Belgrad Gezi Rehberi

                  
Bu günlerde Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkeler popülerlik kazanmış durumda.Hem Türkiye'ye yakın olmaları hemde seyahate uygunluk açısından ilk akla gelenler Balkan ülkeleri.Bunlar içinde de Sırbistan önemli bi konuma sahip.Benim Sırbistan ziyaretim 2008 yılında daha millet oranın yolunu bilmezken gerçekleşti ve ilk yurtdışı deneyimimdi.O zamanlar üniversitedeyiz, 2008 Eurovision şarkı yarışması Belgrad'da gerçekleşecek;bizide misafir öğrenci olarak gönderdiler.Sırbistan hakkında bildiğim 2 temel şeyden biri Bosnalı müslümanları katletmeleri diğeride Osmanlı İmparatorluğunun Balkan seferleri ve fetihleriydi.İstanbul havaalanında pasaport kontrolü yapan polis bana oralarda dikkatli ol demişti.Yani hepimizin kafasında Sırbistan kelimesi kötü çağırışımlar yapıyordu.Belgrade Nikola Tesla havaalanına varınca,tekrar pasaport kontrolüne geldik.Polis amcalar bir saat sorguya çektiler.Bütün o soruların ardından ülkeye girişi yaptık.Bi anda sanki zamanda yolculuk yapmışımda 20 sene öncesine gelmişim gibi hissettim.Sanki Türkiye 2008 yılında ,Sırbistan hala 1988 yılında yaşıyordu.Herşey eski ve köhne ,şehir içi ulaşım,özellikle troleybüsler berbat durumdaydı.Nato tarafından bombalanmış ve hasar görmüş binaları görmek mümkündü.
Sonra iki hafta boyunca Sırpların Türklerden ne kadar ve neden nefret ettiklerini dinleyip durdum.
İlginçtir ki ,bu durum bişeyi fark etmemi sağladı.Bizim zaferlerimiz,birilerin yenilgisiydi.Biz tarihimizle övünürken ,aslında karşıda bide kaybeden taraf olduğundan hiç bahsetmiyorduk.
Bütün ülkelerde tarih anlatımı üç aşağı beş yukarı bu şekildeydi.
Belgrad'da bi Sırp kızla tanışıp sevgili olmuştuk.O da Türkiye'ye gelmişti.O Hollanda'ya taşındı,bende aradan yıllar sonra Finlandiya'ya taşındım.

İçinizi çok karartmadan hatırladığım kadarıyla Belgrad Sırbistan nasıl bi yerdi anlatmaya başlayım


