Finlandiya Ulaşım

Finlandiya Ulaşım Rehberi


Finlandiya'ya nasıl gidilir ve Finlandiya'da ulaşım imkanları nelerdir iki ayrı bölüm halinde konuyu anlatacağım.
Öncelikle diğer ülkelerden Finlandiya'ya nasıl ulaşım sağlayacağınızdan bahsedeyim.
Finlandiya'ya kara,deniz ve havayolu ile ulaşım sağlamak mümkün.Alt başlıklar halinde detaylandırırsak:

Finlandiya'ya Karayolu İle Ulaşım

- Finlandiya'nın komşuları olan Norveç,İsveç ve Rusya'dan Finlandiya'ya kara yolu ile geçilebiliyor.
- Finlandiya yarım ada şeklinde olduğundan İsveç'le olan kara sınırı Helsinki'nin yaklaşık 800 kilometre kuzeyinde başlıyor.
- Norveç Finlandiya sınırı; Finlandiya'nın en kuzey ucunda,nerdeyse kuzey kutbunda yeralıyor.Helsinki'nin 1200 kilometre kuzeyinde.
- Finlandiya,Norveç ve İsveç üçü de Schengen üyesi ve genelde bu ülkeler arasında geçişlerde sınır kontrolü yok ama bazı durumlarda; Schengen kurallarını askıya alıp, sınırda pasaport ve vize kontrolü uygulayabiliyorlar. Aklınızda bulunsun.
- Finlandiya Rusya sınırı 1,340 km uzunluğunda ve sınırın büyük kısmı ormanlardan ve yerleşime kapalı alanlardan oluşuyor.Hem Finlandiya Rusya arası ilişkilerin çok sıcak olmamasından hemde bu sınırın Avrupa Birliği ve Rusya'yı birbirinden ayırmasından dolayı; sınır güvenliği hat safhada.Sınır güvenliği; elektrikli teller,sürekli gözlem yapan askerler,sınır muhafızları ve kameralarla sağlanıyor.Finlandiya Rusya arasında geçişler bu sınır boyunca sadece Vaalimaa ve Nuijamaa'da ki gümrük kapılarından yapılabiliyor.
- Rusya'dan Finlandiya'ya kendi aracınızla geçebileceğiniz gibi, St Petersburg Helsinki arası tren seferleride mevcut,yolculuk yaklaşık 3-4 saat sürüyor.

Finlandiya'ya Denizyolu İle Ulaşım

Finlandiya'ya Rusya,Estonya,İsveç ve Almanya'dan gemi ile gelmek mümkün.
- Rusya'nın St Petersburg şehrinden Helsinki'ye veya İsveç'in Stockholm şehrinden Helsinki ve Turku'ya olan gemi seferlerinde; gemiye akşam binerseniz,ertesi gün sabah Finlandiya'ya varıyorsunuz.Bu gemi seferleri için biletler genelde ucuz,özellikle de yolculuğunuzu haftaiçine denk getirirseniz. 
Finlandiya Rusya arası feribot biletleri için St Peterline denizyolu şirketine,
Finlandiya İsveç arası gemi seferleri için Vikingline ve Siljaline firmalarına bakabilirsiniz.
- Estonya Finlandiya arası mesafe ise yaklaşık 90 kilometre ve Tallinn Helsinki arası feribotlar ile 3 saat gibi bi sürede Estonya'dan Finlandiya'ya gidebiliyorsunuz.
İki ülke arasındaki mesafe kısa olmasına rağmen bazı seferlerde gemi akşam yola çıkıyor,gece diğer ülkenin limanında demirliyor ve yolcuları indirmek için sabaha kadar bekliyor.Estonya - Finlandiya arası sefer yapan gemiler için bilet alırken,bunu gözönünde bulundurmakta fayda var.
Helsinki Tallinn ve Tallinn Helsinki arası feribot biletleri ve feribot saatleri için Eckerö line veya Tallink Siljaline firmalarına gözatabilirsiniz.
- Almanya - Finlandiya arası olan gemi seferlerini Finnlines isimli bir firma düzenliyor ve Helsinki - Travemünde şehirleri arasında çalışıyor.Adını ilk kez duyanlar için; Travemünde Almanya'da ,Hamburg tarafında bi yerleşim yeri.Hamburg'un 90 km kuzey-doğusunda yer alıyor.Bu gemilerle yolculuk yaklaşık 30 saat sürüyor ve bilet fiyatları; Almanya Finlandiya arası uçak biletlerinden bile daha pahalı.
- Yukarıda saydığımız ülkelerden Finlandiya'ya gemi ile gelirken nerdeyse tamamında aracınızı da gemiye yükletme şansı var.

Finlandiya'ya Havayolu İle Ulaşım

- Türkiye Finlandiya arası doğrudan uçuş yapan firma sayısı çok az.
- Türk Hava Yolları'nın İstanbul - Helsinki seferleri var.Türkiye'de ki diğer şehirlerden Finlandiya'ya, İstanbul üzerinden aktarmalı geliyorsunuz.
- THY'nin Finlandiya'ya olan seferleri çoğu zaman inanılmaz pahalı ancak Estonya'ya olan seferleri daha uygun fiyatlarda.Bu yüzden İstanbul Tallinn arası THY ile uçup,Tallinn'den gemi ile Helsinki'ye geçmek daha ucuz bi alternatif olabilir.
- Fin Hava Yolları (Finnairs) Helsinki İstanbul seferlerini kaldırdığından beri,Türkiye'de sadece Antalya'ya uçuşları var ve onlarda bahar-yaz sezonunda.Uçak bileti fiyatı konusunda THY'den fazlası vardır eksiği yoktur,sağolsun.
- Sunexpress'in yine bahar-yaz dönemini kapsayan İzmir - Helsinki uçuşları var.
- Bunlar dışında Türkiye'den çıkış yapıp aktarmasız Finlandiya'ya giden havayolu şirketi yok (tur firmalarının anlaşmalı olduğu bi-iki ufak havayolu şirketi dışında).
- Finlandiya'ya diğer Avrupa ülkelerinden uçuşlar hakkında bilgi edinmek için Ucuz Bilet Bulma yazıma göz atın.

Finlandiya'da Ulaşım

Ulaşım konumuzun ikinci bölümü Finlandiya içerisinde ulaşım;
- Finlandiya'da şehirler arası seyahatlerde otobüs ve tren kullanımı daha yaygın,çünkü şehirler arası uçak biletler çok pahalı.Ancak Helsinki'den Rovaniemi'ye gidiyorsanız yada bu şekilde uzun mesafeli bi yolculuk yapacaksanız uçak iyi bi seçenek olarak ortaya çıkıyor.
- Genelde Türkiye dahil pekçok ülkede tren biletleri otobüs biletlerinden daha ucuzdur.Finlandiya için durum tam tersi;burda tren biletlerinin fiyatları otobüs bileti fiyatının çoğu zaman iki katı. Şehirler arası ulaşımda Onnibus otobüs firması gayet ucuz bilet imkanları sunuyor.Nadiren tren biletlerinde kampanya yapıldığıda oluyor.
Finlandiya'da hızlı tren olmadığından tren ve otobüsle gitmek arasında zaman açısında çok fazla bi fark yok.
- Kendi aracınızla Finlandiya'ya gelecekseniz yada burda araç kiralayıp o şekilde ulaşım sorununu çözmeyi planlıyorsanız bi iki hatılratma yapayım.
Benimde daha önce Finlandiya Rehberi yazımda bahsettiğim gibi trafik cezaları gelire göre kesiliyor.Geliriniz yüksekse cezada o kadar yüksek oluyor.
Finlandiya'da otoyollar yaygın ve ücretsiz.Finlandiya nüfus olarak az ama yüzölçümü bakımından geniş bi ülke ; haliyle şehirler arasında mesafeler fazla ve genelde iki şehir arası tek görebileceğiniz şey orman .Yola çıkmadan yakıt durumunuzu yada yolda lazım olabilecek araç gereci kontrol edin.
Çok önemli bi uyarı :Otoyollar ormanların içinden geçtiğinden yola yaban geyiği (muse) çıkma ihtimali var.Kış aylarında hava çok karanlık ve bu havyanları fark etmek güçleşiyor.Bahsettiğim geyiklerin ağırlığı 700 kilodan fazla, kaza durumunda can ve mal güvenliğiniz için ciddi tehlike oluşturabilirler ki Finlandiya'da bu tür kazalar ve yaralanmalar sık yaşanıyor.Kış zamanı mümkünse gündüz saatlerinde yola çıkmayı tercih edin.
Türkiye'den almış olduğunuz ehliyetle Finlandiya'da 1 yıla kadar araç kullanabiliyorsunuz.Bunuda hatırlatayım.
- Şehir içi ulaşımda; eğer uzun süre kalacaksanız ve sürekli otobüs kullanacaksanız.Otobüs kartı almak, tek seferlik biletlerle seyahat etmekten çok daha avantajlı.Otobüs kartını tranvay ve metroda da kullanabiliyorsunuz.
-Finlandiya'da metro sadece Helsinki şehrinde var.Helsinki metro istasyonları; Ruoholahti, Kamppi, Rautatientori, Helsingin yliopisto, Hakaniemi, Sörnäinen, Kalasatama, Kulosaari, Herttoniemi, Siilitie, Itäkeskus, Puotila, Rastila, Vuosaari, Myllypuro, Kontula, Mellunmäki.
Metro istasyonlarından Kamppi aynı zamanda Helsinki'de şehirler arası otobüslerin kalktığı otobüs garını içinde bulunduruyor.
- Şehir içi ulaşımda bisiklette önemli bir yer tutuyor Finlandiya'da,bisikletler için özel yollar var ve normalde de Finlandiya genelinde trafik sorunu diye bişey yok.
İşiniz okulunuz vesaire yakın mesafedeyse bisikletle gidip gelmek hem rahat,çoğu zaman otobüse göre daha hızlı, hemde ücretsiz.

Ulaşımla alakalı işinize yarayabilecek bi kaçta Fince kelime yazıp bitireyim
Tie = Yol , Valtatie / moottoritie = Otoyol, Rautatie= Demiryolu, Linjaauto=Otobüs, Laiva= Gemi, Juna=Tren, Ratikka=Tranvay,Uçak=Lentokone, Lentokenttä = Havaalanı, Asema=İstasyon, Pysäkki=Durak, Katu=Sokak.


Etiketler: tallinn helsinki arası kaç km, tallinn helsinki feribot fiyatları, talinden helsinki'ye nasıl gidilir, helsinki tallinn arası ulaşım, tallinn helsinki feribot biletleri, stockholm helsinki arası kaç saat, rusya finlandiya sınır kapısı, iskandinavya turu, baltık denizi, stockholmden helsinkiye nasıl gidilir, norveçden finlandiyaya nasıl gidilir,rusyadan finlandiyaya nasıl gidilir, finlandiya isveç ulaşım,finlandiya klavuzu
Önceki
Sonraki

4 yorum:

  1. Kalmak deglde gezmek isterdim 😀 cok bilgilendirici olmus 💕😄

    YanıtlaSil
  2. Küçükken sırf isminin garipliğinden dolayı gitmek istediğim bir yerdi :)

    YanıtlaSil
  3. Turist olarak gelecek birinin beğeneceği bir ülke Finlandiya .Fırsatınız olursa mutlaka ziyaret edin :)

    YanıtlaSil