanız olmayacağı bi ülkeden vize alıp başka bir Schengen ülkesine gitme düşüncesidir)

Böyle bir durumda; olay, tamamen pasaport kontrol polislerinin insafına kalmış.Sorun yapmayıp geç de diyebilirler.Sizin durumunuzu süpheli bulup işlemde yapabilirler.Ayrıca ilerde yapacağınız schengen vizesi başvurularında bu durum sizin aleyhinize işleyecektir.

Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan vizesi Schengen vizesi mi?


Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan Avrupa Birliği’nde olmalarına rağmen henüz Schengen üyesi değiller.Bu ülkelerden alacağınız vizeler sadece vizeyi veren ülkeyi ziyaret edebilmenizi sağlar.
Bulgaristan vizesi ile Schengen üyesi ülkelere giremezsiniz.

Schengen vizesi ile Bulgaristan’a gidebilir miyim? (Romanya ve Hırvatistan içinde aynı durum geçerli)


Aldığınız Schengen vizesi çok girişli ise ve ilk önce vize aldığınız ülkeye giriş yapıp daha sonra Bulgaristan’a,Romanya’ya yada Hırvatistan’a giderseniz.Sahip olduğunuz çok girişli Schengen vizesi ile bu ülkelere girebilirsiniz.Resmi kural bu şekide ancak aldığı çok girişli (multi) Schengen vizesi ile Türkiye’den doğrudan Bulgaristan’a giriş yapan arkadaşlar var.
Aynı zamanda normalde Bulgaristan konsolosluğu Schengen vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapılabilmesi için vizenin çok girişli olması gerektiğini belirtmesine rağmen.Kara yolu ile tek girişli Schengen vizesi ile Bulgaristan’a girenler de var.
Yazılı resmi kurallara uymayan hareketler her zaman risk taşır.Hatırlatmamızı yapalım

Schengen vizesi ile İngiltere’ye gidebilir miyim?


İngiltere Avrupa Birliği’nde olmasına rağmen Schengen üyesi değil,Avrupa birliğinden de yakında çıkacaklar zaten.İngiltere’ye gitmek için İngiltere vizesi almanız gerekiyor.Aynı durum İrlanda ve İskoçya içinde geçerli.

Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne veya Kanada’ya Schengen ülkeleri üzerinden aktarmalı uçuşlarda transit vize almam gerekiyor mu?


ABD veya Kanada için geçerli bir oturum izniniz veya vizeniz varsa Schengen ülkelerinden transit geçiş için vize almanız gerekmiyor.
Önemli Not: Schengen bölgesindeki havaalanını sadece transit/aktarmalı uçuşunuz için kullanıyor olmanız gerekiyor.”Uçağımın kalkmasına 9 saat var,çıkıyım şehirde bi tur atayım” derseniz Schengen vizenizin olması gerekir.

Türkiye’den Schengen ülkeleri üzerinden aktarmalı Schengen bölgesi ve/veya Avrupa Birliği dışında bir ülkeye gideceğim Schengen vizesi almam gerekiyor mu?


Schengen üyesi bazı ülkeler Türk vatandaşlarından bu durumda transit vize istiyor.Türk vatandaşlarından transit vize isteyen ülkeler arasında Almanya,Yunanistan,Bulgaristan,Çek Cumhuriyeti ve İsviçre yer alıyor.Transit vizeyi yolculuğa çıkmadan almış olmanız gerekiyor.
Örnek : Türkiye’den Almanya aktarmalı Fas’a gidecekseniz.Almanya transit vizeniz olması gerekiyor.Yoksa Türkiye’den Almanya’ya olan uçuşunuzda sizi uçağa almazlar.

Vizeye başvururken bankada para göstermem gerekiyor mu? 

Gerekiyorsa; Schengen vize başvurusu için banka hesabımda ne kadar para olmalı?

Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı konusunda konsolosluklar bilgi sahibi olmak istiyorlar.Bu yüzden bankada para göstermek gerekiyor.Schengen vizesi alabilmek için banka hesabınızda ne kadar para olması gerektiği konusunda pek çok konsolosluk fikir beyan etmesede;Finlandiya konsolosluğu ulaşım ve konaklama masraflarınız hariç,çep harçlığı olarak kalacağınız her gün için en az 35 euronuz olması gerektiğini söylüyor.(Yani 10 gün kalacaksanız; Finlandiya vize başvurusu için uçak+otel vesaire hariç, en az 350 euronuz olmalı banka hesabınızda) Ki bu bize aşağı yukarı diğer ülke konsolosluklarının beklentisi hakkında bi fikir verir.Banka hesabınızdaki meblağnın daha yüksek olması,haliyle başvurunuza olumlu bi katkı yapacaktır.

Param yok masrafları başkası karşılasa olur mu?


Herhangi bir işte çalışmayan öğrenciler için sponsor şartı var zaten.Öğrenciyseniz ve kendinize ait bi gelir kaynağınız yoksa anne,baba yada başka biri size sponsor olabilir ve sizin seyahat masraflarınızı karşılayacağını beyan edebilir.Bu durumda sponsor olan kişinin maddi gelirine ilişkin evrakları vermeniz gerekiyor vize başvurusunda.
Sponsorluk kavramı öğrencilerle sınırlı değil tabiki,dileyen herkes sponsor gösterebilir ancak bu durumda sizin ülke ile bağınızın güçlü olup olmadığı sorusu daha da öne çıkacaktır.
Örnek: öğrenci değilsiniz,herhangi bi işte de çalışmıyorsunuz anne,baba vesaire biri size sponsor oldu.
Masrafların nasıl karşılanacağı konusunda sponsorun evraklarına bakılacak ama bu durumda gidip geri dönmeyeceğinize yönelik bi düşüncede oluşacak konsoloslukta.
Bu sebeple tek başına sponsor vize almanızı sağlamaz.Sizinde ülkeye neden geri dönmeniz gerektiğine yönelik ikna edici nedenler ve belgeler koymanız gerekiyor.

Schengen vizesi almada en önemli şey para mı? 

Bankada paran varsa Schengen cepte mi?


İnsanlarda genel kanı bu yönde ancak olay sadece para ile alakalı değil.Temel mantık onların ülkesine maddi manevi zarar vermeyeceğinizi garantilemek.
Bu noktada konsoloslukların iki temel kriteri var.
1) Vizeye başvuran kişi,sorunsuz bi şekilde seyahatini tamamlayıp ülkesine geri dönecek mi
2) Olurda vizeye başvuran kişi ülkesine dönmezse,bu kişinin topluma uyum sağlaması,iş bulması kolay olur mu veya bize maddi olarak zararı dokunur mu.
Schengen vize başvurusunda her ne kadar konsolosluklar işi sıkı tutsalarda her vize alan ülkeye geri dönüyor diye bişey yok.İşte bu durumda ikinci kriter önem kazanıyor.Yani olurda vizeyi alıp giderseniz ve ülkeye geri dönmezseniz.Gittiğiniz ülkeye uyum sağlamanız, iş bulmanız kolay olur mu veya maddi olarak desteğe ihtiyaç duyacakmısınız; bunların hepsini gözönüne alıyorlar vize başvurusunu değerlendirirken.
Mesela vize başvurularında sizden sürekli ev tapusu isterler.Çoğu insan bunun tam olarak nedenini anlamaz ve saçma bulur.”Ne alaka ya ,yani evim olması ülkeye geri döneceğimi nasıl garantiler? Evi veririm kiraya gideceğim ülkede yaşarım,öyle bi niyetim olsa” der .Bunun sebebi eviniz varsa Avrupa’da ki gelişmiş ülkelerdeki sosyal yardımlardan,işsizlik maaşından vesaire yararlanamamanız.
Ev tapusu göstermek sizin ülkeye geri döneceğinizi göstermez yada buna kanıt olamaz zaten.Burda amaçlanan olurda kaçar göçerseniz size para yardımı yapılmasını engellemek.
Başta belirttiğim gibi topluma uyum sağlamak ve iş bulabilmekte önemli faktörler.Bu yüzden eğitim seviyesi yüksek,yabanci dil bilen veya heryerde geçerli mesleği olan kişiler vize başvurularında daha avantajlıdır.Vize başvurularında pek çok faktör birlikte değerlendirilir ve ona göre bir sonuca bağlanır.Para önemli ama tek kriter para değil (en azından alt,orta ve ortanın az üstü gelir grubundakiler için durum böyle)

Vize için Başvuruyu şahsen mi yapmalıyım?


Schengen vizesi veren bütün konsolosluklar biyometrik bilgi toplayıp,depoladıkları için parmak izi vermeniz gerekiyor.Bu yüzden özellikle ilk kez Schengen vizesine başvuruyorsanız; başvurunun şahsen, başvuru sahibi tarafından yapılmasını istiyorlar.Daha önce Schengen vizesi aldıysanız ve parmak izi verdiyseniz bazı konsolosluklar şahsen başvuru şartı aramıyor bu durumda.

Yanımda seyahat edecek reşit olmayan çocuğum içinde vize başvuru evrakları düzenlemeli miyim?


Vize başvurularında evraklar reşit olsun olmasın herkes için ayrı ayrı hazırlanmalıdır.Bu nedenle yanınızda seyahat edecek çocuklarınız içinde ayrı evraklar hazırlayıp götürmeniz gerekiyor.

Anne ve/veya babası yanında olmadan seyahat edecek reşit olmayan kişilerin vize başvurusunda hangi evraklar gerekli?


Vize başvurusu için gerekli evraklara ek olarak; reşit olmayan kişi için muvaffakatname ,yani anne ve/veya babanın noter tastikli izin belgesinin verilmesi gerekiyor.

Vize başvurumu seyahat tarihimden ne kadar önce yapmalıyım?


Schengen vize başvurusunu seyahate çıkacağınız tarihten en erken 90 gün öncesine kadar yapabiliyorsunuz.Vize başvurusunun değerlendirilmesi ve başvuru hakkında kararın verilmesi eskiden 15 günü buluyordu,şu an bazı ülkeler 3-4 gün gibi kısa zamanda karar verebiliyorlar.Buna rağmen seyahat tarihinden en az 2 hafta önceden başvurmakta yarar var.

Vize başvurusu için davet mektubu zorunlumu?


Eğer arkadaş akrabağ ziyaretine gidiyorsanız ve seyahatiniz boyunca orda konaklayacaksanız davet mektubu gerekiyor.Avrupa’ya turistik gezi için gidiyorsanız ve otelde kalacaksanız otel rezervasyonu göstermeniz yeterli.

Yurtdışında yaşayan arkadaş veya akrabağdan alınmış davet mektubu vize almamı garantiler mi ? yada Davet mektubu vize almamı kolaylaştırırmı?


Davet mektubu vize almanızı garantilemez.Davet eden kişinin yaşadığı ülkedeki durumuna bağlı olarak size bazen fayda sağlayabileceği gibi bazen düşünülenin aksine size zararı bile olabilir.
Schengen Vizesi yazımda bu konuyu detaylı anlattığım için ordan bakabilirsiniz.

Davet mektubunda hangi bilgiler bulunmalı?


Davet mektubunda sizi davet eden kişinin adı,soyadı,mesleği,ikamet adresi gibi temel bilgiler açıkça yer almalı.Bunun yanında hangi tarihler arasında sizi davet ettiği,konaklama ve diğer masraflar konusunda yardımcı olup olmayacağıda davet mektubunda belirtilmeli.
Bazı ülkelerde standart davet mektubu formu oluyor.Şu isimli kişiyi şu tarihler arasında misafir edeceğim,seyahati boyunca şu imkanları sağlayacağım ... şeklinde.
Buna ek olarak davet mektubu gönderecek kişi serbest bir mektupta gönderebilir.Sizi neden davet ettiği,neden gelmenizi istediği ile alakalı.Bunu ingilizce olarak yazıp göndermesinde fayda var.
Mesela benim oğlum doğduğunda,yeğenlerime davet mektubu gönderip,kuzenlerinin doğduğunu onların da Finlandiya’ya gelip kuzenlerini görebileceklerini yazmıştım.
Bir de Almanya gibi bazı ülkeler davet eden kişinin maddi gelirini gösteren evraklarıda talep ediyorlar.

Davet mektubu fax,email vb ile gönderilebilir mi?


Konsolosluklar davet mektubunun aslını istediklerinden fax veya email ile gönderilecek davetiyeleri kabul etmeyeceklerdir.Yurtdışından size davet gönderecek kişi eğer devlete ait posta servisini kullanacaksa,vize başvurunuzdan çok önceden göndermesinde fayda var.Bazen Avrupa’dan gönderilen mektuplar 1 ayda ulaşıyor Türkiye’de ki adresinize.
Aceleniz varsa özel kargo şirketlerini kullanın davetiye göndermek/almak için.

Uzun süreli schengen vizesi almak mümkün mü?


Durumunuza ve sunduğunuz belgelere göre uzun süre geçerli vize almak mümkün.
Sık aralıklarla Schengen bölgesine ziyaretleriniz olacaksa uzun süreli vize almak aynı zamanda sizi zaman ve para israfından kurtaracaktır.
Not: Bazı kişilerde uzun süreli vizelerle ilgili yanlış bir düşünce var.1 senelik schengen vizesi alınca; 1 sene boyunca gidip herhangi bir schengen ülkesinde kalabileceklerini sanıyorlar.
Bu tür yanlış anlaşılmaları gidermek için hatırlatmakta fayda var: Size verilen kalış günü kadar Schengen bölgesinde zaman geçirebilirsiniz.Örneğin 1 yıl geçerli 90 gün kalışlı multi schengen vizesi aldınız.Bu vize ile bir yıl içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde birden fazla ziyaret gerçekleştirebilirsiniz ve tekrar tekrar vize almakla uğraşmanız gerekmez.
Schengen bölgesinde 90 günü aşacak şekilde kalmayı planlıyorsanız oturum iznine başvurmalısınız.

Schengen vize başvurusu yaparken eski pasaportumu göstermem gerekiyor mu?


Daha önceden kullandığınız ve şu an artık geçersiz olan pasaportlarınızı gösterme gibi bir zorunluluğunuz yok.Ancak bu pasaportlarda daha önceden almış olduğunuz vizeler varsa;vize başvurusunda bunları göstermek vize almanızda size faydalı olabilir.
Daha önceden alınmış Schengen vizesi yada Amerika, İngiltere, Avustralya ve benzeri gelişmiş ülkelerden alınmış vizeler olumlu etki yaratacaktır.Bu ülkelerin birinden vizeniz yoksa bile daha önce yurtdışına çıkma tecrübeniz varsa,bunu belirtmenizde yine hanenize artı yazacaktır.

Yeni pasaport aldım ama eski pasaportumda halen geçerli Schengen vizesi var. Bunu kullanabilir miyim?


Eski pasaportunuzda geçerli olan vize/vizelerin bulunduğu sayfaları iptal ettirmeden,eski ve yeni pasaportlarınızı birlikte taşıyarak bu vize veya vizeleri kullanabilirsiniz.

Pasaportumu şahsen almak zorunda mıyım?


Ek ücret karşılığı konsolosluklar pasaportları kargo ile yollayabiliyorlar.Vizeye başvururken kargo istediğinizi belirtmeniz gerekiyor.

Uçak biletini vizeye başvurmadan önce mi satın almam gerekiyor?

Otel ücretini vize başvurusu yapmadan önce mi ödemem gerekiyor?


Vize başvurusu için istenen uçak ve otel rezervasyonlarını ücretsiz olarak yaptırıp,ücretlerini vizeniz elinize ulaştıktan sonra ödeyebiliyorsunuz.
Zaten konsolosluklar kesin olarak vizeniz elinize ulaşmadan uçak bileti satın alınmamasını ve otel ücreti ödenmemesini tavsiye ediyorlar.Çünkü vize alamazsanız ekonomi uçak biletlerinde ve indirimli otellerde genelde ücret iadesi yapılmıyor.Buda paranızın boşa gitmesi demek.
Bunun yanında bazı konsolosluklar rezervasyonların kalacağınız otelden veya havayolu şirketinden onaylı olmasını talep ediyorlar.

Avrupa Birliği vatandaşlarının eşlerinin vize işlemleri nasıl yapılır ? Avrupa Birliği vatandaşlarının eşlerinden schengen vizesi için istenen belgeler nelerdir?


Avrupa birliği vatandaşlarının eşleride vize başvurularında diğer başvuru sahipleri gibi vukuatlı nüfus kayıt örneği,biyometrik fotoğraf,geçerli pasaport ibraz etmeli.Bunlara ek olarak davet mektubu ve evlilik cüzdanını göstermelidir.
Schengen vizesi başvurularında Avrupa birliği vatandaşı ile evli olmanın avantajlarıda vardır:
Ab vatandaşının eşi seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunda değildir ve maddi gelir gösteren evrakları ibraz etme zorunluluğuda yoktur.Her ne kadar maddiyatınızı gösteren evrakları gösterme gibi bir zorunluluğunuz olmasada,konsolosluklar “ya tamam zorunlu değil ama göstersen iyi olur” şeklinde konuya yaklaşıyorlar.O yüzden böyle bir zorunluluğunuz olmasada bu evraklarıda başvurunuza eklemenizi tavsiye ederim.
Not: Avrupa birliği vatandaşı ile evli olmak vize almanızı garantilemez.
Bu başlık altında yazılanlar Avrupa Birliğinde olmayan ama Schengen üyesi ülkeler Norveç ve İsviçre içinde geçerlidir.

Schengen vize başvurusu için askerlik görevini tamamlamış olmak gerekiyor mu?


Schengen vizesine başvuru için askerliği tamamlamış olma şartı aranmıyor.

Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşı hangi belgelerle vize başvurusunda bulunmalıdır?


Schengen vizesi için Türk vatandaşlarından istenen belgelerin yanı sıra;Türkiye’de yasal olarak oturum izni ile kaldığınızı gösteren belgeyi vermeniz gerekiyor ve oturma izni vize bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalı.

Yeşil pasaportum var Schengen vizesi almam gerekiyor mu?Yeşil pasaportum var Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor muyum?


Yeşil pasaportu olanlar Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyorlar.Ancak gideceğiniz ülkenin belirlediği vizesiz kalabileceğiniz süreyi dikkate almanız gerekiyor.
Hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri de vizesiz, Schengen ülkelerini ziyaret edebiliyorlar.
Ohal’den dolayı yeşil ve gri pasaport sahiplerinin yurtdışına çıkış işlemleri hakkında bilgi için Yurtdışına Çıkış Rehberi yazıma gözatın.

Schengen üyesi ülkelerin birinden oturum iznim var Schengen ülkelerine seyahat etmek için vize almam gerekiyor mu?


Schengen üyesi ülkelerden birinden oturum izniniz varsa,oturum izni kartınız ve pasaportunuzla diğer Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.Bulgaristan,Romanya ve Hırvatistan gibi Avrupa Birliğinde olan ancak Schengen’e üye olmayan ülkelere seyahatlerde bu ülkelerin kendi belirledikleri kurallar geçerlidir.Genelde 1-2 hafta gibi kısa süreli ziyaretlerde vize talep etmiyorlar ama yinede yolculuğa çıkmadan Bulgaristan,Hırvatistan ve Romanya konsolosluklarından bilgi almanızı tavsiye ederim.

Vize çıktığı nasıl anlaşılır?


En garantili yol,klasik yoldur.Pasaportunuz elinize ulaşınca pasaportun ön kayfalarında (vizeler bölümü) pasaportunuza yapıştrılmış,muhtemelen fotoğraf ve kişisel bilgilerinizi içeren üzerinde gideceğiniz ülkenin dilinde vize yazan,pasaport sayfası büyüklüğünde bir etiket görüyor musun ? Hayırlı olsun vizenizi almışsınız.Eğer görmüyorsanız vize başvurunuz olumsuz sonuçlanmış demektir.Schengen vize başvurusu takibini aracı kurumun sayfasından pasaport numarınız ve size o kurum tarafından verilen numaraları kullanarak yapabiliyorsunuz.

Gittiğim veya gideceğim ülkede vizemi uzatmam mümkün mü?


Teknik olarak vize süresini uzatmak mümkün ancak çok geçerli bir sebebiniz olması gerekiyor.
Örnek:Dönüş uçuşunuz size bağlı olmayan sebeplerden iptal olursa ve havayolu ileri bi tarihe uçuş koyarsa veya yola çıkmanızı engelleyecek ciddi bir sağlık sorunu yaşarsanız vize uzatması yapılabiliyor.
“Vizemi uzatın ben bir iki hafta daha gezeyim” diyemiyorsunuz.Schengen vizesini keyfi olarak uzatamıyorsunuz kısacası.

Turist / Ziyaretçi vizesi ile Schengen ülkesine gidip orda oturum iznine başvurmayı düşünüyorum.Bu mümkün mü? Mümkünse ne yapmalıyım?


Bazı durumlarda gittiğiniz ülkede oturum iznine başvurabiliyorsunuz.Hangi ülke hangi durumlarda buna izin veriyor,öncelikle gideceğiniz ülkenin göçmenlik bürosundan buna bakın.
Diyelim ki sizin durumunuz gideceğiniz ülkedeyken oturum izni başvurusuna müsait. Bu durumda ülkeye giriş yaptıktan sonra vakit kaybetmeden göçmenlik bürosuna (randevu almayı beklemeden) gidip evraklarınızla başvurunuzu gerçekleştirin.Oturum izni başvurusu için göçmenlik bürosundan randevu alayım onu bekleyim derseniz,büyük ihtimalle vizenizin süresi dolar randevu gününüz gelmeden.

Gittiğim ülkede oturum iznine başvurursam ve oturum izni başvurumun değerlendirilmesini beklerken Schengen vizemin süresi biterse ne yapmalıyım?

Gittiğiniz ülkede oturum iznine başvurduğunuz andan itibaren başvurunuz sonuçlanana kadar ülkede kalabilirsiniz (schengen vizenizin süresi bitse dahi), başka bir işlem yaptırmanıza gerek yok.Sadece göçmenlik bürosu tarafından size,başvuru esnasında verilen oturum izni başvurusunda bulunduğunuza dair evrağı sürekli yanınızda taşıyın.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için Oturum İzni yazımı okuyunuz.

En kolay schengen vizesi veren ülke hangisi?


Genel olarak istenen belgeler ve prosedür benzer Schengen vizesi için ancak Türk göçmenlerin fazla olduğu ülkeler vize verirken biraz daha işi sıkı tutuyorlar.Ayrıca bazı ülkelerin turiste ihtiyacı olduğu için vize konusunda biraz daha anlayışlı davrandığıda bir gerçek.
Neticede işin büyük kısmı sizin durumunuza ve sunduğunuz evraklara bağlı.
İstatistik olarak geçtiğimiz yıllarda vize verme oranı en yüksek ülkeler Yunanistan ve İtalya.
Özellikle Yunanistan’ın İzmir konsolosluğu vize verme oranında başı çekiyor.

Vize başvurum reddedilirse vize ücreti iade ediliyor mu?


Konsolosluklar aldıkları ücretleri iade etmiyorlar.Bu yüzden vize başvurunuz olumluda sonuçlansa olumsuzda sonuçlansa herhangi bi ücret iadesi yok.

Vize başvurum reddedildi ne yapabilirim?


İtiraz dilekçesi yazıp,vize başvurunuz hakkında verilmiş kararın yanlışlığını ortaya koyan bilgi ve belgeleri itiraz dilekçesine ekleyip, vize başvurunuzun tekrar gözden geçirilmesini talep edebilirsiniz.
Teoride iş böyle olsada ,pratikte burdan bi sonuç çıkarma ihtimali çok zayıf ancak herşeyiniz tam ve memurlardan kaynaklanan bi hatadan dolayı vize reddi aldıysanız bir ihtimal bu hatayı düzeltebilirler.
Yoksa “biz şu kişinin vize bitiş tarihi sonrasında ülkesine döneceğine ikna olmadık” gibi soyut bir ifadeyi milyon tane evrakla bile çürütemezsiniz.

Vize başvurum reddedilirse tekrar vizeye başvurabilir miyim?


Vizeye terkar başvurabilirsiniz ama vize başvurunuz reddedildikten sonra ya vize reddine sebep olan durumu netleştirmek için yeni belgeler eklemeniz yada durumunuzda bir değişme olması gerekir.
Yoksa vize başvurunuz reddedildikten sonra gidip tekrar aynı evraklarla başvuru yaparsanız.
Başvurunuz tekrar reddedilir.

Geldik Bonus Bölümümüze;Schengen vizesi kanunları ile ilgili belkide daha önce hiç duymadığınız bi kaç konudan bahsetmek istiyorum.Hiç bir konsolosluk sayfasında yada aracı kurumun sayfasında yazmaz birazdan bahsedeceklerim.

Diyelim ki eşiniz Schengen üyesi bir ülkenin vatandaşı ve oturum izniniz falanda yok.Siz Türkiye’desiniz o ise kendi ülkesinde.Eğer eşinizin yaşadığı ülke dışında bir Schengen ülkesine eşinizle seyahat edecekseniz veya ayrı ayrı seyahat edip eşinizin yaşadığı ülke dışında bir Schengen ülkesinde buluşacaksanız.Sizden vize isteyemezler.Avrupa Birliği serbest dolaşım kanunlarına göre; sizden vize istemeleri; Schengen üyesi ülke vatandaşı olan eşinizin serbest dolaşım yapma hakkını engeliyeceğinden sizden seyahat öncesi vize almanızı talep edemezler.Yok artık dediğinizi duyar gibiyim.Var artık! Kanunla sabit olarak böyle bi hakkınız var ama kimse size bunu söylemiyor!

Diyelim eşiniz Schengen üyesi bir ülkenin vatandaşı ve eşinizin ülkesinin sınır kapısında belirdiniz.
Örnek ; eşiniz Finlandiya vatandaşı sizde Rusya’ya gittiniz ,Rusya Finlandiya sınır kapısına geldiniz ama schengen vizeniz yok.Bu durumda eşinizi ziyaret için geldiğinizi söylerseniz size en kısa sürede sınır kapısında vize düzenlenmesi gerekiyor.Sadece ve sadece ülkeye girişiniz güvenlik ve/veya sağlık tehditi oluşturacaksa ki bunu kanıtlamaları gerekiyor.Ancak o zaman sizi ülkeye almama yoluna gidebilirler.Kısaca güvenlik veya sağlık tehditi oluşturduğunuza dair bi ispat sunamazlarsa size vize düzenlemeli ve ülkeye girişinize izin vermeliler.


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar



Etiketler: schengen vizesi için gerekli evraklar, schengen vizesi nasıl alınır, schengen vizesi ücreti 2017, schengen vizesi almak, schengen vizesi ülkeleri, schengen vizesi almanya, 1 yıllık schengen vizesi ücreti, çok girişli schengen vizesi ne demek, başka ülkeden alınan schengen vizesi, schengen vizesi alınan ülke dışında giriş, vize almak için hesapta ne kadar para olmalı, vize nereden alınır, c tipi multi vize nedir, schengen vizesi ile tüm schengen ülkelerine rahatça giriş yapılabilir mi,schengen vizesi almanya, almanya vizesi randevu, almanya vizesi için gerekli evraklar, almanya vizesi kaç günde çıkar, almanya turist vizesi, almanya vize ücreti 2017, bls ispanya vize, turkey bls spain visa, ispanya vizesi için gerekli evraklar, bls international ispanya,ispanya vize başvuru formu, ispanya turistik vize, ispanya vize ücreti 2017, norveç vizesi için gerekli evraklar, norveç vizesi nasıl alınır, norveç schengen vizesi, norveç vize başvuru formu, schengen vizesi ile norveçe gidebilirmiyim, norveç vize istiyor mu, vfs italya vizesi, vfs global italya, italya vizesi randevu, italya konsolosluğu, italya vize ücreti 2017, italya vizesi izmir, macaristan vizesi için gerekli evraklar, macaristan konsolosluğu, macaristan vize istiyor mu, macaristan vizesi kaç günde çıkar, vfs macaristan, çek cumhuriyeti vize gerekli belgeler, çek cumhuriyeti vize istiyor mu, çek cumhuriyeti vize ücreti, çek cumhuriyeti vizesi kaç günde çıkar, vfs global ispanya randevu, vfs fransa randevu, vfs global ispanya gerekli evraklar, vfs global istanbul, vfs türkiye,vfs global iletişim, vfs hollanda, vfs global vize takip,amerika transit vize istiyor mu, aktarmalı uçuşlarda vize gerekir mi, ingiltere transit vize, transit vize istemeyen ülkeler, aktarmalı uçuşlarda havaalanı dışına çıkmak, fransa transit vize istiyor mu, hollanda transit vize istiyor mu, transit yolcu havaalanından çıkabilir mi



Önceki
Sonraki

2 yorum:

  1. Ahh inşallah iş için yurt dışına çıkarsam lazımolacak bana :)

    YanıtlaSil
  2. Vize olmadan olmuyor maalesef. Bide dünya masraf ve uğraş Schengen vizesi almak.O yüzden insanların başvuru yapmadan konu hakkında iyice bilgi edinmesinde fayda var.

    YanıtlaSil