- Bugün Sırbistan,ben gittiğim dönemde Sırbistan ve Karadağ olarak anılan ülke ,daha öncesinde Yugoslavya'ydı.Gençler bilmez hatta Kızılyıldız diye bi futbol takımı vardı zamanında 90-91 sezonunda Avrupa Şampiyon Klüpler Kupasını aldı.
Neyse Yugoslayva bölüne bölüne, Sırbistan'ın nüfusu 8 milyon kaldı.
- Sırbistan için eskiden vize almak gerekiyordu ama vizeyi almak kolaydı 1 günde çıkıyordu.İlerleyen yıllarda Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler normalleşince tümden kaldırdılar. Sırbistan vize istemiyor şuan.
- Belgrade Nikola Tesla havaalanından belediye otobüsüne binince yaklaşık bi yarım saat sürüyordu şehir merkezine varmak.
- Eskiden otobüslere binince bilet kontrolü yoktu.Bilete delik açan basit bi alet vardı.Orda gidip bileti kullanıyordun.Biletsiz binenlerde vardı otobüse ama çok umursamıyordu insanlar.
- Sırpların Türkler,Türklerinde Sırplar hakkında olumsuz düşünceleri olsada,belli ölçüde ortak bir tarihi paylaşmış olmamızdan;aslında bizlere benzerlikleri ve bizden doğrudan öğrendikleri şeyler var. Mesela Sırpça'da (hatırladığım kadarıyla) günlük dilde kullanılan 80-90 civarı Türkçe kelime vardı.
- Belgrad gezilecek noktalar :Republic Square (Cumhuriyet Meydanı) ,Kalemegdan,Belgrad Kalesi, Ada Ciganlija (Ada Gölü),Nova Grad,Knez Mihailova Caddesi,Meçhul Asker Anıtı ve Park Alanı,Aziz Sava Kilisesi....
- Belgrad Kalesi ve Kalemegdan şehir merkezi civarında birbirine yakın konumdaydı. Hem binanın güzel muhafaza edilmiş olmasından hemde kalenin arka tarafında Sava nehri manzarası bulunmasından dolayı, kesinklikle görülmesi gereken bi yer.
Eskiden buralarda gezmek takılmak ücretsizdi.Kalenin burçlarına çıkıp aşağıda basketbol sahalarında basketbol oynayanları izleyebiliyordunuz akşamları.Kalemegdan parkında genç bekarlar birbirlerine kur yapıyolardı (hey gidi günler hey). Sırp kadınları çok güzeldi o zamanlar ,şimdi ne durumdalar bilmiyorum ama şansınızı deneyin gençler.
- Meçhul Asker Anıtı ve Park Alanı : Anıt Balkan savaşları ve 1. Dünya savaşında ölen askerlerin anısına yaptırılmış.Sanırım Türk turistler tarafından çok bilinmeyen bi yer burası.Kız arkadaşım götürmüştü beni buraya.Tepede bi yerde bulunuyor anıt,etrafı park alanı,buralarda mangal yapılabilecek yerler var.Etrafı ormanla çevrili ve Anıtın yanına çıkıp uzaklara bakınca uçsuz bucaksız bi yeşil alan. (Buraya masayı kuracan,açacan 70'liği diyeceksiniz görünce).
- Knez Mihailova Caddesi; şehir merkezinde işlek bi cadde,güzel patlamış mısır satıyolardı eskiden.
- Ada Ciganlija için göl falan diyolar ama gölet daha iyi bi tabir olur.Göletin yanında büyük bi park var,parkın içinde de tenis kortları ve bisiklet sürmek için yollar vardı.Güneşli bi güne denk getirirseniz,keyifli vakit geçirilebilecek alanlardan biri.
- Aziz Sava Kilisesi (Church of Saint Sava), Nikola Tesla Müzesine yakın bi konumda ikisini aynı gün denk getirip ziyaret etmek mümkün.Aziz Sava Kilisesi dünyadaki en büyük ortadox kilisesiydi.(Aradan geçen zamanda daha büyüğü yapılmadıysa)
- Republic Square (Cumhuriyet Meydanı) ; her gittiğiniz ülkenin büyük şehrinde atlı bi heykel vardır ya.Hah işte o atlı heykelin ( Prens Mihailo Heykeli ) olduğu meydan burası.Arkasında da Ulusal Müze var.
- Belgrad ormanlar ve parklarla dolu mis gibi yerdi.Izmir'de yaşayınca bunlar kıymetli oluyor.
- Sırbistan'da genelde fiyatlar Türkiye seviyesindeydi hatta bazı ürünler Türkiye'ye göre daha ucuzdu. Mesela sigara yarı fiyata satılıyordu.
- Yeme içme konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceğiniz bi ülke Sırbistan.Çünkü yemek kültürümüz çok benziyor.
- Ben gittiğim zaman ülke fakirdi falan ama öyle hırsızlık gasp tarzı olaylar yaygın değildi.
O açıdan güvenliydi.Şu an durum nasıl fikrim yok açıkçası.
- Sırbistan'ın para birimi dinar . 1 Türk Lirası 30 Dinar civarında ,1 euro 122 dinar civarında.
Euro ile ödeme yapılabiliyordu pek çok yerde.
- Belgrad gece hayatı o zamanlar hareketliydi.En çok aklımda kalan şey Tarkan dinlemeleriydi :D
Dragstor, Blaywatch, Acapulco, Hill ve Stefan Braun diye kulüpler vardı.Bide ağustos zamanı Belgrad’da bira festivali düzenleniyor.
- Belgrad uçak bileti için eskiden Jat Airways ,simdi Airserbia ya bakmanızı tavsiye ederim.Benim gittiğim dönemde Türk Hava Yollarının yarı fiyatına satıyolardı bileti.
- Bi yere yada oranın insanlarına karşı kafanızda ön yargılar bulunsada,bu sizi seyahat etmekten alıkoymasın.En başta bahsettiğim gibi pek çok olumsuz düşünce ile yola çıkmıştım o zaman ama gördüğüm ülkeler içinde beni en çok etkileyen ülke oldu Sırbistan.Oraya gidip bizim kültürümüzden,dilimizden ve tarihimizden izler görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Etiketler:belgrad gezilecek noktalar,belgrad ormanları,belgrad gece hayatı,belgrad hangi ülkede,belgrad vize istiyor mu,belgrad para birimi,belgrad uçak bileti,belgrad harita,sırbistan gezilecek yerler,sırbistan gece hayatı,sırbistan belgrad,sırbistan parası,sırbistan kadınları,sırbistan haritası,sırbistan ingilizce,belgrade,beograd,serbia,

Önceki
Sonraki

0 yorum: