Vizesiz Avrupa

Avrupa'da 

Vizesiz 

Gezebileceğiniz 

Ülkeler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz gidebileceği ülkeler.
Avrupa diyince aklımıza sürekli Batı Avrupa gelsede; komşuluk ilişkilerimizin bulunduğu ve uzun bir tarihi geçmişi paylaştığımız Doğu Avrupa ülkelerine, üvey evlat muamelesi yapmamamız gerekiyor. Ziyaret edenlerin cidden keyif alacağı ve Türk kültüründen izler bulacağı bu ülkelere bir şans tanımanızı umarım.
Listemize geri dönersek vizesiz gidebileceğiniz Avrupa ülkelerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Arnavutluk (Albania)

Güneydoğu Avrupa'da yeralan Arnavutluk'un başkenti Tiran'dır.
Ülkenin nüfusu yaklaşık 3 milyon ve ülkede konuşulan dil Arnavutça'dır.Arnavutlar'ın yarısından fazlası kendisini müslüman olarak tanımlasada, Arnavutlar Türk değil.
Nedense Herkesin Türk olduğuna inanmak gibi bir huyunuz var.

Arnavutluk Gezilecek Yerler

Ohri Gölü, Rozafa Kalesi, Dajti Dağı, Arnavutluk Alpleri, Edhem Bey Camii, İskender Bey Meydanı, İskender Bey Müzesi, Porto Palermo Kalesi, Berat Kalesi, Rinia Parkı, İşkodra Gölü, Butrint Ulusal Parkı, Akçahisar Kalesi, Tiran Piramidi.


Beyaz Rusya (Belarus)

Rusya, Ukranya ve Polonya'nın komşusu Belarus'un başkenti Minsk şehridir. Ülkenin nüfusu 9,5 milyon'dur ve ülkede ağırlıklı olarak Beyaz Rusça ve Rusça konuşulmaktadır.

Belarus Gezilecek Yerler

Mir Kalesi, Białowieża Ormanı, Zafer Meydanı (Victory Square), Aziz Simon ve Helena Kilisesi, Brest Kalesi, Gomel Sarayı, Kalozha Kilisesi, Braslav Gölleri ( Braslaw Lakes), Gorky Parkı, Nesvizh Kalesi.
Türk vatandaşları 30 güne kadar olan ziyaretleri için vize almak zorunda değildir.

Bosna Hersek (Bosnia Herzegovina)

Hırvatistan,Sırbistan ve Karadağ'a komşu olan Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'dır ve Bosna-Hersek'in para birimi, kısaltması bam olan konvertibl mark'dır. 1992 yılında Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız devlet olmuştur. Bunu bizimde yakından tanık olduğumuz ve 3 yıl süren Bosna Hersek Savaşı takip etmişti. Avrupa kıtasında ve müslüman nüfusun yoğun olduğu bir ülke olması sebebiyle; Bosna-Hersek'in, diğer Balkan ülkelerine göre, bizim için hep ayrı bir yeri olmuştur.

Bosna-Hersek Gezilecek Yerler

Neretva Nehri, Neretva Nehri üzerinde bulunan Mostar Köprüsü, Mostar Köprüsü'ne yakın konumda olan Kravica Şelalesi (Kravitse), Vrelo Bosne Doğa Koruma Parkı, Gazi Hüsrev Camii, Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü, Kozara Ulusal Parkı, Pliva Şelalesi, Kutsal Kalp Katedrali (Sacred Heart Cathedral).


Karadağ (Montenegro)

Eskiden Sırbistan-Karadağ olarak anılan birliğin; 2006'da Karadağ'da yapılan halk oylaması ile dağılması ve Karadağ'ın birlikten ayrılması ile Yugoslavya efsaneside tamamen bitmiş oldu. Karadağ nüfusu 600.000 civarında ve Balkanlarda önemli bir turistik bölge durumunda.
Ülkenin resmi dilleri Karadağca ve Sırpça. Bunların yanında Arnavutça, Boşnakça ve Hırvatça da tanınan diller arasında.

Karadağ Gezilecek Yerler

Arnavutluk - Karadağ sınırı İşkodra Gölü'nün ortasından geçtiği için Arnavutluk gezilecek noktalar arasında saydığımız İşkodra Gölü, Karadağ tarafı içinde geçerli.
Lovćen Dağı, Ostrog Manastırı, Tara Nehri ve Tara Kanyonu, Kayaların Leydisi Kilisesi, Biogradska Gora Ulusal Parkı, Kotor Parkı, Crno Gölü, Velika Plaža (Long Beach) Uzun Sahil, Mamula Kalesi'nin üstünde bulunduğu Mamula Adası.

Kosova

2 milyona yakın nüfuslu Kosova'nın başkenti Priştine ve resmi dilleri Arnavutça ve Sırpça. Kosova da Sırbistan'dan ayrılan devletlerden biri.

Makedonya (Macedonia)

Büyük İskender'in memleketi Makedonya yada resmi adıyla; Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti 2 milyon nüfusa sahip, ülkenin başkenti Üsküp ve resmi dili Makedonca.
Makedonya'nın komşuları; Sırbistan, Kosova, Bulgaristan,Yunanistan ve Arnavutluk.

Makedonya Gezilecek Yerler

Aziz Yuhanna Kilisesi, Matka Kanyonu, Taşköprü,Mavrova Gölü, Mavrova Milli Parkı, Çar Samuel Kalesi, Ohri Ayasofya Kilisesi, Üsküp Kemeri, Ohri Gölü, Üsküp Kalesi, Üsküp Türk Çarşısı, Rahibe Teresa'nın Evi.

Moldova (Moldovia)

Başkenti Kişinev olan Moldova, güzel kızları ve ucuzluğu ile nam salmış 3,5 milyon nüfuslu ve Ukrayna'nın yanı başında yer alan küçük bir Doğu Avrupa ülkesi'dir.

Moldova Gezilecek Yerler

Stefan Cel Mare Parkı, Moldova Ulusal Tarih Müzesi, Nativity Katedrali, Zafer Anıtı/Kemeri (The Triumphal arch), Kişinev Botanik Bahçesi, Valea Morilor Parkı, Hâncu Manastırı (Mănăstirea Hâncu), Bender Kalesi.

Rusya (Russia)

Rusya'yı bu listede görüp şaşıran arkadaşlar olacaktır kesinlikle. Çünkü: Rusya, normalde hem bordo hemde yeşil pasaportlulardan vize istiyor.
Rusya'ya nasıl ve hangi koşullarda vizesiz girebileceğinizi Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Sırbistan (Serbia)

Sırbistan gezi rehberi yazıma Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Ukrayna (Ukrain)

Ukrayna kızları, Ukrayna'nın kendisinden daha meşhur. Bu sadece Türkiye'de değil diğer ülkelerde de böyle. Sınırımız olmasada kuzey komşumuz durumunda bulunan ve Karadenize kıyısı olan ülkelerden biri Ukrayna. Orta yaş ve üstünün hatırlayacağı, yeni kuşağın ise zombili bilgisayar oyunlarından aklına gelecek Çernobil kazası veya Çernobil faciası 1986 yılında Ukrayna'da gerçekleşmişti. Karadeniz bölgesinde yetişen çaylarda radyasyon vardı yoktu tartışması 90'lara kadar sürmüştü.
Konuyu çok dağıtmadan Ukrayna nüfusu yaklaşık 45 milyon ve Ukrayna'nın komşuları; Rusya, Belarus, Romanya, Moldova, Polonya, Slovakya ve Macaristan'dır.
Türk vatandaşları 60 güne kadar olan ziyaretleri için Ukrayna'ya vizesiz gidebilmektedir.
Son günlerde yapılan yeni bir anlaşma ile Ukrayna'ya pasaportsuz bile gidilebilmektedir ancak bunun için yeni çıkan çipli kimlik kartınız olması gerekmekte.
"Sadece kimliğinizle Ukrayna'ya gidebilirsiniz." diye haberler çıkınca: Eski kağıt baskılı kimliklerle Ukrayna'ya gitmeye çalışmış ve mağdur olmuş insanlar var.
Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Lviv şehirleri en çok ziyaret edilen yerler.

Ukranya Gezilecek Yerler

Aziz Sofya Katedrali, Aziz Andreas Katedrali, Mağaralar Manastırı, Maidan Nezalezhnosti (Özgürlük Meydanı), Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi, Aziz Mihael Altın Kubbeli Katedral, Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi, Ulusal Opera Evi
Aşk Tüneli (the tunnel of love), Ukrayna'da ki en meşhur yerlerden biri. Sürekli internette fotoğraflarını görürsünüz.
Bı kısmımız, belkide çoğumuz buranın Kiev'de olduğunu düşünsede. Burası Kiev'den yaklaşık 360 kilometre uzakta bulunuyor.

- Andorra ve Vatikan da Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında ancak bu ülkelere kara veya deniz yolu ile doğrudan giriş imkanı bulunmuyor. Bu ülkelerin komşularına gitmek durumunda kalıyorsunuz ve bu durumda Schengen vizeniz olması gerekiyor.
- Umuma mahsus pasaport sahipleri diğer bir değişle bordo pasaportu olanlar yukarıdaki ülkelere vizesiz seyahat gerçekleştirebilmektedir.
- Balkan Turları, Doğu Avrupa Turları veya Vizesiz Avrupa Turları şeklinde ilanlar, reklamlar görürseniz. Kast edilen yukarıdaki bir kaç ülkeyi içine alan yurtdışı turlarıdır.
- Bordo pasaportluysanız; Bulgaristan ve Romanya gibi Avrupa Birliği üyesi ülkelerin topraklarından geçmek için seyahat öncesi bu ülkelerden transit vize almanız gerekiyor.
Romanya ve Bulgaristan için sınır kapısında vize alınamıyor.
- Pasaportunuzda halihazırda Çok Girişli (multi) Schengen vizeniz varsa, tekrardan Romanya ve Bulgaristan için vize almanız gerekmiyor.
- Hususi pasaport sahipleri yani yeşil pasaportu olanlar, yukarıdaki ülkelere ek olarak Avrupa Kıtasındaki diğer ülkelere (İngiltere, İskoçya, Galler, İrlanda ve Rusya hariç) vizesiz seyahat edebiliyorlar.
- Yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa'ya yapacakları seyahatlerde genelde 90 gün sınırı var. Yani ülkeye giriş tarihinizden başlayarak 90 gün kalabiliyorsunuz.
90 gün üzerinde sürecek ziyaretler için oturma izni almanız gerekiyor.
- Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nde olmasına rağmen yeşil pasaportlular vizesiz giriş yapamıyorlar.
- Schengen Vizesi hakkında aklınıza takılan diğer sorular için Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular yazıma gözatabilirsiniz.

Avrupa ile vizeler ne zaman kalkacak? Vizeler kaldırılacak mı? diye merak eden arkadaşlara şahsi fikrimi söyleyeyim.
Avrupa ile vizeler kalkıyor şeklindeki haberleri itimat etmeyin. Avrupa Birliğinin Türkiye ile vizeleri kaldırma gibi bir niyeti yok!



Etiketler: Tiran gezilecek yerler, tiran gezilecek noktalar, arnavutluk gezi rehberi, arnavutluk nüfusu, arnavutluk dili, arnavutluk nerde, arnavutluğun başkenti neresi, tiran ne demek, tiran arnavutluk gezilecek noktalar, tiran national historical museum, tiran arnavutluk turistik yerler, arnavutluk vize, arnavutluk ingilizce, arnavutlar türk mü, arnavutluk dini, arnavutluk bayrağı, albanian flag, bosna hersek gezilecek noktalar, saraybosna gezilecek noktalar, bosna hersek dini, bosna hersek dili, saraybosna bosna-hersek, bosna hersek nerede, Kosova dili, kosova nerede, kosova nüfusu, priştine kosova, kosova hangi ülkeden ayrıldı, saraybosna vize, bosna hersek vize, saraybosna savaşı, saraybosna katliamı, bosna hersek tarihi, bosna hersek para birimi, karadağ gezilecek noktalar, karadağ kotor, podgorica karadağ, karadağ bayrağı, moldova kadınları, kişinev moldova, moldova gezilecek noktalar, moldova dili, moldova nerede, moldova nüfusu, moldova vize, moldova hakkında bilgi, kişinev gezilecek yerler, kişinev moldova gezilecek noktalar, makedonya üsküp, makedonya gezilecek noktalar, makedonya vize, makedonya bayrağı, ukrayna şehirleri, ukrayna bayrağı, beyaz rusya vize, belarus gezilecek noktalar, belarus nüfusu, belarus vize, ukranya, avrupa vize istemeyen ülkeler 2017, türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler 2017, vizesiz gidilebilecek ülkeler, 
Önceki
Sonraki

1 yorum:

  1. Avrupa konusunda bilgi edinmek için önemli bir kaynak oluşturuyorsunuz. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil